Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 19 mei 2022

Waarom zijn er zoveel muggen en wat kunnen we ertegen doen? “Insectenspray is pas de laatste verdediging”

HLN
Waarom zijn er zoveel muggen en wat kunnen we ertegen doen? "Insectenspray is pas de laatste verdediging"
Niets zo vervelend als wakker liggen van het gezoem van muggen. En stilaan zijn ze er ook weer. "Dat heeft te maken met het warme en vochtige weer', zegt bioloog Bart Knols, auteur van het boek 'Mug'. 'We letten maar beter op, want elk jaar sterven er wereldwijd één miljoen mensen door een muggenbeet." HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters deelt ook zijn advies voor wie last heeft van muggenbeten.
Lees verder

Wondermiddel voor zacht haar? Beautyredactrice Sophie vergelijkt haarolies van 9 tot 125 euro: "Alsof ik nét van de kapper kom"
Hair oiling is een trend op sociale media. Niet zo gek, want de juiste olie levert je een haardos à la Hollywood op: zacht, gezond, pluisvrij en glanzend als een spiegel. Maar welke olie koop je best? En vooral: scoort een haarolie van 9 euro evengoed als eentje van — jawel — 125 euro? Beautyredactrice Sophie test en beoordeelt twaalf verschillende producten. "Als ik voor de rest van mijn leven nog maar één haarproduct zou mogen gebruiken, dan was het dit."
Lees verder

In dit karaktervolle hotel bereiden Courtois en Hazard zich voor op finale Champions League (maar een glimp van hen opvangen zit er niet in)
Real Madrid speelt op 28 mei in Parijs de Champions Leaguefinale tegen Liverpool en laat daarbij niets aan het toeval over. Courtois, Hazard en co. vertoeven drie dagen in L'Auberge du Jeu de Paume. Een vijfsterrenhotel waar rust, natuur en geschiedenis centraal staan en niets ontbreekt. Pottenkijkers zijn niet welkom: de Koninklijke heeft het hele etablissement afgehuurd.
Lees verder

Virologe bezorgd over uitbraken van apenpokken: "Nieuwe gevallen ontdekt in verschillende landen. Dat is erg ongewoon"
De Nederlandse virologe Marion Koopmans begint zich zorgen te maken over de uitbraken van de apenpokken in verschillende landen. "We hebben in het verleden af en toe geïmporteerde gevallen gezien, maar normaal gezien verspreidden die zich niet verder", klinkt het. "Nu zijn er echter nieuwe gevallen ontdekt in verschillende landen. Dat is erg ongewoon."
Lees verder

Ook Europese beurzen in het rood: Bel20 verliest 2 procent
Na Wall Street en de aandelenmarkten in Azië, staan ook de beurzen in Europa deze voormiddag in het rood. De Bel20 verliest na twee uur handel ruim 2 procent. Beleggers zijn bezorgd over de inflatie; ook Belgische bedrijven zoals bouwgroep CFE of investeringsmaatschappij Gimv moesten vandaag bij de publicatie van hun resultaten toegeven dat de winstgevendheid onder druk staat door stijgende kosten.
Lees verder

Franse klacht tegen Ferrero en Nestlé voor groot aantal salmonellabesmettingen
De Franse consumentenorganisatie Foodwatch France heeft bij het parket in Parijs twee klachten ingediend wegens bacteriële besmettingen in etenswaren. Ze zijn gericht tegen Ferrero en Nestlé.
Lees verder

LIVE GIRO. Peloton trekt zich op gang voor twaalfde etappe, krijgen we Belgen mee in de aanval?
Bijzondere rit vandaag in de Ronde van Italië. Elf jaar nadat Wouter Weylandt er bij een zware valpartij het leven liet, trekt de Giro voor het eerst weer over de Passo del Bocco. Wie wint de twaalfde etappe? Volg het hier LIVE!
Lees verder

Snel, wendbaar, doeltreffend: Oekraïens leger zet e-bikes in als antitankwapens
In de strijd tegen de Russische indringers nemen gespecialiseerde Oekraïense eenheden hun toevlucht tot een verrassende tactiek: bewapende tweewielers. E-bikefabrikanten werken samen met het Oekraïense leger om snelle aanvallen op Russische doelen mogelijk te maken.
Lees verder

Gewonde door schietpartij op middelbare school Duitsland
Door een schietpartij op een middelbare school in het Duitse Bremerhaven is donderdagochtend iemand gewond geraakt. De politie heeft een verdachte opgepakt. Over het incident is nog weinig bekend, maar de politie meldt wel dat het slachtoffer geen leerling is.
Lees verder

New Yorker eist 50 miljoen van McDonald's en Wendy's voor misleiding: "Hamburgers in reclame zien er veel groter uit dan in het echt"
Een man uit New York heeft een proces aangespannen tegen hamburgerketens McDonald's en Wendy's voor misleidende reclame. Justin Chimienti vindt het niet kunnen dat de hamburgers van die fastfoodbedrijven in hun advertenties veel groter zijn dan die hij in het restaurant voorgeschoteld krijgt. Hij eist een schadevergoeding van 50 miljoen dollar (47,6 miljoen euro) voor zichzelf en voor andere gedupeerde klanten.
Lees verder

Winnaars op één na grootste pot EuroMillions maken zich bekend: dit is wat Britse ingenieur en kapster met de 215 miljoen euro gaan doen
Het Britse koppel dat een week geleden de op één na grootste jackpot ooit won bij EuroMillions, heeft zich bekendgemaakt. Veertigers Joe en Jess Thwaite uit Gloucester harkten maar liefst 215.840.341 euro binnen.
Lees verder

Nikkie de Jager grijpt net naast filmrol: "Uit Nederland? Laat dan maar"
Nikkie de Jager (28) kennen velen beter als 'NikkieTutorials' op YouTube, waar ze make-upvideo's maakt. Haar kanaal heeft een wereldwijd bereik, maar ook als mediapersoonlijkheid is de Nederlandse populair. Vorig jaar presenteerde ze nog het Eurovisiesongfestival, nu staat ze op de eerste rij in Cannes. Daar brengt ze verslag uit voor TikTok. Aan dat indrukwekkende lijstje kon Nikkie bijna nog een filmrol toevoegen.
Lees verder

Van Tic Tac tot Frisk: welke pepermuntjes zijn het gezondst? Diëtiste test 8 merken uit. "Deze bestaan voor 99 procent uit suiker"
Pepermuntjes vinden we bijna in iéders auto of handtas: ze zijn de perfecte mondverfrissing voor onderweg. Door hun kleine formaat speel je er makkelijk meer dan een naar binnen voor een extra frisse adem. In de winkel vind je ze daarentegen in de snoeprayon: hoe gezond zijn die muntjes dan te noemen? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 8 bekende merken zoals Frisk en Mentos. "Deze muntjes met zoetstof zijn beter voor je tanden dan die met suiker."
Lees verder

Van Tic Tac tot Frisk: welke pepermuntjes zijn het gezondst? Diëtiste test 8 merken uit. "Deze bestaat voor 99 procent uit suiker"
Pepermuntjes vinden we bijna in iéders auto of handtas: ze zijn de perfecte mondverfrissing voor onderweg. Door hun kleine formaat speel je er makkelijk meer dan een naar binnen voor een extra frisse adem. In de winkel vind je ze daarentegen in de snoeprayon: hoe gezond zijn die muntjes dan te noemen? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 8 bekende merken zoals Frisk en Mentos. "Deze muntjes met zoetstof zijn beter voor je tanden dan die met suiker."
Lees verder

Wel of geen wapenstilstand in Oekraïne: welke prijs wil het Westen betalen voor doorgaan met de oorlog?
Sommige Europese landen pleiten voor een staakt-het-vuren in Oekraïne. President Zelensky is daar fel op tegen. Want een wapenstilstand nu zou gebiedsverlies betekenen voor zijn land en Poetin juist belonen. De Volkskrant legt uit hoe dat zit.
Lees verder

Je bruine kleurtje behouden? 2 dermatologen geven tips: "Hydratatie is ontzettend belangrijk"
Kan je dankzij de afgelopen zonnige dagen al pronken met een bruinere huid? En wil je dat kleurtje zo lang mogelijk behouden? Dermatologen Thomas Maselis en Solange Lintermans geven concrete tips om die zomerse gloed op je lichaam te verlengen: van de voedingsstof die je sneller en langer aan een kleur helpt tot de verzorgingstechniek die je huid de hele zomer egaal bruin zal houden. "Want zodra je drie weken lang niet in de zon komt, ben je je tintje weer volledig kwijt."
Lees verder

LIVE GIRO. Actieve Mathieu van der Poel, peloton laat niemand rijden
Bijzondere rit vandaag in de Ronde van Italië. Elf jaar nadat Wouter Weylandt er bij een zware valpartij het leven liet, trekt de Giro voor het eerst weer over de Passo del Bocco. Wie wint de twaalfde etappe? Volg het hier LIVE!
Lees verder

Vlaamse advocate kritisch over proces Depp: "Als ik me zo zou gedragen, zou de rechter vragen of ik niet normaal kan doen"
De smaadzaak in Virginia mag dan om Johnny Depp (58) en Amber Heard (36) draaien, ook hun advocaten gaan met minstens evenveel aandacht lopen. Voor de ene draait dat goed uit, de andere krijgt vooral kritiek. De Vlaamse advocate Claudia Van de Velde, die zich specialiseert in familierecht, ziet vooral véél theater. "Het lijkt nu alsof een mooie advocate meer kans heeft om zo'n zaak te winnen."
Lees verder

Gluren bij de buren: deze knappe huizen staan te koop net over de Vlaamse grens
Is het gras groener aan de overkant? Onze woonexpert Bjorn Cocquyt stak zijn licht op aan de andere zijde van de (taal)grens om te kijken welke woningen je daar kunt kopen. "Vanuit Zeeland heb je een prima verbinding met zowel Antwerpen als Knokke."
Lees verder

5 dingen die je nog niet wist over je schadevrije jaren
De jaren waarin je geen schade hebt zijn belangrijker dan je wel denkt bij het afsluiten van een autoverzekering. Hoe langer schadevrij, hoe hoger immers de korting op je verzekeringspremie. Maar was je er ook van op de hoogte dat de korting per verzekeraar verschilt? Independer.be focust op vijf dingen die je waarschijnlijk nog niet wist.
Lees verder