Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 4 juni 2022

Hongerstakers Begijnhofkerk vangen bot bij Mahdi

Hongerstakers Begijnhofkerk vangen bot bij Mahdi

De overgrote meerderheid van de hongerstakers uit de Begijnhofkerk mag niet in België blijven. En bij degenen die wel geregulariseerd worden, speelde de hongerstaking geen rol, benadrukt staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V).

Lees verder

Musk wil 10 procent van Tesla-werknemers kwijt

Elon Musk, de topman van autobedrijf Tesla zegt 'een superslecht gevoel' te hebben bij de economische situatie. In een interne e-mail kondigt hij een aanwervingsstop aan, en hij zegt dat het nodig is het personeelsbestand met 'ruwweg 10 procent' in te krimpen.

Lees verder

Zweden, waar ze hun bezoek geen eten geven

Wie op bezoek gaat bij een Zweed mag niet mee aanschuiven aan tafel. Of dat wordt toch beweerd op Twitter en Reddit, waar meteen ook een hele discussie ontstond. 'Zweden zijn gewoon erg verlegen.'

Lees verder

Eerste trailer gelost van 'Zillion' met pompende beats uit de nineties

Op de première is het nog wachten tot eind oktober, maar wie al een eerste glimp wil opvangen is er alvast een eerste trailer van 'Zillion' gelost. De film van Robin Pront katapulteert de kijker terug naar de booming nineties, toen de discotheek van Frank Verstraeten zijn gloriedagen beleefde. De beelden geven alvast zin in meer. 

Lees verder

34 deelnemers aan zeeklassen in Blankenberge ziek geworden: 'Eerste bevindingen wijzen op buikgriep'

34 deelnemers aan zeeklassen uit twee verschillende scholen in Vlaanderen zijn ziek geworden tijdens zeeklassen in Blankenberge. Dat bevestigt Sport Vlaanderen, dat het gebouw uitbaat waar de zeeklassen plaatsvonden.

Lees verder

Schutter Oklahoma viseerde chirurg die hem behandelde

Het lijkt erop dat de man die eerder deze week vier mensen en zichzelf ombracht in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Tulsa één van zijn slachtoffers doelbewust heeft gekozen. In een brief schreef hij dat hij een chirurg die hem eerder behandelde als doelwit had.

Lees verder

Thibau Nys versterkt rangen van Trek-Segafredo

Thibau Nys wordt vanaf 1 augustus stagiair bij Trek-Segafredo. Begin 2023 wordt hij officieel opgenomen in de ploeg, zo bevestigt het Amerikaanse WorldTour-team vrijdag.

Lees verder

Uitbaatster van probleemcrèche 't Sloeberhuisje officieel aangehouden op verdenking van kinderverwaarlozing

In het onderzoek naar de dood van een zes maanden oude baby in de crèche 't Sloeberhuisje in Mariakerke heeft de onderzoeksrechter de tenlasteleggingen voor de voormalige uitbaatster uitgebreid, op basis van nieuwe elementen in het onderzoek. De vrouw werd voor het eerst officieel aangehouden, ze wordt nu verdacht van kinderverwaarlozing.

Lees verder

Dag 4 finaleweek | De Koningin Elisabethwedstrijd: mooi maar meedogenloos

De vierde finaleavond bewees opnieuw hoe fysiek en mentaal zwaar deze wedstrijd is. Bryan Cheng pushte zichzelf (soms te ver) met een intense uitvoering, Voor Oleksiy Shadrin werd het, ondanks flitsen van genialiteit, een finaleproef om snel te vergeten.

Lees verder

Politie vond mogelijk step van vermiste Nederlandse jongen (9) dicht bij Belgische grens verdween

De 9-jarige Gino van der Straeten is sinds woensdagavond vermist. Hij werd voor het laatst gezien in een speeltuin in het Nederlandse Kerkrade, niet ver van de Belgische en Duitse grens. De politie houdt rekening met een misdrijf en vraagt ooggetuigen om naar voren te komen. Donderdagavond werd mogelijk zijn step gevonden bij een zwembad in Landgraaf.

Lees verder

(Her)kent u deze planten en dieren uit uw omgeving? Doe de test

Nooit waren meer Vlamingen lid van een natuurvereniging, tienduizenden mensen doen mee aan vogel- of vlindertellingen, maar toch loopt onze natuurkennis achterop. Hoe solide is die van u? Doe de test met deze quiz. De vragen komen van bioloog Geert-Jan Roebers, de tekeningen zijn van Pieter Fannes. Samen schreven zij het boek Soortenschat (uitgeverij Gottmer), dat net uit is. Hun missie: kinderen (en volwassenen) helpen planten en dieren te herkennen.

Lees verder

Amnesty: 'Fifa moet uitgebuite arbeidsmigranten in Qatar compenseren'

Minstens 420 miljoen euro moet de Wereldvoetbalbond Fifa opzijzetten, vindt Amnesty International, voor herstelbetalingen aan arbeidsmigranten die hebben meegewerkt aan de opbouw van het WK in Qatar.

Lees verder

Tom Dumoulin stopt eind dit seizoen met wielrennen

Tom Dumoulin (31) is bezig aan zijn laatste seizoen als wielrenner. Dat maakte de Nederlander van Team Jumbo-Visma vrijdagmiddag bekend via sociale media.

Lees verder

De ondergang van het onderwijs

Een groeiend lerarentekort en dalende onderwijsresultaten bedreigen op termijn de Vlaamse welvaart. Maar dat leidt niet tot grote politieke urgentie. Nochtans is dit voor de N-VA een cruciale werf.

Lees verder

Lantis legt Oosterweelwerf stil door oeverzwaluwen

Oeverzwaluwen hebben in een zandhoop op de Oosterweelwerf zeker 77 nesten gemaakt. De beschermde diersoort zal daar wellicht nog een tijdje blijven.

Lees verder

Ex-advocaat Pol Vandemeulebroucke vrijgesproken van fiscale fraude en witwas

De rechtbank in Antwerpen heeft ex-advocaat Pol Vandemeulebroucke vrijgesproken van verschillende financiële misdrijven. Het parket had 15 maanden gevangenis gevorderd tegen de bekende ex-strafpleiter.

Lees verder

Deze leerlingen geven vrijwillig hun smartphone af: 'We merkten dat we asociaal werden'

Twee dagen per week geven eerstejaars van de middelbare school Don Bosco Sint-Denijs-Westrem hun smartphone af. Niet omdat het schoolreglement dat verplicht, wel omdat ze het zelf willen. 'Het schooljaar was bijna om en we kenden elkaar nog niet echt.'

Lees verder

Loïs Openda blijkt plots niet inzetbaar bij Rode Duivels

Een grote domper voor Loïs Openda. De aanvaller van Vitesse is voor het eerst opgenomen in de selectie van de Belgische nationale ploeg en had gehoopt vrijdagavond in de Nations League-wedstrijd tegen het Nederlands elftal zijn debuut voor de Rode Duivels te kunnen maken, maar is van een koude kermis thuisgekomen.

Lees verder

Nieuw probleem op gasmarkt: dreigend tekort aan lng-tankers

Net nu Europa massaal vloeibaar gas wil invoeren, dreigt er een tekort aan lng-tankers. De charterprijzen pieken tot 120.000 dollar per dag en sommige ladingen vinden geen schip. 'We beleven een perfecte storm.'

Lees verder

Raphael Holzhauser trekt van Beerschot naar OH Leuven

OH Leuven heeft zijn derde zomertransfer aangekondigd. De Leuvenaars nemen Raphael Holzhauser (29) transfervrij over van Beerschot. De Oostenrijker tekent voor twee seizoenen bij OHL en volgt zo het voorbeeld van Joren Dom.

Lees verder

Jan Jambon ontvangt Lukas Dhont (en reageert op kritiek)

Minister van Cultuur Jan Jambon ontving Lukas Dhont om hem te feliciteren met de Grand Prix voor Close. Dat de minister niet aanwezig was in Cannes is 'zeker niet door een gebrek aan interesse.'

Lees verder

Paard weigert verder te lopen tijdens optocht voor de Queen

Tijdens de 'Trooping of the Colour', ter ere van het platina jubileum van koningin Elizabeth II, kreeg een paard plots plankenkoorts. Het dier, dat voor de koets van Camilla en Kate liep, weigerde om door te lopen. De ruiter kreeg haar paard niet meer onder controle en moest dus vroegtijdig de aftocht blazen. 

Lees verder

Sandro Hamidovic wil naar Cassatie in zaak-Aquino

Sandro Hamidovic (41) legt zich niet neer bij zijn levenslange celstraf voor de moord op drugscrimineel Sylvio Aquino. Hij heeft zijn advocaat gevraagd om cassatiemogelijkheden te onderzoeken.

Lees verder

Regering zet licht op groen voor organisatie burgerpanels

De Vivaldi-regering heeft een wet klaar om uitgelote burgers te laten deelnemen aan politieke besluitvorming in de Kamer. 'Burgerpanels creëren een nieuwe democratische ruimte waarin mensen naar elkaar kunnen luisteren.'

Lees verder

ABVV-topvrouw Miranda Ulens: 'Hogere lonen nodig of mensen zullen zich afkeren van systeem'

Miranda Ulens, pas herverkozen als voorzitter van de Vlaamse socialistische vakbond, heeft een duidelijke boodschap voor de politiek: de loonwet moet losser, de pensioenleeftijd moet opnieuw naar 65 en er komt géén zevende staatshervorming. 'Anders komen we opnieuw tussenbeide.'

Lees verder

Na #Balancetonbar: cijfers bewijzen dat helft vrouwen die uitgaan in Elsene worden lastiggevallen

Meer dan de helft van de vrouwen die de cafés en nachtclubs aan de begraafplaats van Elsene en het Flageyplein bezoeken, zegt al te maken hebben gehad met seksuele intimidatie of aanranding. Dat blijkt uit een enquête die de gemeente Elsene liet uitvoeren. 'De rit naar de bar lijkt een uitdaging op zich te zijn', vermeldt het rapport.

Lees verder

Politica op de top van de ijsberg

Na tien jaar gaan de deuren van Borgen, het centrum van de Deense politiek, weer op een kier. Brigitte Nyborg is nu minister van Buitenlandse Zaken. De maatschappelijke inzet is in het razend actuele vierde seizoen enorm.

Lees verder

Poetin heeft kanker, Poetin heeft geen kanker

De speculaties nemen toe dat de Russische president Vladimir Poetin zwaar ziek zou zijn. Bij gebrek aan betrouwbare inlichtingen kan niemand bevestigen of het klopt. 'Het kan evengoed wishful thinking zijn.'

Lees verder

Vlaming biedt per jaar 8 kilogram meer plastic afval aan voor recyclage

Vlaanderen zamelt meer plastic afval in sinds er vijf extra soorten in de blauwe zak mogen. Vlaams volkvertegenwoordiger Freya Perdaens (N-VA) spreekt van 'bemoedigende cijfers, die bewijzen dat Vlaanderen zich nog steeds aan de wereldtop bevindt qua recyclage'.

Lees verder

Planbureau verwacht nog twee keer overschrijding spilindex tot en met januari

Het Federaal Planbureau verwacht dat de spilindex opnieuw zal worden overschreden in september, zo blijkt uit de jongste vooruitzichten vrijdagmiddag op zijn website. Dat is het gevolg van de hoge inflatie. In januari wordt opnieuw een overschrijding verwacht.

Lees verder

Hert tegen (vliegend) hert: waarom dierennamen ertoe doen

Is het een kemel of een bok? Hij wordt in ieder geval vaak geschoten als het op de juiste dierennamen aankomt, in de media en daarbuiten. 'De interesse in natuur is groter, maar de kennis loopt flink achterop.'

Lees verder

Duits leger krijgt voor de komende jaren 100 miljard euro extra

De Duitse regering zal de komende jaren 100 miljard euro in het leger investeren om het, na jaren van besparen, te moderniseren.

Lees verder

Red de VS door je ballen te bruinen

Het testosteronniveau in de VS daalt al jaren. Rechtse Amerikanen denken de mannelijkheidscrisis op te lossen door hun testikels te laten bestralen met infrarood licht.

Lees verder

Queen niet aanwezig op tweede dag jubileum

Op de tweede dag van de festiviteiten kwamen verschillende leden van de koninklijke familie samen in de St Paul's Cathedral in Londen voor een dankdienst ter ere van de 70 jaar dat Queen Elizabeth op de troon zit.

Lees verder

Adriaan Van den Hoof reageert: excuses voor 'kwetsend gedrag', maar 'betichtingen fysiek geweld zijn vals'

Presentator en komiek Adriaan Van den Hoof verontschuldigt zich vrijdag in een geschreven mededeling tegenover mensen die hij door zijn gedrag in het verleden gekwetst heeft. Hij ontkent echter dat hij fysiek geweld zou hebben gebruikt tegen vrouwen. Een aantal 'valse betichtingen' zijn volgens Van den Hoof afkomstig van een vrouw die hem eerder al belaagde.

Lees verder

Voortaan drie dagen per jaar zonder verplicht ziektebriefje in grote bedrijven

Een hogere forfaitaire vergoeding voor wie met de eigen wagen voor het werk rijdt en in grote bedrijven kunnen werknemers zeker drie dagen per jaar afwezig zijn zonder ziektebriefje. De regering De-Croo hakte vanmiddag enkele knopen door op de ministerraad.

Lees verder

Zverev geeft op met blessure, Nadal naar finale Roland Garros

De eerste halve finale van Roland Garros is geëindigd in mineur. Na een lelijke uitschuiver moest Alexander Zverev bij 6-5 in de tweede set opgeven tegen Rafael Nadal. Die staat zo in zijn veertiende finale op Roland Garros. Nadal won al zijn voorgaande finales in Parijs.

Lees verder

Akkoord over terugbetaalde zorg bij long covid

Patiënten die maanden na een besmetting met het coronavirus nog steeds met uiteenlopende symptomen kampen – long covid – zullen binnenkort een beroep kunnen doen op terugbetaalde zorg.

Lees verder

Uefa biedt excuses aan voor chaos bij finale Champions League

De Europese voetbalbond Uefa heeft vrijdag in een persbericht haar excuses aangeboden voor de wantoestanden tijdens de finale van de Champions League, vorige week zaterdag in het Stade de France in Parijs. 'Dit mag nooit meer gebeuren', zo klinkt het.

Lees verder

Amerikaans parlementslid haalt wapen boven tijdens debat over wapenwetgeving

Republikeins parlementslid Greg Steube presenteerde even zijn handgeweer om zijn standpunt omtrent wapenbezit in de VS duidelijk te maken. Het toont hoe moeilijk het is voor president Joe Biden om iets te doen aan de soepele wapenwetgeving in zijn land.

Lees verder

Treurmars naar Qatar: Rode Duivels met 1-4 onderuit tegen Nederlanders

Bij het ingaan van de zomer hebben de Rode Duivels een treurmars naar Qatar ingezet. Op de 1-4-nederlaag tegen Nederland viel geen goal af te dingen. België lijdt zijn zwaarste derbynederlaag sinds 1976.

Lees verder

Waarom tienermeisjes zo houden van een man in een jurk: Harry Styles

Tienermeisjes zijn stapelverliefd op Harry Styles. Dat heeft niet alleen iets te maken met zijn muziek. Hij steekt een middelvinger op naar gendernormen en is het boegbeeld van de nieuwe mannelijkheid die zijn kwetsbaarheid omarmt. Is die nieuwe mannelijkheid ook te horen op zijn nieuwste album?

Lees verder

'Jan Fabre had gewoon in die rechtszaal moeten zitten, basta'

Ze bracht de bal aan het rollen in de strafzaak tegen Jan Fabre en nu de kunstenaar geen beroep aantekent tegen zijn vonnis, mag Ilse Ghekiere eindelijk praten. 'Een verontschuldiging begint bij écht luisteren. Dat is nooit gebeurd.'

Lees verder

Hogere vergoeding voor wie eigen auto voor werk gebruikt
Lees verder

Ziektebriefje voor één dag verdwijnt in grote bedrijven
Lees verder

Treurmars naar Qatar

Bij het ingaan van de zomer hebben de Rode Duivels een treurmars naar Qatar ingezet. Op de 1-4-nederlaag tegen Nederland viel geen goal af te dingen. België lijdt zijn zwaarste derbynederlaag sinds 1976.

Lees verder

's Gravenbrakel. Gezin. Madrid. In die volgorde
Lees verder

Dag 5 finaleweek | Twee radicaal verschillende cellovirtuozen

Ook op de voorlaatste finale-avond van de Koningin Elisabethwedstrijd traden twee weergaloze maar radicaal verschillende cellovirtuozen aan. De Zuid-Koreaan Woochan Jeong blonk uit in feilloze intonatie en een lyrische retoriek, terwijl de Zwitser Samuel Niederhauser zich een meester toonde in ritme en timing.

Lees verder

Ongehoord | 'Kinderen, de mijne incluis, kunnen echte klootzakjes zijn'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Zomers warm, 's avonds kans op lokaal hevig onweer

Vandaag wordt het zomers warm bij maxima van 19 graden aan zee tot lokaal 28 graden in het binnenland. In de loop van de avond en nacht trekken er vanuit Frankrijk regen- en onweersbuien over het land die lokaal hevig kunnen zijn. Het kwik daalt tot temperaturen tussen 14 en 18 graden.

Lees verder

Pannenkoeken met aardbeiencompote en kardemomroom

Een zoet en zalvend ontbijt dat je troost na een zware nacht of een heftige week.

Lees verder

Bananenbrood

Deze feelgoodklassieker heet in het Engels banana bread – omdat alle langwerpige baksels in het Engels bread lijken te heten – en dat hebben we vertaald als bananenbrood. Maar, goed nieuws: dit is wel degelijk een cake, en bepaald geen spartaanse versie.

Lees verder

Tikka masala-stoofpotje met kokosrijst

'Als ik één gerecht mocht kiezen dat ik elke dag opnieuw zou moeten eten, zou het ongetwijfeld dit zijn', schreef geneeskundestudente Chloé Lauwers in haar eerste kookboek Chloé Kookt bij dit recept. Voor een versie zonder vlees kun je de kip vervangen door zoete aardappel, of door kipachtige stukjes uit het vegetarische versvak.

Lees verder

Noedels van het huis

Het belangrijkste aan dit recept is dat je eraan begint met veel uien, die je goed laat garen en bruinen, en dat je het op smaak brengt met veel sojasaus. Al de rest mag afhangen van je stemming en je voorraadkast.

Lees verder

Kaneelbroodjes met kardemom

Het enige wat je écht moet doen om een luchtig kaneelrolletje te bakken, is de verleiding weerstaan om bloem toe te voegen om het deeg minder plakkerig te maken, om bloem op je werkblad te stuiven zodat het deeg minder aan je werkblad kleeft of om je handen te bloemen zodat ze niet vol deeg hangen. 'Géén extra bloem' is je mantra tijdens het bakken. Hou je erg van kardemom, wissel de hoeveelheden kaneel en kardemom dan gewoon om.

Lees verder

Zonnige kikkererwten met een spiegelei

Deze pittige kikkererwten zijn in een handomdraai gemaakt. Een voedzaam, verwarmend gerecht dat een namiddag lang energie geeft.

Lees verder

Perfect gefrituurde aardappelen met norizout en misomayonaise

Dat uitgerekend een Nederlander ons de ultieme aardappelen leerde frituren. Jigal Krant is zijn naam. Vorig jaar schreef hij het kookboek TLV Vegan, waarin hij zich op de bruisende veganistische scene van Tel Aviv stort. Wij werkten de knapperige aardappelstukjes af met norizout, een smaakbom die alles nog lekkerder maakt.

Lees verder

Wat eten we volgende week? Studeersnacks en comfortfood

In je studentenjaren is het, voor zover ik me dat herinner, niet altijd makkelijk om precies te formuleren wat je van je ouders verwacht. Moet ook voor ouders weleens lastig zijn, besef je dan later. In die zee van onduidelijkheid is er gelukkig één rots om samen op uit te rusten: het vieruurtje in de examentijd. Leuk om te geven, leuk om te ontvangen, en naar believen uit te breiden met een portie avondeten die de innerlijke student versterkt. Dit Weekmenu is er om inspiratie te bieden voor het nodige krachtvoer. Heb je zelf ook een keukentip voor blokkende studenten of hun supportersclub? Mail hem gerust naar dorien.knockaert@standaard.be, dan kan ik hem delen in een volgende aflevering.

Lees verder

Kiev wil pas onderhandelen als het zich 'in sterkere positie' bevindt

Oekraïne wil pas opnieuw rond de onderhandelingstafel plaatsnemen als het zich in een sterkere positie bevindt. Dat heeft hoofdonderhandelaar Davyd Arachamia verklaard op de Oekraïense televisie.

Lees verder

Roberto Martinez: 'Deze nederlaag was allicht wat we nodig hadden'

'Deze nederlaag is allicht wat we nodig hadden voor het WK', verraste bondscoach Roberto Martinez na de zware 1-4-pandoering van België tegen Nederland.

Lees verder

Coronacrisis deed risico op burn-out sterk toenemen

Het risico op burn-out bij werknemers is de voorbije coronajaren sterk toegenomen. Terwijl in 2018 en 2019 nog bij 23,8 procent van de werknemers sprake was van een burn-outrisico, steeg dat in het najaar van 2021 tot 28,5 procent. Dat staat te lezen in een onderzoek van Securex, in samenwerking met KU Leuven.

Lees verder

Waarschuwing voor dodelijke drugs op Extrema Outdoor

De organisatie van het festival Extrema Outdoor en parket Limburg waarschuwen dat een xtc-pil met een extreem hoge dosis MDMA op de festivalwei in beslag werd genomen. 'Deze erg gevaarlijke pil kan potentieel dodelijk zijn', aldus het parket.

Lees verder