Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 18 juni 2022

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Amerikaanse droneverkoop aan Oekraïne op losse schroeven - Zelensky: “Oekraïne zal waardev...

HLN
LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Amerikaanse droneverkoop aan Oekraïne op losse schroeven - Zelensky: "Oekraïne zal waardevol lid van EU zijn"
De Europese Commissie heeft vrijdag aanbevolen dat de Oekraïne en Moldavië kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie krijgen. Rusland laat weten dat het daar geen bezwaar tegen heeft. "Het is geen militair blok. Het is het recht van elk land om zich aan te sluiten bij economische unies", aldus de Russische president Poetin vrijdag tijdens een toespraak op het jaarlijkse economische forum van Rusland in Sint-Petersburg. Poetin zei er ook dat zijn land geen hinder ondervindt van de westerse sancties, die hij "krankzinnig" en "ondoordacht" noemde. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Google krijgt monsterboete van 245 miljoen dollar voor "morele schade" aan particulier
Google is in Mexico veroordeeld tot het betalen van bijna 245 miljoen dollar (233 miljoen euro) aan een particulier voor "morele schade" . Dat heeft de internetgigant vrijdag bekendgemaakt. Google wordt beschuldigd van het toestaan van de verspreiding van een blog die de reputatie van de advocaat schaadt. Het bedrijf gaat in beroep.
Lees verder

Lichaam van in Brazilië vermoorde Britse journalist geïdentificeerd - politie zoekt derde verdachte
Het lichaam van de in Brazilië vermiste Britse journalist Dom Philips is geïdentificeerd, meldt de politie. Woensdag gaf een verdachte al toe Philips en zijn medereiziger, de Braziliaanse overheidsmedewerker Bruno Pereira, te hebben vermoord. De politie zoekt een derde persoon die volgens hen betrokken is bij de moord.
Lees verder

Britse minister vindt tegenhouden migrantenplan Rwanda schandalig
Het besluit van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) om vooralsnog een streep te zetten door het Britse plan om immigranten op te vangen in Rwanda is "schandalig". Dat zegt Priti Patel, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, in The Telegraph. Patel zet vraagtekens bij de beweegredenen van het hof en vindt de werkwijze "ondoorzichtig".
Lees verder

COLUMN. 'Geniet ervan' klinkt soms als een dwangbevel. Maar voor een zomerdag als deze bestaat geen betere wens
Elke zaterdag blikt onze columniste terug op de week. Deze keer vormde die vooral de warme aanloop naar een tropische zaterdag. Eén die waterpistolen en ballonvaarten zal kennen, studenten met het hoofd onder de kraan en poezen die de koelte van de kelder zoeken. Lillend vlees in korte topjes, 'The Girl From Ipanema' op de radio. 'Genieten' is een woord dat in onze samenleving té vaak gebruikt wordt, maar nu is het gepast.
Lees verder

Vandaag tot 35 graden voorspeld: laat die hitte maar komen
Voor een echte hittegolf schieten we een tropisch dagje tekort, maar Weerman David Dehenauw heeft alvast zijn zwembroek klaargelegd. Ook de doorsnee Vlaming heeft zijn hitteplan voor vandaag wel uitgerold. IJsjes. Rosé. Chipolata's. Check, check, check.
Lees verder

Luc Partoune, voormalig topman van luchthaven Luik, van vrijheid beroofd
Luc Partoune, ex-CEO van Liège Airport is gisteravond, na ruim 24 uur van zijn vrijheid te zijn beroofd, voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die moet beslissen over zijn eventuele aanhouding. Dat schrijft Sudinfo vandaag.
Lees verder

Antwerp aast ook op Dries Mertens
Antwerp blijft hoog mikken. Volgens onze informatie heeft de Great Old nu ook Rode Duivel Dries Mertens (35) gepolst voor een overstap naar de Bosuil. Mertens is einde contract bij Napoli.
Lees verder

14 overlijdens en 24 hersenletsels gelinkt aan crèches, 1 mea culpa: moet topvrouw Agentschap Opgroeien opstappen?
Het gerecht heeft de voorbije vijf jaar 14 overlijdens en 24 hersenletsels onderzocht bij baby's en peuters die mogelijk gelinkt zijn aan een incident in een crèche. Dat zegt Freya Saeys (Open Vld), eerste ondervoorzitter van de Onderzoekscommissie over de problemen bij de kinderopvang in het Vlaams Parlement. Leidend ambtenaar Katrien Verhegge van het Agentschap Opgroeien werd gisteren in de Commissie fel aangepakt maar sloeg ook één keer mea culpa.
Lees verder

INTEGRAAL. Bekijk hier alle resultaten van de Grote Peiling
Onze redactie heeft de peiling zo goed mogelijk proberen samenvatten voor u. Maar duikt u graag zelf in het document van 30 pagina's? Dat kan. Speciaal voor onze digitale (proef)abonnees zetten wij de integrale peiling op onze website.
Lees verder

Russisch staatsmedium deelt beelden van vermiste Amerikanen
Het Russische staatsmedium RT heeft video's op sociale media verspreid waarin twee Amerikanen te zien zijn die vermist zijn in Oekraïne. Het tweetal zou aan Oekraïense zijde hebben gevochten als vrijwilliger en gevangen zijn genomen door de Russische strijdkrachten.
Lees verder

De nieuwe arbeidsdeal, gewikt en gewogen door econoom Stijn Baert: "Benieuwd of aantal burn-outs hierdoor zal dalen"
Het leek een moeilijke bevalling, maar de nieuwe arbeidsdeal is afgeklopt. Door werk en privéleven beter op elkaar af te stemmen, wil de regering tegen 2030 80% van de actieve bevolking aan het werk krijgen. "Afwachten of dát lukt", zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert.
Lees verder

Couponjagers over hun slimme trucs tegen de hoge supermarktrekening: 1 euro voor kar van 100 euro, zo doe je dat
De juiste kortingsbonnen koppelen aan de juiste promoties en dan toeslaan. Daar waar jij en ik 22,70 euro betalen, betalen zij 3 euro. Ze zijn een krak in hun vak, die couponjagers. Van groenten en fruit tot dierenvoeding: drie van hen vertellen hoe ze maandelijks honderden euro's per kar besparen. "Vorige week kocht ik drie dozen van 12 flessen melk voor 2,50 euro", vertelt Sandra.
Lees verder

REPORTAGE. Werchter wordt weer wakker, en dit keer niet met een kater: "Iedereen praat erover. Het lééft hier opnieuw"
Geen dorp zo verweven met een festival als Werchter — 5.000 zielen groot, maar een paar weekends in de zomer vertienvoudigt het aantal mensen er. Mínstens. Drie jaar lang bleef het er oorverdovend stil. Want geen Rock Werchter, geen T/W Classic, geen Werchter Boutique. Maar nu, eindelijk, ontwaakt het dorp. "Natúúrlijk hebben we dat gemist. Want behalve de paardenprocessie is hier niks zonder festival."
Lees verder

Prijzen stijgen dit jaar met gemiddeld 8,1 procent: Planbureau ziet nauwelijks ruimte voor echte loonsverhoging tot 2025
We worden nog geruime tijd geconfronteerd met prijsstijgingen voor goederen en diensten. Pas in 2024 zakken ze tot minder dan 2% op jaarbasis, zegt het Planbureau. Mede daardoor is er de komende jaren bijzonder weinig ruimte voor echte loonsverhogingen bovenop de index. Intussen ontsporen de staatsfinanciën meer en meer.
Lees verder

WEERBERICHT. Hete zaterdag, maar afkoeling in het vooruitzicht
Vandaag wordt zonnig en erg warm met maxima tussen 30 en 35 graden, lokaal in het oosten wat meer. Aan zee is het met zo'n 24 graden koeler door een zeebries. In het binnenland waait de wind zwak tot matig, aan zee en later in het noordwesten matig tot vrij krachtig. Vanavond is er in het uiterste westen kans op een bui, mogelijk met onweer. Elders blijft het droog. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Carl Devos. Als de federale regering zich niet snel herpakt, slinken haar overlevingskansen in het voorjaar van 2023
Welke regering werkt het minst goed, de Vlaamse of de federale? Deze vraagt klinkt regelmatig in de Wetstraat. Waar hetzelfde pessimisme heerst als in de Dorpsstraat. Ook politici zeggen: zo kan het niet meer verder. Maar niemand weet hoe eruit te ontsnappen.
Lees verder

INTERVIEW. Alan Pace, de Amerikaanse geldschieter van Kompany en Burnley FC: "Ik geloof wel in die 'Trust the process'"
Operatie Verjonging is ingezet bij Burnley FC. In de kern, maar ook in de trainersstaf. Coach Vincent Kompany markeert "een nieuw begin", volgens Burnley-voorzitter Alan Pace. En daarvoor krijgt onze landgenoot inspraak, tijd en veel vertrouwen. "Vincent is uitzonderlijk intelligent, zowel emotioneel als rationeel. Ik ga niet liegen: je kan niet anders dan onder de indruk zijn door iemand van zo'n kaliber."
Lees verder

Amy en Luca reageren voor het eerst op vroegtijdige stop 'De Bende': "We keken er zo naar uit, maar het mag niet zijn"
Enkele maanden geleden kondigden voormalige 'K2 zoekt K3'-deelnemers Amy Courtens (26) en Luca Diez (21) aan dat ze Vlaanderen gingen rondtoeren als zangduo van 'De Bende'. Maar die muzikale ambitie is voorlopig niet meer aan de orde, want Luca kampt met ernstige stemproblemen. Het duo besloot dan ook om met de band te stoppen. Het duo reageert voor het eerst zelf op het jammere nieuws bij Jarne in een nieuwe Showbits.
Lees verder

ANALYSE. Waarom Open Vld op laagste punt ooit in Grote Peiling is beland: "Wij zijn niet getrouwd met de federale regering"
Het gaat niet goed met Open Vld. Nooit scoorde de partij zo laag in de Grote Peiling en ook de premier is niet langer de populairste. De partij zit gevangen in een federale meerderheid waar PS en Ecolo maar weinig zin lijken te hebben om nog grondig te hervormen of te besparen. "Maar wij zijn ook niet getrouwd met de regering", zegt ondervoorzitter Stephanie D'Hose. "De komende weken worden cruciaal."
Lees verder