Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 8 juni 2022

LIVE. "Ruim duizend Oekraïense krijgsgevangenen van Marioepol naar Rusland gebracht”

HLN
LIVE. "Ruim duizend Oekraïense krijgsgevangenen van Marioepol naar Rusland gebracht"
Volgens Oekraïens president Volodymyr Zelensky hebben de Russen de bovenhand in Sjevjerodonetsk, maar houden de Oekraïners voorlopig stand. Moskou beweert daarentegen dat het de woonzones van de stad "helemaal heeft bevrijd". Ongeveer Oekraïense 800 burgers hebben hun toevlucht gezocht in een chemische fabriek in de stad. Dinsdag heeft een Russische raketaanval ook de op één na grootste graanterminal in Oekraïne vernietigd. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Steeds meer ziekteverlet wegens stress bij overheid
Stress is steeds vaker de oorzaak van ziekteverlet bij de federale ambtenaren. Dat meldt bevoegd minister Petra De Sutter (Groen). Ze ziet heil in loopbaanbegeleiding, maar eist ook meer respect en erkenning voor het werk van het overheidspersoneel. Daarom zal ze ook binnen de regering op tafel kloppen voor budget voor een sectorakkoord.
Lees verder

ONZE OPINIE. Wat de onderwijskoepels en de minister vragen en verwachten van leerkrachten en leerlingen, moeten ze zelf ook eens proberen
En wat hebben de onderwijskoepels gedaan om de tanker te helpen keren? Die vraag stelt een burger zich nadat zij de politiek laksheid en een gebrek aan urgentie aanklagen. Want zoals het spreekwoord zegt: als je met één vinger naar een ander wijst, wijzen er drie naar jezelf.
Lees verder

Olivier Deschacht opent samen met Laurens De Bock sportsbar Vici: "Als ik de kinderen niet heb, bedien ik zelf de klanten"
Een handtekening versieren van Olivier Deschacht? Dat kan binnenkort op de Oude Beestenmarkt in Gent. Het Anderlecht-icoon gaat er samen met Laurens De Bock, speler bij Zulte Waregem, sportsbar Vici openen. "Nee, ik ga géén pinten tappen, maar zal hier wel vaak te zien zijn. Daar is het bij Vincent Kompany fout gelopen."
Lees verder

"Neen, de juf is geen therapeut, agent of welzijnswerker": focus moet terug op lesgeven, zegt expert
"Maak van onderwijs weer onderwijs. Laat de leerkrachten zich weer toespitsen op lesgeven en verwijs alle zorg die ze nu op zich moeten nemen door naar de eerstelijns hulpverlening. Dan kan je weer mannen voor de klas krijgen: nu mis je de helft van alle potentiële leerkrachten". Voor onderwijsexpert Wouter Duyck is het lerarentekort wel degelijk op te lossen.
Lees verder

Onrustwekkende verdwijning van Britse journalist en Braziliaanse expert in Amazonewoud
Een Britse journalist en een Braziliaanse onderzoeker zijn sinds zondagochtend vermist in een afgelegen regio van het Braziliaanse Amazonewoud. Ze hadden voor hun vertrek bedreigingen gekregen.
Lees verder

Banken voorzichtiger met woonleningen: nog 1 op 4 leent meer dan 90%
De banken zijn voorzichtiger geworden in het toekennen van hypotheekleningen. Vorig jaar financierden ze nog slechts in 25% van de gevallen meer dan 90% van de waarde van de woning aan mensen die een pand kochten om er zelf in te wonen. In 2019 was dit nog bij 45% het geval.
Lees verder

Banken voorzichtiger met woonleningen: nog 1 op de 4 leent meer dan 90%
De banken zijn voorzichtiger geworden in het toekennen van hypotheekleningen. Vorig jaar financierden ze nog slechts in 25% van de gevallen meer dan 90% van de waarde van de woning aan mensen die een pand kochten om er zelf in te wonen. In 2019 was dit nog bij 45% het geval.
Lees verder

COLUMN. De zaak-Hoogkamer. Biergooien verdient afkeuring, net als taartengooien. Met één uitzondering, lijkt me
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Mart Hoogkamer, zanger
Lees verder

Luister naar 'De slachter van Menen': "Het was een tikkende tijdbom, dat hadden ze moeten weten"
In oktober 1997 doet een man aangifte bij de rijkswacht: er ligt een dode vrouw in zijn studio. Ze is gedood met zeventig messteken. De man die aangifte doet, is Willy Deleu. Hij staat bekend als de Slachter van Menen. Hij werd 22 jaar eerder, in 1975, al eens veroordeeld tot 20 jaar dwangarbeid voor de moord op zijn toenmalig ex-vriendinnetje.Willy Deleu blijft eerst ontkennen, maar na een tijd valt hij door de mand en gaat hij over tot bekentenissen. Het slachtoffer in zijn appartement is Pia Warnitz, die hij op café had leren kennen. Deze aflevering van De Kroongetuigen vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van deze koelbloedige moordenaar aan de hand van de getuigenissen van de politie, gerecht en nabestaanden.
Lees verder

Onze chef voetbal ziet hoe Rode Duivels, zeker over de grens, een spotprent zijn geworden: "Geef ons weer hoop"
"We moeten niet naïef doen", vindt onze chef voetbal Niels Poissonnier. De Rode Duivels zijn geen wereldtop meer. Een deel van de natie vraagt zich zelfs nog net niet af waarom we überhaupt nog naar Qatar gaan. Aan Roberto Martínez en zijn ploeg om weer voor hoop te zorgen, te beginnen met een goede prestatie vanavond tegen Polen.
Lees verder

Adil en Bilall zien met 'Ms. Marvel' een nieuwe droom uitkomen: "Plots stonden we op de set met Tom Holland"
Ze stonden al op de set met Will Smith (53), maar Adil El Arbi (33) en Bilall Fallah (36) wilden méér. De eerste superheldenserie met een moslima in de hoofdrol, bijvoorbeeld. En kijk: daar is 'Ms. Marvel', vanaf woensdag wereldwijd te zien op Disney+. Een erg bijzonder project voor de regisseurs, die zich helemaal in hun hoofdpersonage Kamala Khan herkennen: "Net als haar voelden wij ons ook onzeker in onze jeugd." Ze vertellen over het reusachtige budget dat ze ter beschikking hadden voor 'Ms. Marvel', de gevolgen van zo'n drukke agenda voor hun privéleven en hoe ze bleven vechten voor hun ultieme droom. "Voor ons was het een zaak van leven en dood."
Lees verder

Na breuk tussen Tom Waes en Mieke: kan je té lang verloofd zijn? "Soms voel je bij één van de twee een diepe frustratie"
"Eeuwig verloofd zijn is veel romantischer", sprak Jan Kriekels toen hij in 2020 zijn vriendin Barbara zonder concreet plan ten huwelijk vroeg. Maar jarenlang verloofd zijn is voor sommige koppels wel degelijk een slecht voorteken. "Als een engagement niet wordt nagekomen, wil dat iets zeggen", weten weddingplanners. En de wetenschap volgt hen daarin, want onderzoek kon zelfs een bovengrens bepalen vanaf wanneer de kans op een (gelukkig) huwelijk kleiner wordt.
Lees verder

EU-akkoord over genderquota voor raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven
Het Europees Parlement en de 27 EU-lidstaten hebben dinsdagavond een akkoord bereikt over maatregelen om meer genderevenwicht in de besturen van beursgenoteerde bedrijven te brengen. Er komen quota.
Lees verder

'Neighbours' laat dode herrijzen in finale
Fans van 'Neighbours' zullen binnenkort verbaasd opkijken, want in de Australische soap (bij ons op VTM2) zal een personage uit de doden opstaan. Rob Mills (39) wordt deze week op de set verwacht, maar zijn personage Finn Kelly stierf twee jaar geleden al.
Lees verder

Frances Lefebure acteerde samen met Johny Voners in zijn laatste project: "Hij wilde absoluut geen medelijden"
In maart 2020 overleed Johny Voners aan kanker, maar twee maanden voor z'n dood stond hij nog op de set. Die van 'Een goed jaar' meer bepaald, vanaf vandaag te bekijken op Streamz. Frances Lefebure (33), die de dochter van Voners speelt in de serie, is dankbaar dat ze dit nog samen met hem mocht doen. "Hoewel hij zwakker was dan vroeger, bleef hij een echte professional", vertelt ze in dit gesprek over haar personage, hun samenwerking, de ziekte van Johny en het eerste gezamenlijke project met vriend Boris. "Samen acteren was een bevestiging van onze liefde."
Lees verder

WEERBERICHT. Actieve regenzone trekt van west naar oost over ons land
Er zal vandaag een actieve regenzone van west naar oost over België trekken, zo voorspelt het KMI. Later in de week wordt het wat warmer.
Lees verder

Burnley maakt zich geen zorgen over komst Kompany, die oude bekenden Bellamy en Davies aan z'n staf zou willen toevoegen
Bij Burnley maken ze zich niet ongerust. Ook niet na de recente 'move' van Nice om Kompany te overhalen om volgend seizoen in de Ligue 1 te coachen. De Engelsen zijn zeker van hun zaak en volgens bronnen dicht bij de club is het een kwestie van dagen alvorens Vincent Kompany offcieel zal worden aangekondigd als de nieuwe manager van de tweedeklasser. Dat het allemaal op zich laat wachten heeft te maken met het rondkrijgen van de werkvergunning voor Kompany, een iets omslachtigere formaliteit sinds de Brexit.
Lees verder

Stella Artois in de lift in de VS: verkoop afgelopen drie jaar met 10 procent gestegen
De Amerikanen lusten een pintje Stella Artois. De verkoop groeide er de afgelopen drie jaar met 10 procent, zo bleek dinsdag tijdens een bezoek van prinses Astrid aan het Noord-Amerikaanse hoofdkantoor van de Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev in New York.
Lees verder

Oekraïense jongen (15) met drone speelde sleutelrol in afwering Russische troepen nabij Kiev
Toen Russische troepen in februari de Oekraïense hoofdstad Kiev naderden, schakelde het Oekraïense leger een dronepiloot in die een Russisch militair konvooi moest lokaliseren. Die dronebestuurder was de vijftienjarige Andrii Pokrasa. Met zijn drone wist hij het konvooi te vinden, waarop het door de Oekraïners werd gebombardeerd. Een held noemen zijn landgenoten hem.
Lees verder