Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 9 juni 2022

Mysterie aan het station: wie plaatste nieuwe wegwijzers die verkeer in verboden rijrichting sturen?

HLN
Mysterie aan het station: wie plaatste nieuwe wegwijzers die verkeer in verboden rijrichting sturen?
Aan het oud station van Oudenaarde is een wat vreemde verkeerssituatie ontstaan na de verplaatsing van verkeersborden.
Lees verder

Enkel in het Frans en een voorstel om startbaan 25L met 900 meter te verlengen: heibel om nieuwe effectenstudie over geluidshinder rond luchthaven
Een nieuwe studie naar lawaaihinder rond Brussels Airport – van de vorige maakte een rechter brandhout – zet kwaad bloed bij luchthavengemeenten in de Vlaamse rand. Steenokkerzeels burgemeester Kurt Ryon is boos omdat zijn gemeente de studie niet ontving, maar ook omdat het document voorlopig enkel in het Frans beschikbaar is. Ook de inhoud baart hem zorgen. "Opnieuw worden Humelgem en Erps-Kwerps bedreigd", klinkt het.
Lees verder

SpaceX lanceert succesvol Egyptische telecomsatelliet
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Space X heeft in de nacht van woensdag op donderdag met succes een Egyptische telecomsatelliet gelanceerd, zo heeft space.com gemeld.
Lees verder

Koningin Mathilde en koning Filip brengen bezoek aan sfeervolle markt in Congo
Het lijkt erop dat koningin Mathilde en koning Filip tijdens hun bezoek aan Congo ook wat van de 'couleur locale' willen meepikken. Het koningspaar bracht een bezoekje aan een plaatselijke markt en bekeek er vol aandacht de handelswaren.
Lees verder

Van Aert sprint naar tweede ritzege in bloedstollende finale, Jordi Meeus knap tweede
Nieuwe rit in de Dauphiné, nieuwe kans voor Wout van Aert. Daar lijkt het toch op, want met twee klimmetjes in de finale en een vlakke aankomst lijkt ook de vijfde etappe gesneden koek voor onze landgenoot. Spoelt Van Aert de teleurstelling van de tijdrit van gisteren door met een tweede ritzege? Of draagt een vluchtersgroep tot het einde? Op deze pagina volgt u de etappe op de voet.
Lees verder

Expert over "eerste" 3D-geprint oor: "Geen echte primeur en vooral wachten op langetermijnresultaten voordat men euforie kraait"
In maart kreeg een vrouw in de Verenigde Staten een nieuw oor aangemeten dat met een 3D-printer werd gereconstrueerd. Het zou de eerste keer zijn dat zo'n techniek werd gebruikt. "Al gaat het helaas niet echt om een primeur", zo kadert Dr. Herman Vercruysse, MKA-arts bij het UZA. "Een soortgelijke techniek werd in 2018 al eens toegepast in Shanghai, maar langetermijnresultaten werden nooit gepubliceerd." Wellicht waren die niet zo positief.
Lees verder

Wimbledonwinnaars verdienen dit jaar 2 miljoen pond
Wimbledon heeft het prijzengeld voor de toernooiwinnaars naar het recordbedrag van 2 miljoen pond (2,33 miljoen euro) opgetrokken. Dat maakte de organiserende All England Lawn Tennis and Croquet Club bekend.
Lees verder

Belgische tienjaarsrente voor het eerst sinds 2014 boven 2 procent
De Belgische rente op tien jaar is in de nasleep van de rentevergadering van de Europese Centrale Bank boven de kaap van 2 procent gestegen. Het was al van 2014 geleden dat dat niveau gehaald werd.
Lees verder

Nieuwe studie legt verband bloot tussen nachtmerries en de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte in de wereld. Meer zelfs: het aantal parkinsonpatiënten wereldwijd zal tegen 2040 waarschijnlijk verdubbeld zijn. Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe beter de neurologische aandoening onder controle gehouden kan worden. Precies daarom is een nieuwe wetenschappelijke studie zo relevant: onderzoekers ontdekten wat je nachtmerries je kunnen vertellen over het risico op parkinson.
Lees verder

Uitslaande brand in appartement Prinsenhof: "De brandende matras werd uit het raam gegooid, recht op twee wagens"
In het Prinsenhof is op donderdagnamiddag een uitslaande brand ontstaan in een appartementsgebouw. De brandweer is ter plaatse maar heeft al versterking opgeroepen. De rookpluim is te zien van aan de andere kant van de stad. Eén persoon is gewond naar het ziekenhuis gebracht.
Lees verder

Open Vld wil niet weten van herstelbetalingen aan Congo
Als het van Open Vld afhangt, kunnen er geen herstelbetalingen komen van ons land aan Congo wegens de wandaden tijdens de koloniale periode. Dat heeft Kamerlid Jasper Pillen donderdag verklaard tijdens het wekelijkse vragenuurtje in het parlement. Guillaume Defossé van coalitiepartner Ecolo leek daar wel op te hinten, al merkte hij wel op dat herstellingen "niet enkel financieel" kunnen zijn.
Lees verder

Britten en Marokkaan die gevangen werden toen ze meestreden met Oekraïense leger krijgen doodstraf
Twee Britten en een Marokkaan die half april in Marioepol gevangen genomen werden toen ze meestreden aan de zijde van Oekraïne, hebben van het Hooggerechtshof in de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk de doodstraf gekregen. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti. Aiden Aslin (28), Sean Pinner (48) en Saadoun Brahim worden "huursoldaten" genoemd. De wet bepaalt dat ze doodgeschoten moeten worden.
Lees verder

Is Kanye 'Ye' West opnieuw single? Kim Kardashian-lookalike verwijdert foto's van Instagram
Zijn de Amerikaanse rapper Kanye West (45) en zijn vriendin Chaney Jones (24) nog een koppel? De voorbije week speculeerden al heel wat bronnen dat het koppel gesplit zou zijn. Het model probeert alle roddels uit de wereld te helpen, dankzij filmpjes op sociale media.
Lees verder

Kinderpopduo BlitZ brengt 'plagiaatnummer' Badaboem opnieuw uit: "Wie weet hoort Usher ons lied nu wél"
Vijftien jaar nadat kinderpopduo BlitZ met 'Badaboem' voor het eerst een eigen lied lanceerde, brengen ze het lied opnieuw uit. In 2008 leidde dat tot een kleine mediastorm omdat de jongens vonden dat de hit ' Love in this Club' wel veel gelijkenissen met hun lied vertoonde.
Lees verder

De 'prins George van de Himalaya': zesjarige Jigme Namgyel is nu al dé ster van het Bhutaanse koningshuis
Een quizvraag die doorgewinterde amateurquizploegen al veel punten heeft opgeleverd: van welk land is Thimphu de hoofdstad? Het antwoord: Bhutan, het Himalayastaatje zo groot als Zwitserland, met slechts 780.000 inwoners. Sinds z'n geboorte zijn alle ogen daar gericht op Jigme Namgyel Wangchuck, met z'n zes jaar de jongste kroonprins ter wereld. Een blik op het onbekende koningshuis, waar de vorsten bijzonder geliefd zijn. "Het doet er niet toe wanneer je trouwt, zolang het maar met de juiste persoon is."
Lees verder

Alicia Keys verdedigt zichzelf na jubileumconcert: "Nummers werden persoonlijk door Queen Elizabeth aangevraagd"
Zaterdag gaf zangeres Alicia Keys (41) het beste van zichzelf tijdens 'The Platinum Jubilee Concert' in Londen. Maar haar optreden, ter ere van Queen Elizabeth (96), stootte toch op kritiek. Op sociale media reageerden sommigen vol onbegrip op de nummerkeuze. Want waarom zong ze 'Empire State of Mind', een nummer over New York? Omdat de Queen fan is, zo blijkt.
Lees verder

Na Panos gooit ook Carrefour Express vuilniszakken met voedsel weg
Na de ophef over de uitpuilende vuilnisbakken met voedsel van de Panos op de Meir, blijkt ook Carrefour Express in de Seefhoek onverkocht brood weg te gooien. Een buurtbewoner trok woensdag na sluitingstijd een foto van negen volle vuilniszakken.
Lees verder

Macron wil meerderheid in parlement om "chaos in Frankrijk te voorkomen"
De Franse president Emmanuel Macron wil bij de parlementsverkiezingen een "sterke en duidelijke" meerderheid behalen voor zijn politieke blok om "economische hervormingen door te voeren en verdere chaos te voorkomen". Dat zei hij tijdens een bezoek aan de Zuid-Franse regio Tarn.
Lees verder

Jonas Rickaert: "Tot drie keer toe te horen gekregen dat ik beter stopte met koersen"
Het Belgisch kampioenschap nadert, maar Jonas Rickaert zal dat noodgedwongen vanop het ziekenbed volgen. De tweede helft van het koningskoppel Tim Merlier-Rickaert sukkelt al het hele seizoen met een slapend been. Een 'knik' in zijn slagader blijkt nu de oorzaak. Rickaert gaat eind deze maand onder het mes. "Tot twee keer toe raadden dokters me aan om te stoppen met koersen."
Lees verder

Paul D'Hoore bespreekt de renteverhoging door de ECB: "Stijgende rente is in principe nooit goed nieuws voor de beurs"
De Europese Centrale Bank (ECB) wil in juli voor het eerst sinds 2011 de rente verhogen, in een eerste stap om de hoge inflatie te beteugelen. Wat betekent die hogere kortetermijnrente voor onze spaarboekjes, woonleningen en het dagelijkse geldleven in het algemeen? Financieel expert Paul D'Hoore geeft tekst en uitleg.
Lees verder