Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 24 juni 2022

Nog nooit zoveel Belgen geflitst op de weg als in 2021: hoe komt dat?

HLN
Nog nooit zoveel Belgen geflitst op de weg als in 2021: hoe komt dat?
De Belgen kregen het afgelopen jaar een pak meer snelheidsboetes in de bus dan de twee jaren voordien. Er wordt meer geflitst, onder meer door het toegenomen aantal trajectcontroles. "Maar we merkten ook een soort compensatiedrang op de weg na corona", zegt de federale wegpolitie.
Lees verder

Bijna een half miljard euro subsidies gaat naar religie
In tijden van stilaan leeglopende kerken gaan er nog altijd veel centen naar de erkende religies in dit land. In Vlaanderen alleen al gaat het om 468 miljoen euro in 2021, zo becijferde Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld).
Lees verder

Amerikaanse Senaat keurt nieuwe vuurwapenwet goed: doekje voor het bloeden
De Amerikaanse Senaat heeft een nieuwe vuurwapenwet goedgekeurd, met steun van zowel Republikeinen als Democraten. 65 senatoren stemden voor, 33 tegen. Het Huis van Afgevaardigden keurt het wetsvoorstel naar verwachting nog voor het zomerreces goed.
Lees verder

Spelen met de gezondheid? Stemmen waarschuwen voor gevolgen propvolle kalender: "Elk momentje van rust zal je moeten pakken"
De internationale voetbalkalender zit propvol. Van juli tot juni volgend jaar is het quasi non-stop voetbal. Met amper rustpauzes of herstelmomenten. "Niet bevorderend voor de gezondheid óf voor de prestaties."
Lees verder

Sandrine André en Sieg De Doncker tellen af naar de seizoensfinale van 'Familie': "Ik wou de stunts zelf doen, maar ze waren te gevaarlijk"
'Familie'-kijkers maken zich klaar voor het hoogtepunt van hun soapjaar, want vrijdagavond is er de grote seizoensfinale. De spanningen lopen alvast hoog op bij heel de familie Van den Bossche, want komt er een confrontatie tussen Lars (Kürt Rogiers) en Koen (Sieg De Doncker)? Die laatste verklapt alvast van wel. "Er kwamen zelfs stuntteams bij om alles in goede banen te leiden, al had ik ze liever zelf gedaan" voegt Sieg er aan toe. Sandrine André, die Véronique speelt, geeft ook al één grote spoiler weg. Bekijk het in een nieuwe Showbits.
Lees verder

"Iemand van de familie heeft me verkracht": de verdwenen prinses Marie-Christine kluisterde in 1994 1,7 miljoen Vlamingen aan de buis
De best bekeken Telefacts-aflevering ooit, én de meest spraakmakende. 'De keuze van Dany' haalt vandaag de allereerste reportage met prinses Marie-Christine vanonder het stof. Indertijd goed voor 1,7 miljoen kijkers, en ook nu blijft de openhartigheid van koning Filips tante ongezien. "Ze vertelde over haar scheiding en een verkrachting door een familielid. Zo vrank spreken royals zelden", blikt maker Peter Van Camp terug.
Lees verder

COLUMN. Officieel meet Ben Crabbé 1 meter 72. Maar wordt in 'Blokken' de vraag gesteld hoe groot hij is, dan zal de jury slechts één antwoord goedkeuren: "De grootste"
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Ben Crabbé
Lees verder

Minder dan 1 op de 5 Vlamingen is écht gelukkig op zijn werk: waar loopt het mis?
Maar weinig Vlamingen zijn écht gelukkig op het werk. Minder dan 1 op 5, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de UGent. Waar loopt het mis? Wat moeten werkgevers doen om het tij te keren? En wat kunnen we zelf ten goede veranderen?
Lees verder

Sven en Judith waren verliefd, getrouwd en hoogzwanger op Werchter: "Drie jaar gewacht op de eerste kus, het was de processie van 'Werchternach'"
Ware liefde wacht. En wacht. Vier Rock Werchters in het geval van West-Vlaming Sven en Nederlandse Judith. Al die tijd beloerden ze mekaar als 'tentburen' op de festivalcamping, maar het ene jaar was hij bezet, het andere zij. Pas op hun vierde Werchter stonden de sterren juist. "Een festivalganger die zijn vriendenkliek verlaat tijdens de hoofdact geeft een universeel signaal. De hele groep weet: Hij Heeft Touche."
Lees verder

Code geel in heel het land: kans op felle buien met veel neerslag, onweer en hagel
Opklaringen wisselen vandaag af met wolkenvelden en buien. Er is kans op felle buien, met veel neerslag, onweer en hagel, en windstoten tussen de 50 en 60 km/uur. In Hoog-België en aan zee wordt het tot 20 graden, in de Kempen tot 25 graden. Dat voorspelt het KMI. Voor heel het land is voor de hele vrijdag code geel afgekondigd voor onweer. Enkel in West- en Oost-Vlaanderen en Henegouwen geldt die code pas vanaf ongeveer 11 uur.
Lees verder

Driedaagse staking bij Ryanair van start: tot 300 vluchten geschrapt
Daags nadat er bij Brussels Airlines een driedaagse staking is gestart, legt ook personeel van Ryanair in België gedurende drie dagen het werk neer. Er worden op de luchthavens van Charleroi en Zaventem tientallen vluchten geschrapt.
Lees verder

Dimitri Vegas strikt Nicole Scherzinger voor single: "Ze wil heel graag naar Tomorrowland komen"
Zij wilde haar solocarrière herlanceren, hij dacht maar aan één stem voor zijn nieuwe single. Een organisch huwelijk, 'The Drop' van Pussycat Doll Nicole Scherzinger (43) en onze Dimitri Vegas (40) - met David Guetta (54) als derde in het spel. "Meestal duurt een internationale feature jàren, Nicole zei direct ja."
Lees verder

Kroonprinses nu ook op eigen vleugels: Elisabeth voor het eerst zonder ouders naar officiële activiteiten
Prinses Elisabeth (20) zet een nieuwe stap op weg naar het koningschap: voor het eerst voert ze zaterdag een officiële activiteit uit zonder haar ouders. Volgende week doet ze het nog eens. In juli gaat de troonopvolgster dan op zomerkamp met het leger en tussendoor legt ze haar laatste examens af. De vakantie begint pas eind juli.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal ziekenhuisopnames wegens corona stijgt met een derde
De voorbije zeven dagen werden per dag gemiddeld 88 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is 32 procent meer dan een week eerder. Er zijn ook een kwart meer nieuwe besmettingen dan in dezelfde periode een week eerder. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Football Talk. FIFA geeft fiat voor 26 spelers in WK-selecties - Matz Sels verlengt contract bij Straatsburg
Doelman Matz Sels heeft zijn contract bij de Franse eersteklasser Straatsburg met twee seizoenen verlengd. De dertigjarige Rode Duivel heeft er nu een overeenkomst tot medio 2026.
Lees verder

Aantal peuters met overgewicht daalt weer
Het coronajaar 2020 zadelde niet alleen volwassenen in Vlaanderen met extra kilo's op, ook peuters bleven niet gespaard. Het aantal tweejarigen met overgewicht maakte toen een sterke sprong, naar 11,4 procent. Intussen laat corona minder sporen na: in 2021 werd bij 9,7 procent van de kinderen geboren in 2019 overgewicht vastgesteld. Dat meldt het Agentschap Opgroeien.
Lees verder

Forensisch psychiater na moord op Anasthasia (15) in Duitsland: "Hoe gruwelijk de feiten ook, je mag jonge daders hun toekomst niet volledig hypothekeren"
Amper 15 jaar werd Anastasia, het vermiste meisje dat in Duitsland levenloos is teruggevonden. Haar vermoedelijke moordenaars zijn nog jonger: 13 en 14. Wat hen heeft bezield, moet nog blijken. Maar hoe uitzonderlijk zijn zulke jonge daders? En zijn die nu verloren voor de maatschappij? Of kan je hen toch nog laten terugkeren? "Een kind van 13-14 jaar kan nog niet altijd de volle verantwoordelijkheid hebben over zijn daden".
Lees verder

Verdachte sterfgevallen van schildpadden en dolfijnen voor kust van Guatemala
Minstens 65 schildpadden en 14 dolfijnen zijn dood aangetroffen aan de kust van de Stille Oceaan in Guatemala. Dat hebben plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt. Er is intussen een onderzoek ingesteld, maar mogelijk is er een verband met vervuiling.
Lees verder

(Wit-)Russen niet welkom, geen punten te verdienen en nodige wrevel, maar sportief slagveld op Wimbledon blijft uit
Vandaag wordt er geloot op Wimbledon zonder 's werelds nummer 1 Daniil Medvedev of Aryna Sabalenka en een twintigtal van hun (Wit-)Russische landgenoten. Verbannen uit Londen vanwege de oorlog in Oekraïne. De tegenmaatregel van de ATP en WTA om geen punten toe te kennen op 'The Championships' zorgde vooral voor wrevel. Reconstructie van een slagveld.
Lees verder

Afkicken voor soapfans: 'Familie' en 'Thuis' toe aan de seizoensfinale. "Wie sterft er deze keer?"
Nagelbijten, maar ook keuzestress deze avond voor de Vlaamse soapliefhebber. 'Thuis' en 'Familie' zijn tegelijkertijd toe aan hun seizoensfinale. Vorig jaar zorgden de slotafleveringen voor twee doden, één vermiste, een bruiloft, een ontvoering en heel wat liefdesdrama. Wat staat ons nu te wachten?
Lees verder