Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 8 juni 2022

Koning Filip betuigt zijn spijt in Congo: “Koloniaal regime was gestoeld op ongelijkheid, racisme en discriminatie”

HLN
Koning Filip betuigt zijn spijt in Congo: "Koloniaal regime was gestoeld op ongelijkheid, racisme en discriminatie"
Het hoge woord is eruit: koning Filip heeft zijn 'diepste en oprechte spijt' betuigd, dit keer in het bijzijn van duizenden Congolezen. "Laten we nu een nieuw hoofdstuk schrijven, zonder het verleden te vergeten", verklaarde de koning in een speech tijdens zijn staatsbezoek aan Congo.
Lees verder

De 7 favoriete eetadressen van kersvers driesterrenchef Tim Boury: "Hier kom ik voor de legendarische vol-au-vent"
Chef Tim Boury sleepte eind vorige maand zijn derde Michelinster in de wacht, maar dat betekent zeker niet dat hij in zijn vrije tijd alleen in sterrenrestaurants gaat eten. "In de frituur bestel ik altijd mijn frietjes met saus apart én met een heerlijke brochette en hamburger erbij", verklapt hij. Waar hij die meestal gaat eten, deelt hij samen met nog 6 andere van zijn favoriete eetadressen in Antwerpen, Roeselaere, Brugge, Kruisem, Kortrijk en Brussel.
Lees verder

Simone Biles en ruim negentig turnsters eisen bijna 1 miljard euro van FBI na falen in misbruikzaak-Nassar
Meer dan negentig (oud-)turnsters, onder wie meervoudig olympisch turnkampioene Simone Biles, eisen meer dan 1 miljard dollar (omgerekend ruim 931 miljoen euro) schadevergoeding van de FBI vanwege het falen in de zaak rond seksueel misbruik door turnarts Larry Nassar. De politiedienst zou veel te afwachtend hebben gereageerd toen de eerste signalen binnenkwamen, waardoor het misbruik maandenlang kon doorgaan.
Lees verder

LIVE DAUPHINÉ. Verval bij Wout van Aert: aan tussenpunt twee geeft hij tien seconden toe op Ganna
Vandaag halen de renners in de Dauphiné de tijdritfiets van stal, want op het programma staat een individuele race tegen de klok van 31,9 kilometer. Voor Wout van Aert meteen een kans om zijn flater van gisteren recht te zetten, al is de concurrentie met vooral wereldkampioen Filippo Ganna niet van de poes. Op deze pagina volgt u de tijdrit op de voet!
Lees verder

Echtgenote van Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins reageert voor het eerst op zijn dood
Alison Hawkins, de echtgenote van Taylor Hawkins, heeft voor het eerst gereageerd op het overlijden van de Foo Fighters-drummer. "Taylor hield van jullie allemaal", klinkt het in een eerbetoon op sociale media. Daarnaast zijn ook de Foo Fighters zelf van plan om hun overleden vriend een gepast eerbetoon te geven. In september organiseert de band namelijk twee concerten in zijn naam.
Lees verder

Billie Eilish verwijst naar proces Depp vs Heard in nieuw nummer
De Amerikaanse zangeres Billie Eilish (20) debuteerde dinsdag een nieuw nummer tijdens haar concert in Manchester. Het nummer heet 'TV' en ze bracht het in een akoestische versie, samen met haar broer Finneas O'Connell. Het nummer verwijst naar actuele gebeurtenissen zoals het proces van Johnny Depp en Amber Heard, maar ook naar de abortuswet in de VS.
Lees verder

'De Slachter van Montauban' sneed een lijk in stukken en gooide het in de rivier, en wil nu verkozen worden voor Frans parlement
Hij zat 24 jaar in de cel omdat hij de zakenpartner van zijn vader doodde en in stukken sneed, en trouwde in de gevangenis 'voor de grap' met een seriemoordenaar. Vandaag is hij schoonmaker en komt hij op als parlementslid in de Provence. Een portret van Germain Gaiffe, de veroordeelde 'Slachter van Montauban' die de eerste veroordeelde moordenaar wil worden die in de Franse Assemblée zetelt.
Lees verder

24 besmettingen met apenpokkenvirus vastgesteld in België
In België zijn al 24 bevestigde besmettingen met het apenpokkenvirus en één waarschijnlijk geval vastgesteld. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano woensdag.
Lees verder

Zes handlangers van drugscriminelen uit Dubai opgepakt: verdachten hebben minstens 16 ton cocaïne ingevoerd via Antwerpse haven
Ontcijferde Sky ECC-chatberichten blijven het Antwerpse drugsmilieu dooreenschudden. Woensdagmorgen zijn opnieuw zes verdachten gearresteerd door de federale gerechtelijke politie. Zij zouden minstens 16 ton cocaïne via de Antwerpse haven hebben ingevoerd, in opdracht van Othman El B., de vermeende drugscrimineel die in Dubai resideert. De drugs hebben een groothandelswaarde van 400 miljoen euro.
Lees verder

Deze kogelvrije kast moet leerlingen beschermen tegen schoolschutters
Wat doe je tegen een schoolschutter? Rond die vraag duiken in de VS steeds meer tips, getuigenissen en hulpmiddelen op. Het nieuwste in het rijtje is een kogelvrije kast van het bedrijf ProtectED Solutions LLC.
Lees verder

Opnieuw balen: Wout van Aert in tijdrit van Dauphiné slechts twee seconden trager dan wereldkampioen Ganna
Geen tijdritzege voor Wout van Aert in de Dauphiné. Hij botste in een overwegend vlakke race tegen de klok van 31,9 kilometer op wereldkampioen Filippo Ganna. Het verschil: slechts twee seconden. Winst had welkom geweest om de fout van gisteren door te spoelen. Maar het werd opnieuw een tweede stek. Van Aert verstevigt wel zijn gele trui.
Lees verder

Wout van Aert in tijdrit van Dauphiné slechts twee seconden trager dan Ganna: "Toch blij met prestatie"
Geen tijdritzege voor Wout van Aert in de Dauphiné. Hij botste in een overwegend vlakke race tegen de klok van 31,9 kilometer op wereldkampioen Filippo Ganna. Het verschil: slechts twee seconden. Winst had welkom geweest om de fout van gisteren door te spoelen. Toch geen sombere 'WvA' in het flashinterview. "Ik word geklopt door de wereldkampioen met slechts twee seconden. Ik moet blij zijn met deze prestatie." Van Aert verstevigt bovendien zijn gele leiderstrui.
Lees verder

Pogingen Kremlin om info over gesneuvelde Russische soldaten te censureren zouden omgekeerde effect hebben
De inspanningen van het Kremlin om info over gesneuvelde Russische soldaten en de verplichte mobilisatie in de zelfverklaarde Volksrepublieken Loegansk en Donetsk te censureren, zouden de binnenlandse spanningen in Rusland alleen maar verergeren en de weerstand tegen de oorlog in Oekraïne voeden. Dat meldt de Amerikaanse denktank 'Institute for the Study of War' (ISW).
Lees verder

Nu ook officieel: Club Brugge neemt spits Ferran Jutglà over van FC Barcelona
Ferran Jutglà (23) is officeel een Club Brugge-speler. Eerder vandaag nam hij via de sociale media afscheid van FC Barcelona. In Brugge tekent hij een contract 4 jaar. De landskampioen telt 5 miljoen euro neer voor de goaltjesdief van Barça (B) en troefde Villarreal, Leeds en Wolfsburg af.
Lees verder

Luchtvaartstakingen in Italië en Frankrijk zorgen voor chaos
Een staking van de luchtverkeersleiding in Italië heeft woensdag verspreid over Europa voor afgelaste vluchten gezorgd. Ook van en naar Brussels Airport werden vluchten geschrapt. In Frankrijk zijn er zowel vandaag als morgen stakingen op luchthavens in Parijs.
Lees verder

Belgische tienjaarsrente nadert de 2 procent: hoogste niveau sinds 2014
De Belgische langetermijnrente is vandaag nog maar eens gestegen, en nadert nu dicht bij de 2 procent (1,955 procent). Dat is het hoogste niveau sinds begin 2014. Een hogere rente is slecht nieuws voor de schatkist, maar ook voor particulieren die een huis willen kopen. De rente op woonkredieten is immers gelinkt aan de OLO (lineaire overheidsobligaties, red.) en dus is lenen voor een huis de voorbije maanden al flink duurder geworden.
Lees verder

Ja, ik wil (je achternaam): daarom gebruiken sommige vrouwen de naam van hun man
Als zangeres Anouk trouwt, zal ze de naam van haar vriend overnemen. Ook de Vlaamse Stephanie (26) draagt sinds haar huwelijk de familienaam Jageneau-Ruysschaert. Opvallend, want tegenwoordig vinden veel mensen dat maar niks of zelfs 'antifeministisch'. Stephanie licht haar keuze toe en een advocate bespreekt de wettelijke consequenties. "In België draait alles rond het gebruiksrecht."
Lees verder

Slotpleidooien van start gegaan voor beschuldigden aanslagen Parijs
Het proces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs is woensdag zijn laatste rechte lijn ingegaan, met de start van het slotpleidooi van het openbaar ministerie. Tot en met vrijdag zullen de advocaten-generaal van het Franse antiterreurparket uit de doeken doen wat de verantwoordelijkheden zijn van de twintig beschuldigden die sinds begin september terecht staan. Vrijdag zullen ze aankondigen welke straffen ze eisen.
Lees verder

Wie kan nog volgen? Bittere vechtscheiding van Brad Pitt en Angelina Jolie kostte al klein fortuin
Ooit waren Brad Pitt (57) en Angelina Jolie (46) hét powerkoppel van Hollywood, maar die gloriejaren zijn al een hele tijd voorbij. De echtscheiding van 'Brangelina' is in een onvervalste oorlog uitgemond. De twee doen al zes jaar niets anders dan ruzie maken over het voogdijschap, hun inboedel en of hun kroost al dan niet mishandeld werd door Brad. Het prijskaartje loopt in de miljoenen, en de zaak lijkt nog lang niet ten einde. Een tijdlijn van dé vechtscheiding van Hollywood. "Ze heeft onze wijngaard verkocht aan een dubieuze Rus"
Lees verder

PORTRET. De Colruyt-Clan: ruim 150 telgen uit 9 familietakken, maar toch één voor allen, allen voor één. "Niemand kan zomaar doen wat hij wil met het familiekapitaal"
"Doe maar gewoon." Ook toen Colruyt de voorbije decennia uitgroeide tot de grootste supermarktketen van het land bleef het dé familieleuze bij uitstek. En dat zal in de huidige woelige tijden niet anders zijn. Geld is altijd 'bijzaak' geweest voor de familie Colruyt, die intussen over 9 verschillende takken ruim 150 telgen telt. "Liever kamperen, mediteren en filosoferen." Maak kennis met de Colruytjes.
Lees verder