Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 8 juni 2022

Leiders Proud Boys nu ook beschuldigd van opruiende samenzwering bij bestorming Capitool

Leiders Proud Boys nu ook beschuldigd van opruiende samenzwering bij bestorming Capitool

Enrique Tarrio en vier andere leiders van de extreemrechtse Proud Boys zijn maandag in staat van beschuldiging gesteld voor opruiende samenzwering die leidde tot de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt.

Lees verder

Russische diplomaat loopt weg uit VN-raad na uithaal Charles Michel: 'Makkelijker dan de waarheid te horen'

Europees Raadsvoorzitter Charles Michel heeft in de VN-Veiligheidsraad stevig uitgehaald naar Rusland. Hij beschuldigde het Kremlin van oorlogsmisdaden zoals seksueel geweld en het veroorzaken van een voedselcrisis. De Russische vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad verliet daarop de zaal. 'U mag de zaal verlaten, misschien is het makkelijker om de waarheid niet te horen', reageerde Michel.

Lees verder

Coronabesmettingen en ziekenhuisopnames blijven dalen

Er raken in ons land elke dag gemiddeld 1.310 mensen besmet met het coronavirus, opnieuw een forse daling van het weekgemiddelde. Ook in de ziekenhuizen zien ze steeds minder covidpatiënten.

Lees verder

Rode Duivels krijgen les mensenrechten voor WK

Vrijdag kregen ze nog voetballes van Nederland, maandagavond hebben de Rode Duivels een les gekregen over mensenrechten in Qatar, waar ze in het najaar aantreden op het WK. De infosessie werd opgezet door Amnesty International. 'We moeten niet bang zijn om ons over zaken uit te spreken,' aldus Eden Hazard.

Lees verder

Minister Weyts klopt zichzelf op de borst: 'We hebben ongelofelijke stappen vooruitgezet'

'Er zijn al ongelofelijke stappen gezet', zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na de kritiek van de twee grootste onderwijsverstrekkers. Ze vinden dat er geen politieke urgentie is om iets te doen aan het lerarentekort en dat er meer nodig is.

Lees verder

Drone vliegt over overstroomde straten van Landen

De overvloedige regenval leidde afgelopen weekend tot overlast in Vlaanderen, maar vooral de buurgemeentes Zoutleeuw, Landen en Gingelom in Vlaams-Brabant en Limburg kregen het zwaar te verduren. Een drone heeft de schade opgemeten die de overstromingen en modderstromen in Landen hebben achtergelaten. Bekijk de beelden hierboven.

Lees verder

Britse journalist vermist in Amazonewoud: 'Geen tijd te verliezen'

De familie van Dom Phillips smeekt de Braziliaanse autoriteiten om hun zoektocht naar de Brit op te schalen. De journalist verdween zondag samen met inheems expert Bruno Pereira in een moeilijk toegankelijk gebied in het Amazonewoud, waar ook gewelddadige bendes actief zijn.

Lees verder

Verenigde Staten mogen twee privéjets van Roman Abramovitsj in beslag nemen

Een federale rechter uit New York heeft gisteren de Amerikaanse regering toestemming gegeven om twee privéjets van de Russische oligarch Roman Abramovitsj in beslag te nemen. De twee jets zijn samen zeker 380 miljoen euro waard.

Lees verder

Proces voor moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries van start: 'Ik heb niemand vermoord'

Een jaar nadat de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries is neergeschoten, begint vandaag in de Amsterdamse rechtbank de strafzaak tegen de vermoedelijke schutter Delano G. en zijn mogelijke handlanger Kamil E.

Lees verder

Demir haalt 225 miljoen uit de elektriciteitsfactuur, een druppel op een hete plaat

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) verlicht de komende drie jaar de elektriciteitsfactuur nog eens met 225 miljoen euro. Maar op korte termijn zult u dat amper zien op uw factuur.

Lees verder

Maak kennis met de nieuwe partij voor proteststemmers (die zelf al kampt met intern protest)

De nieuwe partij Vrijheid, ontstaan uit de onvrede van de coronasceptici, wil straks de proteststemmen weghalen bij Vlaams Belang. Maar intern protest leidde al meteen tot een afscheuring.

Lees verder

Europees akkoord over universele lader

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over de invoering van een universele lader voor smartphones, tablets en hoofdtelefoons. Zo wordt een einde gemaakt aan de soep van laders, de USB-C-poort wordt de standaard.

Lees verder

Belgische staat haalt bijna 40 miljoen euro met nieuwe staatsbons

De staatsbons die op 4 juni werden uitgegeven door het Federaal Agentschap voor de Schuld hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat 39.574.100 euro opgehaald werd, het beste resultaat in tien jaar.

Lees verder

Van Zuid-Afrikaanse kingmakers tot voortvluchtigen: Gupta's eindelijk gevat

Ooit beslisten de Gupta-broers over ministersposten, nu lijken ze eindelijk verantwoording te moeten afleggen voor corruptie. Rajesh en Atul Gupta, twee Indische zakenmannen die met de hulp van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma voor honderden miljoenen aan overheidscontracten binnenhaalden, zijn in Dubai opgepakt.

Lees verder

Na de heisa met Kamila Valieva: minimumleeftijd in kunstschaatsen gaat omhoog

De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft beslist om de leeftijdsgrens om deel te nemen aan de internationale competities bij de senioren in het kunstschaatsen op te trekken van 15 naar 17 jaar.

Lees verder

Gekke bekken en Beertje Paddington: vijf opvallende momenten van het jubileumfeest voor de Queen

Afgelopen weekend stond Londen op zijn kop: van donderdag tot en met zondag vierden de Britten feest ter ere van het platina jubileum van koningin Elizabeth II. De Queen zit al zeventig jaar op de troon, dat is langer dan alle andere Britse vorsten. In 2015 stak ze haar betovergrootmoeder koningin Victoria voorbij, die 63 jaar en zeven maanden aan de macht was.

Lees verder

Copyrightklacht tegen studio van 'Top gun: Maverick'

Top gun was gebaseerd op een artikel in een tijdschrift. De erfgenamen van de auteur dienen nu een klacht in tegen Paramount wegens schending van het auteursrecht.

Lees verder

Wout van Aert geklopt op de streep, maar wel weer leider

David Gaudu heeft de derde rit in de Dauphiné op zijn naam geschreven. De Fransman haalde het van Wout van Aert op de eerste aankomst bergop. Onze landgenoot leek zegezeker en begon al te juichen, maar Gaudu snelde hem nog voorbij.

Lees verder

Gamen voor de wereldvrede: 'Dankzij "Minecraft" word ik minder gepest'

Gamen is helemaal niet leerrijk en wakkert alleen maar geweld aan? Al zeker 16.000 Belgische leerlingen die in hun klas een Nobelprijsversie van het populaire computerspel Minecraft spelen, zijn het daar niet mee eens.

Lees verder

Kassandra Missipo heeft na jaar zonder voetbal nieuwe club én zit in EK-preselectie

Vrijdag sloot met Kassandra Missipo (24) dé verrassing van de 33-koppige preselectie voor het EK aan bij de Red Flames. Haar laatste match dateert door een gescheurde kruisband van 8 mei 2021. 'Maar het is niet zo dat ik van mijn ­zetel rechtstreeks in de selectie zit.'

Lees verder

Colruyt start inhaalrace in de steden

Met nieuwe winkels, e-commerce en thuislevering wil de Colruyt-groep haar marktaandeel sterk opkrikken in de steden, waar die traditioneel laag is.

Lees verder

Getuigen van Jehova discrimineren niet

De vzw achter de getuigen van Jehova, die in maart 2021 nog werd veroordeeld door de correctionele rechtbank, is in beroep vrijgesproken van discriminatie.

Lees verder

Reuzenaronskelk, grootste bloem ter wereld, bloeit binnenkort in Plantentuin van Meise

Binnen enkele dagen staat de reuzenaronskelk in de Plantentuin van Meise opnieuw in bloei. De reuzenaronskelk, gekend om zijn sterke geur van rottend vlees, kan tot drie meter groot worden: daarmee is de plant de grootste bloem ter wereld. Het is de zestiende keer dat een reuzenaronskelk in de Plantentuin in bloei komt te staan.

Lees verder

Lezers over het lerarentekort: doet Ben Weyts te weinig?

In een opiniestuk zijn de onderwijskoepels erg kritisch voor het beleid van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Volgens hen doet hij te weinig om het lerarentekort op te lossen. Lezers hebben massaal gereageerd. Hieronder een selectie.

Lees verder

Nationale Bank vreest correctie op vastgoedmarkt

Door de oorlog in Oekraïne groeit het risico op een vastgoedcorrectie. Banken zetten best extra geld opzij en moeten meer rekening houden met energie-efficiëntie, zegt de Nationale Bank. Van de helft van de woonkredieten kent de bank het EPC-label niet.

Lees verder

Kan een verzwakte 'Boris de Bouwer' nog behoorlijk besturen?

De tegenstanders in zijn Conservatieve partij stellen Boris Johnson een ultimatum: tegen het jaarlijkse partijcongres van begin oktober moet hij resultaten tonen. Zo niet komt er een nieuwe vertrouwensstemming.

Lees verder

Benelux Tour geannuleerd door bomvolle wielerkalender

De Benelux Tour (ex-BinckBank Tour) gaat dit jaar niet door. Dat deelde organisator Golazo dinsdag mee. Er wordt gezocht voor de editie van 2023 nog gezocht naar een geschikte datum.

Lees verder

Chevron investeert in uitbreiding fabriek in Beringen

Chevron Philips Chemical (CPChem) wil de vestiging in het Limburgse Beringen for uitbreiden. Op dit moment produceert CPChem daar al zo'n 60.000 ton synthetische basisoliën. In 2024, wanneer de uitbreiding operationeel moet zijn, zal de productiecapaciteit van die zogenaamde PAO's stijgen naar 120.000 ton. Volgens De Tijd is er met de uitbreiding een investering gemoeid van zo'n 130 miljoen euro.

Lees verder

Meer leerachterstand, minder loon

Het lerarentekort doet het onderwijsniveau al 20 jaar geweld aan, de pandemie deed daar nog een schepje bovenop. Niet zonder gevolgen: 'Studenten met leerachterstand maken later meer kans op een lager loon en werkloosheid.'

Lees verder

Verzoening bij Brussels Airlines mislukt

Het sociaal conflict bij Brussels Airlines dreigt het begin van het cruciale zomerseizoen in het water te doen vallen.

Lees verder

Ondernemers verhogen druk op Demir: 'Bouw Ventilus snel bovengronds'

Bouw Ventilus nu. En doe het bovengronds. Dat is de boodschap die 20 sector- en werkgeversorganisaties vandaag doen in een open brief. Zij vrezen investeringen mis te lopen doordat een beslissing uitblijft. De druk op de Vlaamse regering en minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wordt daarmee verder opgevoerd.

Lees verder

Bultrug duikt al week lang op voor Belgische kust

Tussen Knokke en Zeebrugge wordt sinds eind mei dagelijks een bultrug opgemerkt. Het is nog maar de tweede keer dat zo'n levend dier in ons land vanop het strand kan worden waargenomen.

Lees verder

Merkel in eerste interview sinds vertrek: 'Ik maak me geen verwijten'

Oud-kanselier Angela Merkel zei in haar eerste publieke optreden, een halfjaar na haar vertrek, dat ze altijd beseft heeft dat Poetin niet zou dulden dat Oekraïne naar het Westen zou opschuiven.

Lees verder

Engeland pakt in extremis een punt tegen Duitsland in Nations League, Italië kan eindelijk nog eens winnen

De Nations League gaat onverbiddelijk verder. Dinsdagavond stond de topaffiche Duitsland - Engeland op het programma, Italië nam het in dezelfde groep (A3) op tegen Hongarije.

Lees verder

De apenpokken zijn in het land, is het virus nog in te dijken?

Sinds het eerste geval van apenpokken vorige maand in het Verenigd Koninkrijk ontdekt werd, zijn er buiten Afrika al honderden infecties vastgesteld. En er komen er elke dag bij, ook in ons land. Volgens de WHO is het onzeker of de uitbraak nog volledig kan worden ingedijkt.

Lees verder

Podcast Zaad zonder naam (Deel 3) | Wanneer je kinderen plots een verschillende vader hebben

Mies en Christine leren elkaar kennen als ze achttien zijn. Ze worden eerst vriendinnen, daarna worden ze een koppel. Maar Mies wil ook een gezin, en dat is in de jaren 80 als lesbisch koppel niet evident. Ze trekken naar een fertiliteitskliniek.

Lees verder

Daders staan terecht, moordmakelaar blijft onbekend

'Deze hond moet je hebben.' Gevolgd door twee foto's van Peter R. de Vries. Het commando dat de televisiemaker op straat executeerde en sinds gisteren terechtstaat, werd aangestuurd door een 'moordmakelaar': NN4229.

Lees verder

Keeping up appearances
Lees verder

Weerbericht | Actieve regenzone op dinsdag, maar later in de week warmer

Er zal woensdag een actieve regenzone van west naar oost over België trekken, zo voorspelt het KMI. Later in de week wordt het wat warmer.

Lees verder

Aantal coronabesmettingen stijgt voor het eerst in weken

Het zevendaagse gemiddelde van geregistreerde coronabesmettingen is opnieuw wat gestegen, voor het eerst in weken. Ook het aantal tests steeg wel, zij het in mindere mate. Dat blijkt woensdagochtend uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Stress, burn-out en depressie slaan toe bij federale ambtenaren: 'Gevolg van jarenlange besparingen'

Ook bij federale ambtenaren worden burn-outs en depressies meer en meer een probleem. Vier op de tien zieke ambtenaren kampt met mentale gezondheidsproblemen, blijkt uit cijfers van minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen). Zij wijt de problemen onder meer aan de jarenlange besparingen op haar departement.

Lees verder