Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 17 juni 2022

Macron, Scholz en Draghi in Kiev

Macron, Scholz en Draghi in Kiev

Duitse bondskanselier Scholz, Frans president Macron en Italiaanse premier Draghi zijn deze voormiddag aangekomen in Kiev. 'We willen niet alleen solidariteit tonen, maar ook verzekeren dat onze hulp voortgezet wordt.'

Lees verder

Vrouw (18) overleden na aanrijding door trein aan gesloten overweg

In Geraardsbergen is een jonge vrouw van 18 jaar aangereden door een trein en om het leven gekomen. Dat bevestigen de hulpdiensten en Infrabel. Het slachtoffer liep volgens de eerste vaststellingen voorbij de gesloten slagboom en werd gegrepen door een doorrijdende trein.

Lees verder

Waarom er amper politieke animo is voor 100 km per uur op de autosnelweg

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) noemt de snelheidsbeperking een 'logisch voorstel' van de experts en wil het bespreken binnen de regering. Maar het animo bij haar Vlaamse regeringspartners is klein.

Lees verder

Fractieleider in tranen na uithaal Geert Wilders: 'U bent de tassendrager van premier Rutte'

Tijdens een debat in de Nederlandse Tweede Kamer heeft fractieleider Sophie Hermans (VVD) het even moeilijk gekregen door een persoonlijke uithaal van PVV-leider Geert Wilders. Die noemde Hermans 'de tassendrager' van premier Mark Rutte. Duidelijk geëmotioneerd diende ze Wilders van repliek, wat een luid applaus in de Kamer uitlokte.

Lees verder

Jumbo-Visma stapt uit Ronde van Zwitserland na positieve coronatest

Wielerploeg Jumbo-Visma gaat niet van start in de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland na een positieve coronatest. Er rijden in Zwitserland geen landgenoten mee voor het team van onder meer Wout van Aert.

Lees verder

Stadsbestuur Antwerpen wist niets af van brief die problemen op werf signaleerde

De brief van het stabiliteitsbureau is nooit in handen gekomen van het Antwerps stadsbestuur. Dat bevestigt schepen voor Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder (N-VA) aan Gazet Van Antwerpen.

Lees verder

Nederlandse reissector sleept luchthaven Schiphol voor rechter wegens chaos

De Nederlandse reisbranchevereniging ANVR sleept de luchthaven van Schiphol voor de rechter. De organisatie wil de geleden schade als gevolg van de chaos op de luchthaven op Schiphol verhalen.

Lees verder

Laatste hogeschool stopt met opleiding leraar Latijn

Finis lectionum Latinarum.* Aan een hogeschool voor leerkracht Latijn studeren, kan niet meer. De Gentse Arteveldehogeschool was de laatste die de opleiding aanbood, maar ruimt nu het krijt. Aan twee universiteiten kan het nog.

Lees verder

Geen besmettingen met apenpokken in trein Gent-Sint-Pieters

De drie minderjarige vrouwen die op woensdag van een trein werden geplukt in het station Gent-Sint-Pieters, zijn niet besmet met apenpokken. Dat blijkt uit de testresultaten.

Lees verder

Kevin Spacey daagt op aan Britse rechtbank

Hollywoodacteur Kevin Spacey verscheen in Londen voor de rechtbank, waar hij zich moet verantwoorden voor vier klachten van aanranding bij drie mannen.

Lees verder

Piloten en cabinepersoneel Brussels Airlines gaan volgende week drie dagen staken

Na de piloten van Brussels Airlines heeft ook het cabinepersoneel een stakingsaanzegging ingediend. Omdat er volgens de bonden niet genoeg maatregelen worden genomen om de werkdruk te verlagen, willen ze 23, 24 en 25 juni het werk neerleggen.

Lees verder

'Zelfrijdende' Tesla's crashen het vaakst

In minder dan een jaar crashten er in de Verenigde Staten 273 Tesla's terwijl de rijhulpsystemen waren geactiveerd, wat neerkomt op driekwart van alle ongevallen met gelijkaardige technologie.

Lees verder

Grondwettelijk Hof vernietigt eindtermen: 'Fundamentele inbreuk op vrijheid onderwijs'

De eindtermen in de tweede en derde graad van het secundair worden vernietigd. Dat staat in een arrest van het Grondwettelijk Hof. Er komen wel overgangsjaren.

Lees verder

Minister Weyts reageert op vernietiging eindtermen: 'Alles bij het oude laten is nu geen optie'

'Een opdoffer', zo noemt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de beslissing van het Grondwettelijk Hof om de eindtermen van het tweede en derde graad secundair onderwijs te vernietigen.

Lees verder

Wat hadden de verworpen eindtermen moeten veranderen?

De strijd om de eindtermen tussen het katholiek onderwijs enerzijds en de Vlaamse regering en het GO! anderzijds is beslecht. De eindtermen voor de tweede en derde graad secundair - normaal al voorzien voor dit schooljaar - zijn verworpen door het Grondwettelijk Hof en komen er dus niet meer. Maar wat zou er dan veranderd zijn?

Lees verder

Podcasttips | Op de koffie bij een Brit die Amerika wil herenigen

De Britse podcastmaker Jon Ronson doet een nobele poging om de Amerikaanse 'cultuuroorlogen' te bedaren. Het Nederlandse Future affairs duikt in ons bewustzijn. This is dating brengt podcasting een stapje dichter bij reality-tv.

Lees verder

'Voor het eerst in drie jaar weer crowdsurfen: wat een onbeschrijfelijk gevoel'

We weten het: het rijk van de vrijheid is al te vaak vergeefs beloofd. Maar op de eerste Graspop sinds 2019 zwaaien de deuren definitief open. Geen loden zon die daar iets aan verandert.

Lees verder

Eindtermen voor onderwijs verworpen: 'Een domper voor leerkrachten'

Vandaag sprak het Grondwettelijk Hof zich uit over de eindtermen voor de tweede en de derde graad secundair onderwijs. We krijgen een glashelder arrest dat geen impact heeft op de modernisering maar wel de eindtermen vernietigt. Enkele reacties op die beslissing.

Lees verder

Verenigd Koninkrijk legt sancties op aan hoofd van Russisch-orthodoxe kerk

Het Verenigd Koninkrijk heeft sancties opgelegd aan patriarch Kirill, hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk. De 75-jarige religieuze leider, die de Europese Unie onlangs niet op haar zwarte lijst wilde zetten, 'wordt bestraft voor zijn steun aan de oorlog van Poetin'.

Lees verder

Auto getroffen door vallende rotsblokken in Yellowstone

Het noodweer in de Amerikaanse staten Montana en Wyoming heeft al heel wat schade aangericht. Onder meer het natuurpark Yellowstone werd maandag gesloten voor bezoekers omdat er gevaar was voor aardverschuivingen. De rivier met dezelfde naam is ook buiten haar oevers getreden en vernielt huizen. Bekijk de beelden in bovenstaande video.

Lees verder

'De vrijheid van de automobilist wordt overschat'

Een leven zonder auto. Voor sommigen is het ondenkbaar, voor anderen vanzelfsprekend. De campagne '30 dagen minder wagen' moedigt alle Vlamingen aan het eens te proberen. Hoe brengen mensen het er zonder hun auto vanaf?

Lees verder

Zo voelt het om een personage in 'Stranger things' te zijn

Twee weken geleden lanceerde Netflix het vierde seizoen van populaire horrorserie Stranger things. In New York ging dat niet onopgemerkt voorbij en kun je in een belevingspark gaan griezelen met de personages uit de reeks.

Lees verder

'Natuurlijk verwachten wij dat Oekraïne kandidaat-lid mag worden van de EU'

Emmanuel Macron, Olaf Scholz en Mario Draghi, de leiders van de drie belangrijkste EU-landen, steunen Oekraïne in zijn vraag om kandidaat-lid van de EU te worden. De adviseur van de Oekraïense president Zelenski, Serhij Lesjtsjenko, vindt dat een logische beslissing.

Lees verder

Jasper Philipsen sprint met fietslengte voorsprong naar zege in Baloise Belgium Tour

Jasper Philipsen heeft de tweede rit in de Baloise Belgium Tour gewonnen. De 23-jarige Limburger haalde het in een massasprint voor Danny Van Poppel en Mads Pedersen.

Lees verder

Aleksandr Vlasov slaat dubbelslag in Ronde van Zwitserland, Remco Evenepoel lost en verliest kostbare tijd

Aleksandr Vlasov heeft de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen en is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. De 26-jarige Rus haalde het voor Neilson Powless en Jakob Fuglsang. Remco Evenepoel moest het (fel uitgedunde) peloton laten rijden. De eerste keer kwam onze landgenoot nog terug, maar op de laatste klim van de dag moest hij definitief lossen. Uiteindelijk verloor Evenepoel meer dan twee minuten.

Lees verder

Biden maakt einde aan financiering van 'gevaarlijke praktijk van conversietherapie'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gisteren een nieuw uitvoeringsbesluit ondertekend om discriminatie van transgenderpersonen aan banden te leggen en de federale financiering van conversietherapie stop te zetten.

Lees verder

Koning Filip zal familie Lumumba ontvangen op paleis

Koning Filip zal op 20 juni de familie van Patrice Emery Lumumba ontvangen op het Koninklijk Paleis in Brussel. Dat maakt het Paleis bekend in een persbericht.

Lees verder

Luc Van Looy wordt dan toch geen kardinaal

Luc Van Looy, oud-bisschop van Gent, wordt dan toch geen kardinaal. Paus Franciscus had eind mei zijn benoeming aangekondigd, maar Van Looy heeft de paus verzocht dat niet te doen en dat verzoek werd ingewilligd, zo melden de bisschoppen.

Lees verder

De Braziliaanse stagiair was een Russische spion

In Den Haag is een Rus betrapt die zich voordeed als een Braziliaan. Hij wilde stage lopen bij het Internationaal Strafhof. Het gaat om een 'illegal': een spion die een jarenlange training achter de rug heeft, inclusief grondig uitgewerkte dekmantel.

Lees verder

Onderwijsvrijheid bindt Weyts aan handen en voeten

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) moet, tot zijn frustratie, de controle over de op drift zijnde onderwijstanker aan de scholen zelf laten. Dat mag niet verbazen, leert de geschiedenis.

Lees verder

Huisarts telefonisch raadplegen vanaf augustus niet langer gratis

Wie vanaf augustus zijn huisarts consulteert via de telefoon of een videogesprek, zal daarvoor enkele euro's remgeld moeten betalen. Dat maakten het Riziv en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) donderdag bekend.

Lees verder

Brandon Wen volgt Walter Van Beirendonck op aan Antwerpse modeacademie

De Amerikaanse modeontwerper en kunstenaar Brandon Wen zal na het pensioen van Walter Van Beirendonck aan het roer staan van Antwerpse Modeafdeling.

Lees verder

Beyoncé komt in juli met nieuwe album

Er waren al hints, en die zijn nu bevestigd: Beyoncé (40) keert volgende maand terug met nieuwe muziek. Eind juli lost 'Queen B' het album Renaissance.

Lees verder

Alicia Keys betrekt fans in experiment

Van pianist naar dj in enkele minuten tijd: Alicia Keys wilde in het Sportpaleis haar veelzijdigheid tonen.

Lees verder

Schiphol begrenst aantal vertrekkende reizigers

De Nederlandse luchthaven Schiphol legt zichzelf een maximaal aantal reizigers per dag op door personeelstekorten. In juli komt dat uit op zo'n 67.500 reizigers en in augustus 72.500. Dat betekent dat er vluchten zullen worden geschrapt.

Lees verder

Als Pence had toegegeven, was de coup geslaagd

John Eastman is een charlatan. Zijn theorie dat Mike Pence de verkiezingsuitslag mocht negeren, is onzin. Toch kwam dat scenario dichtbij.

Lees verder

Eerste casus van hulp bij zelfdoding in katholiek Italië

De verlamde Federico Carboni (44) heeft donderdagochtend hulp bij zelfdoding gekregen. Het was een primeur in Italië.

Lees verder

'Golfoorlog' overschaduwt US Open

De US Open, een van de toptoernooien in het golf, is donderdag begonnen. De major wordt overschaduwd door de controverse over de LIV Golf Invitational Series, een lucratieve toernooireeks gefinancierd met Saudisch geld.

Lees verder

Red Flames starten EK-voorbereiding met nederlaag tegen Engeland

De Belgische nationale voetbalvrouwen hebben donderdagavond in Wolverhampton hun eerste oefeninterland in hun voorbereiding op het EK van komende zomer met 3-0 (rust: 0-0) verloren van Engeland.

Lees verder

Een grote met samoeraisaus

In een jaar zonder concurrentie van Slayer, won Iron Maiden overtuigend het pleit op Graspop: geen bandshirt zagen we vaker passeren op de wei. De Britten stonden dan ook voor de tiende keer op Graspop, terwijl de Metal Meeting zelf haar 25e verjaardag vierde. Feest!

Lees verder

Podcast | 50 jaar na Watergate: heeft de bestorming Capitool dezelfde impact?

Het woord 'kantelpunt' mag je niet te lichtzinnig gebruiken, maar dag op dag 50 jaar geleden was er een schandaal dat je wel zo kan noemen: het Watergateschandaal. Dat leidt tot het ontslag van president Nixon, en verandert de Amerikaanse politiek voorgoed.

Anderhalf jaar geleden was er nog zo'n kantelpunt.

Lees verder

Kan artificiële intelligentie ooit zelfbewust worden?

Bij artificiële intelligentie denk je waarschijnlijk aan een computer die vooral geen gevoelens heeft. Maar dat idee werd deze week even helemaal op zijn kop gezet, want Lamda, de AI van Google, zou zelfbewust geworden zijn. Wat moeten we daar van denken? Verder hebben we het over audioboeken, over kippen en de Marshelikopter die in de problemen komt.

Lees verder

Vegas vecht voor zijn Amerikaanse droom

In de wereld van MMA geldt de wet van de sterkste. En dat wil Brusselaar Donovan Desmae graag zijn. Zijn ziekte, mucoviscidose, remt hem niet af. 'Het is zoals het is. Dit is mijn lot.'

Lees verder

Goed geleend is half gewonnen

Voor de derde keer in hun carrière mocht Volbeat een Graspop-festivaldag afsluiten op het hoofdpodium. De Denen deden hun stinkende best om het publiek uit hun hand te laten eten.

Lees verder

Brouns wil landbouwbeleid 'duiden', niet aanscherpen

Ondanks de kritiek van de Europese Commissie op zijn strategisch plan spreekt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) nog steeds over 'een gebalanceerd geheel'.

Lees verder

Temperaturen stijgen tot 31 graden

Het wordt vrijdag opnieuw zonnig, en nog wat warmer met maxima tot 31 graden. Zaterdag moet de warmste dag worden, met overal tropische temperaturen. Het KMI verwacht dan temperaturen tot 35 graden.

Lees verder