Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 15 juni 2022

HERLEES. Poolse premier: "We hebben niet genoeg gedaan voor Oekraïne”

HLN
HERLEES. Poolse premier: "We hebben niet genoeg gedaan voor Oekraïne"
Herlees hier ons liveblog van dinsdag 14 juni. "We hebben niet genoeg gedaan voor Oekraine. Zijn we nog geloofwaardig als Oekraine verliest?" Dat stelde de Poolse premier Mateusz Morawiecki tijdens een persmoment voor de ambtswoning van zijn Nederlandse collega Mark Rutte. Hij riep op tot meer steun én meer wapens voor Kiev. "Hier en nu." Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Russische oppositieleider Navalny naar strafkamp in Melechovo, waar foltering en verkrachting aan orde van de dag zouden zijn
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is onverwachts overgeplaatst naar een extra beveiligd strafkamp in Melechovo, ongeveer 250 kilometer ten oosten van Moskou. Dat heeft de lokale waarnemer Sergej Jazjan gezegd. Hij houdt in de regio de rechten van veroordeelden in de gaten in samenwerking met de gevangenisautoriteiten. Volgens hem gaat het om kolonie IK-6.
Lees verder

Europees Mensenrechtenhof houdt op nippertje uitwijzing van migranten vanuit VK naar Rwanda tegen
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft de deportatie verhinderd van vluchtelingen die in Groot-Brittannië op het vliegtuig zouden worden gezet naar Rwanda. Dat heeft de liefdadigheidsorganisatie Care4Calais dinsdagavond laat gezegd. Er stonden zeven door Londen ongewenste personen op de nominatie naar Afrika te worden gebracht.
Lees verder

Lederhosen, 'satanische Amy Winehouse' en dansbeats: dit zijn de meest unieke bands van Graspop
Zoals altijd vind je op de Graspop Metal Meeting een schare creatieve bands die net een tikkeltje specialer zijn dan de rest. Omwille van hun uiterlijk, hun instrumenten of natuurlijk gewoon hun aparte muziek. Dit zijn enkele van de speciaalste namen op de affiche van 2022.
Lees verder

Dan toch nog met een goed gevoel de zomer in: Batshuayi helpt Rode Duivels aan zuinige zege in Polen
Kunnen we niet tijdens elke interlandperiode eens tegen de Polen spelen? Na de 6-1 in Brussel, 0-1 in Warschau. Eén man in het bijzonder zal het deugd doen: mister Martínez. De kritiek kan weer luwen. Batshuayi deed de thuisfans met een knappe kopbal al snel een toonhoogte lager zingen. Omdat ook Nederland het ultiem haalde van Wales (3-2), blijven we in onze Nations League-poule drie punten achter op Oranje en is de Final Four ver weg.
Lees verder

ONS RAPPORT. "Schilderwerken Youri. Regelaar op het middenveld": één grote uitblinker bij Rode Duivels, voor het overige veel zesjes
De Rode Duivels kunnen dan toch met een positief gevoel op vakantie vertrekken. De Belgen wonnen dankzij een treffer van Michy Batshuayi met het kleinste verschil in Polen. Toch was 'Batsman' niet dé grote uitblinker, wat ons betreft. Die eer was weggelegd voor de regisseur op het middenveld. Bekijk hieronder onze punten.
Lees verder

Sensationeel avondje Nations League: Duitsland vernedert Italië, Engeland op eigen veld met 0-4 de boot in en Lang scoort bij winnend Oranje
Heel wat verrassingen vanavond in de Nations League. De Duitsers lieten geen spaander heel van Italië (5-2), Engeland blijft op sukkel en kreeg op eigen veld een pandoering van de Hongaren, terwijl Nederland de drie punten thuishield in de toegevoegde tijd tegen Wales.
Lees verder

Olieprijzen dalen na signalen dat VS willen ingrijpen
De olieprijzen daalden dinsdagavond, na een eerdere prijsrally. Energiehandelaren schrokken van de signalen over mogelijk ingrijpen door de Amerikaanse regering die alles op alles wil zetten om de prijsstijgingen te beteugelen.
Lees verder

Onze chef voetbal na wat hij 'een degelijke 7 op 12' noemt: "Hiermee hoef je niet te piekeren op het strand, met een cocktail in de hand"
De Rode Duivels gaan... op vakantie. Met toch nog een deugdelijk gevoel. Tielemans gidste België in Warschau naar een 0-1, waarna we zowaar – na een pak wissels – nog eens overeind bleven in het slot. Onze chef voetbal analiseert: "De bondscoach moet zich bij momenten toch ook afvragen waaraan die grillige curve ligt. Je kan niet alles op de timing en de drukke kalender steken."
Lees verder

REACTIES. Alderweireld: "Ze kijken altijd met vergrootglas naar verdediging, maar voorin moet de bal beter worden bijgehouden"
Een deugddoende zege voor de Rode Duivels in Polen én nog eens de nul gehouden. "Hiermee hoef je niet te piekeren op strand, met de cocktail in de hand", zo schreef onze chef voetbal Niels Poissonnier. En hij wordt daarin bijgetreden door onder meer Toby Alderweireld en Leander Dendoncker. Al had die eerste toch ook een boodschap in huis voor de aanvallers.
Lees verder

Martínez houdt vol dat er best ná het WK over zijn toekomst gesproken wordt: "Helemaal niet vreemd"
Roberto Martínez blijft ook na de 0-1 in Polen bij het oordeel dat zijn toekomst bij de Rode Duivels best pas na het WK uitgeklaard wordt. "Voor mij is dat de juiste timing. In internationaal voetbal ga je van groot toernooi naar groot toernooi", aldus de bondscoach in gesprek met Gilles De Bilde.
Lees verder

Slaan Overmars en Antwerp eerste keer toe? Nederlands international Vincent Janssen bevestigt contact met Great Old
Vincent Janssen vierde een succesvolle rentree in Oranje. De spits van het Mexicaanse Monterrey was direct betrokken bij twee goals van het Nederlands elftal. Nog interessanter: hij bevestigde nadien dat hij in gesprek is met Antwerp over een transfer.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Poolse premier: "We hebben niet genoeg gedaan voor Oekraïne"
"We hebben niet genoeg gedaan voor Oekraïne. Zijn we nog geloofwaardig als Oekraïne verliest?" Dat stelde de Poolse premier Mateusz Morawiecki tijdens een persmoment voor de ambtswoning van zijn Nederlandse collega Mark Rutte. Hij riep op tot meer steun én meer wapens voor Kiev. "Hier en nu." Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Premier De Croo: "Vraag is niet hoeveel we uitgeven aan Defensie, maar hoe we uitgeven"
"We werken eraan om onze norm (voor het Defensiebudget) af te stemmen op die van de niet-nucleaire lidstaten van de NAVO." Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) dinsdagavond gezegd in Den Haag, waar hij aanwezig was op een bijeenkomst ter voorbereiding van de NAVO-top in Madrid op 28 juni. "De vraag is niet hoeveel we uitgeven, maar hoe we uitgeven", zei hij.
Lees verder

Studie: VRT kampt met wantrouwen onder rechtsgeörienteerde nieuwsgebruikers
Een opvallend groter aandeel politiek rechts georiënteerde nieuwsgebruikers wantrouwt het nieuws van de openbare omroep VRT en enkele andere media in vergelijking met linkse nieuwsgebruikers. Dat blijkt uit een nieuwsstudie van de VUB-onderzoeksgroep imec-SMIT.
Lees verder

Studie: VRT kampt met wantrouwen onder rechts geörienteerde nieuwsgebruikers
Een opvallend groter aandeel politiek rechts georiënteerde nieuwsgebruikers wantrouwt het nieuws van de openbare omroep VRT en enkele andere media in vergelijking met linkse nieuwsgebruikers. Dat blijkt uit een nieuwsstudie van de VUB-onderzoeksgroep imec-SMIT.
Lees verder

ONZE OPINIE. Dit is geen pleidooi tegen de vervroegde vrijlating, wel één voor meer transparantie
Els Clottemans mag zich gelukkig prijzen. De voormalige parachutiste werd in 2010 veroordeeld tot 30 jaar cel. Niet in 2014. Want dan had ze minstens 15 jaar moeten slijten tussen haar celmuren en geen 11 jaar en enkele maanden zoals nu. Via de parachute van de vervroegde vrijlating uit de overvolle gevangenissen springen? Het kon te snel. Dat zeggen wij niet, dat zei de wetgever destijds. De regering-Di Rupo-I. Terecht. Het gaat eigenlijk nog altijd te snel.
Lees verder

Flats op zeedijk fors populairder en dus ook duurder, en toch: "Kopers leggen het geld zo op tafel"
De zon schijnt volop aan zee en al zeker op het kustvastgoed. In 2021 werden er niet alleen flink meer appartementen verkocht, ook de gemiddelde prijs steeg tot 366.000 euro (+7,5%). Bij een flat op de dijk was de prijsstijging zelfs bijna dubbel zo groot (+13,6%).
Lees verder

Somers wil "veel moskeeën erkennen", maar de Turkse overheid moet buiten
"De Diyanet-moskeeën in Vlaanderen moeten nú de banden met de Turkse overheid doorknippen, als ze hun erkenning willen behouden", zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld), die de 12 Diyanet-moskeeën nu prioritair zal laten screenen. Ze zullen een moeilijke keuze moeten maken, beseft Somers. "Vaak zijn zelfs de gebouwen in handen van Diyanet. Maar het is tijd om te kiezen."
Lees verder

"Het leek een centje in haar slokdarm, maar ze lag drie weken op intensieve." 7 keer meer incidenten met knoopbatterijen
Elissa (2,5) lag drie weken op intensieve zorg in het UZ Gent. Een knoopbatterij had zwarte gaten gebrand in haar slokdarm en luchtpijp. Het was kantje boord. Kindergastro-enterologen zien zulke incidenten vaker en waarschuwen: "Brandt zo'n batterij een gat in een bloedvat, dan duurt het geen 2 seconden."
Lees verder