Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 10 juni 2022

De auto’s worden breder, de parkeerplaatsen niet, maar er is een creatieve oplossing

De auto's worden breder, de parkeerplaatsen niet, maar er is een creatieve oplossing

De Vlaamse overheid zet, bij de heraanleg van een weg, meer en meer in op een neutrale zone tussen het fietspad en de parkeerplaatsen. Een manier om het verkeer veiliger te maken, omdat de nieuwste auto's te breed worden voor de parkeerplaatsen.

Lees verder

Colombiaanse marine deelt nieuwe beelden van met schat beladen scheepswrak

Met een onderwaterboot voeren wetenschappers nieuw onderzoek naar het scheepswrak van het galjoen San José. Het schip zonk in 1708 voor de kust van de Colombiaanse havenstad Cartagena en werd pas gevonden in 2015. Het wrak bevat talrijke kostbare objecten die goed zouden zijn voor 14 miljard dollar. Dankzij nieuwe technieken kon het wrak met meer precisie worden gefilmd.

Lees verder

Afschaffing van lockdown in Shanghai was van korte duur

Delen van de Chinese stad Shanghai zijn vandaag opnieuw in lockdown gegaan als onderdeel van het 'dynamische zero-covid'-beleid.

Lees verder

Berlijnse burgemeester over doodrijder: 'Steeds duidelijker dat hij kampt met ernstige mentale problemen'

Op de radio heeft burgemeester Franziska Giffey gezegd dat de 29-jarige doodrijder 'kampt met ernstige mentale problemen'. Met de hulp van een tolk probeert de politie zicht te krijgen op zijn motief. De man was geen onbekende bij de politie.

Lees verder

Ongebruikelijke arrestatie: agenten lenen boot van gezin om dief op jetski op te pakken

Agenten van het Volusia Sheriff's Office in Florida zaten maandag een vermeende dief van een jetski op de hielen. De politie sprak een gezin aan om te vragen of ze hun boot mochten lenen om de man op het water te arresteren. De volledige achtervolging en arrestatie werden vastgelegd op de bodycam van een van de agenten.

Lees verder

Uitbrander Rousseau overhaalt Brusselse fractie niet rond onverdoofd slachten

Vooruit neemt afstand van de keuze van de Brusselse afdeling om tegen het verbod op onverdoofd slachten te stemmen. 'Dat is niet met ons overlegd en gaat in tegen de partijlijn.' Maar de Brusselse fractie zet wel gewoon door.

Lees verder

Omstreden gaskraker Ineos krijgt groen licht in Antwerpse haven

Na een jarenlange lijdensweg mag het Britse chemiebedrijf Ineos een ethaankraker bouwen in de Antwerpse haven. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een vergunning verleend, schrijft De Tijd.

Lees verder

Hoorzitting Capitoolbestorming begint vannacht: wat kunnen we verwachten?

Vannacht wordt de hoorzitting over de bestorming van het Capitool uitgezonden. Wellicht zal daarbij nieuwe informatie aan het licht komen over de rol van Donald Trump. Maar wat was er precies gebeurd? Een overzicht.

Lees verder

ECB verhoogt rente voor eerst in tien jaar en doet er kwartje bij

Voor het eerst in meer dan tien jaar gaat de Europese Centrale Bank de rente verhogen. De ECB zal op 21 juli de korte rente met 0,25 procent te verhogen. Op 1 juli stopt de bank al met obligatie-aankopen. Ze hoopt zo de inflatie te beteugelen.

Lees verder

R. Kelly riskeert meer dan 25 jaar celstraf

De openbaar aanklager in de Verenigde Staten heeft meer dan 25 jaar gevangenisstraf geëist tegen R. Kelly. In september werd de 55-jarige zanger schuldig bevonden aan mensenhandel en afpersing.

Lees verder

De viervoetige Oekraïense brigade: 'burgerhonden' worden opgeleid om explosieven op te speuren

Van herdershonden tot corgi's en teckels. In Odessa worden 'burgerhonden' getraind om explosieven op te sporen. De populaire Patron, die meer dan 200 explosieven opspoorde, is het grote voorbeeld.

Lees verder

Podcasttips | 'Postironisch' en 'hyberbewust': dat moet een theaterpodcast zijn

Woorden als 'postironisch' en 'hyperbewust' vallen casual in Radio Insomnia. Dat moet wel een podcast van podiumkunstenaars zijn. Documentairepodcast Slow Burn keert terug naar het heetst van de abortusstrijd en De potloodcast haalt bekende illustrators van achter hun tekentafel.

Lees verder

Toeristen gooien e-steps van Spaanse Trappen en richten 25.000 euro schade aan

Twee Amerikaanse toeristen wisten de befaamde Spaanse Trappen in Rome te beschadigen door hun elektrische steps te laten vallen. Een kostelijke grap, want de 18de-eeuwse marmeren trap is voor 25.000 euro beschadigd. De politie kon de toeristen opsporen en schreef hen elk een boete uit van 400 euro. Het paar kreeg ook een verbod om terug te keren naar het monument.

Lees verder

Biden haalt in eerste talkshow uit naar Trump en noemt inflatie 'vloek van onze tijd'

De Amerikaanse president Joe Biden is gisteren voor het eerst verschenen op een talkshow. Bij presentator Jimmy Kimmel besprak hij onder meer de Amerikaanse wapenwetten. De republikeinen zijn volgens de president 'geïntimideerd' door de NRA.

Lees verder

VRT Nu wordt komende zomer VRT Max

Tijdens het jaarverslag van de VRT, dat werd voorgesteld in het Vlaams Parlement, kondigde de ceo aan dat VRT Nu van naam zal veranderen. VRT Nu is vijf jaar oud en wordt vanaf eind augustus VRT Max. De VRT hoopt daarmee een jong publiek aan te trekken.

Lees verder

Fietser (73) overleden na aanrijding met kopman van groep wielertoeristen in Oelegem: parket start onderzoek

Een 73-jarige fietser is dinsdag om het leven gekomen na een aanrijding met een lid van een groep wielertoeristen. De feiten gebeurden vorige week woensdag op het jaagpad langs het Albertkanaal in Oelegem (Ranst). Het slachtoffer kwam ernstig ten val en overleed zes dagen later in het ziekenhuis.

Lees verder

Peperdure James Webb-telescoop getroffen door kleine meteoroïde

Een kleine meteoroïde raakte eind mei de James Webb-ruimtetelescoop, waardoor een van de spiegels niet meer op zijn plaats staat. Volgens Nasa is de telescoop wel op schema om binnenkort operationeel te worden.

Lees verder

Wat betekent duurdere ECB-rente voor u?

Geld lenen wordt duurder voor gezinnen en bedrijven. Op een hogere rente op het spaarboekje is het nog wachten. Dat is de conclusie van de historische ommekeer in het geldbeleid van de ECB.

Lees verder

Van Aert wint sprint in Dauphiné-rit en klampt zich zo steviger vast aan leiderstrui

Na een razendspannende sprint kwam Wout Van Aerts wiel als eerste over de finish. De vijfde rit van de Dauphiné staat daarmee op zijn naam. Het is zijn tweede winst in de Dauphiné.

Lees verder

Hoe komt een bultrug in Knokke terecht?

Al enkele weken zwemt een bultrug rondjes voor de Belgische en Nederlandse kust. Dat is zeer uitzonderlijk.

Lees verder

Bloedige getuigenis brengt nog geen strengere wapenwetten

Miah Cerrillo is elf. Ze smeerde bloed over zichzelf en hield zich voor dood. Zo overleefde ze het bloedbad in Uvalde. Toch brengt haar getuigenis in het Huis van Afgevaardigden nog geen strengere wapenwetten.

Lees verder

'Ik heb geen seconde spijt van mijn keuze voor Nigeria'

Terwijl bondscoach Roberto Martinez alternatieven test in de spits, speelt Cyriel Dessers (27) vanavond voor Nigeria. De topschutter van de Conference League maakt zich klaar voor een transfer en blikt nog één keer terug op zijn vertrek bij Feyenoord.

Lees verder

Kunstwerk vernield na vermeend antisemitisme

De Palestijnse kunstenaar Yazan Khalili kreeg voor de opening van zijn tentoonstelling in Duitsland een onaangenaam berichtje. Inbrekers spoten een brandblusapparaat leeg en kalkten doodsbedreigingen op de muur.

Lees verder

'Meeste Belgische treinen eigendom van bedrijven in Delaware'

Veel Belgische treinen, spoorlijnen en rangeerstations zijn geen eigendom van de NMBS of van Infrabel, maar van weinig transparante trusts in het Amerikaanse belastingparadijs Delaware. Dat blijkt uit een onderzoek van het weekblad Le Vif.

Lees verder

Oproep | Hebt u een goede baas?

Een goede baas maakt een wereld van verschil. Meer arbeidsvreugde, minder stress. Maar wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Hebt u een goede baas? Wat maakt hem of haar goed, wat verwacht u van een leidinggevende? Eva Berghmans (eva.berghmans@standaard.be) rekent op uw ervaringen, voorbeelden en inzichten om een profiel van de moderne leider te schetsen.

Lees verder

Atoomagentschap ongerust nadat Iran bewakingscamera's op nucleaire sites heeft verwijderd

Iran heeft 27 bewakingscamera's van het Internationale Atoomagentschap (IAEA) verwijderd. Dat heeft Teheran donderdag aan het atoomagentschap laten weten. Er zouden nu nog zo'n 40 camera's van het IAEA actief zijn.

Lees verder

Doodstraf voor Britten en Marokkaan die meevochten met Oekraïens leger

Drie strijders die meevochten aan de zijde van Oekraïense troepen zijn veroordeeld tot de dood. Dat zeggen Russische staatsmedia. Het gaat om twee Britten en een Marokkaan.

Lees verder

Apenpokken lijken al jaren een sluimerend bestaan te leiden

De genetische analyse van het apenpokkenvirus wijst erop dat het virus zijn wortels heeft in een uitbraak in Nigeria, in 2017. 'Er is een tijdje van alles onder de radar gebeurd.'

Lees verder

Exporuimte van Palestijnse kunstenaars op Documenta besmeurd

Kunstenaars uit Palestina die deelnemen aan de 15de editie van Documenta worden beschuldigd van antisemitisme. Wat begon met verbale aanvallen, leidde intussen tot vandalisme.

Lees verder

Kevin De Bruyne grijpt naast trofee beste speler uit Premier League

Mo Salah van Liverpool en niet Rode Duivel Kevin De Bruyne (Manchester City) heeft donderdag de PFA-trofee voor de Speler van het Jaar in de Premier League gekregen. Dat heeft de Professional Footballers' Association bekendgemaakt.

Lees verder

ECB start aartsmoeilijke strijd tegen ontspoorde inflatie

Na elf jaar laks geldbeleid moet de Europese Centrale Bank stevig op de rem om de inflatie te beteugelen, zonder daarbij de economie in een recessie te duwen. Schier onmogelijk.

Lees verder

Alexander De Croo: 'Ik zie niet in wat een excusesdiscussie nog kan bijbrengen'

'Soms moeten we gewoon tevreden zijn met de stap die is gezet.' Voor premier De Croo (Open VLD) zet de spijtbetuiging van koning Filip over het Belgische koloniale verleden een punt achter de discussie.

Lees verder

Wat koopt Congo met de spijt van koning Filip?

Voor het eerst heeft de Belgische koning in Congo zelf zijn 'diepste spijt' geuit voor de wonden uit het verleden. En over die wonden was hij duidelijk. Koning Filip had het over een koloniaal regime gebaseerd op uitbuiting, op paternalisme, op discriminatie en racisme. Maar spijt zijn nog geen excuses. En wat koopt Congo trouwens met de spijt van de Belgische koning? 

Lees verder

Waar komen zezels of scheiten vandaan? En hebben we er iets aan?

Zezels, scheiten, lijgers en teeuwen: nee, we zijn geen nieuwe woorden aan het verzinnen, maar we gaan het wel hebben over hybride dieren. Sommige worden 'per ongeluk' geboren. Andere worden bewust gekweekt.

Lees verder

Bewolkt weer met mogelijk wat lichte neerslag

Vrijdag is het meestal bewolkt tot zwaarbewolkt met in de loop van de dag kans op enkele opklaringen vanuit het westen. Af en toe kan er wat lichte neerslag vallen, maar het blijft vaak droog. Aan zee wordt het in de namiddag vrij zonnig.

Lees verder

Woorden uit zijn eigen kamp nagelen Trump vast als echte verantwoordelijke voor 6 januari

De bestorming van het Capitool was niet spontaan maar gepland, door een president die zijn macht niet wilde afstaan. Dat vindt de parlementaire onderzoekscommissie. De bewijzen die ze daarvoor aandraagt, komen uit Trumps eigen entourage.

Lees verder

Ex-man Britney Spears dringt haar huis binnen tijdens haar huwelijk en wordt gearresteerd

Het bruiloft van Britney Spears (40) en Sam Asghari (28) werd gisteren plots onderbroken toen haar eerste echtgenoot Jason Alexander plots opdook. Het kwam zelfs tot een confrontatie met de veiligheidsagenten van de zangeres. De hele wereld kon ook meekijken aangezien alles live gestreamd werd op Instagram.

Lees verder

Na besmettingscijfers stijgt nu ook aantal ziekenhuisopnames licht

In de periode tussen 3 en 9 juni zijn er dagelijks gemiddeld 55 mensen in het ziekenhuis opgenomen omwille van een coronabesmetting, een stijging met 6 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Dat blijkt vrijdagochtend uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Riadh Bahri wordt journaalanker bij VRT Nws

Journalist Riadh Bahri versterkt komende zomer de ploeg van journaalankers van VRT Nws als presentator van het late Journaal op Eén. Riadh (33) werkt sinds 2009 bij VRT, eerst achter de schermen en daarna als verslaggever en journalist.

Lees verder