Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 17 juni 2022

Dit jaar al 130 gevaarsituaties in kinderopvang gemeld: “Betere opvolging is topprioriteit”

HLN
Dit jaar al 130 gevaarsituaties in kinderopvang gemeld: "Betere opvolging is topprioriteit"
De afgelopen vijf jaar onderzocht het gerecht 14 overlijdens en 24 hersenletsels bij baby's en peuters in crèches. Zo blijkt uit informatie die bezorgd werd aan de Onderzoekscommissie Kinderopvang in het Vlaams Parlement. Slechts in twee gevallen werd er iemand veroordeeld. Dit jaar zijn er (tot gisteren) al 130 gevaarsituaties in crèches gemeld, zegt Katrien Verhegge, administrateur-generaal van agentschap Opgroeien. Een performanter en meer geïntegreerd systeem om kinderopvanginitiatieven op te volgen is voor het Agentschap Opgroeien dan ook een "topprioriteit".
Lees verder

Pogacar wint bergrit in Slovenië en is nieuwe leider, maar vloekt ook op banden tijdens afdaling: "F*ck these tyres!"
Tadej Pogacar heeft de macht gegrepen in de Ronde van Slovenië. De kopman van UAE Emirates won de derde etappe en nam de groene leiderstrui over van zijn ploegmakker Rafal Majka. Vlak voor het ingaan van de slotkilometer liet Majka de tweevoudige Tourwinnaar rijden en niet veel later moest Nicola Conci (Alpecin-Fenix) afhaken. Pogacar trok door en kon uiteindelijk ruim de tijd nemen om te vieren.
Lees verder

Soepele procedure tijdelijke werkloosheid tijdens coronacrisis verdwijnt na meer dan twee jaar
De soepelere procedure om tijdelijke werkloosheid aan te vragen die bij het begin van de coronacrisis was ingevoerd, loopt eind deze maand ten einde. Vanaf 1 juli gelden dus opnieuw de klassieke procedures voor het invoeren van tijdelijke werkloosheid. Dat heeft de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) meegedeeld.
Lees verder

LIVE RONDE VAN ZWITSERLAND. Koplopers begonnen aan slotklim, komen overgebleven favorieten nog in aanmerking voor ritzege?
Het coronavirus slaat wild om zich heen in het peloton. Alpecin-Fenix, Bahrain-Victorious en UAE trekken zich met heel de ploeg terug. En ook bij andere ploegen regent het positieve gevallen. Zo heeft ook leider Vlasov noodgedwongen de wedstrijd verlaten. We trekken vandaag dus de bergen in met een sterk gereduceerd peloton. Volg de etappe hier op de voet!
Lees verder

Wat gebeurt er met ons lichaam in de hitte? En wat doe je best om problemen te vermijden?
Het is weer puffen en zweten met zomerse en zelfs tropische temperaturen. De temperatuur stijgt vlot boven de 25 en 30 °C uit. Maar wat doet die hitte met ons lichaam? Vanaf wanneer wordt het gevaarlijk voor ons? En hoe vermijd je gezondheidsproblemen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters geeft uitleg.
Lees verder

Harry Styles pauzeert concert om voormalige lerares te zoeken: "Mevrouw Vernon, waar zit je?"
De Britse zanger Harry Styles pauzeerde woensdag even zijn concert in Manchester. Hij had gehoord dat zijn voormalige lerares van in het publiek zat. "Is mevrouw Vernon hier?", riep de zanger. Daarna bedankte hij haar en zijn andere leerkrachten. Maar Ann Vernon was niet aanwezig tijdens zijn concert, twee andere leerkrachten van Harry zaten wel in het publiek. "Ik had er graag bij geweest", vertelde de lerares later in het televisieprogramma Lorraine. "Ik heb de video's wel gezien en ik vond het een mooi eerbetoon."
Lees verder

Witte rook voor nieuw competitieformat: vanaf 2023-2024 1A met 16 clubs, play-offs met halvering punten en tot drie stijgers of zakkers
Er is witte rook: de Pro League heeft een nieuwe format gestemd. Vanaf 2023-2024 start 1A met 16 clubs, bestaan er drie play-offs, de halvering van de punten blijft en geldt ook voor de Europe play-offs, en verkleint de kloof tussen 1A en 1B met twee vaste dalers/promovendi en een 'barragist'.
Lees verder

Unizo niet te spreken over nieuwe arbeidsdeal: "Wijzigingen gaan ons verstand te boven"
Werkgeversorganisatie Unizo is niet te spreken over de aangepaste arbeidsdeal. "De wijzigingen die de regering er in één moeite nog - unilateraal - aan doorvoerde, gaan ons gezond verstand te boven", zegt topman Danny Van Assche. Dat terwijl de deal volgens hem bij aanvang al een gemiste kans was.
Lees verder

LIVE WORLD CUP OF DARTS. Huybrechts en Van den Bergh spelen rond 22u30 hun eerste ronde tegen Japan
Dag twee op de World Cup of Darts, met België. Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts komen in het laatste duel van de avond (omstreeks 22u30) in actie tegen Japan. "Ze hebben weinig podiumervaring. Dat kan in onze voordeel zijn. Maar we mogen ze zeker niet onderschatten", vertelt Huybrechts. Volg alle actie in Frankfurt in onderstaande liveblog!
Lees verder

LIVE RONDE VAN ZWITSERLAND. Ritwinnaar zit voorin, maar zorgen de klassementsmannen nog voor onderlinge strijd op slotklim?
Het coronavirus slaat wild om zich heen in het peloton. Alpecin-Fenix, Bahrain-Victorious en UAE trekken zich met heel de ploeg terug. En ook bij andere ploegen regent het positieve gevallen. Zo heeft ook leider Vlasov noodgedwongen de wedstrijd verlaten. We trekken vandaag dus de bergen in met een sterk gereduceerd peloton. Volg de etappe hier op de voet!
Lees verder

Kind en Gezin heft vergunning op van crèches in Zele en Merchtem: "Alle kansen gekregen sinds 2020"
Kind en Gezin heeft deze week de vergunning opgegeven van twee crèches in het Oost-Vlaamse Zele en het Vlaams-Brabant Merchtem, die "sinds 2020 alle kansen kregen om de tekorten structureel weg te werken". Twee andere opvanglocaties in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen en het Antwerpse Heist-op-den-Berg zien ook hun vergunning geschorst na "recente gevaarsituaties". Dat werd vernomen bij het Agentschap Opgroeien.
Lees verder

Poetin haalt in strijdlustige toespraak uit naar het Westen en dreigt opnieuw met raketten
De Russische president Vladimir Poetin heeft een strijdlustige toespraak gehouden in Sint-Petersburg. Hij had het over "het einde van het tijdperk" waarin één land zijn wil kan opleggen aan andere landen. In de nieuwe wereldorde zullen "machtige en soevereine staten" zoals Rusland de regels opstellen. Daarbij verwees hij nog eens naar de claim dat Rusland over hypersonische raketten beschikt die niemand anders heeft. Zijn toespraak werd wel even uitgesteld vanwege een cyberaanval.
Lees verder

Alles wat we al weten over Beyoncé's 'RENAISSANCE': haar meest muzikale en ambitieuze album tot nu toe
Gisteren kondigde Beyoncé (40) op sociale media de komst van haar gloednieuwe plaat 'RENAISSANCE' aan. Binnen iets meer dan een maand, op 29 juli, is het zo ver: na zes jaar kunnen we luisteren naar de allernieuwste deuntjes van Queen B. Maar uit hoeveel tracks bestaat het album en hoe gaan die klinken? Dit is wat we al weten.
Lees verder

Nederlandse regering komt met crisisaanpak voor vastgelopen asielopvang
De Nederlandse regering grijpt in om de problemen met de opvang van asielzoekers op te lossen. De situatie zal nu aangepakt worden als 'nationale crisis'. "Er is op hoog ambtelijk en politiek-bestuurlijk niveau coördinatie en besluitvorming nodig", klinkt het. Aan het einde van de middag komen de bevoegde bewindslieden en andere betrokken partijen voor het eerst bij elkaar.
Lees verder

Conner Rousseau zet parlementslid met onmiddellijke ingang uit partijbureau na stemming over onverdoofd slachten
Partijvoorzitter Conner Rousseau zet Brussels parlementslid Fouad Ahidar met onmiddellijke ingang uit het partijbureau van Vooruit. Dat meldt hij na afloop van de stemming over het verbod op onverdoofd slachten in het Brussels parlement. Ahidar werd na de stemming op de hoogte gebracht.
Lees verder

Brussels parlement stemt tegen verbod op onverdoofd slachten
Het Brussels Parlement heeft vrijdag het voorstel tot verbod op het onverdoofd slachten weggestemd. De stemming handelde over de conclusies van de commissie, die het voorstel had verworpen.
Lees verder

Gênante momenten en haantjesgedrag: het nieuwe programma 'B&B zoekt een lief' gaat van start
Schiet cupido raak in het nieuwe programma 'B&B Zoekt Lief'? Vlaamse B&B-uitbaters in Frankrijk gaan op zoek naar de ware liefde. Aanstaande maandag 20 juni start de zoektocht. De eerste Vlaamse singles staan klaar om hun beste beentje voor te zetten. Maak hier alvast kennis met de uitbaters en bekijk de eerste beelden.
Lees verder

Vluchter Denz wint op lange slotklim in Ronde van Zwitserland, Evenepoel moet andere favorieten opnieuw laten rijden
Nico Denz (28) heeft de zesde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Duitser van Team DSM was op de lange slotklim nipt de snelste van een groepje vluchters. Remco Evenepoel moest de andere favorieten opnieuw laten rijden en lijkt een goed eindklassement definitief te moeten vergeten.
Lees verder

Een frikandel, saté of toch maar een berenpoot? Dit zijn alle populairste frituursnacks van Vlaanderen
40 procent van de Vlamingen bestelt bij een doorsnee frituurbezoek maar liefst twee frituursnacks bij de frietjes. Van een frikandel of een viandel heb je ongetwijfeld al gehoord, maar ken je ook de fricabel? En wat kan je verwachten van een ragouzi of een loempidel? Hieronder vind je een handig frituursnackoverzicht zodat je vanaf nu altijd weet welke lekkernij achter welke naam verborgen zit én welke tien snacks de populairste in Vlaanderen zijn.
Lees verder

De helft van de Vlamingen bestelt standaard een snack bij de frietjes, 40 procent zelfs twee: dit zijn de populairste frituursnacks
40 procent van de Vlamingen bestelt bij een doorsnee frituurbezoek twee frituursnacks bij de frietjes. Van een frikandel of een viandel heb je ongetwijfeld al gehoord, maar ken je ook de fricabel? En wat kan je verwachten van een ragouzi of een loempidel? Hieronder vind je een handig frituursnackoverzicht zodat je vanaf nu altijd weet welke lekkernij achter welke naam verborgen zit én welke tien snacks de populairste in Vlaanderen zijn.
Lees verder