Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 23 juni 2022

Kamer debatteert tien uur lang over begroting

HLN
Kamer debatteert tien uur lang over begroting
In de Kamer is na tien uur het debat over de begrotingscontrole afgerond. De stemming zal tijdens de plenaire vergadering deze namiddag gebeuren.
Lees verder

Politiechef met verlof na kritiek op aanpak schietpartij op basisschool
De politiechef die het voor het zeggen had toen een 18-jarige schutter vorige maand 19 kinderen en twee leerkrachten doodschoot op een basisschool in de Amerikaanse plaats Uvalde, wordt naar huis gestuurd met betaald verlof. Dat meldt het schoolbestuur waar de politiechef in dienst is in een persbericht.
Lees verder

Politiechef Uvalde geschorst na kritiek op aanpak schietpartij basisschool
De politiechef die het voor het zeggen had toen een 18-jarige schutter vorige maand 19 kinderen en twee leerkrachten doodschoot op een basisschool in de Amerikaanse plaats Uvalde, wordt naar huis gestuurd met betaald verlof. Dat meldt het schoolbestuur waar de politiechef in dienst is in een persbericht.
Lees verder

UNICEF: "8 miljoen kinderen dreigen te sterven door ondervoeding"
UNICEF waarschuwt aan de vooravond van de G7-top voor hoe de wereldwijde voedselcrisis kinderen treft. Acht miljoen jonge kinderen dreigen te overlijden door ernstige acute ondervoeding, zegt het kinderfonds van de Verenigde Naties.
Lees verder

"Als ik mijn doodskist lig, zal dat met een glimlach op m'n gezicht zijn": ex-atleten John Carlos en Tommie Smith 54 jaar na iconisch gebaar op olympisch podium
Een vuist in de lucht. Het hoofd gebogen. En zonder schoenen. Zo stonden spurters Tommie Smith en John Carlos in 1968 op het olympisch podium van Mexico. Het was hun stil protest tegen racisme en sociale onrechtvaardigheid, waar ze een hoge prijs voor betaalden. Vandaag reikt de KU Leuven de twee iconische ex-atleten een eredoctoraat uit.
Lees verder

Leven van zwangere Amerikaanse vrouw op Malta in gevaar omdat hoognodige abortus er niet is toegelaten
Een zwangere Amerikaanse vrouw en haar partner, die momenteel op reis zijn in Malta, maken zich grote zorgen om haar gezondheid. Andrea Prudente, die zestien weken zwanger is, kreeg tijdens haar verblijf op Malta immers plots bloedverlies en de artsen vertelden haar dat ze te maken had me een loslatende placenta. Daardoor is de foetus niet langer leefbaar, maar zolang het hartje van de foetus blijft kloppen, is abortus in Malta verboden. En daarmee komt het leven van de moeder in gevaar.
Lees verder

Fiscus mag telecomdata niet opvragen bij operatoren
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft niet het recht om bij telecomoperatoren facturen van hun klanten op te vragen om fraude vast te stellen. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Brussel geoordeeld, zo schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Technofestival in dorpskern zet spookstad Doel onder hoogspanning: "Nee, dit wordt géén Tomorrowland"
Het Antwerpse polderdorp Doel gaat in het verweer. Dit keer niet tegen havenbonzen, maar wel tegen het gelijknamige festival. In september moeten er een weekend lang pompende beats weerklinken. Dat is niet naar de zin van de meeste buurtbewoners, die de organisatoren voor de rechtbank willen slepen. "Een technofestival midden in een dorpskern, dat kan toch nergens?"
Lees verder

Johnson minimaliseert dispuut met EU over Noord-Ierland
De Britse premier Boris Johnson heeft het geschil met de Europese Unie over de brexitafspraken rond Noord-Ierland geminimaliseerd. Dat deed hij een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.
Lees verder

ANALYSE. Waarom dit kuuroord in Litouwen het eerste doelwit wordt als Poetin de NAVO aanvalt
"De gevaarlijkste plek op Aarde." Zo wordt het Litouwse stadje Druskininkai genoemd. Het ligt op de grensovergang die de Russen zullen gebruiken als ze een doorgang naar Kaliningrad willen forceren. Doorheen een NAVO-lidstaat, ja. Maar niet volledig uit te sluiten.
Lees verder

EU-leiders willen Oekraïne verwelkomen op "historische" top
De EU-leiders komen vandaag bijeen in Brussel voor een historische top, zeggen deelnemers. Oekraïne en Moldavië zullen als kandidaat-lid bij de unie aansluiten, daar twijfelt niemand meer aan. Ook in de toetreding van een aantal Balkanlanden die nog op het EU-lidmaatschap wachten komt mogelijk eindelijk wat schot.
Lees verder

OVERZICHT. Nu de coronacijfers terug stijgen, wie zijn de mensen die nog in de ziekenhuizen verzeild raken?
Er liggen opnieuw meer dan 1.000 mensen met corona in de Belgische ziekenhuizen. Maar wie zijn de mensen die in de ziekenhuizen liggen met corona? Zijn ze gevaccineerd of niet? En zijn er geografische verschillen te merken? Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KULeuven) licht toe.
Lees verder

Microsoft: "Grootschalige Russische cyberaanvallen op bondgenoten Oekraïne"
Russische hackers voeren grootschalige cyberaanvallen uit op westerse bondgenoten van Oekraïne. Dat zegt de Amerikaanse softwarereus Microsoft.
Lees verder

Recordaantal meldingen van mogelijke corruptie bij lokale besturen
Audit Vlaanderen, de waakhond van de Vlaamse overheid, kreeg vorig jaar 119 meldingen van mogelijke onregelmatigheden bij gemeentebesturen en de Vlaamse administratie. Vandaag werkt de dienst zelfs met een wachtlijst. Dat meldt Knack.be. "Een beetje meer personeel zou niet slecht zijn", zegt administrateur-generaal Mark Vandersmissen.
Lees verder

Luchtvaart volgende dagen zwaar verstoord door stakingen
Reizigers die vandaag of de volgende dagen het vliegtuig nemen, zullen rekening moeten houden met ernstige hinder. Vandaag start immers een driedaagse staking bij Brussels Airlines, vanaf vrijdag zijn er enkele dagen acties te verwachten bij Ryanair.
Lees verder

Jeroen 'Tim' Lenaerts: "Deze seizoensfinale wordt nog spannender dan de vorige"
Al veertien jaar lang speelt acteur Jeroen Lenaerts het personage Tim in de populairste soap van Vlaanderen. Showbits-reporter Senne trok naar de 'Thuis'-set om te testen hoe goed hij zijn personage eigenlijk kent. Ze hebben het over de beginperiode van Tim, ongeloofwaardige verhaallijnen én de komende seizoensfinale.
Lees verder

COLUMN. Maurice ging met pensioen op 40. Voor zulke lange loopbanen zou minister Lalieux in haar pensioenhervorming naar verluidt een bonus voorzien
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Maurice Vermeersch, deelnemer aan 'B&B zoekt lief'
Lees verder

Wanneer de entourage van Evenepoel begint te twijfelen aan Quick.Step...
"Is Remco Evenepoel favoriet voor het Belgisch kampioenschap tijdrijden? Is de paus katholiek?" Ook onze chef wielrennen Marc Ghyselinck weet naar wie er straks in Gavere zal gekeken worden, maar wat hij ook ziet is dat de onvoorwaardelijke liefde van de renner voor zijn ploeg wat is afgebrokkeld. "In het kamp van Evenepoel stelt men zich vragen, of de ploeg de knowhow heeft om de renner te geven wat hij wil."
Lees verder

CD&V wil mantelzorgverlof verder flexibiliseren
Wie zorg wil dragen voor een ziek familielid of vriend, kan vandaag mantelzorgverlof opnemen. Dat kan wel alleen in schijven van een maand en maximaal drie maanden per zorgbehoevende. CD&V wil dat flexibeler maken.
Lees verder

Bij bijna 1 op 5 ongevallen met e-step was kind jonger dan 16 jaar betrokken
Wie jonger is dan 16, mag vanaf 1 juli niet meer met een elektrische step rijden. Dat zal het aantal ongevallen hoogstwaarschijnlijk naar beneden duwen: die leeftijdsgroep zorgt voor bijna 20% van alle accidenten met e-steps.
Lees verder