Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 21 juni 2022

LIVE. Meer details over Belgische IS-vrouwen en kinderen die vannacht terugkeerden: volg hier persconferentie

HLN
LIVE. Meer details over Belgische IS-vrouwen en kinderen die vannacht terugkeerden: volg hier persconferentie
"De analyse van OCAD is dat het veel veiliger is om de moeders en kinderen naar hier te brengen, dan ze daar te laten en er geen controle over te hebben." Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) dinsdag in 'De Ochtend' op Radio 1 gezegd over de repatriëring afgelopen nacht van Belgische IS-vrouwen en kinderen uit kampen in Syrië.
Lees verder

Hoofd Russische staatszender geeft openlijk toe: "Al onze hoop is gesteld op hongersnood"
De Russische autoriteiten hopen dat een blokkade van de graanexport uit Oekraïne en een mogelijke wereldwijde voedselcrisis die daaruit voort kan komen, zal leiden tot het opheffen van de westerse sancties tegen het land. Dat heeft het hoofd van de Russische staatstelevisiezender RT gezegd. Volgens Margarita Simonyan is "alle hoop" van Moskou "gesteld op hongersnood".
Lees verder

Vijf dingen die je absoluut moet weten over 'Overwatch 2'
De lancering van 'Overwatch 2', een vervolg op Blizzard Entertainments nog altijd immens populaire firstpersonshooter, is op handen. In afwachting van de early-access-versie van de game, die begin oktober uitkomt, laten we je volgende maand onze bevindingen uit de gesloten bètaversie van de game weten. Maar eerst hadden we een gesprek met de makers, dat ons deze vijf ontdekkingen opbracht.
Lees verder

"Bij geen enkele melding van 'needle spiking' is aangetoond dat er daadwerkelijk een stof werd geïnjecteerd", meldt Nederlandse politie
Er is in Nederland tot op heden geen concreet bewijs gevonden dat iemand daadwerkelijk is gedrogeerd met een naald. De Nederlandse politie onderzocht zo'n 20 to 45 mogelijke gevallen van het zogenoemde 'needle spiking', bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van NU.nl.
Lees verder

Jan Danckaert verkozen tot nieuwe rector VUB
De resultaten van de rectorverkiezingen zijn dinsdagochtend bekend gemaakt. Niet Dirk Devroey, maar Jan Danckaert volgt Caroline Pauwels op als rector van de Vrije Universiteit Brussel.
Lees verder

Dekt je brandverzekering ook je tweede verblijf?
De coronacrisis heeft gezorgd voor een boom van tweede verblijven in eigen land, van de kust tot in de Ardennen. Ook de verhuur van vakantiewoningen in eigen land doet het bijzonder goed. Maar heb je al eens over de verzekering van je tweede stulpje nagedacht? Independer.be vertelt wat je moet weten.
Lees verder

Komt je brandverzekering ook tussen bij schade aan je vakantiewoning?
De coronacrisis heeft gezorgd voor een boom van tweede verblijven in eigen land, van de kust tot in de Ardennen. Ook de verhuur van vakantiewoningen in eigen land doet het bijzonder goed. Maar heb je al eens over de verzekering van je tweede stulpje nagedacht? Independer.be vertelt wat je moet weten.
Lees verder

Wat kan je doen als je met vrienden op vakantie gaat en minder verdient? "Geld uitgeven dat je niet hebt, is de basis van problemen in de toekomst"
Een restaurantje met vrienden kan al behoorlijk lastig zijn als je krap bij kas zit, samen op reis gaan wordt dan nog een pak moeilijker. Zelf kies je de goedkoopste optie op het menu, waarna besloten wordt om de rekening gelijk te delen. Of er worden uitstappen en activiteiten gepland waar je eigenlijk het geld niet voor hebt. Ineens gaat geld dan een rol spelen in jullie vriendengroep, en dat kan conflicten geven tijdens een vakantie.
Lees verder

VOETBALLERS OP VAKANTIE. Kevin De Bruyne met zwemvest in... Colombia - Lionel Messi op luxejacht van 70.000 euro per week
Eindelijk uitblazen. Na een lang en slopend seizoen mogen de voetballers op verlof. Thibaut Courtois trok met z'n verloofde Mishel al naar Mykonos en vertoeft nu in Israël. Cristiano Ronaldo en z'n gezin genieten dan weer op het luxejacht van de Portugese superster. Maar niet iedereen trok meteen naar de zon. Enkelen maken van het tussenseizoen gebruik om in het huwelijksbootje te stappen. Een overzicht in beeld.
Lees verder

Wordt genderneutraal spreken zoals J.Lo doet de toekomst? "De intentie hebben betekent al veel voor mensen"
Tijdens haar recentste concert riep zangeres Jennifer Lopez haar kind genderneutraal het podium op. Dat deed ze door 'die' en 'hun' te gebruiken, toen ze Emme (14) voorstelde. Ze heeft het ook over haar 'kind' in plaats van haar 'dochter' of 'zoon'. Dichter bij huis kregen federale ambtenaren aanbevelingen om genderneutraal te schrijven. Geen 'heer' en 'mevrouw' meer bij het opstellen van een mailtje, bijvoorbeeld. Genderneutraal spreken en schrijven: is dat de toekomst?
Lees verder

FAVV waarschuwt voor online aankoop van huisdieren uit Oekraïne
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waarschuwt particulieren voor het online aankopen van honden en katten uit Oekraïne. "Omdat het hier gaat om een adoptie en de dieren dus veranderen van eigenaar gelden er strikte sanitaire voorwaarden", klinkt het dinsdag in een persbericht.
Lees verder

"Het is een deel van een Chinese raket dat opbrandt in de atmosfeer": wetenschapsexpert Martijn Peters verduidelijkt prachtig fenomeen boven Spanje
In Spanje leggen heel wat mensen vast hoe een brandend object door de hemel vliegt. De Spanjaarden denken dat het om een meteoor gaat, maar dat is het niet. Volgens onze wetenschapsjournalist Martijn Peters gaat het om een deel van een Chinese raket: "De raket bracht eerder deze maand drie taikonauten naar het Chinese ruimtestation. Het is het bovenste deel van die raket dat nu opbrandt in de atmosfeer."
Lees verder

Scheidsrechtersbaas David Elleray neemt ontslag en verhuist naar Zuid-Afrika: "Kan niet vaak genoeg naar België afreizen"
David Elleray (67) heeft ontslagen genomen als voorzitter van de Professional Refereeing Board van de Belgische voetbalbond. Hij verhuist naar Zuid-Afrika. "Ik zal niet vaak genoeg naar België kunnen afreizen om mijn functie op een professionele manier uit te oefenen."
Lees verder

LIVE. Anderlecht denkt aan jonge spits van Inter - Club leent Maouassa uit aan Montpellier
• Antwerp lijft Vincent Janssen in en aast op Dries Mertens • Atlético lijkt nieuwe bestemming te gaan worden voor Axel Witsel • Deal Inter en Chelsea over Lukaku lijkt in de maak • Anderlecht heeft eerste versterking beet
Lees verder

Zuid-Korea lanceert zijn eerste zelf ontwikkelde draagraket nu toch succesvol
Zuid-Korea lanceerde voor een tweede keer zijn eerste zelf ontwikkelde draagraket. Waar enkele maanden geleden een eerste poging mislukte, was het deze keer wel een succes, zo citeerde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap minister van wetenschapsbeleid Lee Jong-ho.
Lees verder

Acteur Ben Stiller ontmoet Oekraïense president Zelensky: "Je ziet oorlog op tv, maar in het echt is het toch anders"
De Amerikaanse acteur Ben Stiller (56), voornamelijk bekend van zijn komediefilms, heeft Oekraïne bezocht om de getroffen bevolking te steunen. Hij ontmoette onder meer mensen in Kiev, Lviv en Irpin. Sinds 2017 is de acteur minder te zien in films en focust hij zich op zijn carrière als regisseur én wil hij zich ook inzetten voor maatschappelijke doelen. Sinds 2018 is hij daarom goodwill-ambassadeur van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen. In zijn videoboodschap roept hij op tot een gelijke behandeling van vluchtelingen: "Iedereen heeft recht op veiligheid."
Lees verder

Wout van Aert kent ploeggenoten in Tour de France, Tiesj Benoot en Nathan Van Hooydonck in selectie Jumbo-Visma
Jumbo-Visma heeft zijn achttal bekendgemaakt voor de komende Tour de France (1-24 juli). Naast Wout van Aert zitten met Tiesj Benoot en Nathan Van Hooydonck nog twee Belgen in de selectie.
Lees verder

Verloofde van Britse 'X-Factor'-ster sterft op hun trouwdag: "Ik ben compleet gebroken"
De verloofde van de Britse zanger Tom Mann (28), die in 2014 deelnam aan 'X-Factor', is afgelopen weekend overleden. Dat maakte hij zelf bekend op sociale media. De twee hebben samen een zoontje, Bowie, dat acht maanden oud is.
Lees verder

Moeten energieleveranciers binnenkort vast tarief verplicht aanbieden?
De meeste gezinnen verkiezen een energiecontract met een vaste prijs. Toch bieden nagenoeg alle energieleveranciers vandaag enkel variabele tariefformules aan. De economische expertengroep adviseert het federale kernkabinet nu om de leveranciers te verplichten om zowel een vast als een variabel energietarief in hun aanbod op te nemen. Is dat voorstel realistisch en waar schuilen de hinderpalen? Mijnenergie.be zoekt het uit.
Lees verder

Restaurants op Mallorca voeren kledingvoorschriften in: "Asociaal gedrag van dronken toeristen is rampzalige realiteit"
Sommige restaurantuitbaters op Mallorca zullen in hun zaak niet langer klanten met blote borstkas of in badkledij dulden. Zo willen ze asociaal gedrag van dronken toeristen indammen.
Lees verder