Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 12 mei 2022

Twintig gewonden en verschillende vermisten na explosie in Sloveense chemiefabriek

HLN
Twintig gewonden en verschillende vermisten na explosie in Sloveense chemiefabriek
Verschillende mensen zijn vermist geraakt na een explosie in een chemiefabriek in Slovenië. Twintig werknemers raakten gewond, twee van hen zijn er erg aan toe. Dat melden de directie en de hulpdiensten.
Lees verder

LIVE GIRO. Diego Rosa gaat voor solo slim, peloton neemt halve rustdag: wie wint zesde etappe in de Giro?
De renners zijn vertrokken in de zesde etappe van de Giro. Cavendish en Ewan werden gisteren verrast en konden niet meesprinten voor de etappezege. Vandaag kunnen zij revanche nemen. Tussen Palmi en Scalea krijgt het peloton enkel in de beginfase een colletje van vierde categorie voor de wielen en wijst alles op een massasprint. Wie wint in Scalea? Volg de etappe op deze pagina op de voet!
Lees verder

Vriendin Mishel trakteert Courtois op verrassingsfeest in zijn eigen tuin met onder andere rapper Boef
Zijn dertigste verjaardag zal hij niet gauw vergeten. Na de titelparty met Real Madrid en ruim twee weken voor de Champions League-finale tegen Liverpool, dompelde Thibaut Courtois zich maar al te graag in het feestgedruis dat vriendin Mishel en zijn beste maten voor hem georganiseerd hadden.
Lees verder

"Ja, man. Drie!": goed gehumeurde Mata wellicht niet fit voor Antwerp, Vormer verlaat oefencomplex in cabrio van Porsche
Clinton Mata (29) geraakt allicht niet fit voor de match van zondag tegen Antwerp. De verdediger moest gisteren na 55 minuten naar de kant met een hamstringblessure. De blessure tast zijn humeur niet aan: Mata vertrok deze middag met een brede lach aan het Belfius Basecamp. Dat hoeft niet te verwonderen: Club kan zondag op de Bosuil zijn achttiende landstitel pakken.
Lees verder

Vriendin Mishel trakteert Courtois op verrasingsfeest in zijn eigen tuin met onder andere rapper Boef
Zijn dertigste verjaardag zal hij niet gauw vergeten. Na de titelparty met Real Madrid en ruim twee weken voor de Champions League-finale tegen Liverpool, dompelde Thibaut Courtois zich maar al te graag in het feestgedruis dat vriendin Mishel en zijn beste maten voor hem georganiseerd hadden.
Lees verder

Mierzoet en met iconische kers: de Dirty Shirley wordt de cocktail van deze zomer
Vergeet de Aperol-spritz, gin-tonic, moscow mule of espresso martini: volgens The New York Times zullen we dit jaar massaal de cocktail Dirty Shirley bestellen. Zo maak je het poepsimpele, maar superlekkere drankje.
Lees verder

NMBS verwacht meer reizigers op treinen naar kust
Omdat het komende weekend nog altijd mooi weer wordt voorspeld, verwacht de NMBS meer reizigers op de treinen van en naar de kust. Daardoor kan het drukker worden dan normaal en moeten reizigers mogelijk langer wachten in het station om een trein te kunnen nemen waarop nog voldoende plaatsen beschikbaar zijn. Dat meldt de NMBS.
Lees verder

Astronomen onthullen eerste foto van zwart gat in het hart van ons sterrenstelsel
Na de eerste legendarische foto van het zwarte gat M87 in 2019 is er nu ook een foto gemaakt van het zwarte gat in ons sterrenstelsel: Sagittarius A*. Het heeft astronomen vijf jaar gekost om het beeld van het zwarte gat samen te stellen.
Lees verder

Provincie bereikt geen consensus over gascentrale Vilvoorde: vergunning voor tweede keer geweigerd
Engie krijgt opnieuw geen vergunning van de provincie Vlaams-Brabant voor de bouw van een gascentrale in Vilvoorde. De twee N-VA-gedeputeerden Bart Nevens en Gunther Coppens stemden tegen, terwijl Ann Schevenels (Open Vld) en Tom Dehaene (CD&V) voor stemden. Omdat er geen consensus bereikt werd, krijgt Engie Electrabel geen vergunning. De bal ligt opnieuw in het kamp van minister Demir (N-VA).
Lees verder

Laagste punt voor Bitcoin in anderhalf jaar, expert: "Elk slecht nieuwtje kan de koers nu verder doen dalen"
De neerwaartse spiraal van cryptomunten reikt dag na dag verder. Op 24 uur tijd zou ruim 200 miljard aan waarde uit de cryptomarkt verdwenen zijn. Bij dit schrijven vertoefde de Bitcoin-koers onder de 28.000 dollar (26.845 euro), zo'n 20 procent onder de koers van amper een week geleden en het laagste punt sinds eind 2020. Wat moet je nu doen als investeerder? Crypto-expert Gwen Busseniers en geldexpert Charlotte Van Brabander bieden houvast.
Lees verder

Haalt België de finale? Onze reporter ter plaatse schat de kansen van Jérémie Makiese in: "Toch even een valse noot"
Aagje Vanthomme trok voor het VTM-nieuws naar Turijn om het Eurovisiesongfestival bij te wonen. Vanavond is het namelijk de tweede halve finale, waaraan ook ons land deelneemt. Hoeveel kans maken we om in de finale terecht te komen? Aagje zocht het uit.
Lees verder

Siemens trekt zich na bijna 170 jaar volledig terug uit Rusland
De Duitse industriegigant Siemens verlaat Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne na bijna 170 jaar actief te zijn geweest in dat land. De sancties tegen Rusland leverden het Duitse industrieconcern afgelopen kwartaal al een financiële klap op van ongeveer 600 miljoen euro.
Lees verder

Rusland dreigt met vergeldingsacties nu Finland lid wil worden van NAVO
"Onze nationale veiligheid wordt steeds meer bedreigd, Moskou wordt op die manier gedwongen tot vergeldingsacties. Die kunnen ook van militair-technische aard zijn." Dat stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, nadat Finland aankondigde dat het lid wil worden van de NAVO. Concreet zou de gaskraan naar Finland vanaf morgen al dichtgedraaid kunnen worden.
Lees verder

Al meer dan 200 Oost-Vlamingen betrapt met smartphone achter stuur: rijbewijs meteen ingetrokken
Het is de politiediensten en het Oost-Vlaams parket blijkbaar menens. Wie betrapt wordt met zijn smartphone achter het stuur, riskeert een boete van 174 euro en kan zijn rijbewijs voor acht dagen kwijtspelen. Sinds het begin van deze week zijn er in Oost-Vlaanderen al 205 chauffeurs zo hun rijbewijs kwijtgespeeld.
Lees verder

"De wielen van de bus gaan rond en rond": prins William en Kate wagen zich aan kinderliedjes tijdens bezoek aan Schotland
Prins William en Kate Middleton bezochten de St. John's Primary School in Glasgow. De hertog en hertogin van Cambridge zijn in Schotland voor een tweedaagse koninklijke tournee en om Mental Health Awareness Week onder de aandacht te brengen. Het koninklijke paar zat mee in kleermakerszit op de grond en zong samen met de kinderen kinderliedjes.
Lees verder

Club Brugge en Ajax bevestigen overgang Alfred Schreuder: "Maar eerst die hoofdprijs met Club. Dat is erg belangrijk"
Het is officieel: Alfred Schreuder (49) verlaat Club Brugge na een halfjaar en wordt de nieuwe coach van Ajax. Dat communiceren beide clubs. Schreuder tekent in Amsterdam een contract voor twee jaar. Terug naar zijn droomclub. "Maar eerst wil ik met Club Brugge het seizoen succesvol afsluiten. Afscheid nemen met de hoofdprijs, dat is erg belangrijk."
Lees verder

De wilde Belgische jaren van Clark Olofsson, Zwedens beruchtste misdadiger die nu schittert op Netflix: op zwier in Leuven, klemgereden in Wemmel en getrouwd met Limburgse
Met de nieuwe succesreeks 'Clark' verheerlijkt Netflix momenteel het legendarische leven van Clark Olofsson (75). Als notoire bankovervaller, ontsnappingskoning en 'uitvinder' van het stockholmsyndroom is hij één van de beruchtste Zweedse misdadigers ooit. Wat weinigen weten is dat hij zich na een huwelijk met een Limburgse ook jarenlang in Vlaanderen verstopte als 'Daniël Demuynck' en hier zelfs vader werd van drie zonen.
Lees verder

Zo wil Pro League supportersgeweld aanpakken: levenslang stadionverbod voor hooligans die recidiveren, meer controles en tickets op naam
Supporters die het veld bestormen, elkaar te lijf gaan of zelfs vuurpijlen gooien. Het hooliganisme laaide de voorbije maanden weer op. Om de stadions weer veilig voor iedereen te maken, hebben de Pro League, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de voetbalbond een actieplan uitgewerkt. Wie hervalt, gaat er onherroepelijk uit.
Lees verder

Ontbossing Amazone laatste tijd sterk toegenomen, waarschuwt WWF
De ontbossing van het Amazonegebied in Brazilië is in de eerste maanden van dit jaar sterk toegenomen volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF). De natuurorganisatie becijfert dat in deze periode bijna 70 procent meer regenwoud is gekapt dan in de maanden daarvoor. Het WWF legt een verband met de aankomende presidentsverkiezingen in Brazilië en met de oorlog in Oekraïne.
Lees verder

Family Justice Centra behandelden meer dan 2.000 dossiers van intrafamiliaal geweld
In Geel is vandaag het vierde Family Justice Center (FJC) van Vlaanderen geopend, een locatie waar hulpverlening, politie en justitie samenwerken rond intrafamiliaal geweld. Volgens Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) helpen de centra niet alleen om het fenomeen beter aan te pakken, maar ook om slachtoffers sneller melding te laten maken. Vorig jaar behandelden de drie bestaande FJC's maar liefst 2.020 dossiers.
Lees verder