Doorgaan naar hoofdcontent

Groen-rode aanvaring over sociaal tarief

Groen-rode aanvaring over sociaal tarief

Een wetsvoorstel van Groen om het uitgebreide sociaal tarief permanent te makenleidt tot stevige ergernis bij de Vlaamse socialisten.

Lees verder

Politieactie in Molenbeek nadat schietpartijen gemeente teisteren: vier huiszoekingen, drie arrestaties

In Molenbeek vonden donderdagochtend vier huiszoekingen plaats die gelinkt waren aan de verschillende schietpartijen die er de afgelopen maanden plaatsvonden. Daarbij werden drie mensen gearresteerd. Volgens een politiebron vond de actie plaats bij een drugsbende die rivaliseert met andere clans uit de Brusselse gemeente.

Lees verder

Coach redt Amerikaanse synchroonzwemster die bewustzijn verloor tijdens wereldkampioenschappen

De Amerikaanse Anita Alvarez verloor op het WK zwemmen in Boedapest het bewustzijn in het water. De synchroonzwemster werd door haar coach gered en kwam even later weer bij bewustzijn. Het incident werd vastgelegd in een reeks aangrijpende beelden.

Lees verder

Benzine en stookolie worden goedkoper

Benzine tanken wordt vrijdag goedkoper, zo blijkt uit een bericht van de FOD Economie, directie Energie.

Lees verder

Duitse regering kondigt tweede fase van noodplan gasbevoorrading af

De Duitse minister van Economie Robert Habeck zal donderdag de alarmfase van het nationaal noodplan voor gasbevoorrading afkondigen. Dat melden regeringsbronnen aan het Duitse persbureau DPA. De minister licht de plannen toe op een persconferentie.

Lees verder

Proces tegen Reuzegommers hervat op 13 maart

Het proces over het fatale doopritueel van studentenclub Reuzegom pikt de draad weer op op 13 maart 2023. Omdat in het eerste proces niet alle momenten van de doop werden berecht, tekende de familie en het openbaar ministerie beroep aan.

Lees verder

Dronebeelden tonen hoe Britse houwitsers belangrijke rol spelen in Oekraïne

De oorlog in de Donbas is een artillerie­oorlog geworden. Met behulp van Britse en Amerikaanse houwitsers probeert het Oekraïense leger een vuist te maken tegen de talloze Russische artillerieaanvallen. Met succes: dat blijkt uit bovenstaande dronebeelden die het Oekraïense leger recentelijk verspreidde. 

Lees verder

Wout Van Aert geeft forfait voor BK op de weg

Wout van Aert zal zondag niet starten in het BK wielrennen op de weg in Middelkerke. De uittredend kampioen heeft vorig weekend tijdens een training in Tignes zijn knie gestoten aan zijn stuur en dat gaf de voorbije dagen nog lichte irritatie, meldt zijn ploeg Jumbo-Visma. Eerder paste hij al voor het BK tijdrijden van vandaag, omdat hij nog op stage vertoeft.

Lees verder

Studenten werken vaker tijdens schooljaar

Belgische studenten werken vaker ook tijdens het schooljaar, hetzij in de vorm van studentenjobs, betaalde klusjes of vrijwilligerswerk. Twee derde van de studenten werkt zowel tijdens de zomervakantie als tijdens het schooljaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse studentenstudie van hr-dienstverlener Randstad, afgenomen bij duizend studenten.

Lees verder

Slechte wegen, telefoonlijnen en schroom voor taliban bemoeilijken reddingswerken in Afghanistan

De hulp in Afghanistan komt traag op gang, nadat een aardbeving aan meer dan 1.000 mensen het leven kostte. Het bergachtige gebied is moeilijk te bereiken en verschillende hulporganisaties hadden hun werking in Afghanistan afgebouwd na de machtsgreep van de taliban.

Lees verder

AG2R naar de Tour zonder Greg Van Avermaet

Geen Greg Van Avermaet in de Ronde van Frankrijk deze zomer. De Belg zit niet bij het achttal waarmee AG2R Citroën Team naar le grand départ trekt. 'Het was een moeilijke keuze, maar ook een sportieve', liet ploegleider Vincent Lavenu weten tijdens de persconferentie. Stan Dewulf en Oliver Naesen zitten wel in de selectie.

Lees verder

'Gevaarlijke' zilverpopulieren gekapt in Wommelgem: 'Plat op de buik voor koning auto'

Nick Hannes, internationaal gerenommeerd voor zijn documentaire- en kunstfotografie, moest dit keer niet ver reizen om opmerkelijke beelden te maken. Hij maakte in zijn buurt contrasterende foto's van de Oelegemsesteenweg in Wommelgem, waar onlangs 154 zilverpopulieren voor de bijl gingen.

Lees verder

Paraglider stort neer in Affligem

In de Vlaams-Brabantse gemeente Affligem is donderdagvoormiddag een paraglider neergestort. Dat melden de hulpdiensten. De man is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis.

Lees verder

'Een overwerkte piloot is minder alert'

Een enkele gestrande reiziger, betogend cabinepersoneel en piloten met een vakbondssjaal over hun kostuum. De staking bij Brussels Airlines laat zich donderdag duidelijk voelen op de luchthaven van Zaventem. Niet door de chaos, wel door de ingetogen boosheid . 'We zijn moe. Dit voelt als Sabena bis.'

Lees verder

Podcast | Wouter Deprez wil zijn eigen Boerenpsalm schrijven

Om een of andere reden zijn we plots allemaal Boerenpsalm van Felix Timmermans aan het lezen, een boek uit 1935 dat weliswaar in een nieuw jasje is gestoken. Wordt het geen tijd dat we allemaal weer wat meer als Timmermans gaan leven en praten? 'Natuurlijk!', denkt Wouter Deprez.

Lees verder

Lotte Kopecky vierde keer op rij Belgische kampioen tijdrijden

In Gavere is Lotte Kopecky voor de vierde keer op rij Belgisch kampioen tijdrijden geworden. Onderweg bleek al snel dat ze met kop en schouders uitstak boven de concurrentie. Aan de meet bleek ze meer dan een minuut sneller dan nummer twee, Shari Bossuyt. Britt Knaven mag als derde mee het podium op.

Lees verder

Podcasttips | Met een geweer voor de klas? In Amerika is het de realiteit

Een juf leert in Vice News Reports hoe ze kinderen langs de 'juiste' kant moet knuffelen. Aan de andere kant van haar heup hangt namelijk haar pistool. Dan zijn Met z'n allen voor de kinderwagen en Wellicht van geestelijke gezondheidsorganisatie Te Gek!? pedagogisch verantwoorder.

Lees verder

'De fabrieken van Tesla verbranden geld'

De nagelnieuwe Teslafabriek in Berlijn blijft Elon Musk voor hoofdbrekens zorgen. Zijn bedrijf verliest er miljarden aan, zegt hij.

Lees verder

'Zelfs als het licht groen is, komen auto's en trams van overal'

Gevaarlijke kruispunten heraanleggen blijft in Brussel een werk van lange adem, zelfs na een ongeval. En dat met almaar meer fietsers in de hoofdstad.

Lees verder

Topfavoriet Remco Evenepoel pakt eerste driekleur bij de profs op BK tijdrijden

Topfavoriet Remco Evenepoel (22) is Belgisch kampioen tijdrijden bij de profs geworden. In Gavere deed de topper van Quick-Step Alpha Vinyl in 34,8 km 36 seconden beter dan Yves Lampaert. Victor Campenaerts pakte het brons.

Lees verder

'Rechtsstaat werkt in twee richtingen', ook voor IS-vrouwen

Premier Alexander De Croo (Open VLD) kreeg N-VA en Vlaams Belang over zich heen voor de repatriëring van Belgische vrouwen en kinderen uit IS-gebied. Hij maakte in zijn antwoord de vergelijking met criminelen die ons land terugstuurt.

Lees verder

'Gas is vanaf nu een schaars goed'

De Duitse regering heeft de op een na hoogste fase van zijn nationale noodplan voor aardgas in gang gezet. 'We zitten in een gascrisis', klinkt het. 'Gas is vanaf nu een schaars goed.' In België zijn er volgens minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) nog geen elementen om een noodplan te activeren. De Duitse beslissing joeg de gas- en elektriciteitsprijs donderdag almaar hoger.

Lees verder

Iconisch Gents studentencafé ziet uitbaters opstappen

Na 45 jaar en miljoenen getapte pinten stoppen Rita Van Rijsselberghe (72) en Pottie D'Haens (75) met de ­Salamander. De zaak is een icoon van de Overpoort en het laatste traditionele studentencafé in de bekendste feestboulevard van het land. 'We begonnen tussen de kruidenier en de bakker, nu zijn we omgeven door dancings. Boenkeboenke.'

Lees verder

Orde der Artsen: 'Wij zijn geen gerechtelijke politie'

In de zaak van de kinderarts Jan D.V. uit Zedelgem ligt de Orde der Artsen onder vuur. Had de vijftiger nog aan de slag mogen zijn?

Lees verder

De man die groot werd op TikTok door te zwijgen

Khaby Lame (22) heeft de Amerikaanse Charli d'Amelio (18) voorbijgestoken als populairste TikTokker ter wereld. De Italiaanse Senegalees raakte tijdens de coronacrisis zijn job kwijt als fabrieksarbeider, nu heeft hij 142,5 miljoen volgers.

Lees verder

Faust: een opera met twee snelheden

Het was wereldvermaard dirigent Philippe Herreweghe die aan Opera Ballet Vlaanderen liet weten dat Schumanns zelden uitgevoerde Szenen aus Goethes Faust volgens hem 'niets minder dan een meesterwerk' is. Jaren later wordt zijn droom werkelijkheid.

Lees verder

Voor het eerst in 1.073 jaar zeven planeten op een rij

Voor het eerst sinds 949 kan je zaterdag alle planeten van ons zonnestelsel samen in een lijn aan de hemel zien. Vijf zijn met het blote oog zichtbaar, voor een glimp van Uranus en Neptunus zal je een sterrenkijker nodig hebben. En vroeg moeten opstaan.

Lees verder

Oekraïne wordt kandidaat-lidstaat van EU, zal dat iets veranderen?

Vandaag en morgen vindt in Brussel een Europese top plaats die gaat beslissen of Oekraïne een kandidaat-lidstaat mag worden. Spannend wordt het niet, we weten al dat de EU-leden Oekraïne graag verwelkomen. Maar we weten ook dat het echte lidmaatschap nog niet voor morgen is.

Lees verder

Waarom stewards Brussels Airlines staken: 'We gaan echt naar een lowcostmodel'

Door een staking van vliegend personeel schrapt Brussels Airlines tot en met zaterdag zo'n honderd vluchten per dag. De onvrede zit diep, getuigen twee cabinechefs: 'We hebben al fors loon ingeleverd, en nu moeten we nog eens extra flexibel zijn.'

Lees verder

Wickmayer kwalificeert zich voor hoofdtabel op Wimbledon

Amper vier maanden na haar comeback staat tennismoeder Yanina Wickmayer op de hoofdtabel van Wimbledon. De 32-jarige Belgische knokte zich donderdag via de laatste van drie voorrondes naar haar eerste grandslamtoernooi sinds de US Open 2020.

Lees verder

Belgian Lions kloppen titelverdediger VS op WK 3x3 basketbal

De Belgian Lions hebben hun derde wedstrijd op het WK 3x3 basketbal in Antwerpen met 20-18 gewonnen van de Verenigde Staten, na één verlenging. Daardoor zijn ze nu al zeker van een plaats in de achtste finales.

Lees verder

Van Quickenborne: 'Orde der Artsen was op de hoogte van feiten Zedelgemse kinderarts'

Vier dagen voor de arrestatie van de West-Vlaamse kinderarts die verdacht wordt van het bezit van kinderporno en voyeurisme, werd de Orde der Artsen ingelicht over de feiten. Dat zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Hij spreekt daarmee eerdere verklaringen van de orde tegen.

Lees verder

De stad is de toekomst, ook voor de sport

Het WK 3x3-basketbal, dat deze week de Antwerpse Groenplaats inpalmt, is het eerste grote 'urban sports'-evenement in ons land. Sporten in een club maakt steeds meer plaats voor sport in de stad.

Lees verder

'Uitbreiding van de EU met Oekraïne kan pas als de EU er klaar voor is'

Kleine zinnetjes in de conclusies van een Europese top zijn vaak de gevaarlijkste. De 27 EU-leiders kenden het statuut van kandidaat-lidstaat toe aan Oekraïne en Moldavië, en erkenden dat de toekomst van Georgië in de EU ligt. Maar die uitbreiding komt er pas als de EU er klaar voor is.

Lees verder

Lufthansa schrapt meer dan 3.000 vluchten deze zomer

De Duitse luchtvaartmaatschappij moet tijdens de zomer nog meer vluchten schrappen. In totaal worden er meer dan 3.000 vluchten geannuleerd, zo heeft Lufthansa donderdag bekendgemaakt.

Lees verder

Belgian Lions 3x3 direct naar kwartfinales dankzij groepswinst op WK in Antwerpen

Belgian Lions 3x3 sluiten groepsfase op WK in Antwerpen af met 21-18 zege tegen Oostenrijk.

Lees verder

Supreme Court legt bom onder strijd tegen wapens

Amerikaanse staten mogen het recht om in het openbaar gewapend rond te lopen niet beperken, zegt het Supreme Court. Een dreun voor wie hoopte op veiligere straten.

Lees verder

Podcast | Ramp in Antwerpen toont hoe wraakroepend onze bouwwerven kunnen zijn

Een jaar geleden kwam de school De Zuidzin in Antwerpen met een donderende klap naar beneden. De trappen, de stellingen en de betonnen vloeren stortten in. Het was een van de dodelijkste bouwrampen uit de recente Belgische geschiedenis. Drie Portugezen en twee Moldaviërs kwamen om het leven.

Lees verder

Podcast | Oei, de fysica is uitverteld

De fysica maakt zich zorgen want er wordt niets nieuws meer ontdekt. Is dit het einde van de natuurkunde? Voorts hebben we het over de Neanderthalers die slimmer zijn dan we lange tijd dachten. Ze kregen zelfs de prestigieuze Francqui-prijs. En dan is er nog de val van de cryptomunten en een nieuwe poging van Europa om desinformatie op internet aan te pakken.

Lees verder

'De fabrieken van Tesla verbranden geld'

De splinter­nieuwe Teslafabriek in Berlijn blijft Elon Musk hoofdbrekens bezorgen. Zijn bedrijf verliest er miljarden aan, zegt hij.

Lees verder

Stewards Brussels Airlines: 'We gaan naar lowcostmodel'

Door een staking schrapt Brussels Airlines tot en met zaterdag honderd vluchten per dag. De onvrede zit diep, getuigen stewards: 'We hebben al loon ingeleverd, toch moeten we nog extra flexibel zijn.'

Lees verder

Trump wilde een nobody minister maken, die zijn coupbrief zou ondertekenen

Steeds wanhopiger klampte Donald Trump zich vast aan de macht. Drie dagen vóór 6 januari wilde hij nog de volslagen onbekwame Jeff Clark tot minister benoemen, omdat die wilde meewerken aan een laatste slinkse truc.

Lees verder

Minstens 5 Republikeinse congresleden vroegen Trump om amnestie

Het gonst al langer van geruchten en aanwijzingen dat Trump in zijn couppoging geholpen werd door een aantal Republikeinse Congresleden.

Lees verder

Kans op felle buien met veel neerslag, onweer en hagel

Opklaringen wisselen vrijdag af met wolkenvelden en buien. Er is kans op felle buien, met veel neerslag, onweer en hagel, en windstoten tussen de 50 en 60 km/uur.

Lees verder

Conservatieven verliezen opnieuw twee zetels in lagerhuis

De conservatieve partij van premier Boris Johnson incasseert nogmaals zetelverlies bij verkiezingen. Labour snoepte een zetel af in Wakefield, LibDem deed hetzelfde in Honiton.

Lees verder

Liberalen wil nettoloon omhoog door belastingschalen 'zo snel mogelijk' te indexeren

Open VLD en MR wil de belastingschalen zo snel mogelijk indexeren om ze te laten aansluiten bij de geïndexeerde lonen. Een maatregel die vlot meer dan een miljard euro slaat in de belastinginkomsten.

Lees verder