Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 18 juni 2022

Het verbod op onverdoofd slachten: de stemming die partijen verscheurt

Het verbod op onverdoofd slachten: de stemming die partijen verscheurt

Vooruit dreigt met 'gevolgen' voor dissidentie, een PS-parlementslid neemt afstand van zijn partij en de Brusselse regering wankelt. Vanmiddag valt het doek over het onverdoofd slachten, maar de schade is nu al enorm.

Lees verder

Overzicht | Nationale staking op maandag: wie, wat en waarom?

Een nationale staking voor meer loon en meer koopkracht belooft maandag delen van het land plat te leggen. Een overzicht van waar u hinder kunt verwachten.

Lees verder

Groep vrienden bouwt enorme waterglijbaan in achtertuin

Het kwik stijgt deze dagen tot boven de dertig graden. Enkele waaghalzen uit het Antwerpse Reet hebben een bijzondere manier gevonden om die hitte te trotseren: ze bouwden een spectaculaire waterglijbaan die van hun dak tot aan de grond reikt. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Ferrero-fabriek in Aarlen mag onder voorwaarden weer opstarten

De Ferrero-fabriek in Aarlen, heeft van het federaal voedselagentschap FAVV een voorwaardelijke toelating gekregen om opnieuw op te starten. Dat heeft het FAVV vrijdag bekendgemaakt.

Lees verder

Vrijhandelshoogmis levert resultaat op

De lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie zijn het eens geworden over patenten voor covid-vaccins, visserijsubsidies en e-commerce.

Lees verder

Corona teistert wielerpeloton in Ronde van Zwitserland

Tal van renners stappen uit de Ronde van Zwitserland na coronabesmettingen. Onder meer leider Aleksandr Vlasov (Bora–Hansgrohe) moet noodgedwongen de koers verlaten na een positieve test. Wielerploegen Alpecin-Fenix en Bahrain-Victorious besloten zich helemaal terug te trekken uit de rittenkoers.

Lees verder

Enorme brand bij grootse gasveld van Rusland

Een deel van het grootste gasveld van Rusland, Oerengoj, stond donderdag in brand. Op het veld wordt vooral gas dat bestemd is voor Europa, geproduceerd. Volgens Gazprom is de brand intussen onder controle, maar experts vrezen voor een dramatisch effect op de Europese gasprijzen. Sommigen zien er sabotage in, maar die piste is noch door Gazprom noch door andere bronnen bevestigd. 

Lees verder

Londen keurt uitlevering Assange aan de VS goed

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft een besluit ondertekend om Julian Assange aan de Verenigde Staten uit te leveren. Daar willen ze de Australische oprichter van het klokkenluidersplatform Wikileaks berechten voor spionage.

Lees verder

Hilariteit in het parlement: Kamerlid verscheurt rapport, maar De Croo grijpt in

De leden van de Kamer zijn in een lachsalvo uitgebroken tijdens de plenaire vergadering op donderdag. Nadat hij felle kritiek op de regering had geuit, verscheurde Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) een expertenrapport met maatregelen om de koopkracht te versterken. Maar de versnipperde papieren zomaar aan het spreekgestoelte achterlaten, daar ging premier De Croo duidelijk niet mee akkoord. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Forse stijging coronabesmettingen, ook ziekenhuisopnames blijven stijgen: 'Gedreven door nieuwe variant'

Het aantal besmettingen met het coronavirus is sterk gestegen, en ook het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano.

Lees verder

Staking bij Ryanair in België op 24, 25 en 26 juni

Het in België gevestigde cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Ryanair zal staken op 24, 25 en 26 juni. Dat meldt de christelijke vakbond CNE. Ryanair vliegt vanuit Charleroi en Zaventem.

Lees verder

Europese Commissie steunt kandidaat-EU-lidmaatschap voor Oekraïne

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kondigt aan dat de Commissie een positief advies geeft over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Hoe snel het land de procedure doorloopt, 'hangt volledig van Oekraïne af', stelt ze. Ook Moldavië kreeg een positief advies.

Lees verder

Kardinaal De Kesel biedt ontslag aan als aartsbisschop van Mechelen-Brussel

Kardinaal Jozef De Kesel heeft zijn ontslag als aartsbisschop van Mechelen-Brussel aangeboden aan paus Franciscus naar aanleiding van het bereiken van de emeritaatsleeftijd, zoals het kerkelijk recht dat voorschrijft. De kardinaal wordt vandaag 75 jaar.

Lees verder

Als zelfs Koen Geens de 'anarchie' binnen Vivaldi niet meer kan aanzien

Vivaldi heeft in theorie nog zeven seizoenen voor de boeg, maar eigenlijk zijn de komende maanden alles wat premier De Croo rest om te bewijzen dat hij geen zigzaggende zeroregering voorzit. Zijn slaagkansen zijn beperkt.

Lees verder

Wat wil Musk met Twitter?

Miljardair Elon Musk liet donderdag een beetje in zijn kaarten kijken over de toekomst van Twitter. Het sociale netwerk moet meer op Tiktok gaan lijken. Maar ook op WeChat. Je moet er alles kunnen zeggen, maar niet alles mag zomaar door het algoritme worden versterkt.

Lees verder

Hologram van Zelenski vraagt om hulp

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft met een verwijzing naar Star wars om hulp gevraagd aan grote techbedrijven, maar dat was nog niet eens het opvallendste aan zijn toespraak. De president verscheen als hologram op de VivaTech-beurs op verschillende locaties in Europa. Zelenski riep technologiebedrijven op om Oekraïne te helpen heropbouwen als een volledig digitale democratie. Kijk in de video hierboven mee naar de bijzondere speech.

Lees verder

Monsterbedrag geëist van aannemer bouwwerf die twee levens eiste

De arbeidsrechtbank van Brussel eist een waarborgsom van een half miljoen euro van de aannemer verantwoordelijk voor een bouwwerf waar maandag twee arbeiders omkwamen.

Lees verder

Nieuwe afstandsregels pluimveestallen: 'Om mens en milieu beter te beschermen'

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet om de regels over de afstand tussen pluimveestallen en woongebieden opnieuw te verstrengen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Lees verder

België krijgt ontsporende begroting niet onder controle

Het Belgische overheidstekort blijft tot 2027 hangen rond de vijf procent van het BBP en de werkzaamheidsgraad blijft ver verwijderd van de magische tachtig procent. Het Planbureau is een pak pessimistischer dan een paar maanden geleden.

Lees verder

Wat betekent de arbeidsdeal voor u

Derde keer goede keer. Vivaldi heeft een definitief akkoord over de arbeidsdeal bereikt. Van een vierdagenweek tot extra opleiding, wat betekent de arbeidsdeal voor uw werk.

Lees verder

Dit jaar zijn al 130 gevaarsituaties in crèches gemeld bij het Agentschap Opgroeien

Met 130 meldingen werden in de eerste helft van dit jaar al meer gevaarsituaties gemeld dan het totaal van de jaren voordien. Dat heeft Katrien Verhegge, administrateur-generaal van het Agentschap Opgroeien, vrijdag gezegd in de onderzoekscommissie kinderopvang van het Vlaams Parlement.

Lees verder

Rafael Nadal bevestigt dat hij voor de eerste keer vader wordt

Rafael Nadal en zijn partner Maria Perello (33) verwachten hun eerste kindje. De 36-jarige tennisser bevestigde daarmee de geruchten over zijn vaderschap die al enkele dagen rondgingen in de Spaanse pers.

Lees verder

Ministerraad keurt 'strafkorting' van half jaar goed

De federale regering stemt dan toch in met het plan van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) om gevangenen zes maanden vroeger vrij te laten. De maatregel geldt voorlopig wel maar tot september 2023.

Lees verder

Recessie? Stagflatie? Het abc van de economie uitgelegd

De inflatie doet de loonkosten oplopen, de rente slaat op hol … Termen als inflatie, recessie en langetermijnrente zijn niet meer uit het nieuws weg te slaan. Kunt u niet meer volgen? Deze gids wijst u de weg.

Lees verder

De nieuwe plaat van Drake: beats en afropop voor een zwoele zomer

Drake is het klagen niet verleerd, maar op zijn nieuwe album Honestly, nevermind spoelt hij de miserie weg met een vloedgolf aan dancebeats. Om al je zorgen weg te dansen.

Lees verder

Het succes van de Golden State Warriors heeft vele vaders

De ongenaakbare Golden State Warriors kroonden zich donderdag in de broeierige arena van de Boston Celtics voor de vierde keer in acht seizoenen tot NBA-kampioen. Sterspeler Steph Curry vulde zijn palmares aan met zijn eerste Finals MVP-trofee, en coach Steve Kerr blijft op schema om de meeste NBA-titels te veroveren.

Lees verder

Max Colombie annuleert concerten Oscar and the Wolf om te werken aan mentale gezondheid

Het gaat niet goed met Max Colombie, de zanger achter Oscar and the Wolf. Dat zegt hij zelf op sociale media. In een bericht aan zijn fans deelt Colombie mee dat hij drie optredens schrapt om aan zijn 'angsten en depressie' te werken.

Lees verder

Officieel: Vincent Janssen tekent meerjarig contract bij Antwerp

Daar is ie dan. Vincent Janssen mag zich eindelijk een Red noemen. De 28-jarige Oranje-international ondertekende bij Antwerp een meerjarig contract en komt over van het Mexicaanse Monterrey. Het Nederlandse speerpunt gaat bij de Great Old de strijd aan met Michael Frey, de clubtopschutter van afgelopen seizoen met 24 goals.

Lees verder

Extreemrechtse groepering die Pride wou verstoren, filmt eigen arrestatie

De Amerikaanse politie arresteerde op 11 juni 31 leden van een extreemrechtse groepering. Ze waren volgens de politie van plan om rellen te veroorzaken tijdens een Pride-evenement in de staat Idaho. Er zijn beelden opgedoken van het moment waarop de politie hen in de laadruimte van een vrachtwagen tegenhoudt en onder schot houdt, gefilmd met de bodycam van een van de arrestanten zelf.

Lees verder

Kogel is door de kerk: nieuw competitieformat met zestien clubs en play-offs mét halvering van de punten

De Pro League heeft het nieuwe competitieformat van ceo Lorin Parys vrijdagmiddag op de Algemene Vergadering goedgekeurd, met als enige verschil dat er play-offs zullen zijn mét halvering van de punten. Zo komt er een einde aan een lange soap.

Lees verder

Brussels parlement wijst verbod op onverdoofd slachten af

Bij een stemming in het Brussels parlement werd het verbod op onverdoofd slachten afgewezen met 42 tegen 38 stemmen bij 8 onthoudingen.

Lees verder

Hij wilde Reagan dood, maar redde zo diens carrière

'Na 41 jaar, 2 maanden en 5 dagen, Freedom at last.' Die boodschap stuurde John Hinckley Jr. (67) woensdag de wereld in via Twitter. In 1981 probeerde hij president ­Ronald Reagan te vermoorden, om indruk te maken op actrice Jodie Foster. Uitgerekend die moordpoging maakte van de zwakke Reagan een sterke held.

Lees verder

De politie, te weinig uw vriend

Wie naar het commissariaat gaat om een klacht in te dienen, wordt zeker niet altijd met open armen ontvangen. 'Soms weigert de politie expliciet een pv op te stellen', stelt het Comité P vast.

Lees verder

'Draghi trok Macron en Scholz over de streep'

De Italiaanse lezing van de reis van Draghi, Macron en Scholz naar Oekraïne is dat de Italiaanse regeringsleider zijn Franse en Duitse collega's overtuigde van de noodzaak van een sterk politiek signaal: Oekraïne kandidaat-lid maken van de EU.

Lees verder

'Screen alle kinderen die zware covid kregen op erfelijke afwijking'

Eén op de tien ernstige covid-infecties bij kinderen is te wijten aan een erfelijke fout. Omdat zij een groot risico lopen om nog eens getroffen te worden, wil kinderarts Filomeen Haerynck hen nu screenen.

Lees verder

Is deze hitte nog normaal?

Het kwik klimt vandaag tot 30 graden in het centrum van het land. Vrijdag is daarmee de eerste dag van het jaar die het KMI officieel een 'tropische dag' noemt. Zaterdag wordt het volgens de voorspellingen nóg warmer. Is deze tropische hitte in juni nog normaal?

Lees verder

Sfeerfoto's Graspop, dag 2

De metalen zijn zwaar, de warmte ook. Maar dat kan de pret niet drukken. Ook op de tweede Graspopdag verzamelt iedereen dicht op elkaar gepakt voor het podium, en af toe drijft er een crowdsurfer voorbij.

Lees verder

Rokkenfilmer, die verrassend werd vrijgesproken, is in beroep toch veroordeeld

Een 48-jarige man is door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel omdat hij bij tientallen vrouwen onder de rok filmde. De rechtbank van Veurne had hem in eerste aanleg vrijgesproken omdat de vrouwen niet naakt waren. De zaak was aanleiding om het begrip 'voyeurisme' in het seksueel strafrecht te herdefiniëren.

Lees verder

Yves Lampaert wint tijdrit Baloise Belgium Tour, Mads Pedersen behoudt leiderstrui

Yves Lampaert heeft de tijdrit in de Baloise Belgium Tour op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen tijdrijden haalde het voor de Deen Mads Pedersen en de Nederlander Daan Hoole. Pedersen behoudt wel zijn leiderstrui.

Lees verder

Nico Denz wint koninginnenrit Ronde van Zwitserland, Remco Evenepoel verliest opnieuw tijd

Nico Denz (Team DSM) heeft de zesde rit van de Ronde van Zwitserland gewonnen. In een door corona fel verminderd deelnemersveld en op de monsterlijke slotklim van de Moosalp had de Duitser nog het meeste in de benen in een sprint met vijf. Clément Champoussin werd tweede, al was er wel een fotofinish nodig. Jakob Fuglsang verdedigde zijn leiderstrui, Remco Evenepoel verloor opnieuw tijd bergop.

Lees verder

'Jurk van Marilyn Monroe niet beschadigd door Kim Kardashian'

Kim Kardashian wordt ervan beschuldigd de iconische jurk van Marilyn ­Monroe beschadigd te hebben tijdens het Met Gala. Maar dat blijkt nu toch niet te kloppen.

Lees verder

Topvrouw Opgroeien onder vuur in onderzoekscommissie kinderopvang

Meerderheid en oppositie vinden dat het agentschap Opgroeien faalt in zijn kernopdracht: garanderen dat kinderen veilig zijn in de opvang. 'Wanneer zult u toegeven dat uw procedures niet werken?', vroeg Koen Daniels (N-VA) aan topvrouw Katrien Verhegge.

Lees verder

Geen Songfestival in Oekraïne, allicht wel in het Verenigd Koninkrijk

Door de oorlog is het onmogelijk om het Eurovisiesongfestival in 2023 te laten doorgaan in Oekraïne, zo heeft de organiserende European Broadcasting Union (EBU) beslist. De Britse openbare omroep BBC bekijkt of ze de festivalorganisatie kan overnemen.

Lees verder

Franse acteur Jean-Louis Trintignant overleden

De Franse acteur Jean-Louis Trintignant is vrijdag thuis in het Franse departement Gard overleden, zo heeft zijn echtgenote Mariane Hoepfner Trintignant gemeld aan het Franse persagentschap AFP. Hij werd 91.

Lees verder

dEUS schenkt een goddelijk aperitief uit op Live Is Live

De eerste dag van het nieuwe Live Is Live-festival in Zeebrugge is een alternatieve rockdag. Wie beter dan eigen trots dEUS om de brug te maken naar internationale kleppers Wilco en The National?

Lees verder

'Satan is a woman!': Op zoek naar de nieuwe vrouwenstemmen op Graspop

Vrouwenstemmen blijven voorlopig een zeldzaamheid op het Graspoppodium. Op donderdag en vrijdag maakten er zes hun debuut - wij lieten ons met graagte verrot schreeuwen.

Lees verder

Rusland draait gaskraan langzaam dicht

Rusland vindt steeds meer 'excuses' om de gaskraan verder dicht te draaien. Frankrijk krijgt geen Russisch gas meer, Europa dreigt deze winter in de kou te zitten.

Lees verder

Live Is Live | Klassebak Wilco laat z'n vermogen pas zien aan de finishlijn

Wilco heeft net een countryplaat uitgebracht van 27 nummers. Die domineerde de setlist op Live Is Live (gelukkig) niet, al zorgde het handjevol nummers uit die plaat wel voor enkele van de meer ongeïnteresseerde momenten in de Belgische Far West.

Lees verder

Gevonden menselijke resten in Brazilië geïdentificeerd als verdwenen Britse journalist

De menselijke resten die in de Braziliaanse staat Amazonas aangetroffen werden zijn wel degelijk van de Britse journalist Dom Phillips, die op 5 juni verdween samen met zijn Braziliaanse gids Bruno Pereira. Dat heeft de Braziliaanse politie gemeld.

Lees verder

Graspop | Zeal & Ardor stelt de vraag: wat als slaven satanisten waren?

Het was begonnen als grap, maar drie albums verder is Zeal & Ardor een van de spannendste acts in het zwaardere genre. Op Graspop maakte Manuel Gagneux indruk met zijn mix van blackmetal en slavenspirituals.

Lees verder

Podcast | Gimme gimme gimme: het virtuele Abba

Dichter bij een concert van Abba kan je wellicht niet meer komen: in Londen is nu de spectaculaire Abba-show Voyage te zien. Niet met de Abba-leden van vlees en bloed, maar met vier virtuele Abbatars.

Lees verder

Rousseau offert eigen fractieleider op

Vooruit-voorzitter Rousseau zet zijn Brusselse fractieleider Fouad Ahidar uit het partijbureau na een stemming waarbij het verbod op onverdoofd slachten afgewezen werd.

Lees verder

Regering heeft eindelijk haar arbeidsdeal te pakken. Wat zit erin voor u?

Van een vierdagenwerkweek tot extra opleiding en recht op deconnectie. Dit betekent de arbeidsdeal voor u.

Lees verder

'Ik miste een plek om thuis te komen, dus heb ik er zelf een gecreëerd'

Eva Teetaert (24) opende onlangs een feministisch en queer boeken­café in Gent. 'Ik kom uit een West-Vlaamse boerenfamilie. Mijn ouders begrijpen niet alles wat ik doe, maar ze steunen me wel. Zonder hun spaargeld zou Rokko niet bestaan.'

Lees verder

Mocktail met earl grey en meloen

Dankzij de earl grey-siroop heeft deze mocktail een complexe smaak die niet moet onderdoen voor een cocktail met alcohol.

Lees verder

Peultjes van de grill met wasabidressing

Voor dit recept van Yotam Ottolenghi zou je behalve peultjes ook asperges kunnen gebruiken, of mooie lange stukken broccoli (en, later in de zomer, boontjes). Die grotere groenten moet je wel eerst even beetgaar koken voor je ze grilt. Serveer met rijst en vis of tofoe.

Lees verder

Asperges gebakken in ansjovisboter

Voor een vegetarische versie kun je de ansjovis vervangen door kappertjes, en de ham door gemarineerd mosterdzaad: laat 2 lepels mosterdzaad, 3 lepels azijn, 3 lepels water en een halve theelepel suiker met een snuf zout 10 minuten afgedekt sudderen in een sauspan, en daarna nog even rusten.

Lees verder

Gazpacho

Dit is ons beste basisrecept voor een klassieke gazpacho. Wil je het een tikje frivoler maken, dan kun je er nog aardbeien of watermeloen aan toevoegen. Voor een aardse versie kan er een stukje gekookte rode biet mee in de mix.

Lees verder

Makkelijke pasta met olijven en chilibroodkruim

Een hompje brood en een blik olijven uit de voorraadkast. Voeg daar wat kruiden bij, kappertjes en zilte ansjovis, en je hebt in een mum van tijd bordjes die weggelopen lijken uit een überhippe bistro. Een pasta als eerbetoon aan al die keren wanneer het in het leven niet uitmaakt wat je in handen hebt, maar wel wat je ermee doet.

Lees verder

IJslolly's van rode bes en rabarber

Voor huisgemaakte ijslolly's kun je speciale ijsvormpjes met bijbehorende lollystokjes gebruiken: altijd handig, niet altijd mooi. Als je minder voor de hand liggende vormpjes of stokjes neemt – je kunt zelfs bessentakjes gebruiken – bedek de open kant van het vormpje dan voor het invriezen met wat zilverpapier en prik daar het stokje door, zo blijft het op zijn plaats.

Lees verder

Gegrilde vis met koriander en limoen

Dit recept leent zich zowel voor de barbecue als voor een kampvuur. Wij gingen aan de slag met omegabaars, een interessante nieuwkomer in de vistoog, maar zeebaars of forel kunnen evengoed.

Lees verder

Wat eten we volgende week? Vis van het kampvuur, en ijslolly's

Wat een mooie overgangstijd is dit. De laatste loodjes van het school- en werkjaar wegen zwaar, maar van de lange warme avonden kun je alleen maar genieten, of dat nu op je to-dolijst staat of niet. We doen het met gepast zuchten en steunen, maar ook met de geur van vakantie al in onze neus. In de keuken regeert de zomerse eenvoud: je hebt geen puf om nog complexe ovenschotels te maken, en daar heeft nu ook niemand nog behoefte aan.

Lees verder

Braziliaanse politie: 'Lichaam journalist Dom Philips geïdentificeerd'

Eén van de twee lichamen die gevonden zijn in het Amazonewoud is geïdentificeerd als dat van de Britse journalist Dom Philips. Dat heeft de Braziliaanse politie bekendgemaakt.

Lees verder

Zaterdag tot 35 graden, zondag koelt het af

Zaterdag wordt het zonnig en erg warm, maar tegen de avond kan er in het westen al een bui vallen. Die regenzone verspreidt zich zondag ook naar andere regio's.

Lees verder

Live Is Live | The National houdt het nuchter

Wij houden van The National en The National houdt van ons. Dat werd vrijdagavond op Live Is Live andermaal duidelijk. De afsluiters van de allereerste dag in de geschiedenis van het festival strooiden gretig met hits en hoogtepunten, al werd het zelden spannend. Daarvoor ontbrak het aan elementen die de liveshows van dit collectief in het verleden zo memorabel maakten.

Lees verder

Klaar voor 'The Project 2': 'Kompany kan Burnley weer sexy maken'

Vincent Kompany komt zaterdag aan in Burnley. Klaar voor The Project 2. Wij dompelden ons onder in het grauwe industriestadje in Noord-West Engeland. 'Ik weende bijna van geluk toen ik hoorde dat Kompany naar Burnley kwam.'

Lees verder