Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 3 juni 2022

Federale regering schept wettelijke basis voor burgerpanels

HLN
Federale regering schept wettelijke basis voor burgerpanels
De federale ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de juridische basis om burgers uit te loten, zodat die kunnen deelnemen aan een panel dat het parlement adviezen kan geven. Zowat iedereen kan in aanmerking komen, met uitzondering van politici, politieke adviseurs en wie een ambt bekleedt binnen de rechterlijke orde.
Lees verder

Wereldprimeur: vrouw krijgt nieuw oor gemaakt door 3D-printer
Een 20-jarige vrouw uit Mexico heeft in de Verenigde Staten een succesvolle oortransplantatie ondergaan. Het gaat om een oor dat met een 3D-printer is gemaakt. Dat is een primeur.
Lees verder

Adriaan Van den Hoof biedt zijn excuses aan en noemt zichzelf ook slachtoffer: "Vrouw belde mij tot 300 keer per dag"
Adriaan Van den Hoof (49), tv-presentator, comedian en deejay legt voor het eerst een uitgebreide verklaring af over de klachten die verschillende vrouwen tegen hem hebben neergelegd bij de vertrouwenspersoon van de openbare omroep. In die verklaring die 'De Morgen' al kon inkijken, biedt hij zijn excuses aan, maar noemt hij zichzelf ook een slachtoffer.
Lees verder

Ferrero-fabriek in Aarlen zal later heropstarten dan verwacht
De Ferrero-fabriek in Aarlen zal later dan gepland heropstarten. De fabriek werd op 8 april stilgelegd als gevolg van een salmonellabesmetting in Kinder-chocoladeproducten. Het bedrijf had gehoopt om op 13 juni de productie te kunnen heropstarten, maar dat is nu met enkele dagen uitgesteld. "We hebben wat extra tijd nodig", geeft de directie toe. Een vakbondsbron spreekt over de laatste week van juni.
Lees verder

LIVE. Rafael Nadal pakt na anderhalf uur felbevochten eerste set tegen Alexander Zverev
Rafael Nadal (ATP-5) gaat op zijn 36ste verjaardag op zoek naar een 14de finaleplaats op Roland Garros. De Spanjaard moet daarvoor wel voorbij Alexander Zverev, de derde op de ATP-ranglijst. U volgt de wedstrijd set per set op deze pagina.
Lees verder

Twee basejumpers in twee dagen omgekomen in noorden van Italië
In het noorden van Italië zijn in twee dagen tijd twee mensen om het leven gekomen bij ongevallen bij het basejumpen. Dat heeft de politie meegedeeld.
Lees verder

Football Talk. Ronaldo kijkt uit naar volgend seizoen onder Ten Hag: "Samen terug prijzen pakken" - Engeland mist Phil Foden wegens coronabesmetting
Voetbalvedette Cristiano Ronaldo heeft zich in een interview op de clubwebsite van Manchester United uitgesproken over het komende seizoen. De 37-jarige Portugees keerde vorige zomer terug naar zijn oude liefde, maar kende met The Red Devils een waar horrorseizoen in de Premier League.
Lees verder

Sea-Watch redt op 24 uur tijd meer dan 200 migranten op Middellandse Zee
De Duitse hulporganisatie Sea-Watch heeft vrijdagmorgen bij twee nieuwe reddingsoperaties op de Middellandse Zee bijna 150 migranten gered. Op 24 uur tijd heeft de organisatie zelfs al 222 mensen in veiligheid gebracht.
Lees verder

Geweldig jaar voor ooievaars: meer dan 250 jongen geboren in Planckendael, Pairi Daiza en Zwin
Het lijkt een goed jaar te zijn voor de ooievaar. In Planckendael (Mechelen), Pairi Daiza (Brugelette, Henegouwen) en Zwin Natuur Park (Knokke-Heist) samen zijn meer dan 250 jongen geboren.
Lees verder

Fietsster gekneld onder wagen na aanrijding: Serkampsesteenweg in beide richtingen afgesloten
Op de Serskampsesteenweg in Wetteren is vrijdagnamiddag rond 16 uur een fietsster gegrepen door een SUV. Zij kwam daarbij klem te zitten onder de wagen. Het was voor de hulpdiensten een heel karwei om de vrouw vanonder de wagen te halen. Over de toestand van de vrouw en de omstandigheden van het ongeval is nog niets gekend. Door het ongeval is de Serkampsesteenweg in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.
Lees verder

"Om economische activiteit te blokkeren, moet je mobiliteit blokkeren": ABVV dreigt met onmiddellijke staking bij nieuwe veroordeling van afgevaardigde
Als een vakbondsafgevaardigde van het ABVV in de toekomst nog een gevangenisstraf zou oplopen in verband met een stakingsactie, dan zal het ABVV onmiddellijk reageren met een algemene 24 urenstaking. Dat heeft voorzitter Thierry Bodson gezegd op het vierjaarlijkse congres van de socialistische vakbond in Brussel.
Lees verder

RECENSIE. 'Paraíso': "Beter goed gejat, dan slecht bedacht"
Het vierde seizoen van 'Stranger Things' op Netflix heeft u nog maar net murw geslagen of daar komt Movistar+ met een bovennatuurlijk stiefbroertje aanzetten op Streamz. 'Paraíso' vertelt het verhaal van een handvol tieners die in een fictief Spaans kuststadje in 1992 een mysterieuze verdwijning onderzoeken, maar daarbij op een heleboel onverklaarbare fenomenen stuiten. Of u meteen een zeven uur durend verblijf aan deze Costa del Nostalgie moet boeken? Evelien Delgouffe zoekt het in onze 'Kijkgids' voor u uit.
Lees verder

INTERVIEW. Privéjet, miljoenen en optredens voor 60.000 man. En toch zakte Armin van Buuren weg in een burn-out
Het was wereldnieuws dat nooit naar buiten kwam. Armin van Buuren (45) stond in 2020 op het punt te stoppen als dj. "Maar ik had er de ballen niet voor", geeft hij toe in een openhartig gesprek. De top-dj vertelt hoe diep hij zat, hoe het zover is kunnen komen en hoe hij zijn carrière nu aanpakt. "Ik ben jarenlang over mijn grenzen gegaan."
Lees verder

REALITYCHECK. Wouter uit 'Temptation Island: Love or Leave' bespreekt zijn seksleven en Madieke uit 'De Bachelor' showt haar troeven
'Temptation', 'Ex On The Beach' of 'Love Island': het zijn pleasures waar wij ons helemaal niet guilty over voelen. En omdat wij u van hetzelfde verdenken, houden wij u elke vrijdag op de hoogte van het reilen en zeilen in de realitywereld. Nieuwe liefdes, ruzies of andere capriolen van (voormalige) tv-figuren: u komt het hier allemaal te weten.
Lees verder

World Fish and Chips day: zo maak je de lekkerste fish-and-chips volgens de ex-chef-kok van Queen Elizabeth
Vandaag is het World Fish and Chips day. De ideale gelegenheid om de typisch Britse afhaalmaaltijd die bestaat uit gefrituurde vis in combinatie met dikke frieten op het menu te zetten. Vanwaar komt die fastfood-traditie eigenlijk? En hoe maak je het gerecht lekker klaar? Wie in echte Engeland-stijl van het gerecht wil genieten, doet dat met het geheime recept dat Darren McGrady, de ex-chef-kok van de Britse koninklijke familie, in een online video deelt.
Lees verder

World Fish and Chips day: zo maak je de lekkerste fish and chips volgens de ex-chefkok van Queen Elizabeth
Vandaag is het World Fish and Chips day. De ideale gelegenheid om de typisch Britse afhaalmaaltijd die bestaat uit gefrituurde vis in combinatie met dikke frieten op het menu te zetten. Vanwaar komt die fastfood-traditie eigenlijk? En hoe maak je het gerecht lekker klaar? Wie in echte Engeland-stijl van het gerecht wil genieten, doet dat met het geheime recept dat Darren McGrady, de ex-chefkok van de Britse koninklijke familie, in een online video deelt.
Lees verder

Peter Bossaert over stadiondossier: "Grote droom van modern nationaal stadion is er voorlopig niet meer"
Er komt de komende jaren geen nationaal stadion dat beantwoordt aan de moderne normen. Dat zegt Peter Bossaert, CEO van de Belgische voetbalbond. Dat wil zeggen dat alles wordt gezet op de modernisering van het Koning Boudewijnstadion. "Het is een probleem in heel België", wijst Bossaert naar het kleine aantal nieuwe stadions.
Lees verder

Landbouwers trekken aan langste eind in proces over hoogspanningslijn: Franse energiereus moet meer dan 450.000 euro schadevergoeding betalen
Het bedrijf RTE, een dochteronderneming van het Franse elektriciteitsbedrijf EDF, is veroordeeld tot het betalen van meer dan 450.000 euro aan Franse melkveehouders. Hun productie liep namelijk schade op door een hoogspanningslijn van het bedrijf.
Lees verder

Akkoord over terugbetaling zorg voor Covid-patiënten met blijvende symptomen
Patiënten die maanden na een besmetting met het coronavirus nog steeds met uiteenlopende symptomen kampen — zogenaamde Long Covid — zullen binnenkort een beroep kunnen doen op terugbetaalde zorg. Een werkgroep binnen het Riziv heeft donderdag een akkoord bereikt over een zorgtraject voor die patiënten, meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vrijdag. Zowat 13.000 mensen zouden in aanmerking komen.
Lees verder

'Glee'-acteur Matthew Morrison deelt omstreden bericht na beschuldigingen wangedrag
Amerikaans acteur en danser Matthew Morrison werd eind mei door de makers van 'So You Think You Can Dance' aan de kant gezet wegens ongepast gedrag. Hij zou flirterige berichten hebben gestuurd naar een kandidate. Op Instagram reageert de acteur nu op de beschuldigingen. Hij leest ook het bericht voor dat hij naar eigen zeggen gestuurd heeft naar een kandidate.
Lees verder