Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 17 juni 2022

Belgische asielcentra geen veilige plek voor kinderen: ze zien er geweld en seksueel overschrijdend gedrag

HLN
Belgische asielcentra geen veilige plek voor kinderen: ze zien er geweld en seksueel overschrijdend gedrag
De Belgische asielcentra vormen nog geen veilige plek voor kinderen en zijn onvoldoende afgestemd op de noden van gezinnen. Dat is de conclusie uit het boek "Kind zijn in een asielcentrum", waar het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee) op vraag van Fedasil twee jaar aan werkte. Het boek biedt concrete perspectieven om asielcentra kindvriendelijker te maken.
Lees verder

Kesha duwt hokjes opzij: "Ik ben niet gay. Ik ben niet hetero"
De Amerikaanse zangeres Kesha (35) introduceerde in 2009 al 'TiK ToK'. Toen nog geen populaire app, maar een monsterhit. Dertien jaar later laat de zangeres nog regelmatig van zich horen. Zeker tijdens periodes die haar nauw aan het hart liggen zoals 'Pride Month'. Dan gaat er een hele maand extra aandacht naar de LGBTQ+-gemeenschap. "Ik ben niet gay. Ik ben niet hetero", klinkt het.
Lees verder

Europees statistiekbureau bevestigt inflatie van 8,1 procent in eurozone: Belgische inflatie boven het gemiddelde
De inflatie in de negentien landen van de eurozone is in mei uitgekomen op 8,1 procent. Het Europese statistiekbureau bevestigde vrijdag zijn flashraming van eind vorige maand.
Lees verder

Oorzaak ernstige Covid-infectie bij kinderen is soms erfelijke fout in immuunsysteem
De oorzaak van een ernstige infectie met Covid-19 bij kinderen is in één op de tien gevallen te vinden bij een erfelijke fout in het immuunsysteem. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan het UZ Gent heeft meegewerkt. De kinderen beschikken over onvoldoende type I-interferon, een groep van 17 eiwitten die cruciaal zijn om cellen en dus het lichaam te beschermen tegen het coronavirus.
Lees verder

Ex-ploegmaat Lombaerts veroordeelt oorlog en kant zich tegen Poetin, "ook al kan ik nu vermoord worden"
Igor Denisov (38) heeft zich voorlopig als meest prominente Russische (ex-)sporter die nog in het land woont, openlijk uitgesproken tegen president Poetin. Met gevaar voor eigen vrijheid of zelfs zijn leven, beseft hij zelf. Denisov is de gewezen kapitein van het Russische voetbalelftal en ook een ex-ploegmaat van Nicolas Lombaerts bij Zenit Sint-Petersburg.
Lees verder

Morgen heter in Frankrijk dan in India en Dubai
De hittegolf in Frankrijk zal morgen haar hoogtepunt bereiken. In sommige delen van het land worden temperaturen tot meer dan 40 graden verwacht. Nooit eerder was het al zo vroeg in het jaar zo warm in Frankrijk. Morgen in Bordeaux zelfs heter dan in India en Dubai.
Lees verder

Nederlandse Jayme (3) overleden aan zeldzame spierziekte SMA: "Rust zacht kleine strijder, wij houden van jou"
Jayme van Pelt, het 3-jarige jongetje uit het Nederlandse Rijswijk dat net als de Antwerpse baby Pia getroffen werd door de zeldzame spierziekte SMA, is gisteren overleden. "Wat ben jij een sterke jongen, elke keer weer verbaasde je iedereen met wat je kon en deed! Nu heb jij ons verlaten. Rust zacht kleine strijder, wij houden van jou", schrijft zijn familie op Facebook.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Van Milaan tot Milaan. Hoe Lukaku tot het besef kwam dat niet Chelsea maar Inter zijn grote liefde is
Je weet niet wat je hebt tot het er niet meer is. Het is het verhaal van Romelu Lukaku (29) en Inter Milaan. Een hereniging is in de maak. 'Slechts' vijf miljoen euro bedraagt de kaap tussen vraag en aanbod. Dat moet goedkomen. Hoe de spits van de Duivels tot het besef kwam dat niet Chelsea maar Inter zijn grote liefde is.
Lees verder

Britse regering keurt uitlevering Wikileaks-oprichter Julian Assange aan de VS goed
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft een besluit ondertekend om Wikileaks-oprichter Julian Assange aan de VS uit te leveren teneinde hem te berechten voor spionage, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Londen vrijdag bevestigd.
Lees verder

Vooruit presenteert actieplan lerarentekort en komt met opvallend voorstel: "Laat leerkrachten 38 uur per week werken in plaats van 22 uur lesgeven"
Het grote tekort aan onderwijzers wordt steeds duidelijker zichtbaar: leerlingen krijgen soms geen les en in juni zelfs geen examen. Oppositiepartij Vooruit jaagt Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op: actie is nodig op korte termijn. De socialisten stellen in hun vijfpuntenplan enkele gedurfde maatregelen voor.
Lees verder

Klopt het dat je sneller verbrandt wanneer je alcohol in de zon drinkt?
Zomerse temperaturen, dat betekent tijd voor een barbecue, een frigobox met frisse pintjes voor in het park of gewoon een wijntje op een terras. Of is dat niet zo'n goed idee? Je hoort regelmatig dat je sneller verbrandt wanneer je alcohol drinkt in de zon, maar klopt dat wel? Onze HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters zoekt het voor ons uit.
Lees verder

Nepal wil iconisch basecamp aan start van Mount Everest-klim verhuizen
De trekking naar het iconische basiskamp van Mount Everest is een van de meest legendarische trektochten ter wereld. Nepal bereidt zich voor op een verhuis van het Everest-basiskamp. De Khumbu-gletsjer, waar klimmers hun basiskamp opslaan, slinkt als gevolg van de klimaatverandering. Dat meldt BBC News.
Lees verder

Europese Commissie geeft Oekraïne groen licht om kandidaat-lid te worden van EU
De Europese Commissie heeft donderdag haar langverwachte advies vrijgegeven over de vraag of Oekraïne. Over Oekraïne is de Commissie positief. Dat kondigt Ursula Von der Leyen aan tijdens de persconferentie na een samenkomst van de Europese Commissarissen.
Lees verder

Europese Commissie geeft Oekraïne en Moldavië groen licht om kandidaat-lid te worden van EU
De Europese Commissie adviseert aan de Europese Raad om Oekraïne en Moldavië kandidaat-lid te maken van de Europese Unie. Voor Georgië adviseert de Commissie nog geen kandidaat-lidmaatschap. Dat kondigt Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen donderdag aan tijdens de persconferentie na een samenkomst van de Europese Commissarissen.
Lees verder

Uitbating luxehotel 'Sapphire House Antwerp' geschorst: "Geluidshinder niet degelijk onderzocht"
De raad voor vergunningsbetwistingen heeft "bij uiterst dringende noodzakelijkheid" de uitbating van het hotel 'Sapphire House Antwerp' geschorst. De raad legt een dwangsom op van 10.000 euro per dag dat het hotel wordt uitgebaat zonder geldige toelating.
Lees verder

Aloë vera-sap zou het nieuwe wondermiddel zijn voor een stralende huid en platte buik. Klopt dat ook?
Het zou een betaalbaar, natuurlijk alternatief voor supplementen zijn, je een stralende huid geven én je van een opgeblazen buik afhelpen: aloë vera-sap. De plant wordt al jarenlang voor huidverzorging gebruikt, maar nu zweren steeds meer mensen ook bij het drinken ervan. Werkt dat wel? Dermatoloog Ingrid Van Riet en gezondheidscoach Lily Joan Roberts lichten toe.
Lees verder

Dan toch geen 'Tomdaya'-baby: Zendaya drukt zwangerschapsgeruchten de kop in
"Is Zendaya zwanger?!", was de prangende vraag van veel nieuwsgierige Twitteraars. Sinds de actrice (25) de liefde vond bij haar 'Spider-Man'-tegenspeler Tom Holland hopen de fans -niet eens stiekem- op een liefdesbaby. Enkele TikToks en tweets lieten 'Tomdaya'-fans hun harten sneller slaan. Maar die worden nu toch teleurgesteld wanneer Zendaya zelf de geruchten afwimpelt. "Dit is waarom ik niet op Twitter ga. Er worden wekelijks dingen verzonnen, voor geen enkele reden."
Lees verder

LIVE RONDE VAN ZWITSERLAND. Zesde etappe van start gegaan ondanks massale corona-uitbraak, Van Ranst toont begrip: "Paniek is niet nodig"
Het coronavirus slaat wild om zich heen in het peloton. Alpecin-Fenix, Bahrain-Victorious en UAE trekken zich met heel de ploeg terug. En ook bij andere ploegen regent het positieve gevallen. Zo heeft ook leider Vlasov noodgedwongen de wedstrijd verlaten. We trekken vandaag dus de bergen in met een sterk gereduceerd peloton.
Lees verder

Coronaplaag houdt aan in Zwitserland: Alpecin-Fenix en Bahrain-Victorious verlaten race, net als leider Vlasov en Vervaeke
Het coronavirus rukt steeds verder op in de Ronde van Zwitserland. Onder anderen de volledige Alpecin-Fenix-ploeg, leider Alexandr Vlasov en Louis Vervaeke konden vandaag niet starten, maar de race wordt desondanks gewoon voortgezet. De renners zijn deze voormiddag begonnen aan de zesde rit, over 177,5 kilometer tussen Locarno en Moosalp.
Lees verder

Tweede verblijf kopen in Frankrijk? Dit moet je weten: "Tot 30 jaar na de aankoop is er een meerwaardebelasting op je vakantiehuis"
Vlak voor de zomer hopen nog heel wat Belgen hun droom van een tweede verblijf in het zuiden waar te maken. Elk land heeft daarvoor eigen regels. Welke bijkomende kosten zijn er, wanneer krijg je de sleutels, welke belastingen moet je betalen, wat als je later wilt verkopen ...? Onze woonexpert Björn Cocquyt pluist het uit in de populairste zuiderse vakantielanden. Vandaag gaat hij naar Frankrijk, waar er opvallend weinig verschillen zijn met België.
Lees verder