Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 30 juni 2022

Onderwijsinstellingen kunnen nog afwijken van ‘knip’ na tweede bachelor

HLN
Onderwijsinstellingen kunnen nog afwijken van 'knip' na tweede bachelor
De onderwijsinstellingen kunnen nog steeds afwijken van de zogenaamde 'knip' na de tweede bachelor als daar een goede reden voor is. Dat benadrukte Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) vandaag in het Vlaams Parlement bij het debat over het ontwerpdecreet. De 'knip' houdt in dat studenten die in het academiejaar 2023-2024 in het hoger onderwijs starten, na het tweede jaar geslaagd moeten zijn voor alle vakken uit het eerste jaar. Zo niet, mogen ze niet naar het derde jaar overgaan.
Lees verder

Europese consumentenorganisaties klagen "misbruik" persoonsgegevens door Google aan
Consumentenorganisaties uit vijf Europese landen hebben bij hun privacywaakhonden klachten ingediend tegen Google, omdat dat bedrijf volgens hen consumenten misleidt om hun persoonlijke gegevens te kunnen gebruiken. Dat heeft de Europese koepel van consumentenorganisaties (BEUC) vandaag aangekondigd.
Lees verder

LIVE TOUR. Pogacar: "Ben nog iets beter dan vorig jaar" - Van Aert verkent tweede rit tot befaamde brug
Vrijdag gaat in Denemarken de Tour de France van start. In aanloop naar de Grand Départ in Kopenhagen kunt u op deze pagina al het Tour-nieuws volgen.
Lees verder

Nu ook derde huiszoeking bij Bahrain: "We zijn 100% transparant", maar antwoorden willen ze niet geven
Eén inval vorig jaar in Pau leek zonder gevolgen te zullen blijven. Tot afgelopen maandag agenten van Europol in drie verschillende landen huiszoekingen bij renners hielden. En vanmorgen half zes, één dag voor de start van de Tour de France, de Deense politie het hotel van de ploeg in Glostrup binnen liep. Vragen bij Team Bahrein Victorious worden steeds groter. Niemand wilde ze beantwoorden.
Lees verder

Ariana Grande kreeg stalker over de vloer op haar verjaardag
Op 26 juni mocht de Amerikaanse zangeres Ariana Grande 29 kaarsjes uitblazen. Ze vierde afgelopen zondag haar verjaardag, maar volgens 'TMZ' kreeg ze een wel erg ongewenste bezoeker aan haar deur. Stalker Aharon Brown heeft namelijk opnieuw een poging gedaan om in haar huis in te breken, gelukkig zonder succes.
Lees verder

De Moor: "Mensen betalen geen belastingen voor dwangsommen"
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) wil voorkomen dat ons land dwangsommen moet betalen omdat er niet voldoende opvangplaatsen voor asielzoekers beschikbaar zijn. "De mensen betalen geen belastingen om die dan te zien verdwijnen in dwangsommen", verklaarde ze tijdens het vragenuurtje in de Kamer.
Lees verder

Twee jaar en 16.000 coronadoden later: luchtkwaliteit in woonzorgcentra nog steeds blinde vlek
Na twee jaar corona en zestienduizend doden worden de kwetsbaarste Vlamingen nog altijd niet optimaal beschermd. Woonzorgcentra zeggen wel dat ze inzetten op luchtkwaliteit, maar de overheid heeft geen idee of dat klopt. Hoe kan dat? En wat wil de nieuwe minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) er aan doen?
Lees verder

'Mario + Rabbids: Sparks of Hope' haalt de hulplijntjes weg
Vijf jaar geleden dropten Nintendo en Ubisoft een onverwachte topper met 'Mario + Rabbids: Kingdom Battle', een tactische game die de totemfiguren van de Japanse gamereus en de krankzinnige konijnen van het Franse gamelabel samenbracht. Een opvolger is op handen, en wij kregen al van de makers te horen wat we daarvan mogen verwachten.
Lees verder

Moskou waarschuwt voor olietekort op wereldmarkt indien Westen prijsplafond instelt op Russische olie
De prijs van Russische olie plafonneren, zoals de westerse landen overwegen om Rusland te straffen voor de inval in Oekraïne, kan de olieprijs op de wereldmarkt net opdrijven. Daarvoor heeft de Russische vicepremier voor Energie Aleksandr Novak vandaag gewaarschuwd.
Lees verder

Metallica bevestigt: optreden op Rock Werchter gaat door
De fans liepen te stressen, maar Rock Werchter heeft net bevestigd: Metallica speelt morgenavond hun show. Dat nieuws deelde de organisatie net mee via hun socialemediakanalen.
Lees verder

Biden gaat proberen recht op abortus voor hele VS alsnog te verankeren
De Amerikaanse president Joe Biden wil het recht op abortus voor de hele Verenigde Staten verankeren. Hij wil een uitzondering op de regels in de Senaat om zodoende een wet door het parlement te krijgen die het landelijke recht op abortus in ere herstelt.
Lees verder

Relaas van de zestien knotsgekke uren van 'niet-wel-niet'-Tourganger Greg Van Avermaet: "Ik had mijn steunkousen al aan"
Niet. Misschien wel. Maar dan toch definitief niet. Waren dát nog eens 'Touren' zeg, Greg Van Avermaet (37). Geen Douce France dus. Wel Viva España! Op vakantie, met Ellen en de meisjes. Het relaas van zestien knotsgekke uren.
Lees verder

Selena Gomez ziet gelijkenis tussen 'Wizards of Waverly Place' en 'Only Murders in the Building'-personage: "Zou een oudere versie kunnen zijn"
"Everything is not what is seems", zingt Selena Gomez (29) in 2007. De titelsong van de Disney Channel-reeks 'Wizards of Waverly Place' roept pure nostalgie op. Gomez zelf is haar personage Alex Russo ook nog niet vergeten. Volgens de actrice is haar 'Only Murders in the Building'-personage Mabel een oudere versie van Alex.
Lees verder

Man (45) sterft op straat na steekpartij: "42-jarige verdachte gearresteerd"
Een 45-jarige man uit Ekeren is donderdag rond 17 uur om het leven gekomen bij een steekpartij in de Tweenetenstraat. De man vluchtte nog de straat op, maar stuikte daar in elkaar. Hulp kon niet meer baten.
Lees verder

Man (45) sterft op straat na steekpartij in appartement: "42-jarige verdachte gearresteerd"
Een 45-jarige man uit Ekeren is donderdag rond 17 uur om het leven gekomen bij een steekpartij in een appartement in de Tweenetenstraat. De man vluchtte nog de straat op, maar stuikte daar in elkaar. Hulp kon niet meer baten.
Lees verder

Amerikaans Hooggerechtshof geeft regering Biden opnieuw slag in het gezicht: milieubureau EPA mag geen uitstootnormen opleggen
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft donderdag de macht van het Amerikaanse milieuagentschap EPA om uitstootnormen op te leggen ingeperkt. Het arrest is een nieuwe kaakslag voor huidig Amerikaans president Joe Biden.
Lees verder

Minimumpensioen richting 1.700 euro in 2024, zegt PS-kamerlid
Het minimumpensioen van 1.500 euro dat door de federale regering werd beslist, zal door indexeringen verhogen tot 1.700 euro in 2024. Dat heeft althans Kamerlid Jean-Marc Delizée (PS) donderdag verklaard in de Kamer, waar een bewogen discussie geprogrammeerd stond over de pensioenhervorming.
Lees verder

Gebruikte West-Vlaamse gynaecoloog eigen sperma voor kunstmatige bevruchtingen?
Een gepensioneerde West-Vlaamse gynaecoloog zou in de jaren 1980 zijn eigen sperma gebruikt hebben om kunstmatige bevruchtingen uit te voeren in het toenmalige Sint-Rembertziekenhuis in Torhout. Dat vertelt een man donderdagavond in Terzake op Canvas. Het huidige AZ Delta opent naar aanleiding van de uitzending een meldpunt voor ongeruste donorkinderen met vragen.
Lees verder

Gebruikte West-Vlaamse gynaecoloog eigen sperma voor kunstmatige bevruchtingen? "Er loopt een gerechtelijk onderzoek"
Een gepensioneerde West-Vlaamse gynaecoloog heeft in de jaren 1980 mogelijk zijn eigen sperma gebruikt om kunstmatige bevruchtingen uit te voeren in het toenmalige Sint-Rembertziekenhuis in Torhout. Een donorkind ontdekte dat via DNA- en stamboomonderzoek, zo bevestigt de vzw Donorkinderen. Het parket van Kortrijk bevestigt intussen dat er een gerechtelijk onderzoek loopt.
Lees verder

LIVE WIMBLEDON. Elise Mertens nu ook door in het dubbel na winst tegen Greet Minnen, die ook in enkelspel verloor
Alweer heel wat Belgen in actie op Wimbledon vandaag. Greet Minnen strandde zonet in tweede ronde, Elise Mertens kon zich wel plaatsen voor de zestiende finales. Op deze pagina kunt u alle actua vanop Wimbledon op de voet volgen.
Lees verder