Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 21 juni 2022

Oscarwinnende regisseur Paul Haggis opgepakt in Italië voor aanranding

Oscarwinnende regisseur Paul Haggis opgepakt in Italië voor aanranding

Paul Haggis, die Oscars won met de films Million dollar baby en Crash, is in het zuiden van Italië opgepakt op verdenking van 'ernstige' seksuele aanranding van een jonge buitenlandse vrouw. Dat hebben Italiaanse persbureaus gemeld op basis van informatie van het parket.

Lees verder

Live | Tand van Lumumba wordt overhandigd aan familie

61 jaar na de moord op Patrice Lumumba wordt in het Egmontpaleis in Brussel de tand van de premier overhandigd aan zijn nabestaanden. De tand is het enige overblijvende lichaamsdeel van de Congolese volksheld en van grote symbolische waarde.

Lees verder

Meer miserie voor Macron: drie ministers niet verkozen

Frans president Emmanuel Macron verloor zondag niet alleen zijn absolute meerderheid in het parlement, hij moet ook afscheid nemen van drie ministers. Ze raakten niet verkozen en moeten de regering na een maand alweer verlaten.

Lees verder

Met Gustavo Petro krijgt Colombia eerste linkse president ooit

De linkse kandidaat Gustavo Petro heeft de presidentsverkiezingen gewonnen in Colombia. Maar de oud-guerrillero staat een loodzware klus te wachten: een op de twee Colombianen haat hem, en in het parlement zal hij moeilijke bondgenootschappen moeten sluiten.

Lees verder

Beke schuift verantwoordelijkheid in onderzoekscommissie meteen naar zijn administratie

Ex-Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) getuigt vandaag in de onderzoekscommissie kinderopvang. Hij nam vorige maand ontslag maar wijst nu zijn diensten met de vinger. 'Ze hebben mij nooit gemeld dat iets beter moest.'

Lees verder

'De man die de wolken meet' uit collectie Jeroen Piqueur brengt bijna 348.000 euro op

Het kunstwerk 'De man die de wolken meet' van kunstenaar Jan Fabre is zondag geveild voor 348.000 euro. Dat maakte veilinghuis Auctim bekend. Het kunstwerk maakte deel uit van de persoonlijke kunst- en uurwerkcollectie van Jeroen Piqueur, de gevallen topman van de failliete bank Optima. De gehele collectie bracht in totaal meer dan 500.000 euro op.

Lees verder

Guillaume Gillet stopt dan toch met voetballen en wordt assistent van Felice Mazzu

Guillaume Gillet stopt per direct met voetballen. De 38-jarige Rode Duivel gaat niet aan de slag als speler bij de beloften van Anderlecht in 1B, maar wordt assistent-coach.

Lees verder

Tornado rukt daken van huizen en scheurt door elektriciteitskabels in China

Een tornado hield zondag lelijk huis in de Zuid-Chinese stad Foshan. Omwonenden wisten het natuurfenomeen vast te leggen terwijl de tornado stroomkabels kapot scheurde. Als bij wonder kwam niemand om het leven. De materiële schade is wel aanzienlijk.

Lees verder

Jongeren sleuren karper uit het water in Blaarmeersen, politie maakt pv op voor dierenmishandeling

De Gentse politie heeft een proces-verbaal voor dierenmishandeling opgemaakt nadat er beelden waren opgedoken van jongeren die een vis uit het water van de Blaarmeersen haalden. 

Lees verder

Basiskamp Mount Everest moet weg van smeltende gletsjer

De Nepalese autoriteiten zijn van plan om het basiskamp aan de Mount Everest te verplaatsen. De Khumbu-gletsjer, waar het kamp zich bevindt, wordt door de opwarming van de aarde en de grote menselijke activiteit te onveilig.

Lees verder

Definitieve EK-selectie is bekend: deze 23 Red Flames mogen mee naar Engeland

Bondscoach Ives Serneels heeft bekendgemaakt welke 23 Red Flames meegaan naar het EK (6-31 juli). Vierde doelvrouw Femke Bastiaen, Chloe Vande Velde, Jassina Blom, Lenie Onzia en Jill Janssens vielen in laatste instantie nog af. Zij blijven wel bij de selectie tot eind juni en kunnen, mocht het nodig zijn, iemand vervangen. De deadline voor Uefa ligt pas op zondag 26 juni.

Lees verder

Australische journalist schreeuwt het uit als nationaal elftal zich plaatst voor WK voetbal

De Australische journalist Tony Armstrong schreeuwde zich schijnbaar hees toen hij besefte dat Australië zich plaatste voor de wereldbeker voetbal. Hij bracht live verslag uit voor ABC Breakfast toen Australië Peru versloeg met penalty's. Hij gooide het professionalisme over boord en ging volledig op in de feestende meute. Iemand ging zelfs gaan lopen met zijn sjaal, maar het kon niet deren.

Lees verder

Mijn vlucht is geschrapt. Heb ik recht op een schadevergoeding?

Brussels Airport besliste om alle vertrekkende vluchten op maandag te schrappen, omdat er meer veiligheidspersoneel staakt dan verwacht. Wat kan u doen als u getroffen bent?

Lees verder

Is het leven voor u duurder geworden dan voor een ander?

Bent u de pineut van de inflatie? Of weet u net uitstekend te ontsnappen aan de hogere prijzen? Bereken aan de hand van zes eenvoudige vragen uw persoonlijke inflatie.

Lees verder

Zeg niet langer Kristof of Maggie, maar Ridder Calvo of Commandeur De Block

Meer den dertig parlementsleden ontvangen volgende week donderdag een koninklijk ereteken. Bij de meesten is de voornaamste verdienste het aantal jaren op de teller in het parlement en de politiek.

Lees verder

'Wat we doen als de regering niet luistert? Nog een paar keer betogen'

Naar schatting 70.000 boze werknemers trokken maandag door Brussel. De vakbonden hadden daartoe opgeroepen om de loonnorm aan te klagen. Enkele van de betogers vertellen over hun persoonlijke motivatie.

Lees verder

Onderzoekscommissie schetst beeld van stuurloze Beke na overlijden peuter: 'Ik zag door de bomen het bos niet meer'

Met zijn passage in de onderzoekscommissie bracht ex-minister Wouter Beke de administratie verder in nauwe schoentjes. Het schetste ook een beeld van een minister die laat in actie schoot. 'Ik heb hen te veel vertrouwd.'

Lees verder

Meta belooft levensechte VR in lichte bril

Virtuele realiteit die met het blote oog niet van de echte wereld te onderscheiden valt, ingebouwd in een VR-kijker die ongeveer de omvang heeft van een skibril. Daar werkt Meta momenteel aan in zijn labs, al zal het resultaat nog niet meteen in de winkel liggen.

Lees verder

Wat kan Macron doen om een impasse te vermijden?

Vijf jaar geleden kwam Emmanuel Macron als uit het niets, met de belofte van een revolutie, in de Franse politiek. Nu komt die belofte uit. Zonder zijn absolute meerderheid in het parlement, is de president gedoemd tot iets heel on-Frans: compromissen sluiten.

Lees verder

Hoe maak je je woning droogtebestendig?

'Wateropvang mag niet langer vrijblijvend zijn', stelt hydroloog Patrick Willems vandaag in De Standaard. Een handleiding voor wie zijn woning wil (ver)bouwen en zich wil wapenen tegen langere periodes van droogte en korte periodes van hevige regenval.

Lees verder

Israël alweer naar stembus na val regering

De Israëlische regering gaat het parlement ontbinden. Door de val van de regering komen er nu voor de vijfde keer in 3,5 jaar verkiezingen.

Lees verder

Uitspraak over doorverwijzing Schild & Vrienden valt op 15 juli

De raadkamer in Gent verwacht op 15 juli uitspraak te doen over de zaak rond Schild & Vrienden. Het Oost-Vlaamse parket vraagt de verwijzing van oprichter Dries Van Langenhove en elf andere personen die banden hadden met de groepering. Een deel van de verdachten vroeg de opschorting aan de raadkamer, zodat ze niet voor de correctionele rechtbank zouden moeten verschijnen.

Lees verder

'Onze moeders waren zogezegd hoeren, onze vaders trof geen schuld'

Zestig jaar na de onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi schetst de docureeks Metissen van Belgiëde geschiedenis van honderden metissen uit de Belgische koloniale periode in Rwanda. Regisseur Steven Crombez brengt hier het verhaal van Germaine Dervan (78) en Léopold Rouhard (77), twee kroongetuigen die al ruim een halve eeuw lief en leed delen.

Lees verder

Wat kan Macron doen om een impasse te vermijden?

Zonder zijn absolute meerderheid in het parlement, is de Franse president gedoemd tot iets heel on-Frans: compromissen sluiten. Welke werven komen in gevaar?

Lees verder

Nederland zet kolencentrales in om afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen

De bestaande steenkoolcentrales in Nederland zullen de komende tijd extra hard draaien. Bedoeling is zo minder afhankelijk te worden van Russisch gas. 'Dat zijn maatregelen waar in minder uitzonderlijke tijden absoluut niet aan zouden beginnen', zegt minister van Energie Rob Jetten.

Lees verder

Litouwse blokkade jaagt Moskou op de kast

De spanning tussen Rusland en Litouwen loopt op nu de Litouwers geen goederen meer doorlaten die per trein vanuit Rusland naar de Russische exclave Kaliningrad worden gebracht. Moskou dreigt met acties.

Lees verder

Podcast | Extreme droogte bedreigt Amerikaanse miljoenensteden

Ons land kampt met droge periodes, dat weet u. Het gaat in onze zomers steeds vaker over de lage grondwaterstand, regenputten en soms zelfs over een sproeiverbod. Maar hier valt wel negen keer zoveel regenwater als in pakweg Las Vegas of Phoenix, in Arizona. Daar is het alle hens aan dek om te voorkomen dat hele steden in het westen van Amerika zonder water vallen. Hoe gaan ze daar om met de steeds extremere droogte?

Lees verder

Groot Gelijk | Geven we elke 25-jarige een startkapitaal van 30.000 euro?

30.000 euro op je 25ste verjaardag, zomaar op je rekening. Dat is wat de Franstalige groenen van Ecolo voorstellen: een investering in de jeugd. Zonder voorwaarden. Er valt wel wat te zeggen voor een startkapitaal, zeker in deze tijden, maar is een 'blanco cheque' wel een goed idee?

Lees verder

Eerst zon, dan wolken

Na een zonnige ochtend nemen wolken het in de loop van de voormiddag over. In het zuidoosten van het land kan het regenen en is er kans op onweer.

Lees verder

Ex-topman energiebedrijf veroordeeld tot 22 jaar cel voor moord op Hondurese milieuactiviste

Een Hondurese zakenman is veroordeeld tot 22 jaar en zes maanden gevangenisstraf voor zijn rol bij de moord op milieuactiviste Berta Caceres in 2016.

Lees verder

Brussels Airport roept op: 'Kom zeker twee uur voor je vlucht naar luchthaven'

Het aantal vluchten dat maandag is geannuleerd op Brussels Airport, is opgelopen tot meer dan 300. Dinsdag en woensdag wordt daarom extra veel volk verwacht. Reizigers zijn gewaarschuwd.

Lees verder

Tennisser Ruben Bemelmans zet een punt achter zijn carrière

Ruben Bemelmans heeft maandag aangekondigd te zullen stoppen als actieve tennisser. De 34-jarige Limburger wil zich in de toekomst bezighouden met het begeleiden van jonge tennistalenten.

Lees verder

Iconisch drijvend restaurant Hongkong gezonken

Nog geen week nadat het drijvende restaurant Jumbo onder grote belangstelling was weggesleept uit de haven van Hongkong, is het gezonken. Dat heeft de eigenaar van het restaurant bekendgemaakt.

Lees verder

Weer meer dan 1.000 covid-patiënten, aantal nieuwe besmettingen stijgt met bijna 50 procent

In de Belgische ziekenhuizen is het aantal covid-patiënten weer gestegen tot boven de 1.000. Dat blijkt dinsdagochtend uit gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder