Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 25 juni 2022

Peuters zijn coronakilo’s kwijt, maar dat is slechts deels goed nieuws

Peuters zijn coronakilo's kwijt, maar dat is slechts deels goed nieuws

Uit de statistieken van Kind en Gezin blijkt dat vorig jaar minder Vlaamse peuters met overgewicht kampten dan in het coronajaar 2020. Bijna een op tien tweejarigen heeft echter nog altijd een hoog BMI.

Lees verder

Telenet naar Raad van State tegen 5G-veiling

In alle stilte is Telenet eind februari naar de Raad van State gestapt tegen de wetgeving achter de telecomveiling van begin deze week. Het is nog onzeker of het bedrijf doorzet met de zaak. Dat schrijft De Morgen vrijdag.

Lees verder

Red Flames pas in slot voorbij Noord-Ierland

De Red Flames kenden een moeilijke wedstrijd tegen Noord-Ierland en geraakten pas in het slot voorbij de EK-debutant. De Ieren stonden toen al met tien op het veld. Ella Van Kerkhoven vierde haar comeback met twee goals en ook Tessa Wullaert pikte twee doelpunten mee. Zo werd het uiteindelijk nog 4-1, maar denderend was het - vooral in de eerste helft - niet.

Lees verder

De Warmste Week dit jaar in teken van kansarmoede

Kansarmoede wordt het centrale thema van De Warmste Week, de jaarlijkse solidariteitsactie van de VRT. De Warmste Week wil het thema zichtbaar en bespreekbaar maken en opnieuw geld inzamelen voor het DWW Fonds. Vanaf vrijdag kunnen non-profitorganisaties projecten rond kansarmoede indienen, meldt de openbare omroep.

Lees verder

Uitzonderlijk natuurverschijnsel kleurt water in natuurgebied Texel plots roze

Op Texel, een van de Nederlandse Waddeneilanden, beleven ze na vijf jaar de terugkeer van een bijzonder natuurverschijnsel. Net als in 2017 kleurt het water van de plas Wagejot er felroze. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

127 Ryanair-vluchten geschrapt in Charleroi door staking

Zowel op Zaventem als in Charleroi wordt de komende dagen gestaakt door het luchtvaartpersoneel. In die laatste luchthaven is de impact het grootst.

Lees verder

'Geen strafbare feiten' bij gebrekkige opvang asielzoekers

In navolging van meer dan duizend veroordelingen begon het Brusselse parket een opsporingsonderzoek naar ambtenaren van Fedasil, die volgens de arbeidsrechtbank 'doelbewust' geen opvang zouden toekennen aan asielzoekers. Het parket besluit dat er geen sprake is van een misdrijf.

Lees verder

Levenslang bevestigd voor Nederlandse topcrimineel Willem Holleeder voor moordopdrachten

Het gerechtshof in Amsterdam heeft topcrimineel Willem Holleeder (64) vrijdag in beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het geven van een reeks moordopdrachten.

Lees verder

Beelden van acteur Zelenski doen opnieuw de ronde: 'Ach, het is Montenegro dat EU-lid wordt?'

Een fragment waarin Volodimir Zelenski, in de huid van Vassili Goloborodko, met Angela Merkel belt over Oekraïens lidmaatschap van de EU wordt via sociale media opgerakeld. De opvallende beelden komen uit de serie Dienaar van het volk, waarbij Zelenski nog lang voor zijn politieke carrière de president van Oekraïne speelt.

Lees verder

Wisselvallig weer zet ons land in code geel

Over heel het land is er kans op lokale, felle buien met veel water op korte tijd. Daarom geldt overal code geel. Code oranje is nog niet aan de orde, zegt weerman Frank Deboosere.

Lees verder

Na vijftien jaar stoppen 'De madammen' ermee op Radio 2

Het radioprogramma 'De madammen' stopt ermee. Dat maakten de drie 'madammen' van de Radio 2-show vrijdag zelf bekend. Het programma met presentatrices Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Siska Schoetersbestaat al sinds 2007 en was één van de best beluisterde radioblokken in Vlaanderen op weekdagen. 'We hebben er enorm van genoten', zegt een emotionele Daems.

Lees verder

We worden vaker in snelheid gepakt sinds de pandemie

Het aantal snelheidsovertredingen is in 2021 bijna 15% gestegen. Dat blijk uit de nationale verkeersstatistieken.

Lees verder

Rusland deelt video van 'nieuwe oorlogstrein in Oekraïne'

Op het Oekraïense spoor rijdt sinds kort een bijzonder voertuig van Russische makelij. Dat beweert het Russische ministerie van Defensie. Ze deelden bovenstaande beelden van een nieuwe trein die er op 'verkenningsmissie is'. Raketwerper en schietgaten incluis.

Lees verder

In Duitsland mogen trans voetballers bij de vrouwen- of de mannenploeg spelen

Non-binaire en trans voetballers mogen in Duitsland zelf kiezen of ze in de mannen- of vrouwenploeg spelen. Dat heeft de Duitse voetbalbond beslist. 'Voetbal staat voor diversiteit en de voetbalbond zet zich daarvoor in', stelt diversiteitsambassadeur Thomas Hitzlsperger in een persbericht.

Lees verder

Jambon verhoogt subsidies met 25 miljoen, Toneelhuis en Z33 gered

Alle kunstenorganisaties die positief scoorden, ook die 'buiten budget', worden opgevist door de Vlaamse Regering. Ook negen organisaties die negatief scoorden, waaronder Toneelhuis, Needcompany en Z33, worden opgevist.

Lees verder

Oekraïense strijders krijgen opdracht om Severodonetsk te verlaten

De Oekraïense troepen hebben de opdracht gekregen om de stad Severodonetsk te verlaten. Dat heeft de regiogouverneur gezegd op televisie.

Lees verder

Haalbare lotingen voor Goffin en Mertens op Wimbledon, zware dobbers voor Van Uytvanck en Minnen

De Belgische tennissers kennen hun tegenstanders in de eerste ronde van Wimbledon, het derde grandslamtoernooi van het seizoen, dat maandag van start gaat. David Goffin en Elise Mertens treffen een haalbare tegenstander, voor de anderen wordt het iets moeilijker.

Lees verder

Twee nieuwe nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen

Er komen twee nieuwe nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

Lees verder

Rood en groen, dat mengt niet samen

Het schuurt tussen Vooruit en Groen. Nochtans tonen Wallonië en het buitenland dat een alliantie tussen rood en groen strategisch nuttig kan zijn, net omdat die partijen verschillende kiezers aanspreken.

Lees verder

Moeder en stiefvader krijgen celstraf na zelfdoding 13-jarige jongen

De correctionele rechtbank in Brussel heeft vrijdag de strafmaat bepaald voor Gaëlle F. (49) en Kurt D.W. (52). De 13-jarige zoon van F. stapte begin 2019 uit het leven, volgens de burgerlijke partij was dat het gevolg van de pesterijen die hij van het koppel moest verduren. Dat is echter niet bewezen geacht. De moeder van de jongen krijgt wel 2 jaar effectieve celstraf opgelegd voor fysieke en mentale mishandeling, de stiefvader 18 maanden voor betrokkenheid.

Lees verder

Twitter test lange berichten

Twitter overweegt een van de meest ingrijpende veranderingen in zijn zestienjarige bestaan: de mogelijkheid om berichten tot 2.500 tekens lang te posten. Die wijziging komt er op een merkwaardig moment in de geschiedenis van het bedrijf.

Lees verder

Elektrische wagen van Chinees luxemerk Nio stort drie verdiepingen naar beneden: twee doden

Een elektrische wagen van het Chinese merk Nio is bij de fabrikant om onverklaarbare redenen van de derde verdieping naar beneden gestort. De twee inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Lees verder

Fysieke winkels bezorgen Zalando kopzorgen

We kopen opnieuw meer kledij in echte winkels. Dat weegt op pure onlineverkopers zoals Zalando, die de groei helemaal zien opdrogen. 'Het funshoppen is terug'.

Lees verder

Die ene dag dat de twee torens van Gent versmelten

U moet er op de juiste dag bij zijn, maar deze week was het opnieuw zover: het moment waarop de schaduw van het Gentse belfort perfect op de toren van de Sint-Baafskathedraal valt.

Lees verder

Gezondheidsministers herhalen oproep voor vervollediging vaccinatie

De ministers van Volksgezondheid van ons land roepen iedereen op in te gaan op de mogelijkheid om een boostervaccin tegen het coronavirus te laten plaatsen, indien ze dat nog niet hebben gedaan. Ook mensen met een verlaagde immuniteit wordt gevraagd de vierde prik te halen als dat nog niet gebeurd is.

Lees verder

Fiscus heeft vertraging met verzending papieren aangiftes

De deadline voor de papieren aangifte loopt donderdag af, maar heel wat belastingplichtigen die de aangifte nog op papier invullen hebben die nog niet in de bus gekregen. 'Je krijgt sowieso een maand na ontvangst', stelt Financiën gerust.

Lees verder

Amerikaans Hooggerechtshof draait Roe v. Wade officieel terug en zet deur naar regionaal abortusverbod open

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft het historische arrest 'Roe v. Wade' ongedaan gemaakt. Dat arrest legde het recht op abortus in de VS vast. Staten zijn opnieuw vrij om hun eigen regels op te leggen over abortus. Conservatieve staten kunnen legale abortus zo praktisch onmogelijk maken.

Lees verder

Reacties op de cultuursubsidies: van 'Hoopgevend signaal' tot 'Gevaar voor willekeur'

In de cultuursector klinkt een zucht van opluchting, nu minister van Cultuur Jambon het kunstenbudget met 25 miljoen euro optrekt naar 178 miljoen euro per jaar. Tegelijk zijn er kritische stemmen. 'Dat het proces op deze manier verlopen is, is hemeltergend.'

Lees verder

Hoe de politie van Aalter een Nederlandse phishingbende kliste

Achter banale phishingberichten zitten zware criminelen, blijkt uit onderzoek van de lokale recherche van Aalter. 'De miljoenen die ze stelen, sparen ze niet om een huisje te kopen.'

Lees verder

Wie volgt Sammy Mahdi op als staatssecretaris?

De CD&V-partijraad beslist maandagavond wie Sammy Mahdi opvolgt als staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de federale regering. Het wordt allicht een vrouw en een Kamerlid. Dat laat nog vijf opties over.

Lees verder

Veiliger surfen met Samson en Marie

Bumba, K3, Mega Mindy, Samson en Marie: die Studio 100-figuren willen in een nieuwe campagne kinderen goede digitale gewoontes bijbrengen. In filmpjes belichten de personages onderwerpen als verdachte berichten, schermtijd of blauw licht.

Lees verder

De zomervakantie blijft zoals ze is

Het Vlaamse onderwijs is (nog) niet toe aan een ingekorte zomervakantie, oordeelt het Vlaamse onderwijsveld.

Lees verder

Belgian Cats niet rechtstreeks naar kwartfinales na nederlaag tegen Polen

De Belgian Cats 3x3 hebben vrijdag in de vooravond hun derde en tevens laatste groepswedstrijd op het WK in Antwerpen nipt met 12-13 verloren van het ervaren Polen

Lees verder

Commissie werkt aan noodplan om vraag naar gas te doen dalen

Om te vermijden dat lidstaten eenzijdig noodplannen voor gasbevoorrading activeren, zoals Berlijn donderdag deed, zullen experts van de 27 lidstaten hun energiebeleid beter coördineren.

Lees verder

PFAS gedetecteerd in duurzame rietjes

Studenten biologie van de Universiteit Antwerpen hebben bij een onderzoek PFAS gedetecteerd in rietjes van plantaardige materialen.

Lees verder

'Trumps Hof' houdt niet op na beperken recht op abortus

Door het arrest Roe v. Wade te schrappen, geeft het Supreme Court tientallen staten de kans om abortus te beperken of te verbieden. De conservatieve honger is daarmee niet gestild.

Lees verder

Podcast | Hoe overleef je de zomer? Met deze cultuurtips

De zomer is nu echt begonnen. Temperaturen boven de 25°, meer terrasjes dan stoep in de steden en elk weekend een overdaad aan festivals. Maar waar moet je nu zijn? Of wat als je helemaal geen zin hebt in drukte en net even wil ontsnappen? De cultuurredactie weet raad en schotelt je de beste cultuurtips voor deze zomer voor.

Lees verder

Wat eten we volgende week? De beste picknickhapjes, met beeldige sangria

Wat is er mooier: de vakantie zelf, of de laatste dagen voor de vakantie, als je nog in de buurt moet blijven om wat dingen af te ronden en de trager wordende dagen zich perfect lenen voor picknick na picknick? In het park, in een ongewoon lege refter, op een gestolen namiddag aan zee: als de samenhorigheid het gebrek aan comfort overstemt, dan noemen we het een picknick. Smakelijk!

Lees verder

Pistolet met roze garnalen, gember-limoenmayonaise en koriander

We kregen dit recept van Valerie Lepla, de bezieler van de Brusselse fijnproeversbroodjeszaak Pistolet Original. Aarzel niet om nog wat pikante saus of sambal toe te voegen als dat je ding is.

Lees verder

Hummus met alles erop en eraan

Dit recept is vooral een voorbeeld: kijk eens wat je allemaal kunt maken van een potje hummus + wat je in huis hebt!

Lees verder

Gemarineerde venkel met geitenkaas en kappertjes

Voor dit recept komt de inspiratie uit het kookboek Arabia van Nadia Zerouali en Merijn Tol. Voor een snelle versie gebruik ik ongefrituurde kappertjes: ook lekker. Het belangrijkste is dat je de venkel heel dun schaaft, wat het best lukt met een scherpe mandoline. Serveer hier altijd knapperig brood bij, dat je in de zachte kaas en de marinade kunt dopen.

Lees verder

Makkelijke confituurkoekjes

Barbara Serulus, die dit recept uitwerkte voor De Standaard Magazine, noemt deze koekjes ook wel 'confituurgrotjes' of 'duimkoekjes' - omdat je met je duim de putjes duwt waarin je vervolgens confituur lepelt. Welke naam ze ook krijgen, deze koekjes hebben een schattige ambachtelijke charme die vrolijk maakt; en ze kunnen praktisch niet mislukken.

Lees verder

Bulgursalade met courgette, walnoten en munt

Deze rijke salade doet het prima als vegan hoofdgerecht (helemaal als je er geroosterde lookbroodjes bij serveert), maar kan ook een oscarwaardige bijrol spelen op een feestelijke barbecue. Courgette en munt: onthoud die topcombinatie ook voor pastagerechten en zomerse ovenschotels.

Lees verder

Sangria van vermout en rosé met rood fruit

Een beetje fout is vaak ook heel erg lekker. Of dat gaat in elk geval op voor deze sangria met zoete, witte vermout. Niet verder vertellen, maar dit drankje is ook ideaal om een fles rosé van mindere kwaliteit alsnog te laten schitteren. Vergeet ook niet het fruit mee op te eten, want dat is door al dat zwemmen in de wijn veranderd in heerlijk snoepgoed.

Lees verder

Handgemaakt kersenijs

Voor dit zomerse ijs baseerden we ons op een recept voor sherbet, het zusje van sorbet dat met room (melk kan ook) gemaakt wordt in plaats van met water. Het resultaat is fruitig en zacht, maar net iets minder rijk dan roomijs, perfect voor op hete zomerdagen dus. Wie liever plantaardig eet, kan gerust ook amandelmelk gebruiken.

Lees verder

Ongehoord | 'Als ik wist dat corona zo lang zou duren, had ik misschien een coronababy gemaakt'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Beslissing over abortus brengt protest op de been aan hooggerechtshof: 'Ik sta te trillen van woede'

In een historisch besluit schrapte het Amerikaanse hooggerechtshof vrijdag het landelijk recht op abortus. Door het hele land trokken tienduizenden Amerikanen daarop in protest de straat op. 'We stappen vijftig jaar terug in de tijd.'

Lees verder

Zeker twee doden bij schietpartij in homobar in Oslo

In de Noorse hoofdstad Oslo zijn zeker twee doden en tien gewonden gevallen na een schietpartij in de grootste lgbti-bar van de stad. De schutter is aangehouden.

Lees verder

Overal bewolkt en regenachtig

In het westen van het land is het zaterdagochtend overwegend zwaarbewolkt, met plaatselijk wat regen, terwijl het in het oosten droog is met opklaringen. Later op zaterdag wordt het overal wisselend tot zwaarbewolkt met kans op een bui. Dat voorspelt het KMI.

Lees verder

Amber Heard gaat in beroep: 'Ik weet dat ik gelijk heb'

Actrice Amber Heard gaan in beroep tegen de uitspraak in het bijzonder gemediatiseerde proces waarin ze rechtover haar ex-man, acteur Johnny Depp stond. Haar advocaten kondigden het nieuws aan vlak voor beide partijen zouden samenzitten om een regeling te treffen.

Lees verder

Al zeker negen Amerikaanse staten verbieden abortus

Nu het belangrijke precedent van Roe versus Wade is geschrapt, laten staten er geen gras over groeien om abortus illegaal te maken. Volgens de krant The New York Times zullen ongeveer de helft van de staten het recht op abortus schrappen of beperken.

Lees verder