Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 2 mei 2022

Uitzonderlijke droogte in Vlaanderen: “Sproei zeker je gazon niet”

HLN
Uitzonderlijke droogte in Vlaanderen: "Sproei zeker je gazon niet"
Daar is de lente, daar is de zon. Maar beter zou zijn: daar is de regen. Het is 'droog' tot 'uiterst droog' in Vlaanderen, en dat zo vroeg in het jaar. "Een situatie die zich normaal maar één keer om de vijftig jaar voordoet", zegt grondwaterprofessor Marijke Huysmans (VUB).
Lees verder

'Droog' tot 'uiterst droog' in Vlaanderen: "Buffer te klein om droge zomer te overbruggen"
Daar is de lente, daar is de zon. Maar beter zou zijn: daar is de regen. Het is 'droog' tot 'uiterst droog' in Vlaanderen, en dat zo vroeg in het jaar. "Een situatie die zich normaal maar één keer om de vijftig jaar voordoet", zegt grondwaterprofessor Marijke Huysmans (VUB).
Lees verder

Graantekorten verergerd door verzengende hitte in India en Pakistan: tot 40 procent minder opbrengst
India en buurland Pakistan rekenen af met extreme hitte. Meer dan een miljard mensen lopen gezondheidsrisico's en ook de graanoogst wordt bedreigd.
Lees verder

"Trump overwoog Black Lives Matter-demonstranten in benen te laten schieten", zegt voormalige minister van Defensie in nieuw boek
Voormalig president Donald Trump heeft de mogelijkheid geopperd om demonstranten, die zich tijdens de Black Lives Matter-protesten van 2020 rond het Witte Huis hadden verzameld, "in de benen te schieten". Dat schrijft zijn voormalige minister van Defensie Mark Esper in een boek dat binnenkort verschijnt.
Lees verder

COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne. "Het is alsof het begin van de oorlog en alle trauma's terug zijn"
Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odesa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België. Vorig weekend vuurde Rusland raketten af op haar stad, met minstens zeven doden, onder wie een mama met haar baby. "Ik ween uit machteloosheid, en uit angst."
Lees verder

Opnieuw onderzoek naar ex-zangcoach Studio 100 die in opspraak kwam wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag
Het parket van Antwerpen heeft een opsporingsonderzoek geopend naar een voormalige zangcoach van Studio 100. De 46-jarige man, K.A., was in 2018 al eens in opspraak gekomen na vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het parket benadrukt dat het om een verkennend onderzoek gaat na nieuwe aantijgingen.
Lees verder

HLN zoekt developers
Bij HLN zijn we nu al de grootste nieuwssite van België, maar we zijn ervan overtuigd dat we met onze journalistiek nog veel meer mensen zouden kunnen en moeten bereiken. Daarom zoeken we developers die met ons de toekomst van de digitale journalistiek willen bouwen.
Lees verder

Aantal faillissementen stijgt, vooral transportsector zwaar getroffen
Het aantal faillissementen gaat opnieuw omhoog. Dat blijkt uit cijfers voor de voorbije maand april van handelsinformatiekantoor Graydon. Vooral de transportsector blijkt zwaar getroffen.
Lees verder

"In mijn bureau kraste ik: 'Joris kan niks'": gevierd op de MIA's, maar Metejoor kampte jarenlang met faalangst
"Godverdomme, wat is dees!" Metejoor was oprecht verrast dat hij op de MIA's met drie trofeeën naar huis mocht en zo de grote slokop van de avond was. Het gaat dan ook supersonisch hard voor Joris van Rossem (31), zoals de artiest echt heet. Een portret van een zanger die z'n succes aan zijn kleine zus te danken heeft en hard geniet van zijn rol als pluspapa. "Faalangst heeft me jarenlang in de weg gezeten."
Lees verder

Van onbekende zingende leerkracht met faalangst tot gevierde slokop bij de MIA's: het blitzparcours van Metejoor
"Godverdomme, wat is dees!" Metejoor was oprecht verrast dat hij op de MIA's met drie trofeeën naar huis mocht en zo de grote slokop van de avond was. Het gaat dan ook supersonisch hard voor Joris van Rossem (31), zoals de artiest echt heet. Een portret van een zanger die z'n succes aan zijn kleine zus te danken heeft en hard geniet van zijn rol als pluspapa. "Faalangst heeft me jarenlang in de weg gezeten."
Lees verder

VS over steun aan Oekraïne: "Die dreigementen van Rusland mogen ons niet intimideren"
Niemand die Oekraïne wil helpen moet zich laten afschrikken door Russische dreigementen. Dat heeft de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi gezegd. De Democratische partijgenote van president Joe Biden riep tijdens een bezoek aan Polen op tot meer steun, ondanks de intimidatie van het regime in het Kremlin.
Lees verder

PORTRET. De miljardair met zeven kinderen die de planeet wil bevolken met slimme mensen: "Ik ben net zo'n klootzak als wie dan ook"
"Ik ben net zo'n klootzak en verpruts evenveel dingen als wie dan ook", schreef Elon Musk (50) jàren geleden in een e-mail aan een goeie vriend. Het was een prima samenvatting van zijn turbulente liefdesleven, met huwelijken, scheidingen, nieuwe relaties en zeven kinderen - acht, als je zijn aan wiegendood overleden eerste zoon meetelt. Of hoe zelfs de rijkste en mogelijk slimste man ter wereld niet aan drama op liefdesvlak ontsnapt.
Lees verder

LIVE (21u). Alaba (Real Madrid) onzeker voor cruciaal duel tegen City
• Stadion: Santiago Bernabéu • Scheidsrechter: Daniele Orsato (Ita) • Aftrap: 21 uur • Manchester City won de heenwedstrijd in het Etihad met 4-3
Lees verder

PORTRET. Van 'Madame Pipi' tot koningin van de nacht: Régine Zylberberg (92), Belgisch-Franse uitvindster van discotheek, overleden
Het nachtleven is haar moeder kwijt: gisteren is in Frankrijk Régine Zylberberg op 92-jarige leeftijd in haar slaap overleden. Vredig en hierdoor helemaal in contrast met het wilde, vaak extravagante en niet zelden losbandige leven dat ze leidde. Geboren in Anderlecht wordt Régine beschouwd als de enige echte uitvindster van de discotheek én het nachtleven. Al in 1954 rustte zij haar Parijse dranktent uit met een draaitafel en discolichten. Waarop meteen gans Frankrijk en half Hollywood naar 'Chez Régine' afzakte. Portret van een Belgische Française die nooit de deur uitkwam zonder haar boa. Meestal een pluizige, soms een echte.
Lees verder

EU-voorstel voor embargo op Russische olie ten laatste woensdag
De Europese Commissie wil ten laatste woensdag met een voorstel komen voor nieuwe sancties tegen Rusland. Dat zeggen officiële EU-bronnen aan het Duitse persbureau dpa. De Europese ministers van Energie zitten momenteel in Brussel samen voor een vergadering over de opschorting van de levering van Russisch gas aan Polen en Bulgarije.
Lees verder

En toen werd scheidsrechtersbaas Layec teruggefloten door eigen departement: "Hij heeft misschien niet alle beelden kunnen zien"
"Wel een penalty, geen fout van de VAR", zei scheidsrechtersbaas Bertrand Layec over de duwfout op Charles De Ketelaere in Anderlecht-Club Brugge. Maar de scheidsrechtersbaas wordt nu zélf teruggefloten door zijn eigen departement.
Lees verder

Nederlandse turncoach Wevers vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag
De Nederlandse turncoach Vincent Wevers is door het Nederlandse Instituut Sportrechtspraak (ISR) vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. Dat bevestigen ingewijden maandag. De aanklager eiste een schorsing van 28 maanden, waarvan vier onvoorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, maar kreeg dus geen gehoor.
Lees verder

Football Talk. Bologna-coach Mihajlovic mag ziekenhuis verlaten - Jaroslav Silhavy blijft langer bondscoach van Tsjechië
De Serviër Sinisa Mihajlovic, bij de Italiaanse eersteklasser Bologna coach van onze landgenoot Arthur Theate, heeft na iets meer dan een maand het ziekenhuis in Bologna 'in goede gezondheid" mogen verlaten, zo maakte de club maandag bekend.
Lees verder

ASSISEN. Beschuldigde wurgmoord schreef autobiografie: "Een verhaal met spannende intriges die bij momenten naar de keel grijpen"
"Ik stel me misschien beter voor dan ik ben. Ik geef toe dat ik niet perfect ben." Een uniek moment van luciditeit, vanmiddag in de beschuldigdenbank van het Leuvense assisenhof. De rest van de dag werd grotendeels gevuld met praatjesmakerij. Peter Willems — beetje gemaniëreerd vertellend in zijn kraakwit hemd — vindt zichzelf duidelijk een godsgeschenk voor de mensheid. Gevraagd naar zijn karaktertrekken, luidde het: "Loyaal, trots, flamboyant, koppig, positief, romantisch, respectvol, rechtvaardig, conflictoplossend,..." Hij had ongetwijfeld nog een uurtje kunnen doorgaan, maar voorzitter Peter Hartoch maakte met een droge "oké" een einde aan de opsomming.
Lees verder

Na de sneer aan David Beckham hield Gary Lineker voet bij stuk: "Hoeveel miljoenen Qatar me ook wil geven, ik weiger"
Hij zal er straks bij zijn voor de BBC wanneer het WK op 21 november van start gaat, Gary Lineker. Maar met de volle goesting is het niet. En Qatar moet hem niets vragen, zoals het dat onlangs nog deed om deel uit te maken van het rijtje presentatoren om de WK-loting in goede banen te leiden. "Wat ze me ook willen betalen, het antwoord zal neen zijn." David Beckham dacht daar alleszins anders over.
Lees verder