Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 13 juni 2022

Flinterdunne marge van ruim 21.000 stemmen voor kamp Macron in Franse parlementsverkiezingen

HLN
Flinterdunne marge van ruim 21.000 stemmen voor kamp Macron in Franse parlementsverkiezingen
In de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen heeft het centrumkamp van de herverkozen president Emmanuel Macron zondag slechts 21.442 stemmen meer behaald dan de linkse alliantie. Dat blijkt in de nacht van zondag op maandag uit de resultaten van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Lees verder

Geen einde in zicht van problemen op Duitse luchthavens: "Het wordt dramatisch"
Aan de recente vertragingen en annuleringen op Duitse luchthavens door personeelsproblemen komt waarschijnlijk niet snel een einde. Dat zei de Duitse minister Volker Wissing van Transport vandaag tegen Bild am Sonntag. Duitsland is volgens hem echter geen uitzondering. "De situatie binnen het Europese luchtverkeer is een enorme uitdaging voor iedereen", aldus Wissing.
Lees verder

Ben Mertens wordt derde Belgische prof op snookercircuit na Europese titel bij de U21
Een jaar na zijn Europese titel bij de U18 heeft Ben Mertens zich nu ook tot Europees kampioen gekroond bij de spelers onder de 21 jaar. In het Albanese Shëngjin versloeg hij in de finale de Oostenrijker Florian Nüssle met 5-1. Samen met die overwinning heeft Mertens zo ook een tourcard beet. Hij wordt zo de derde Belg, naast Luca Brecel en Julien Leclercq.
Lees verder

Football Talk. Gino Caen herenigd met Yves Vanderhaeghe bij KV Oostende - Net geen blamage voor STVV
Gino Caen keert bij KV Oostende terug als assistent van hoofdcoach Yves Vanderhaeghe. De 57-jarige Caen was van 2015 tot 2017 bij de kustploeg al assistent/fysiektrainer onder Vanderhaeghe. Vervolgens ging Caen aan de slag bij RSC Anderlecht en AA Gent. Vorig seizoen stond hij onder contract bij Zulte Waregem. "Voor mij is dit een terugkeer naar een ploeg waar ik altijd graag heb gewerkt en bovenal met een trainer met wie mijn relatie altijd al top was", aldus Caen, die de opvolger is van Markus Pflanz.
Lees verder

Leuvens Solar Team verbreekt wereldrecord in Belgische zonnewagen, ondanks wolken en lekke band
Het Agoria Solar Team van Leuvense studenten heeft in Lommel het wereldrecord 'meeste aantal kilometers gereden met een zonnewagen in 12 uur tijd' verbroken. Anderhalf uur voor het einde was het nieuwe record al een feit. Ze klokten uiteindelijk af op 1.051 kilometer.
Lees verder

Brusselse brandweer bevrijdt vrouw uit put van tien meter in haar tuin: "De buren hoorden haar om hulp roepen"
Vanavond rond 19.35 uur kreeg de brandweer van Brussel een oproep vanuit de Jozef II-straat in het centrum. Buurtbewoners hoorden een dame om hulp roepen. De buurvrouw zou in een put zijn gevallen. De brandweer en een team medische hulpverlening met onder andere een klimploeg en de mug snelden meteen ter plaatste.
Lees verder

HERLEES. Mogelijk 40.000 doden onder de Russische soldaten tegen juli, volgens Zelensky - "Russen maken zich op voor langere strijd"
Het Russische leger bereidt zich voor op een langere oorlog. Dat melden zowel Oekraïense als Amerikaanse bronnen. Een raketaanval op Chortkiv (in het westen van Oekraïne) heeft een "groot westers wapendepot gedeeltelijk vernield". Ook vier appartementencomplexen werden geraakt. Er vielen in totaal 22 gewonden. Herlees hier onze liveblog van zondag 12 juni.
Lees verder

LIVE. Mogelijk 40.000 doden onder de Russische soldaten tegen juli, volgens Zelensky - "Russen maken zich op voor langere strijd"
Het Russische leger bereidt zich voor op een langere oorlog. Dat melden zowel Oekraïense als Amerikaanse bronnen. Een raketaanval op Chortkiv (in het westen van Oekraïne) heeft een "groot westers wapendepot gedeeltelijk vernield". Ook vier appartementencomplexen werden geraakt. Er vielen in totaal 22 gewonden. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Olifant vertrapt vrouw (70) in India en doet dat op haar begrafenis opnieuw
In India heeft zich deze week een bizar tafereel afgespeeld waarbij een wilde olifant de hoofdrol speelde. Het verdwaalde dier trapte een bejaarde vrouw dood en kwam later tijdens de begrafenis terug om opnieuw op haar lichaam te stampen, schrijven Indiase media op basis van informatie van de politie.
Lees verder

NATIONS LEAGUE. Spanje springt over Ronaldo-loos Portugal dat de boot ingaat bij Zwitserland, Haaland twee keer aan kanon
Spanje is in groep 2 van de Nations League de nieuwe koploper. 'La Furia Roja' versloeg Tsjechië met 2-0 en zag buurland Portugal onderuit gaan in Zwitserland (1-0).
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Mogelijk 40.000 doden onder de Russische soldaten tegen juli, volgens Zelensky - "Russen maken zich op voor langere strijd"
Het Russische leger bereidt zich voor op een langere oorlog. Dat melden zowel Oekraïense als Amerikaanse bronnen. Een raketaanval op Chortkiv (in het westen van Oekraïne) heeft een "groot westers wapendepot gedeeltelijk vernield". Ook vier appartementencomplexen werden geraakt. Er vielen in totaal 22 gewonden. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Dode en gewonden nadat man inrijdt op groep fietsers in Mannheim
Een 36-jarige man is zondag met zijn auto op een groep fietsers in Mannheim ingereden. Een 71-jarige fietser is overleden, drie andere mensen raakten zwaargewond, meldt de politie. De chauffeur van de auto zou eerder zijn 69-jarige vader hebben vermoord in Ellerstadt, 17 kilometer ten westen van Mannheim. Mannheim ligt in het zuidwesten van Duitsland, nabij Heidelberg in de deelstaat Baden-Württemberg.
Lees verder

Het is officieel: Netflix bevestigt tweede seizoen van 'Squid Game'
Er komt met zekerheid een nieuw seizoen van 'Squid Game'. Dat heeft Netflix zondag via Twitter bekendgemaakt. De regisseur van de Koreaanse reeks dropte ook al enkele hints over wat kijkers mogen verwachten.
Lees verder

Vredesinstituut verwacht wereldwijde groei kernwapenarsenaal
Het in Stockholm gevestigde vredesonderzoeksinstituut SIPRI gaat ervan uit dat het wereldwijde nucleaire arsenaal binnenkort weer zal groeien gezien de huidige spanningen. Dat staat te lezen in het jaarverslag van het instituut, dat vandaag verschijnt.
Lees verder

Braziliaanse politie vindt rugzakken van vermiste Britse journalist en reisgezel
Speurders hebben zondag in het Braziliaanse Amazonewoud de rugzakken teruggevonden van de Britse journalist Dom Phillips (57) en de Braziliaanse mensenrechtenactivist Bruno Araujo Pereira (41) die sinds een week spoorloos zijn.
Lees verder

Lennert (17) raakte zwaargewond tijdens storm Eunice en revalideert sindsdien: "Opnieuw stappen, daar werk ik keihard voor"
"Opnieuw kunnen stappen, terug naar school kunnen gaan en daarna eentje gaan drinken met mijn vrienden, daar zou ik al gelukkig mee zijn." Lennert Lecompte (17) uit Menen werd vier maanden geleden in kritieke toestand afgevoerd nadat tijdens storm Eunice een afgekraakte tak op hem was gevallen. Hoewel hij de voorbije maanden al een indrukwekkend parcours aflegde, is de revalidatieweg nog lang. "Zolang hij stappen vooruit blijft zetten, blijven we hopen op het beste", zegt mama Sabrina.
Lees verder

Slangen op maandag. Partij die leidersduo achter gesloten deuren verkiest en andere die voorzitter voor het leven verkiest, roept vragen op
Met vijfentwintig waren ze, de groep die in de diepe bossen van het Limburgse Dilsen-Stokkem de dood van Jürgen Conings kwamen herdenken. Weken had de geradicaliseerde Jürgen Conings het land in de ban gehouden. Legers waren gemobiliseerd, viroloog Van Ranst in een safehouse ondergebracht en de televisiejournaals braakten onophoudelijk updates. Conings kwam niet toe aan een aanslag en zijn belangrijkste 'heldendaad' bestond erin zich dagenlang schuil te houden. Maar voor een kleine fractie van de bevolking groeide hij uit tot een symbool.
Lees verder

Coronalening voor bedrijven wordt nu Oekraïnelening
Net als tijdens de coronacrisis kunnen bedrijven die lijden onder de gevolgen van oorlog in Oekraïne nu ook een lening krijgen van de Vlaamse overheid. Dat heeft Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) laten weten, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

Medestudenten aan VUB dienen 15 klachten in tegen diplomatenzoon: "Hij deed zijn deur op slot en bleef me maar betasten"
Een 21-jarige buitenlandse student mag niet meer op de VUB komen - behalve voor zijn examens - omdat hij meerdere medestudenten in zijn studentenkamer opsloot en aanrandde. "Er zat meer dan een half jaar tussen de eerste klacht en de sanctie", klagen slachtoffers. "Intussen bleven we die gast op de campus maar tegenkomen."
Lees verder

Experte Danièle Zucker: "Seksueel geweld is geen 'foutje' dat we zomaar moeten vergeven"
Op campussen en scholen moet er een absolute nultolerantie komen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat zegt Danièle Zucker, doctor in de psychologie en gespecialiseerd in seksueel geweld.
Lees verder