Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 11 juni 2022

Prijs benzine opnieuw naar recordhoogte

Prijs benzine opnieuw naar recordhoogte

De benzineprijs stijgt zaterdag opnieuw. De maximumprijs voor benzine 95 (E10) stijgt dan met 1,7 cent tot 2,155 euro, meldt de federale overheidsdienst Economie.

Lees verder

Video | 'Ik gleed uit in het bloed': vijf opvallende momenten uit hoorzitting bestorming Capitool

De parlementaire onderzoekscommissie zegt dat de betogers die op 6 januari 2021 het Capitool bestormden, dat hebben gedaan na 'aanmoedigingen' door Donald Trump. Met onder andere een aangrijpende getuigenis van een politieagent die bij de aanval gewond raakte en een documentaire met nooit eerder vertoonde beelden, wil de commissie dat bewijzen. Bekijk hier vijf opvallende momenten uit de hoorzitting.

Lees verder

Moeten gemeenten straks belastingen verhogen of investeringen afblazen? 'Het is zweten en zwoegen'

Stijgende loonkosten, ongeziene energieprijzen en dure bouwmaterialen: gemeenten die amper een financiële buffer hadden, dreigen nu helemaal kopje-onder te gaan. 'Ons jaarlijkse energiebudget is nu al helemaal opgebruikt.'

Lees verder

Danckaert versus Devroey

De VUB kiest komende weken een opvolger voor rector Caroline Pauwels, die omwille van haar gezondheid een stap opzij zette. Wie treedt in haar voetsporen, zonder door haar nalatenschap te worden overschaduwd?

Lees verder

Hanne van K3 in verwachting

Hanne Verbruggen (28), de Mechelse zangeres van K3, verwacht eind dit jaar haar eerste kindje. Dat maakt ze vrijdag zelf bekend via Instagram.

Lees verder

Eline Berings wordt ethisch consulent bij Sport Vlaanderen

Eline Berings (36) is aangesteld als Consulent Ethiek bij Sport Vlaanderen. De voormalige hordeloopster moet bijdragen aan een sterker integriteitsbeleid in de sportwereld.

Lees verder

Poetin vergelijkt zichzelf met tsaar en zegt dat het Westen 'IJzeren Gordijn' wil optrekken

Op de 350ste verjaardag van de Russische tsaar Peter de Grote trok president Vladimir Poetin een parallel met het heden. Net als de tsaar haalt Poetin 'Russische gebieden' terug.

Lees verder

The Washington Post ontslaat journalist na kritiek op seksistische tweet van collega

De afgelopen dagen heeft verslaggever Felicia Sonmez The Washington Post publiekelijk bekritiseerd vanwege de manier waarop er werd omgegaan met een seksistische tweet van een collega. Hij werd op non-actief gezet en zij werd ontslagen.

Lees verder

'Na een tijdje voel je niets meer. Het enige doel is de vijand doden'

De Oekraïense soldaten aan het front in Bachmoet zijn doodop. Onder een onophoudelijke rakettenregen proberen ze de opmars van de Russen te stuiten. 'Ik dacht: als ze komen, dan blaas ik mezelf op en neem er twee of drie mee in de dood.'

Lees verder

Inflatie en energiekosten hakken dieper in financiën lokale besturen dan coronacrisis

De inflatie doet de loonkosten oplopen, de energiefacturen wegen zwaarder door, de prijzen van bouwmaterialen stijgen en de jaren van negatieve rente zijn stilaan voorbij. De uitgaven van de lokale besturen schieten zo de lucht in, maar de inkomsten blijven achter.

Lees verder

Berengevecht op klif eindigt in dodelijke val

Wandelaars in het Cantabrische Gebergte waren getuige van een onthutsend gevecht tussen bruine beren over een jong. Een mannetje probeerde het jong van een vrouwtje te doden, maar dat vrouwtje verzette zich. Beide vielen daarbij van een richel. Het mannetje overleefde dat niet. Parkwachters vonden na twee dagen zoeken de berin en haar jong in een 15 meter diep hol. Ze lieten water en fruit achter voor de dieren.

Lees verder

Wrak 17de-eeuws beroemd koninklijk oorlogsschip gevonden voor Britse kust

Volgens wetenschappers is de vondst van het oorlogsschip in de Noordzee mogelijk 'de grootste maritiem-historische ontdekking sinds de vondst van de Mary Rose'.

Lees verder

Nu nog het Park van Laken openen, Sire

Koning Filip deed in Congo wat van hem verwacht werd en zet zo een foutloos parcours verder. Of de koloniale discussie na zijn sorry is afgesloten, valt af te wachten. In eigen land wacht een ander debat: het openstellen van Filips tuin in Laken.

Lees verder

Natuurhulpcentrum redt beren en wolf uit oorlogsgebied in Oekraïne

Medewerkers van het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen brengen twee beren en een wolf uit Oekraïne naar België. De beren – een broer en een zus van elk zeven jaar – moesten vanwege de bombardementen worden geëvacueerd uit een zoo nabij Kiev. Ze konden eerder in ­Polen verblijven, maar hadden een nieuwe opvangplek nodig.

Lees verder

Cultuursector roept Vlaamse regering op kunstenbudget te verhogen

Onder de hashtags #verbeeldingwerkt, #hetisnogniettelaat en #ambitieuzerdandit vragen artiesten en cultuurwerkers om het kunstenbudget op te trekken van 0,27 naar 0,35 procent van de Vlaamse begroting.

Lees verder

Wordt de nieuwe Groen-voorzitter geen keizer zonder kleren?

Het nieuwe voorzittersduo – wie ook wint – belooft stevig leiderschap om Groen eendrachtig naar de verkiezingen te loodsen. Maar die sterke leider worden, tussen de gevestigde kopstukken, in een partij die basisdemocratie ademt, is geen sinecure.

Lees verder

Festivals zitten verlegen om vrijwilligers

In de drukste festivalzomer ooit zitten sommige organisatoren verlegen om helpende handen. 'De verenigingen hebben het zelf nog te moeilijk met heropstarten na corona.'

Lees verder

Geen bewijs van needle spiking op festival We R Young, zegt parket

Na doorgedreven toxicologisch onderzoek heeft het parket van Limburg geen bewijs gevonden van needle spiking op het festival We R Young in Hasselt. Daar waren verschillende meisjes onwel geworden.

Lees verder

Trumpgezinde zender Fox News geeft eigen lezing van Capitool-hoorzittingen: 'propaganda van de Democraten'

Geen live-uitzending van de hoorzittingen over de bestorming van het Capitool op 6 januari 2020 bij het Trumpgezinde kanaal Fox News. Wel op de ether: verschillende sprekers die het hele 'spektakel' omschrijven als een 'niet-Amerikaanse' propagandamachine van de Democraten.

Lees verder

Gerestaureerde voetgangersbrug in Mexico begeeft het bij heropening

De burgemeester van de Mexicaanse stad Cuernavaca beleefde een gênante situatie toen een nieuwe voetgangersbrug instortte tijdens de inhuldiging. Hijzelf en meer dan twintig andere mensen belandden door het ongeval in een greppel. Acht mensen liepen daarbij botbreuken op. Bekijk het voorval in bovenstaande video.

Lees verder

Piloten Brussels Airlines dienen stakingsaanzegging in

De vakbonden van de piloten bij Brussels Airlines dienen een stakingsaanzegging van onbepaalde duur in. Woensdag moet blijken of ook het cabinepersoneel aan staken denkt.

Lees verder

Podcast | Wouter Deprez steunt de leraar Nederlands

Hoe komt het dat voor de taalvakken in het onderwijs steeds moeilijker leerkrachten te vinden zijn? Wouter Deprez weet dat het antwoord niet zo simpel is. Of beter: er zijn veel antwoorden want er zijn veel redenen.  Het hoopgevende is dat de goede wil en de liefde voor taal bij deze leerkrachten in overvloed aanwezig zijn. Conclusie: deze mensen verdienen meer steun. 

Lees verder

Wout van Aert behoudt gele leiderstrui na Frans feestje in de Dauphiné

Valentin Ferron heeft de zesde rit in de Dauphiné gewonnen. De Fransman was de sterkste van een groep vluchters die het deze keer wel wist vol te houden tot de streep. Hij eindigde voor zijn landgenoten Rolland en Barguil. Van Aert gaat als leider het beslissende slotweekend in.

Lees verder

Liverpool neemt afscheid van cultheld Divock Origi

Acht memorabele jaren speelde de Belgische aanvaller voor de Engelse topclub. Misschien niet als vaste waarde, maar op de belangrijke momenten stond hij er.

Lees verder

PS-kamerlid Philippe Tison moet voor intern tuchtorgaan verschijnen

De PS roept Kamerlid Philippe Tison op het matje. Het parket voert een onderzoek naar hem voor verduistering van openbare middelen en corruptie in Anderlues, waar hij (lang) schepen en (kort) burgemeester was.

Lees verder

Dode meeuwen aan de kust: 'Dankzij stalen weten we dat het om vogelgriep gaat'

Aan de Belgische kust duiken sinds vorige week dode en zieke meeuwen op. Volgens onderzoek van het federaal voedselagentschap FAVV zou het gaan om dieren die besmet zijn met het vogelgriepvirus.

Lees verder

Wachtlijsten 'dodelijk' voor mensen met autisme

Mensen met autisme hebben opvallend vaak een euthanasievraag. Het gebrek aan perspectief en ondersteuning maakt wanhopig, zo blijkt uit ­getuigenissen die De Standaard optekende

Lees verder

Levenslang geëist tegen Salah Abdeslam

Het openbaar ministerie heeft vrijdag in Parijs op het proces over de terreuraanslagen van november 2015 in Parijs levenslang gevorderd tegen Abdeslam.

Lees verder

Net geopende Russische supermarkt meteen onder vuur: sereen Oekraïens protest bij Mere-filiaal

De aangekondigde protestactie voor het Mere-filiaal in Opwijk is vrijdagavond onder discreet politietoezicht zonder incidenten verlopen.

Lees verder

Radar | Waarom tv ineens stijf staat van de penissen

De penis is in opmars op tv. In alle vormen en maten. En dat terwijl we vrouwelijk naakt bijna normaal zijn gaan vinden. Zetten series en films ze in om hun kijkcijfers de hoogte in te doen schieten? Is het een grensverleggende trend of is het gratuit? (En… zijn ze wel echt?) Valerie Droeven en Max De Moor maken de balans.

Lees verder

Tijd voor Martinez om zijn contract na te komen

Deed de voetbalbond er goed aan zijn eieren voor drie grote toernooien in het mandje van Roberto Martinez te leggen? Hoog tijd voor de bondscoach/technisch directeur om zijn contract na te komen.

Lees verder

De man van 2 miljoen
Lees verder

Noedelsoep met gemberbouillon

Gemberbouillon leerde ik maken dankzij een recept uit Bowl van Lukas Volger. Het idee om een 'mix & match' noedelsoep te serveren, waarbij iedereen aan tafel kan kiezen wat hij in zijn kom schept, heb ik van mijn heerlijke buurvrouw Bieke.

Lees verder

Gepofte zoete aardappel met feta en linzen

'Ja, maar ik kan niet koken': deze keer is dat geen excuus. Want het enige wat je moet doen, is de zoete aardappelen in de oven steken en de feta mengen met venkel- en korianderzaad en citroen. Wij gaven de aardappelen een korstje door ze nadien nog even met wat boter in de pan te bakken, maar wie geen zin of tijd heeft om langer dan nodig in de keuken te staan, kan dat gerust achterwege laten.

Lees verder

Gezonde koekjes

Eind 2020 vroegen we de lezers van De Standaard welke recepten hen door het eerste coronajaar hadden geholpen. Van Kora-Lee Lust kregen we toen het koekjesrecept waaraan ze had gesleuteld om iets lekker zoets te hebben dat ze met haar zwangerschapsdiabetes toch mocht eten. 'Het recept is flexibel en makkelijk aan te passen aan wat je al dan niet in huis hebt', schreef ze in haar mail. 'Bovendien weten de koekjes ook zoetekauwen zonder diabetes te bekoren.'

Lees verder

Creamy pasta met kerstomaatjes en mascarpone

'Dit is en blijft de favoriet van mijn Instagramrecepten', schrijft Chloé Lauwers bij deze pasta in Chloé Cucina, haar tweede kookboek, waarin ze lievelingsgerechten bundelt die geïnspireerd zijn door Italië, maar ook aangepast aan haar leven als reizende student.

Lees verder

Rijst met groenten en 7 kruiden

Dit is een recept voor tahaari, een rijstgerecht waarbij basmatirijst gekookt wordt in een kruidenbouillon samen met een mix van groenten. We kregen het van chef Bushra Burney, die haar tahaari graag maakt met erwtjes, wortelen en krieltjes; maar je kunt gerust ook andere groenten zoals bloemkool, broccoli of champignons toevoegen. Lekker met kiepspiesjes (of kipachtige veggiespiesjes) die je in de grillpan bakt.

Lees verder

De beste muffins

Barbara Serulus is niet snel tevreden als ze bakt. Heeft ze een winnend recept beet, dan deelt ze het in De Standaard Magazine. Zo kwamen we aan deze muffins, die je met bessen, maar ook met ander fruit kunt maken.

Lees verder

Asperges met Mexicaanse mole

Mole is een saus uit Mexico die oneindig veel varianten kent. In de meeste versies vind je noten, chilipepers en brood of tortilla's om de saus te dikken. Onze versie is gebaseerd op een recept uit Mi cocina: recipes and rapture from my kitchen van Rick Martinez, die een goede mole voor beginners uitwerkte, met een (relatief) overzichtelijk aantal ingrediënten.

Lees verder

Wat eten we volgende week? Studentenpasta, en asperges nu het nog kan

Iemand helpen is in het begin zelden moeilijk, integendeel: weinig werkt zo motiverend als een medemens voor wie je een groot verschil blijkt te kunnen maken. Maar daarna? Blijf je bloemen sturen, huiswerk nakijken of de struik van je buurman snoeien? Bekijken we dit vraagstuk in het licht van de examenperiode, dan is mijn antwoord: blijf vooral lekkere hapjes aanslepen voor al wie erdoor moet. Het is waar, de impact is niet altijd even gloedvol als je had gedroomd, maar: je kunt er intussen ook zelf van eten, een enorm voordeel.

Lees verder

Weerbericht | Eerst bewolkt, nadien opklaringen

Zaterdag verwachten we eerst bewolkt en vrijwel droog weer, maar over het noordwesten verschijnen er geleidelijk opklaringen. In de loop van de dag breiden de opklaringen zich uit over de rest van het land. In de namiddag is een bui in de Ardennen niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 18 graden in de Hoge Venen en 24 graden in het centrum bij een matige wind uit west tot zuidwest. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Justin Bieber is half verlamd in het gezicht door Ramsay-Hunt syndroom

Justin Bieber heeft het syndroom van Ramsay-Hunt, zo deelt de zanger mee op Instagram. Daardoor is zijn gezicht gedeeltelijk verlamd.

Lees verder

Ongehoord | 'Ik ben het beu om een respectabele homo te zijn'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Boze boeren naar huis Nederlandse minister na ingrijpend stikstofplan: 'Mijn kinderen staan binnen te trillen'

De Nederlandse minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal is vrijdagavond in gesprek moeten gaan met tientallen boeren die uit protest met hun tractor naar haar huis zijn gekomen. De boeren demonstreren tegen de nieuwe stikstofplannen. 'Mijn kinderen staan binnen te trillen', aldus de minister. Ook verschillende politici reageren met afschuw.

Lees verder