Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 9 juni 2022

Noodweer verwoest levenswerk van Jim (42) en Annelore (38), die Franse droom waarmaakten: “Jarenlang gespaard en ge...

HLN
Noodweer verwoest levenswerk van Jim (42) en Annelore (38), die Franse droom waarmaakten: "Jarenlang gespaard en gewerkt. Nu blijft alleen een ravage over ..."
Een zware hagelbui, met hagelstenen met een diameter van 10 centimeter, heeft zaterdagavond de levensdroom van Jim Verleye (42) en Annelore Maes (38) verwoest. Het koppel uit Oostende liet eind 2018 alles achter en opende in de Franse Auvergne hun chambres d'hôtes Quatre Mains. Nadat corona hun droom al stevig op de proef stelde, veegde het noodweer letterlijk een deel van hun verblijf weg. "Het is verschrikkelijk. Jarenlang hebben we hier voor gespaard. Nu blijft een woning met een vergiet als dak over. En bij elke regenbui wordt de schade groter", getuigt Jim. Een familielid is ondertussen een inzamelactie gestart om het getroffen koppel te steunen.
Lees verder

Alex Agnew over geannuleerd Werchter-optreden: "Dat ze het zo vroeg afbliezen, getuigde van weinig strijdvaardigheid"
Freek Braeckman (43) is alweer aan zijn laatste logeerpartij toe. Voor het tweede seizoen van zijn podcast 'Freek blijft slapen' ging het VTM-nieuwsanker al op bezoek bij Adil El Arbi, CEMI en Karen Damen. In de laatste aflevering van dit seizoen gaat Freek dan weer op bezoek bij stand-upcomedian Alex Agnew (49). Samen hebben ze het onder meer over het afgelaste Werchter-optreden van de Antwerpse komiek. "Ik was daar best slechtgezind over."
Lees verder

Autokeuring vanaf 1 augustus weer overal mogelijk zonder afspraak
Autobezitters zullen vanaf 1 augustus weer overal in Vlaanderen zonder afspraak met hun auto naar de keuring kunnen. Sinds de coronapandemie was het op heel wat plaatsen verplicht om een afspraak te maken, maar die verplichting valt binnenkort overal weg. Dat meldt VRT NWS. Daarnaast zal de groene herinneringskaart eerder uitgestuurd worden en zal iedereen vanaf volgend jaar ook een digitale melding krijgen als het keuringsbewijs dreigt te vervallen.
Lees verder

TIJDLIJN. Hoe kon het lerarentekort zó ontsporen? "Dit los je niet in een paar maanden op" en - zo blijkt - ook niet in 22 jaar
"Tegen 2020 zijn er zowat 18.000 bijkomende leraars nodig." Toenmalig onderwijsminister Pascal Smet wist het al in 2013. Het tekort aan leerkrachten zou op een dag niet langer houdbaar zijn. Nu scholen zelfs examens schrappen, lijkt die dag aangebroken. De kroniek van een aankondigde chaos in vijf quotes.
Lees verder

Van der Straeten wil versnelling in certificering groene waterstof
Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil dat Europa een tandje bijsteekt in de certificering van groene waterstof. Het gaat om een energiebron die volledig klimaatneutraal wordt geproduceerd en die als brandstof kan dienen voor sectoren die niet zomaar kunnen overschakelen op elektriciteit. Maar om zeker te zijn of ze wel echt 'groen' is, is een robuuste certificering nodig.
Lees verder

Arno werkte voor postuum nummer voor het eerst met zoon Felix: "Hij heeft hier keihard voor gevochten"
47 dagen na zijn dood weerklinkt zijn stem uit het hiernamaals. Op muziek van zoon Felix. Ingezongen met zijn laatste adem. "In één keer," aldus Mirko Banovic. "Dit nummer is echt opgenomen 'in the moment'." De bassist en compagnon-de-route van Arno vertelt hoe de song tot stand kwam en wat de reacties van z'n dierbaren waren. "Hij heeft de definitieve versie nog beluisterd, samen met zijn zoon."
Lees verder

Arno verrast met postuum nummer in aanloop naar nieuw album: "Eindelijk een song met zijn zoon"
47 dagen na zijn dood weerklinkt zijn stem uit het hiernamaals. Op muziek van zoon Felix. Ingezongen met zijn laatste adem. "Arno zou zo trots zijn," aldus Mirko Banovic. De bassist vertelt in dit interview hoe de song tot stand is gekomen en wat de reacties van z'n dierbaren waren. "'La Vérité' is een eerste nummer met zijn zoon. Zijn allermooiste afscheid aan de fans."
Lees verder

Lerarentekort zo nijpend dat scholen zelfs examens moeten schrappen: "Wie een vak amper heeft gehad, krijgt het voordeel van de twijfel"
Schooldirecties kampen tegenwoordig met meer examenstress dan hun leerlingen: door het nijpende lerarentekort is het zelfs vaak onmogelijk om voor bepaalde vakken examens af te nemen. "En dan zijn ze verbaasd dat de kennis achteruitgaat", zucht een ouder.
Lees verder

Piet Huysentruyt heeft heimwee naar 'SOS Piet': "Als ze me vragen, doe ik het meteen"
"Ik zou nog één keer willen knallen op tv, nog één keer afscheid willen nemen van de kijker." Piet Huysentruyt (59) windt er geen doekjes om wanneer Cath Luyten (44) hem vraagt of hij een terugkeer naar het kleine scherm ziet zitten. De presentatrice bezoekt hem donderdagavond in Zuid-Afrika voor 'Buurman, wat doet u nu?'.
Lees verder

'Huis gemaakt'-finalisten Younes en Eline na crowdfunding: "We wachten de vraagprijs af voor een bod"
Geduld. Dat is het codewoord voor 'Huis gemaakt'-finalisten Younes en Eline deze dagen. Een week nadat ze hun zelf verbouwde droomhuis door hun vingers zagen glippen, hopen ze met de 30.000 euro op hun crowdfunding-teller een bod te kunnen doen op hun woonst in Beringen.
Lees verder

'Huis gemaakt'-finalisten Younes en Eline hebben erg droevig nieuws over hun kippen
Geduld. Dat is het codewoord voor 'Huis gemaakt'-finalisten Younes en Eline deze dagen. Een week nadat ze hun zelf verbouwde droomhuis door hun vingers zagen glippen, hopen ze met de 30.000 euro op hun crowdfunding-teller een bod te kunnen doen op hun woonst in Beringen. En misschien zal een deeltje van dat geld ook wel gebruikt worden om nieuwe huisdieren te kopen, want hun kippen kwamen intussen aan een jammerlijk einde.
Lees verder

'Huis gemaakt'-finalisten Younes en Eline na crowdfunding: "We wachten af voor een bod"
Geduld. Dat is het codewoord voor 'Huis gemaakt'-finalisten Younes en Eline deze dagen. Een week nadat ze hun zelf verbouwde droomhuis door hun vingers zagen glippen, hopen ze met de 30.000 euro op hun crowdfunding-teller een bod te kunnen doen op hun woonst in Beringen.
Lees verder

Emma Meesseman en Ann Wauters gaan met Chicago Sky op bezoek bij Barack Obama
Memorabel moment voor Emma Meesseman en Ann Wauters. De basketspeelster en assistent-coach van Chicago Sky mochten gisteren op bezoek bij niemand minder dan Barack Obama, van 2009 tot 2017 president van de Verenigde Staten.
Lees verder

Een spannende bruiloft en een vervolg na de zomer: alles wat u moet weten over de seizoensfinale van 'Lisa'
De ringen liggen klaar, de genodigden zijn present en de bubbels staan koud. Maar gaat de bruiloft van Lisa en Jonas ook door of wordt alles toch nog afgeblazen? Dat is vanavond de hamvraag in de dubbele seizoensfinale van 'Lisa', de telenovelle die na de zomer sowieso een vervolg krijgt. Wij blikken vooruit met producer Johan Smetrijns en zetten alle details op een rijtje. We krijgen zelfs al een vooruitblik op het komende seizoen. "Er duikt een onverwachte gast op die voor beroering zal zorgen."
Lees verder

STREAMINGTIP. 'Keep Sweet. Pray and Obey': religie als vernislaagje voor waanzin
Hij zit al een hele tijd in de cel, maar de Amerikaanse cultleider Warren Jeffs is nog steeds niet vergeten. In de vierdelige Netflixdocumentaire 'Keep Sweet. Pray and Obey' herleeft de horror van z'n polygame, mormoonse sekte andermaal in al z'n grauwe glorie.
Lees verder

Nadat peloton kritiek uit op inspuitingen Rafael Nadal tijdens Roland Garros: "Élke sport heeft een no needle policy nodig"
"Wat Nadal doet, dat zou in het wielrennen niet kunnen." Wielrenner Guillaume Martin uit zijn ongenoegen. Het peloton stelt zich vragen bij de injecties die de tennisser tijdens Roland Garros kreeg. Hebben ze een punt? En wat zijn de gevaren van zo'n inspuitingen? Dokter Johan Bellemans beantwoordt de vragen.
Lees verder

Meer dan honderd mensen vergiftigd door zwaveldioxide in Chili
Ruim honderd mensen in de Chileense steden Quintero en Puchuncavi zijn vergiftigd door zwaveldioxide dat door de zware industrie is vrijgekomen. Dat heeft de regering van Chili gezegd. Het gaat om de tweede ernstige verontreiniging in drie dagen, aldus een milieuambtenaar.
Lees verder

Drie doden in vijf dagen en blunder van organisatie er bovenop: 'Isle of Man TT' opnieuw zwaar onder vuur
De wereldbefaamde racewedstrijd 'Isle of Man TT' blijkt nog maar eens de dodelijkste wegrace op aarde te zijn. Drie overlijdens na de eerste vijf dagen. De Noord-Ier Davy Morgan (52), onder andere bekend omwille van de roze helm waarmee hij steevast racete, is het laatste slachtoffer nadat eerder al de Welshman Mark Purslow (29) en de Franse zijspancoureur César Chanal het leven lieten. De teamgenoot van die laatste, bakkenist Olivier Lavorel (35), ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Als bij overmaat van ramp communiceerde de organisatie eerst dat het Lavorel was die overleed.
Lees verder

Meer dan 25 jaar celstraf geëist tegen R. Kelly: "Narcist die denkt dat de wereld niet zonder hem kan"
De openbaar aanklager in de Verenigde Staten heeft meer dan 25 jaar gevangenisstraf geëist tegen R. Kelly. De 55-jarige zanger werd eerder schuldig bevonden aan het misbruiken van minderjarige meisjes en hen illegaal naar verschillende staten in Amerika te brengen, wat in de Verenigde Staten gezien wordt als 'sex trafficking'. Dit meldt Reuters.
Lees verder

Opvolger vervloekte M-decreet blijft uit maar buitengewoon onderwijs barst uit zijn voegen
De opvolger van het M-decreet is alweer met een schooljaar uitgesteld, tot september 2023. Bijsturing is nochtans meer dan ooit nodig. Het buitengewoon onderwijs barst uit zijn voegen. Dat schrijven De Standaard, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad.
Lees verder