Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 22 juni 2022

Dit strand ligt zo vol met plastic dat je water niet meer ziet

HLN
Dit strand ligt zo vol met plastic dat je water niet meer ziet
Hallucinante beelden uit Guatemala: dit strand aan de Motagua ligt vol met plastic afval. Het bedrijf 4ocean is er bezig met een grote opruimactie om het strand weer schoon te krijgen. Maar aan de beelden te zien, hebben ze nog veel werk voor de boeg. Het bedrijf kon dit jaar wereldwijd al bijna 200.000 kg aan afval uit het halen. Bekijk hierboven de stapel plastic afval.
Lees verder

Britse regering presenteert wet om Europees mensenrechtenhof te omzeilen
De Britse regering presenteert een wetsvoorstel waarmee het land besluiten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens naast zich neer kan leggen. De zogenaamde 'wet voor rechten' stelt onder meer dat de hoogste rechterlijke instantie inzake mensenrechten het Britse Hooggerechtshof is en niet het Europese hof in Straatsburg. Vicepremier Dominic Raab ontkent dat het land zich terugtrekt uit het Europese hof. Maar indien de wetgeving van kracht wordt, is dat niet langer het hoogste orgaan.
Lees verder

Beachland Festival in Blankenberge is afgelast: "De economische schade die dit teweegbrengt is niet te overzien"
Het Beachland Festival 2022, dat normaal zou plaatsvinden op 2 en 3 juli 2022, wordt afgelast. Vergunningsproblemen liggen aan de basis van het debacle. "Ik word met de rug tegen de muur gezet door te strenge voorwaarden", stelt de organisator. "Er is geen tijd meer om de nodige vergunningen in orde te brengen", klinkt het bij de bevoegde overheden.
Lees verder

Beachland Festival afgelast door... een stukje duin: "De economische schade die dit teweegbrengt is niet te overzien"
Het Beachland Festival 2022, dat normaal zou plaatsvinden op 2 en 3 juli 2022, wordt afgelast. Agentschap Natuur en Bos laat niet toe dat enkele nieuwe duinen worden afgegraven door de organisatie. "Ik word met de rug tegen de muur gezet door te strenge voorwaarden", stelt de organisator Ronald Luyten. "Er is geen tijd meer om de nodige vergunningen in orde te brengen", klinkt het bij de bevoegde overheden.
Lees verder

Drie Iraanse schepen intimideren Amerikaanse marine een uur lang in Perzische Golf
Drie Iraanse boten kwamen gevaarlijk dicht bij twee Amerikaanse marineschepen in de Straat van Hormuz in de Perzische golf. De USS Sirocco en de USNS Choctaw County werden benaderd door drie marineschepen van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde. De twee Amerikaanse schepen voerden een routinematige doorvaart uit in internationale wateren.
Lees verder

LIVE 3x3. Beginnen ook de Belgian Cats tegen Mongolië foutloos aan hun WK?
De Belgian Lions begonnen het WK 3x3 in Antwerpen foutloos door gisteren hun twee openingswedstrijden te winnen. Volgen de Belgian Cats - om 17u30 tegen Mongolië en om 21u35 tegen Egypte - hun voorbeeld? Volg de matchen in onderstaande liveblog.
Lees verder

Lorenz verraste jarige prinses Astrid tijdens handelsmissie in de VS: "Ik wilde echt bij haar zijn"
De plicht riep voor prinses Astrid, ook op de dag dat ze 60 kaarsjes uitblies. De zus van koning Filip vierde die mijlpaal in de VS, waar ze de tweede grootste Belgische handelsmissie ooit leidde. Prins Lorenz kwam haar verrassen met een blitzbezoek: "Ik heb heel veel bewondering voor mijn echtgenote", klinkt het in 'Story'.
Lees verder

Fed-topman waarschuwt voor "nog meer inflatieverrassingen"
Jerome Powell, topman van de Federal Reserve (Fed), zegt dat de Amerikaanse centrale bank de rente zal blijven verhogen om de inflatie te bekampen. Maar hij waarschuwde tegelijk voor mogelijke verrassingen. "De inflatie heeft ons het afgelopen jaar duidelijk verrast, mogelijk zijn er nog meer verrassingen te verwachten. We moeten wendbaar zijn, in het reageren op binnenkomende data en de evoluerende verwachtingen."
Lees verder

Hij wil snel duidelijkheid: Dries Mertens bereid om helft loon in te leveren, bal ligt in kamp Napoli
Zou hij stilaan piekeren over zijn toekomst? Het is nog altijd niet duidelijk of Dries Mertens (35) bij Napoli blijft. Zelfs nu hij de helft van zijn loon wil afgeven.
Lees verder

N-VA wil kinderen van IS-moeders niet bij de grootouders
N-VA wil dat de kinderen die uit Syrië worden gerepatrieerd niet automatisch worden opgevangen door de grootouders. Dat zei Vlaams Parlementslid Nadia Sminate in de plenaire zitting. Volgens Welzijnsminister Hilde Crevits (CD&V) komt die beslissing de jeugdrechter toe.
Lees verder

Febe (23) gaat mee met Jannes (30) als reisbuddy: "Ik zag de oproep en kwam ze twee dagen later toevallig in de fitness tegen"
De 30-jarige Jannes uit Varsenare heeft zijn reisbuddy beet. Samen met zijn ouders ging de hulpbehoevende jongeman op zoek naar iemand die mee op reis wou. Op die manier hebben zijn ouders ook wat tijd voor elkaar. En ze kwamen uit bij Febe, een 23-jarige student Pedagogische Wetenschappen. "Ik heb verlof genomen op mijn vakantiejob om mee te kunnen", zegt ze.
Lees verder

Carrefour, Colruyt en Albert Heijn roepen sla terug wegens te hoog pesticide-gehalte
De supermarktketens Carrefour, Colruyt en Albert Heijn hebben, in overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), verschillende soorten sla teruggeroepen wegens een te hoog gehalte aan residuen van chloorpyrifos, een gewasbeschermingsmiddel.
Lees verder

Ook in Californië stijgen prijzen aan de pomp: wilde weldoener betaalt benzine voor vreemden
De benzineprijzen in België gaan door het dak, maar ook in de Amerikaanse staat Californië zijn de prijzen aan de pomp duur. Wilde weldoener Ray Walter helpt daarom verschillende mensen aan het tankstation. Hij tankt hun wagen vol en betaalt daarna ook de rekening. "De reacties zijn overweldigend", vertelt Walter. "Eerst hielpen we één persoon per week. Nu werken we zelfs niet meer per dag, maar per uur.
Lees verder

Benzineprijzen stijgen niet alleen in België: weldoener betaalt benzine voor vreemden in Californië
De benzineprijzen in België gaan door het dak, maar ook in de Amerikaanse staat Californië zijn de prijzen aan de pomp duur. Wilde weldoener Ray Walter helpt daarom verschillende mensen aan het tankstation. Hij tankt hun wagen vol en betaalt daarna ook de rekening. "De reacties zijn overweldigend", vertelt Walter. "Eerst hielpen we één persoon per week. Nu werken we zelfs niet meer per dag, maar per uur.
Lees verder

Belgisch-Oekraïense Artem (27) sneuvelde in Donetsk. "Hij zocht het gevaar niet op, maar had er ook geen schrik voor", zegt zijn vader
De Belgisch-Oekraïense Artem Dymyd (27) werd dinsdag in de West-Oekraïense stad Lviv onder grote belangstelling begraven. Zijn vader Michael is orthodox priester en leidde de begrafenisdienst, Artems moeder zong in de kerk. "Artem hield van het leven maar was niet bang van de dood", zegt zijn vader met opmerkelijke waardigheid.
Lees verder

Slachtoffer van aanslag in Zaventem Sébastien Bellin focust op BCT Overijse en triatlon: de ex-basketbalspeler neemt dit jaar deel aan Ironman in Hawaii
BC Terlanen Overijse postte een berichtje op Facebookpagina dat ogenschijnlijk onbelangrijk leek, maar toch de aandacht trok. Sébastien Bellin (44) wordt coach bij de club. Hij zal zich volgend seizoen ontfermen over de U21. Wie het basketbal volgt, weet dat Bellin een grote naam is in deze sport. Bovendien was hij een van de slachtoffers van de aanslag in Zaventem. Meteen werd het wel opmerkelijk nieuws.
Lees verder

VOETBALLERS OP VAKANTIE. Dries Mertens en Kat Kerkhofs genieten op Ibiza van elkaar, Ciro Romeo en het lekkere eten
De profvoetballers genieten momenteel van een deugddoende vakantie. Thibaut Courtois trok met z'n verloofde Mishel naar Mykonos en Israël en vertoeft nu op Ibiza. Kevin De Bruyne zit zowaar in Colombia voor een vrijgezellenfeest en ook Charles De Ketelaere zocht met vriendin Jozefien zonnige oorden op. Een overzicht in beeld.
Lees verder

RECENSIE. 'The Umbrella Academy 3': "Dansen op vertrouwde beats"
Aan het einde van seizoen twee redden de geadopteerde kinderen van Sir Reginald Hargreeves de wereld van de ondergang, maar u kunt er zeker van zijn dat de disfunctionele superhelden van 'The Umbrella Academy' nog niet aan hun proefstuk toe zijn. Of ze na een twee jaar durende afwezigheid op uw scherm ook terug zijn met een daverende knal? Of Netflix's geflipte antwoord op 'X-Men' toch wat sporen van vermoeidheid begint te vertonen? Evelien Delgouffe zoekt het in onze 'Kijkgids' voor u uit.
Lees verder

Oorlog leidt ook tot tekort munten 5 en 10 eurocent: "Betaal elektronisch of gepast"
Er is een tekort aan muntstukken van 5 en 10 eurocent. Omdat de productie ervan stilligt, ondervinden handelaars problemen bij het gepast teruggeven. "Betaal elektronisch of gepast", roepen zij op. "Haal de opgepotte munten boven en het probleem is eveneens van de baan", stelt Financiën.
Lees verder

LIVE WK 3x3. Belgian Cats niet geheel zonder problemen voorbij Mongolië, straks tweede groepswedstrijd tegen Egypte
Op het WK 3x3 in Antwerpen hebben de Belgian Cats hun openingswedstrijd gewonnen. Onze basketvrouwen haalden het met 12-8 - opvallend lage scores - van Mongolië. Om 21u35 spelen de Cats hun tweede wedstrijd tegen Egypte.
Lees verder