Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 11 juni 2022

Automatische loonindexering onhoudbaar voor 9 op de 10 ondernemers

HLN
Automatische loonindexering onhoudbaar voor 9 op de 10 ondernemers
De stijgende loonkost wordt voor kmo-ondernemers stilaan onhoudbaar. Minder dan de helft slaagt erin deze in de prijzen door te rekenen, zo blijkt uit bevraging van UNIZO. Eén op de drie stelt door de impact van de automatische loonindexering investeringen en aanwervingen uit. "Onze focus zal nog meer op automatisering komen te liggen."
Lees verder

WEERBERICHT. Vandaag maxima tot 24 graden, volgend weekend kan kwik stijgen tot 30 graden
Zaterdag verwachten we eerst bewolkt en vrijwel droog weer, maar over het noordwesten verschijnen er geleidelijk opklaringen. In de loop van de dag breiden de opklaringen zich uit over de rest van het land. In de namiddag is een bui in de Ardennen niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 18 graden in de Hoge Venen en 24 graden in het centrum bij een matige wind uit west tot zuidwest. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Can (21), de zoon die naar Dubai trok met het geld van het bedrijf van hem en zijn vader, reageert op zijn veroordeling: "Mijn vader heeft me erin geluisd"
"Tot in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werd het nieuws gedeeld. Ik werd overladen door berichten, maar niemand, buiten mijn dichte omgeving, kent het echte verhaal." Bilal Can (21) kwam in het oog van de storm terecht nadat hij recent werd veroordeeld wegens het onterecht misbruiken van vennootschapsgoederen. Met een deel van het geld trok hij naar Dubai, waar hij een luxueuze vakantie beleefde. Hij vertelt nu hoe zijn vader Y.B. hem erin geluisd heeft.
Lees verder

INTERVIEW. Kirsten Flipkens telt na 20 jaar carrière af naar haar afscheid op Wimbledon: "Clijsters stak mij met kleren aan in de douche of in de vuilbak"
In Wimbledon zwaait Kirsten Flipkens (36) af: haar 50ste grandslam na 20 jaar toptennis. Een afscheidsinterview, vintage 'Flipper: hart op de tong over de ups en downs, ongekunsteld over haar geaardheid en vol plannen voor later: 'Ik ben al gevraagd of ik als coach..."
Lees verder

In het wild uitgestorven blauwe papegaai vliegt weer rond in Brazilië, met dank aan Pairi Daiza
Maar liefst 22 jaar nadat de Spix' Ara uitgestorven was in het wild, vliegt de gevederde blauwe papegaai met lange staart weer terug vrij in de natuur.
Lees verder

COLUMN. Van de pomp tot de supermarkt, elke dag is het verschieten
Elke zaterdag blikt onze columniste terug op de week. Daarin bleek dat topman Frederik Delaplace weinig transparantie kon bieden over de vergoeding van schermgezichten bij de VRT. Toch waren de vragen in het parlement terecht: als de burger zelf elke euro moet omdraaien, verwacht hij dat ook van de overheid. Zeker nu elke euro twéé keer dient omgedraaid. Van de pomp tot de supermarkt, van de tandarts tot het zomerkamp, de prijzen stijgen terwijl je erbij staat.
Lees verder

INTERVIEW. Expert na zwarte week voor onderwijs: "Zet directeurs en inspecteurs weer voor de klas"
"Het tekort aan leraren wordt de komende zes tot tien jaar nog groter. Tijd voor een SOS-onderwijs." Nu zelfs examens worden geschrapt, zit ons onderwijs dieper dan ooit onder de lat. Zelfs Philip Binckman - de man die voor N-VA-minister Weyts de krijtlijnen voor beter onderwijs moest uittekenen - ziet het einde van de tunnel niet. Maar hoe het zit het nu met de 58 adviezen die zijn commissie aanreikte? Doet iemand wat met dit rapport? Wat moet er gebeuren? Wat dringt het meest? "Een directeur zegt me dat de basiskennis van 13-jarigen die zonder getuigschrift uit het basisonderwijs komen, gezakt is tot het niveau van het tweede leerjaar"
Lees verder

Groen: "Regering-Jambon laat mensen met handicap concurreren om hulp"
Door vooral te focussen op de personen met een handicap in prioriteitengroep 1, de groep met de meest acute noden, dreigen de mensen in de prioriteitengroepen 2 en 3 langer op hulp te moeten wachten. Dat zegt oppositiepartij Groen.
Lees verder

Liefst drie rechtstreekse dalers komend seizoen: na nieuw overleg wijst alles naar 1A met 16 en geen halvering punten
Na een nieuwe vergaderronde over het competitieformaat wijst nu alles in de richting van een 1A met 16 ploegen, waarna er play-offs met 6 komen, maar zónder puntenhalvering. En dit al vanaf 2023-24. Aan het eind van de komende competitie zijn er dan liefst drie rechtstreekse dalers.
Lees verder

Na nieuwe gespreksronde van Pro League-clubs wijst alles naar 1A met 16 en geen halvering punten
Na een nieuwe vergaderronde over het competitieformaat wijst nu alles in de richting van een 1A met 16 ploegen, waarna er play-offs met 6 komen, maar zónder puntenhalvering. En dit al vanaf 2023-24. Aan het eind van de komende competitie zijn er dan liefst drie rechtstreekse dalers.
Lees verder

REPORTAGE. Acht Oekraïense kinderen tekenen over de oorlog en hun vlucht naar België: "Aan de Poolse grens zag ik een kindje sterven"
Hoe beleven Oekraïense kinderen de oorlog en hun leven hier? We lieten hen in hun Vlaamse klasje tekenen en kleuren over hun ervaringen. Zo kwamen erg aangrijpende verhalen naar boven. "Ik moest helemaal alleen mijn valies pakken". "Mijn vader vecht aan het front". Experts die een doe-boekje maakten voor vluchtelingenkinderen zeggen dat het delen van ingrijpende ervaringen helpt om ze een plekje te geven.
Lees verder

Tesla plant aandelen in drieën splitsen om ze aantrekkelijker te maken voor meer beleggers
Tesla plant zijn aandelen in drieën splitsen. Dat heeft de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's in officiële beursdocumenten bekendgemaakt. De splitsing was al eind maart aangekondigd, maar het was nog niet duidelijk hoeveel nieuwe aandelen in de plaats zouden komen voor één van de huidige aandelen. Met de splitsing wil Tesla het voor meer mensen aantrekkelijk maken om aandelen te kopen.
Lees verder

Maximumprijs van benzine bereikt vandaag nieuw absoluut record
De maximumprijs voor benzine 95 (E10) klimt zaterdag met 1,7 cent naar een nieuw absoluut record tot 2,155 euro per liter. Dat meldt de FOD Economie.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Terug naar die ellendige avond in Rijsel, waar Wilmots en Courtois zwaar clashten: "Zo spreek je niet tegen mij"
Wales - België. Dat doet ons natuurlijk weer met een ellendig gevoel terugdenken aan 1 juli 2016, toen onze EK-droom onverwacht – nou ja – uiteenspatte tegen godbetert Wales. "Iedereen wou naar huis", klinkt het bij een Duivel die het debacle vanop de eerste rij meemaakte. Hoe toenmalig bondscoach Marc Wilmots het advies vanuit de spelersgroep in de wind sloeg, vervolgens zwaar clashte met Courtois en de geblesseerde Kompany zijn collega-Duivels toesprak.
Lees verder

Jan Jambon over Ventilus-dossier: "De regering moet kunnen landen"
De Vlaamse regering moet kunnen landen in het Ventilus-dossier. Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon. "Ik begrijp dat het dossier gevoelig ligt in West-Vlaanderen, maar we moeten ons ei leggen", zei hij.
Lees verder

Imke Courtois, Ine Beyen en Tess Elst kleuren opvallend vrouwelijke VRT-sportzomer: "Kwaliteit moet voorop staan"
Vrouwen boven deze zomer bij de VRT. In de rijkgevulde sportzomer maken dames straks op én naast het veld de dienst uit. "Het zou alleen maar mooi zijn als zo meer meisjes gaan sporten of journalistiek studeren", vertellen Sporza-gezichten Imke Courtois (34), Ine Beyen (35) en Tess Elst (31).
Lees verder

'Familie'-pionier Erik Goossens duikt op in 'Thuis'
27 jaar na zijn afscheid als Peter Van den Bossche bij 'Familie' pikt Erik Goossens (54) de draad weer op in soapland. De acteur en zanger debuteert dinsdag in 'Thuis' als rechter Alexander Cosyns.
Lees verder

Door coronacrisis en oorlog in Oekraïne laten grootste Belgische beleggers beurs links liggen
De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hadden een belangrijke impact op de miljoenenorders die toppers van Belgische beursgenoteerde bedrijven gebruiken om aandelen te kopen of te verkopen. Het gaat dan voornamelijk om kaderleden, bestuurders en familiale aandeelhouders. Hun transacties op de beurs kwamen de jongste weken bijna helemaal tot stilstand. Dat schrijft 'De Tijd' zaterdag op basis van eigen onderzoek.
Lees verder

Gerucht: "Apple komt in 2023 met grotere MacBook Air en werkt aan nieuwe, compacte 12 inch laptop"
Apple brengt mogelijk in 2023 een MacBook Air uit met een scherm van 15 inch. Het gaat om een grotere versie van de onlangs aangekondigde MacBook Air met M2-processor. Daarnaast werkt het bedrijf naar verluidt aan een nieuwe, compacte laptop met 12 inch scherm, waarvan de specificaties nog onbekend zijn.
Lees verder

Mathilde, koningin van de recyclage: "Zo toont ze dat ze geld niet door ramen en deuren gooit"
Koning Filip (62) en koningin Mathilde (49) werken momenteel hun eerste officiële bezoek aan Congo af als vorstenpaar. Een historisch moment, en dus haalt de koningin alles uit de kast om stijlvol voor de dag te komen. Keuzes die ze zelf maakt, want tijdens buitenlandse bezoeken is Mathilde haar eigen stylist. Ze kiest opvallend vaak voor recyclage, al gaat de koningin nooit de deur uit zonder de goedkeuring van één bepaalde man. Wij ontrafelen de styling-geheimen van Mathilde. "Ook koninginnen moeten geregeld zichzelf behelpen en improviseren in moeilijke omstandigheden."
Lees verder