Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 5 juni 2022

OVERZICHT. Van modderstromen in Landen tot wateroverlast op dancefestival Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren: he...

HLN
OVERZICHT. Van modderstromen in Landen tot wateroverlast op dancefestival Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren: heel het land moest vandaag afrekenen met grote hoeveelheden neerslag
Op verscheidene plaatsen in ons land is er wateroverlast door zware regenval. In de Vlaams-Brabantse gemeente Landen zit de crisiscel samen. Daar liep het station compleet onder water en is er sprake van modderstromen. Ook op dancefestival Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren is er sprake van wateroverlast: het festival heeft bezoekers gevraagd hun aankomst uit te stellen tot 19 uur of later. Eerder vandaag stonden in Waregem, Sint-Baafs-Vijve, Zulte en Lievegem al straten blank.
Lees verder

Wateroverlast en modderstromen in onder meer Landen, enkel nog code geel in Vlaamse provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant
Op verscheidene plaatsen in ons land is er wateroverlast door zware regenval. In de Vlaams-Brabantse gemeente Landen zit de crisiscel samen. Daar liep het station compleet onder water en is er sprake van modderstromen. Ook op dancefestival Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren is er sprake van wateroverlast: het festival heeft bezoekers gevraagd hun aankomst uit te stellen tot 19 uur of later. Eerder vandaag stonden in Waregem, Sint-Baafs-Vijve, Zulte en Lievegem al straten blank.
Lees verder

Ecolo wil 30.000 euro geven aan alle 25-jarige Belgen door extra belasting te heffen op vermogen van allerrijksten
Ecolo wil elke jongere op 25 jaar een "universeel solidariteitskapitaal" van 30.000 euro geven. Dat was dit weekend een van de voorstellen op het 'sociaal congres' van de Franstalige groenen in Brussel.
Lees verder

LIVE. Wales duikt rust in met gevleide voorsprong tegen Oekraïne
• Cardiff City Stadium (18u)
Lees verder

Koningin Elizabeth verschijnt dan toch op het balkon tijdens de laatste dag van haar jubileumviering
Koningin Elizabeth (96) heeft dan toch haar gezicht laten zien op de laatste dag van haar jubileumviering. Op vrijdag en zaterdag gaf de Britse monarch verstek voor verschillende activiteiten. Maar de grote finale van haar feestweekend wou de Queen duidelijk niet missen.
Lees verder

Gino (9) was niet het eerste slachtoffer van Donny M: verdachte werd al eerder veroordeeld voor kindermisbruik
In 2017 werd de nu 22-jarige Donny M. - de vermoedelijke ontvoerder van de dood teruggevonden Gino (9) - al veroordeeld omdat hij als 17-jarige twee jongetjes in Sittard mishandelde en misbruikte. Er waren ook klachten over hem in de kinderopvang van zijn pleegmoeder, toen hij amper 12 was. "Donny was zogezegd nog te jong om gestraft te worden."
Lees verder

Erembodegem opgeschrikt door extreem geweld: "Buur stak me zes keer met een schroevendraaier"
Chris Vande Wiele (44) uit de Vredestraat in Erembodegem is zaterdagnacht door zijn buurman zes keer met een schroevendraaier gestoken. De man is gewond aan het hoofd, de hals en de arm, maar beseft dat hij geluk heeft gehad. "Voor hetzelfde geld raakt hij een slagader en is het voorbij", vertelt Chris aangedaan aan onze reporter.
Lees verder

Lance (17) voltooit ondanks spierziekte en met steun van oud-leraar Glenn Roeseltriatlon: "Volop genieten tussen al die supporters"
Een sterk staaltje doorzettingsvermogen en wilskracht zorgden er zondag voor dat Glenn Verholle (32) uit Roeselare zondag de Roeseltriatlon met succes heeft voltooid. Niet op zijn eentje, wel met Lance Alleweireld (17) uit Kemmel. De jongeman is door de ziekte van Duchenne aan een rolstoel gekluisterd, maar omdat hij door oud-leraar Glenn op sleeptouw werd genomen is hij toch geslaagd in zijn opzet.
Lees verder

Tientallen doden bij aanval op kerk in zuiden van Nigeria
Bij een aanval op een katholieke kerk in Owo, in het zuiden van Nigeria, hebben gewapende mannen vandaag tientallen gelovigen gedood. Dat heeft de lokale overheid meegedeeld.
Lees verder

ANALYSE. Kiev ligt weer onder vuur omdat Poetin duidelijk wil maken dat hij de voorwaarden stelt
Dat de Russen plotseling weer raketten afschieten op Kiev, betekent niet dat ze de Oekraïense hoofdstad nu toch weer willen veroveren. Ze proberen alleen om het Westen hun voorwaarden op te leggen. Dat laten gebeuren, is niet zo verstandig. Want dan krijgen we het onheil — en de kostprijs — later toch te slikken.
Lees verder

Waarom Wout van Aert weer een beetje harder in de groene trui gelooft
Zijn sprintersbenen heeft Wout van Aert alvast niet op de Sierra Nevada achtergelaten, zo zag onze chef wielrennen in Frankrijk. Dat was een dingetje, na een hoogtestage van twintig dagen in Spanje. Hoe Wout van Aert maandag van zijn berg is neergedaald en hoe zich dat zondag zou vertalen in de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné.
Lees verder

Openbaar ministerie houdt slotpleidooi voor aanslagen in Parijs
Het speciale assisenproces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs komt in de laatste rechte lijn terecht. Na negen maanden van zittingen beginnen de advocaten-generaal van het openbaar ministerie woensdag aan hun slotpleidooi.
Lees verder

Turkije "neutraliseert 16 terroristen" in noorden van Syrië
Turkse soldaten hebben in het noorden van Syrië zestien "terroristen" van de Koerdische militie YPG "geneutraliseerd". Dat heeft het ministerie van Defensie in Ankara zondag meegedeeld via Twitter.
Lees verder

Transfernieuws. Emmanuel Agbadou trekt van AS Eupen naar Stade Reims
Het seizoen zit er - in clubverband - helemaal op en dus kan ook de transfermarkt stilaan op volle toeren beginnen draaien. Op deze pagina zit u goed voor de laatste nieuwtjes in binnen- en buitenland!
Lees verder

IN BEELD. Hevige regenval veroorzaakt op sneltempo overlast: "Je kon het water niet tegenhouden, het ging zo snel"
Het onweer dat over ons land is getrokken, heeft opnieuw verschillende plaatsen onder water gezet. Het begon vanmorgen in Oost- en West-Vlaanderen, en daarna kregen Vlaams-Brabant, Limburg en Wallonië pakken regen over zich heen. Daar zagen we opnieuw modderstromen, ondergelopen straten en snelwegen. "Het ging zo snel", getuigt een bewoner van Landen. "Je kon het niet tegenhouden."
Lees verder

Bale en co doorprikken de droom van Oekraïne: Wales mag na 64 jaar eindelijk nog eens naar het WK
Wales mag voor het eerst sinds 1958 naar het WK voetbal. De Welshmen zetten in Cardiff een goed Oekraïne opzij met het kleinste verschil. Yarmolenko besliste de partij al in de eerste helft met een owngoal.
Lees verder

Child Focus geeft tips voor ouders na dood van Gino (9)
De verslagenheid is groot na de dood van de 9-jarige Gino van der Straeten. Het jongetje verdween bij een speeltuin in Kerkrade in het Nederlandse Zuid-Limburg. Dat ouders van jonge kinderen na de dood van Gino nu extra bezorgd zijn, is heel begrijpelijk, zegt Child Focus. Maar het is een slecht idee om die angst over te brengen op kinderen.
Lees verder

Alle vermisten terecht na treinongeval in zuiden van Duitsland
Twee dagen na het ongeval met een regionale trein in de buurt van Garmisch-Partenkirchen, in het zuiden van Duitsland, zijn er niet langer mensen vermist. Dat heeft de lokale politie zondag meegedeeld.
Lees verder

Klimaatexperte Jill Peeters over hevige regenval: "Extremen worden steeds extremer"
Weervrouw en klimaatexperte Jill Peeters geeft in de studio van 'VTM Nieuws' uitleg bij de hevige regenval die ons land treft. "Hou er rekening mee dat we ons soms op iets onvoorstelbaars zullen moeten voorbereiden", vertelt ze.
Lees verder

Vliegtuigje crasht in Calandkanaal in Rotterdam
In het Calandkanaal in de Nederlandse stad Rotterdam is een vliegtuigje neergestort. Dat zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rijnmond. Er wordt gezocht naar slachtoffers.
Lees verder