Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 24 juni 2022

Stad Gent: Gent weert gasketels bij eigen nieuwbouw- en renovatieprojecten

Stad Gent
Gent weert gasketels bij eigen nieuwbouw- en renovatieprojecten
Stad Gent

Voortaan moeten alle nieuwbouwprojecten van de Stad Gent fossielvrije energie gebruiken, en ook bij grote renovaties wordt dat de regel.

Gent weert gasketels bij eigen nieuwbouw- en renovatieprojecten

Voortaan moeten alle nieuwbouwprojecten van de Stad Gent fossielvrije energie gebruiken, en ook bij grotere renovaties wordt dat de regel. Dat betekent geen gasketels meer. De Stad scherpt zo haar klimaatambities nog meer aan.  

Met de nieuwe 'energieprestatienota', die de meer dan tien jaar oude passiefbouwnota vervangt, schakelt de Stad Gent nog een versnelling hoger om haar patrimonium te verduurzamen. De nota zorgt ervoor dat nieuwbouw- en renovatieprojecten van de Stad aan nog hogere eisen moeten voldoen wat betreft hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en energiezuinige toestellen zoals verlichting en liften.

Alle gebouwen van de Stad worden vanaf nu ook zo gebouwd dat ze geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben voor pakweg verwarming, sanitair en verlichting. Dat betekent geen gasketels meer. Nieuw is bovendien dat die regel voortaan net zo goed geldt voor grotere renovatieprojecten.

We willen er als Stad voor zorgen dat gebouwen geen fossiele brandstof meer nodig hebben. Met deze nota voldoen we ruimschoots aan de Vlaamse eisen en zitten we op schema voor de Europese doelstellingen. Zo werken we vandaag al aan de toekomst van alle Gentenaars.

Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Jaarlijks start de Stad Gent een 15-tal bouwdossiers die aan de nieuwe richtlijnen zullen moeten voldoen. Daarbij komen nog enkele projecten van sogent en Farys. De maatregel past in de ambitie van de Stad om tegen 2025 minstens 30 procent van het totale elektriciteitsverbruik van stadsgebouwen uit hernieuwbare energie te halen.

Contact voor de pers

 

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Jarne Ghijsels verkozen tot Student van het Jaar 2022
Stad Gent

Jarne verzet bakens voor het mentaal welzijn van studenten, zoals met de chatlijn Epione, voor studenten die nood hebben aan een gesprek.

Jarne Ghijsels verkozen tot Student van het Jaar 2022

Jarne Ghijsels, derde bachelor biomedische wetenschappen aan UGent, is verkozen tot Student van het Jaar 2022. Jarne heeft tijdens de coronaperiode bakens verzet voor het mentaal welzijn van zijn medestudenten. Zo richtte hij mee de chatlijn Epione op, waar studenten anoniem terechtkunnen voor een een-op-een-gesprek.

Als lid van de Gentse studentenraad zet Jarne Ghijsels zich al twee jaar in voor het mentaal welzijn van zijn medestudenten. Vooral zijn engagement voor Epione, de chatlijn voor studenten die nood hebben aan een gesprek, illustreert hoe hij jongeren inspireert. Jarne coördineert het initiatief en geeft ook opleidingen aan operatoren, met extra aandacht voor het omgaan met meldingen van grensoverschrijdend gedrag.

Jarne voerde ook actie voor meer studentenpsychologen aan UGent en schreef mee aan het 'rapport mentaal welzijn' van de Vlaamse Vereniging van Studenten. Hij is ook lid van de taskforce rond grensoverschrijdend gedrag in het nachtleven. Als 'Student van het Jaar' volgt hij onder meer Nikola Balogova (2021) en Nicky Vandeghinste (2020) op.

Ik ben onder de indruk van de sterke kandidaten en hun inspanningen op sociaal, cultureel en sportief vlak. Ze tonen hoe studenten op een diverse wijze van Gent een warme studentenstad maken. Ik ben bijzonder trots op Jarne die met zijn chatlijn hét verschil heeft gemaakt voor het mentaal welzijn van zijn medestudenten.

Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd Drie extra studenten in de kijker

Naast de Student van het Jaar zet de jury nog drie laureaten in de kijker. Ines Eeckhout, student industriële ingenieurswetenschappen aan KULeuven, buigt zich onder meer over de woonproblematiek. Voor haar stage zette ze zich in voor meer sociale woningen in Gent en haar thesis deed ze rond het vergroenen van steden.

Maxiem Geldhof, student informatica aan UGent, ontwikkelde samen met zijn team de succesvolle bloklocaties-website. De website heeft een duidelijke en grote meerwaarde voor Gentse studenten. Maxiem en zijn team dachten na over toegankelijkheid en maakten het systeem inclusiever.

Beatrice Constantin verhuisde twaalf jaar geleden met haar gezin van Roemenië naar België. Ze was muzieklerares, maar koos in België voor een andere roeping: de zorg. Ze overwon tal van obstakels en is nu derdejaarsstudent verpleegkunde aan Hogeschool Gent. De jury looft haar om haar doorzetting en wilskracht.

Meer informatie over alle genomineerden

'Student van het Jaar' is een actie van de Stad Gent. De jury bestond uit twee leden van de jeugdraad, twee leden van het Gentse studentenoverleg, twee leden van Student in Gent en de Student van het Jaar 2021.

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Schoorbalken tegen gevel Groot Vleeshuis om dakkapellen te ondersteunen
Stad Gent

De dakkapellen van het Groot Vleeshuis blijken in slechtere staat dan gedacht. Daarom komen er steunbalken of schoren tegen de gevel.

Schoorbalken tegen gevel Groot Vleeshuis om dakkapellen te ondersteunen

De dakkapellen van het Groot Vleeshuis blijken in slechtere staat dan gedacht. Om de stabiliteit te verzekeren, komen er steunbalken of schoren tegen het gebouw aan de kant van de Groentemarkt en worden er veiligheidsnetten gehangen. De werken moeten nog voor de Gentse Feesten afgerond zijn.

De problemen met de dakstructuur van het Oud Vleeshuis zijn niet nieuw. Tijdens de voorbereidende werken voor een dakrenovatie vorig jaar bleek al dat enkele houten draagbalken binnenin ernstig beschadigd waren. Het gebouw werd in april 2021 gesloten voor het publiek en er werd een metalen steunstructuur geïnstalleerd in afwachting van een totaalrenovatie in 2026.

Uit een nieuwe stabiliteitsstudie blijkt nu dat bijkomende maatregelen nodig zijn. De dakkapellen, die in het kader van de wereldtentoonstelling in 1913 werden toegevoegd, hebben extra ondersteuning nodig. Op advies van stabiliteitsexperts, erfgoeddiensten en veiligheidsdiensten besliste het stadsbestuur daarom om dringende schoringswerken uit te voeren aan de kant van de Groentemarkt. Er komen schoorbalken tegen de gevel en er worden veiligheidsnetten gehangen.

Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, moeten de werken afgerond zijn nog voor de Gentse Feesten van start gaan. Voor de omliggende handelszaken zullen de schoorbalken geen gevolgen hebben en er zal ook altijd passage mogelijk zijn. Tijdens de installatie van de balken zelf, een operatie die zo'n drie dagen in beslag zal nemen, moeten het Galgenhuisje, frituur Bij Filip en café 't Gouden Mandeken wel de deuren sluiten. Ze worden op voorhand op de hoogte gebracht. De Vleeshuistragel, het wegje naast het Groot Vleeshuis, blijft afgesloten.

Het Vleeshuis is een prachtig maar oud gebouw. Onze taak is om er zorg voor te dragen. Nu blijkt het gebouw in slechtere staat dan we dachten. De veiligheid van de Gentenaars primeert altijd en daarom hebben onze ingenieurs samen met externe stabiliteitsexperten onderzocht wat nodig is om de veiligheid van de omgeving te garanderen en terzelfdertijd het gebouw te respecteren.

Hafsa El-Bazioui, schepen Facilitair Management 

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

The Whodads, Louis Sclavis, An Pierlé en vele anderen op Jazz in 't Park 2022
Stad Gent

Ook de leading ladies van de Belgische jazz zijn er bij, net zoals heel wat lokaal talent. Jazz in 't Park gaat dit jaar door in de Muide.

The Whodads, Louis Sclavis, An Pierlé en vele anderen op Jazz in 't Park 2022

Het programma van Jazz in 't Park is volledig. Publiekstrekkers zijn The Whodads, 3Men & Sclavis en An Pierlé Quartet. Ook de leading ladies van de Belgische jazz zijn van de partij, en er is plaats voor talent uit de wijk. Jazz in 't Park gaat dit jaar door in het Voorhavenpark in de Muide van donderdag 1 tot en met zondag 4 september.

Jazz in 't Park wist heel wat mooie namen te strikken voor de 29ste editie, zoals de klarinettist Louis Sclavis, te gast bij 3Men. De Fransman is al decennia een prominent figuur in de Europese freejazzscene en een van de eerste muzikanten die jazz met Franse volksmuziek combineert.

 

Trompettist Bart Maris is er opnieuw bij. Hij won vorig jaar nog de Gentse Cultuurprijs voor zijn bepalende en grensverleggende werk in de jazzscene in Gent en ver daarbuiten. Bart speelde in zijn carrière samen met muzikanten zoals Dr. John, Marc Ribot, Fred Frith, Stromae en John Zorn. Hij is een vaste waarde op Jazz in 't Park en treedt deze editie maar liefst drie keer op: met The Whodads, 3000 en Ptits Cons.

Jazz in 't Park houdt de vinger stevig aan de pols en slaagt erin om toptalent naar Gent te halen. Ook dit jaar staan er verschillende primeurs op het programma. Het festival is volledig gratis en laat duizenden bezoekers op een toegankelijke manier meegenieten.

Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten Primeurs en leading ladies

Er staan zoals elk jaar ook primeurs op het programma. The Whodads spelen in avant-première nieuw materiaal uit hun komende theatertoer en Under The Reefs Orchestra brengt zijn gloednieuwe album voor het eerst voor een publiek. Het Andreas Bral Trio speelt nieuw materiaal uit zijn album dat in het najaar verschijnt. Don Marsh V brengt dan weer voor het eerst debuutalbum Marshland.

Ook Karen Willems, An Pierlé en Nathalie Loriers, leading jazzladies van België, komen langs met hun band. Als frontvrouw, componist, songwriter, performer en bandleider vertegenwoordigen ze heel diverse stijlen.

Talent uit Meulestede

Jazz in 't Park is dit jaar te gast in het Voorhavenpark in Muide-Meulestede en dat wordt gevierd met en door de wijkbewoners. Op zaterdag 3 september veroveren lokale muziekhelden van Meulestede en omgeving het podium om  hulde te brengen aan de jazz én aan hun wijk, onder meer met gelegenheidsformatie MeulesteeFREEband met onder andere Pieter-Jan De Smet en Frederik Sioen.

Het volledige programma kan je bekijken op stad.gent/jazzintpark.

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder