Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 11 juni 2022

Britse journalist vermist in Braziliaans regenwoud: mogelijk menselijke resten aangetroffen

HLN
Britse journalist vermist in Braziliaans regenwoud: mogelijk menselijke resten aangetroffen
Een Braziliaans zoekteam heeft schijnbaar menselijke resten aangetroffen in de rivier waar de Britse journalist Dom Phillips (57) en de Braziliaanse mensenrechtenactivist Bruno Araujo Pereira (41) zondag verdwenen. Dat meldt persbureau Reuters. Dinsdag werd al een verdachte visser aangehouden. In zijn boot werd bloed aangetroffen. De man blijft in de cel tot duidelijk is of hij iets met de zaak te maken heeft.
Lees verder

Protesterende boeren trekken met tractor naar huis van Nederlands minister
Boze boeren hebben vanavond in Nederland geprotesteerd tegen het stikstofbeleid van de regering. Tientallen trokken met trekkers naar de woning van de minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal in Hierden, bij Harderwijk.
Lees verder

NATIONS LEAGUE. Franse motor sputtert ook in Oostenrijk: invaller Mbappé redt op valreep puntje voor wereldkampioen
Het wil voorlopig maar niet lukken voor wereldkampioen Frankrijk in de Nations League. 'Les Bleus' geraakten bij Oostenrijk niet verder dan een draw en hebben zo na drie matchen slechts twee punten.
Lees verder

Drie doden na vermoedelijke burenruzie in noorden van Duitsland
In het Duitse Bienenbüttel, in deelstaat Nedersaksen, zijn drie levenloze lichamen aangetroffen. Dat heeft de politie vrijdag gemeld. Uit de eerste bevindingen zou blijken dat een burenruzie uit de hand gelopen is.
Lees verder

Gezicht van Justin Bieber deels verlamd door virus
Justin Bieber heeft het syndroom van Ramsay-Hunt. Dat meldt hij zelf op Instagram. Daardoor is zijn gezicht gedeeltelijk verlamd.
Lees verder

LIVE. Pro-Russische separatisten zeggen dat chemiefabriek in Sjevjerodonetsk omsingeld is - "Cholera en dysenterie in Marioepol"
De chemiefabriek Azot in de zwaar bevochten stad Sjevjerodonetsk in het oosten van Oekraïne is volgens pro-Russische separatisten volledig omsingeld. President Volodymyr Zelensky zei eerder al dat de Russen de bovenhand hebben in de stad, maar meende toen nog dat de Oekraïners voorlopig standhielden. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

ONZE OPINIE. Je haalt geen 20% als je niet durft te zeggen waar het op staat. Grijs is geen groen
Er is meer geschreven en gesproken over de nieuwe ondervoorzitterskandidaten van N-VA dan over de nieuwe voorzitterskandidaten van Groen. Hoe kan je jezelf als partij zo irrelevant maken?
Lees verder

Vlaamse topwetenschapper treedt toe tot club van Einstein en Darwin
De Vlaamse topwetenschapper Peter Carmeliet is vrijdag in de VS gelauwerd als lid van de American Academy of Arts & Sciences. Amper 22 Belgen deden hem dat al voor.
Lees verder

Automatische loonindexering onhoudbaar voor 9 op 10 ondernemers
De stijgende loonkost wordt voor kmo-ondernemers stilaan onhoudbaar. Minder dan de helft slaagt erin deze in de prijzen door te rekenen, zo blijkt uit bevraging van UNIZO. Eén op de drie stelt door de impact van de automatische loonindexering investeringen en aanwervingen uit. "Onze focus zal nog meer op automatisering komen te liggen."
Lees verder

Zeldzame Stradivarius-viool uit 1714 brengt ruim 14,5 miljoen euro op
Een Stradivarius-viool, die onder meer te horen is in soundtracks van verschillende Hollywood-films, is in New York geveild voor 15,3 miljoen dollar (14,6 miljoen euro). De viool, gemaakt in 1714 door de Italiaanse instrumentenmaker Antonio Stradivari, was in het bezit van een Japanse verzamelaar die hem te koop aanbood.
Lees verder

Na dodelijk ongeval op jaagpad. De 'oorlog' om het fietspad. Vijf Vlamingen getuigen: "Een ongeval is altijd iemand anders fout"
Het is druk op onze fietspaden. Te druk. Bij een botsing met een groep wielertoeristen langs het Albertkanaal kwam een 73-jarige fietser om het leven. 'Ruimterivaliteit', noemt mobiliteitsexpert Kris Peeters het. Vijf Vlamingen doen hun verhaal: "Achterhaalde wetgeving zorgt voor onveilige situaties"
Lees verder

HLN ONDERZOEK. Verbod gokreclame was eis van Nationale Loterij: alleen als concurrentie vleugellam wordt gemaakt, krijgt staat zijn miljoenen
Het voorstel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om reclame voor kansspelen aan banden te leggen, was een eis van de Nationale Loterij. In ruil zou die Nationale Loterij de komende drie jaar dertig miljoen euro meer betalen aan de federale overheid. Dat blijkt uit onderzoek van 'VTM Nieuws' en 'Het Laatste Nieuws'. Verslavingsexperts zijn blij met het verbod, maar roepen op om ook de reclame van de Loterij te beperken.
Lees verder

Vlaanderen dreigt handen te kort te komen voor zijn elektrificatie
Wie zal de tienduizenden kilometers aan elektrische kabels trekken en talloze nieuwe installaties bij gezinnen die volgens netwerkbeheerder Fluvius tegen 2030 nodig zijn voor de elektrificatie van Vlaanderen? Vlaanderen dreigt handen tekort te komen want de instroom van leerlingen in de STEM-richtingen van het Vlaams technisch- en beroepsonderwijs sputtert.
Lees verder

Piloten willen staken. Welke impact kan dat hebben? Dreigt er chaos op Zaventem? En waarom willen ze precies op dat moment staken?
De zomervakantie is in zicht en daar dreigen de piloten van Brussels Airlines met een staking. Volgende week beslissen ze of en wanneer ze het werk neerleggen, en voor hoe lang. Welke impact kan een staking hebben op de vakantie-uittocht? En moeten reizigers zich nu al beginnen ongerust maken? "De soep wordt nooit zo heet gedronken als ze wordt opgediend - zo bleek al in het verleden".
Lees verder

Vanaf 20 juni start hinder op luchthaven Zaventem: bewakingsagenten staken wegens werkdruk
Op maandag 20 juni zullen de bewakingsagenten van Brussels Airport het werk neerleggen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg zaterdag.
Lees verder

Australië schikt Franse duikbootdeal voor 555 miljoen euro
Australië heeft een deal gesloten met het Franse defensieconglomeraat Naval Group over het schrappen van een contract voor de bouw van twaalf onderzeeërs ter waarde van 31 miljard euro. Premier Anthony Albanese zegt dat het Franse bedrijf heeft ingestemd met een "eerlijke en billijke schikking" van 555 miljoen euro voor het beëindigen van het miljardencontract.
Lees verder

WEERBERICHT. Na ochtendgrijs volgen vandaag opklaringen en maxima tot 24 graden
Zaterdag verwachten we eerst bewolkt en vrijwel droog weer, maar over het noordwesten verschijnen er geleidelijk opklaringen. In de loop van de dag breiden de opklaringen zich uit over de rest van het land. In de namiddag is een bui in de Ardennen niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 18 graden in de Hoge Venen en 24 graden in het centrum bij een matige wind uit west tot zuidwest. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Advocaten: Google wil genderdiscriminatiezaak schikken voor 112 miljoen euro
Het Amerikaanse technologieconcern Google is bereid om 118 miljoen dollar (ruim 112 miljoen euro) te betalen om een rechtszaak vanwege genderdiscriminatie te schikken. Dat zeggen advocatenkantoren die 15.500 vrouwelijke werknemers van het bedrijf vertegenwoordigen.
Lees verder

Dina Tersago pakt het anders aan deze zomer: "Mijn kinderen hebben aan de alarmbel getrokken"
De afgelopen maanden was ze de steun en toeverlaat in 'Huis Gemaakt', en intussen heeft Dina Tersago (43) zelf geleerd om de handen uit de mouwen te steken. Zo hebben zij en haar vriend Wim zelf een poolhouse gebouwd bij hun nieuwe zwembad. "We hebben beslist om de vakantie tot bij ons te halen. Op de bank brengt ons geld toch niets op", lacht ze in Primo. De presentatrice geeft de beste (ver)bouwtips die ze al opstak, doet haar zomerplannen uit de doeken en vertelt over het opvoeden van Isak (7) en Thor (4). "Elke moeder sluit zich af en toe eens op op het toilet."
Lees verder

INTERVIEW. Kirsten Flipkens telt na 20 jaar carrière af naar haar afscheid op Wimbledon: "Ik zal niets meer tegen mijn zin moeten doen"
In Wimbledon zwaait Kirsten Flipkens (36) af: haar 50ste grandslam na 20 jaar toptennis. Een afscheidsinterview, vintage 'Flipper: hart op de tong over de ups en downs, ongekunsteld over haar geaardheid en vol plannen voor later: 'Ik ben al gevraagd of ik als coach..."
Lees verder