Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 24 mei 2022

Toxicoloog belicht 5 nieuwe verslavingen aan de schoolpoort. “Die drugs omzeilen vlot de wet, maar zijn dodelijk”

HLN
Toxicoloog belicht 5 nieuwe verslavingen aan de schoolpoort. "Die drugs omzeilen vlot de wet, maar zijn dodelijk"
Onze jongeren roken bitter weinig. Goed nieuws, ware het niet dat sommigen in plaats daarvan nieuwe substanties verkennen. Waar experimenteert de jeugd tegenwoordig mee, hoe verslavend zijn die middelen en waar halen ze ze? Met toxicoloog Jan Tytgat belichten we vijf fenomenen die opduiken aan de schoolpoort, van het goedkope 'sloth juice' tot explosief lachgas. "Wie die nieuwe stoffen vapet, kan een zware psychose krijgen"
Lees verder

140 leerlingen geëvacueerd na brand in klaslokaal in Oudenaarde
In de Oudenaardse school Bernardusdriesprong is deze voormiddag een brand ontstaan. De brandweer en de politie kwamen snel ter plaatse en konden alle 140 leerlingen in veiligheid brengen.
Lees verder

140 leerlingen geëvacueerd nadat brand uitbreekt in klaslokaal in Oudenaarde
In de Oudenaardse school Bernardusdriesprong is deze voormiddag een brand ontstaan. De brandweer en de politie kwamen snel ter plaatse en konden alle 140 leerlingen in veiligheid brengen.
Lees verder

LIVE. Enorme strijd voor de vroege vlucht, bestoken de klassementsmannen elkaar in loodzware bergrit?
Vandaag start de beslissende derde week in de Giro. We zullen onmiddellijk weten of de klassementsmannen de rustdag goed verteerd hebben. Tussen Salò en Aprica liggen maar liefst drie beklimmingen van derde categorie, waaronder de mythische Mortirolo. De top van de slotklim ligt op zes kilometer van de streep waarna de renners in dalende lijn naar de eindstreep snellen. Omstreeks kwart na vijf kennen we de winnaar van vandaag.
Lees verder

Moord in Sint-Pieters-Leeuw: politie en parket ter plaatse
In een appartement in de Joseph Depauwstraat in het Vlaams-Brabantse Sint-Pieters-Leeuw is een persoon om het leven gebracht.
Lees verder

Toon Aerts wacht nog steeds op beslissing UCI na positieve test
Meer dan vier weken nadat Toon Aerts en zijn entourage hun rapport ter verdediging opstuurden naar de UCI om zijn positieve dopingtest aan te vechten, wacht hij nog steeds op het verdict. Inmiddels is Toon Aerts aan het trainen in Mallorca, maar het is nog de vraag of hij snel zal kunnen koersen.
Lees verder

IN KAART. In deze 19 landen werden al gevallen van apenpokken ontdekt
Er worden over de hele wereld steeds meer gevallen van de apenpokken gerapporteerd. De ziekte is nu al ontdekt in negentien landen, waaronder België. In totaal staat de teller op 171 bevestigde gevallen en 87 mogelijke. Een overzicht.
Lees verder

Kurt Zouma, vandaag voor rechter wegens dierenmishandeling, moet zich bij aankomst weg banen langs fotografen
Vandaag verschijnt Kurt Zouma voor de rechter wegens dierenmishandeling, en elke fotograaf wilde duidelijk een glimp opvangen van de West Ham-verdediger. De Fransman werd voor de ingang van het Thames Magistrates Court in Londen met alle moeite van de wereld door het groepje van journalisten geloodst. Zouma kwam begin februari in het oog van de storm terecht nadat een video was uitgelekt waarin hij zijn eigen kat mishandelt.
Lees verder

100 miljoen euro voor onderzoek naar modulaire kernreactoren: "Dit moet toelaten te onderzoeken of duurzame kernenergie haalbaar is"
Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in Mol zal een onderzoeksbudget van 100 miljoen euro ontvangen van de federale regering. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) vandaag gezegd op de viering van de zeventigste verjaardag van SCK CEN.
Lees verder

LIVE. Ruime kopgroep met grote namen en twee Belgen rijdt weg, bestoken de klassementsmannen elkaar in loodzware bergrit?
Vandaag start de beslissende derde week in de Giro. We zullen onmiddellijk weten of de klassementsmannen de rustdag goed verteerd hebben. Tussen Salò en Aprica liggen maar liefst drie beklimmingen van derde categorie, waaronder de mythische Mortirolo. De top van de slotklim ligt op zes kilometer van de streep waarna de renners in dalende lijn naar de eindstreep snellen. Omstreeks kwart na vijf kennen we de winnaar van vandaag.
Lees verder

Adriaan Van den Hoof schrapt theatershow na meldingen ongepast gedrag
Adriaan Van den Hoof (49) schrapt zijn theatervoorstelling deze woensdag, vanwege de commotie die is ontstaan rond zijn persoon. Verschillende vrouwen beschuldigen hem namelijk van ongepast gedrag.
Lees verder

Ga je binnenkort op reis? Deze coronaregels gelden nog in populairste vakantielanden
Sinds 23 mei hoef je geen Passenger Locator Form meer in te vullen als je ons land weer binnenkomt na een buitenlandse reis. Maar niet elk land heeft alle regels gebannen. Waar moet je nog een PCR-test voorleggen? En waar moet je nog een mondmasker dragen? Onze reisexpert Johan Lambrechts zocht naar antwoorden voor de populairste vakantielanden.
Lees verder

Von der Leyen: "Rusland chanteert wereld met hongerdreiging"
Rusland chanteert de wereld met het schrikbeeld van honger, stelt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Net als met fossiele brandstoffen knijpt de regering in Moskou volgens haar doelbewust de aanvoer af om landen onder druk te zetten.
Lees verder

LIVE RONDE VAN NOORWEGEN. Maakt Remco Evenepoel favorietenrol waar in openingsetappe?
Na zijn spectaculaire overwinning in Luik-Bastenaken-Luik staat Remco Evenepoel vandaag aan de start van de Ronde van Noorwegen. In een heuvelachtige openingsetappe moeten de renners een afstand van 173,6 kilometer overbruggen tussen Bergen en Voss. Net voor de finish in Voss kunnen de punchers hun kunsten laten zien op een steil muurtje. Grijpt Evenepoel meteen de macht in Noorwegen? Volg het hier live op deze pagina.
Lees verder

Er is nu al een WK in Qatar en de Belgen zitten bij de laatste 16: onze reporter in Doha op het 'WK straatvoetbal'
Op het WK voetbal in Qatar is het nog zes maanden wachten, maar op dit eigenste moment vindt in Doha al een wereldbeker plaats: de Red Bull Neymar Jr's Five, het officieuze 'WK straatvoetbal', georganiseerd door het energiedrankje en de Braziliaanse superster van PSG. "We gaan er alles aan doen om de titel te pakken", klinkt het bij de Belgische underdogs.
Lees verder

Nepalees met 73,4 centimeter kleinste tiener ter wereld
Dor Bahadug Khapangi (17) mag zich voortaan de kleinste mannelijke tiener ter wereld noemen. De Nepalees, die geboren werd op 14 november 2004, meet nu 73,43 centimeter. De jongen met dwerggroei kreeg het prestigieuze Guinness Book of Records-certificaat uitgereikt in hoofdstad Kathmandu.
Lees verder

Crevits eist dringende herevaluatie van 54 'gevaarcrèches' die nog steeds open zijn
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) vraagt een herevaluatie van de 54 'gevaarcrèches' die vandaag nog steeds open zijn, ondanks dat er eerder al een gerechtelijk onderzoek naar werd opgestart. Dat zegt ze bij VTM NIEUWS.
Lees verder

Thibaut Courtois gaat vol voor laatste ontbrekende puzzelstukje bij Real: "Zou kunnen dat de emoties dan de vrije loop gaan"
Het zou de bekroning zijn van een geweldig seizoen. Thibaut Courtois wil zaterdag die ontbrekende trofee. Stress heeft hij daar al lang niet meer voor, maar hij beseft wel het belang. "Als je bij Real de Champions League wint, dan word je een legende." Komt daar achteraf een traantje bij te pas?
Lees verder

Football Talk. Bernd Storck zo goed als rond met Eupen - Sergio Gómez hoopt dat rust volstaat
Bernd Storck (59) wordt de nieuwe coach van Eupen. Op enkele punten en komma's na is de Duitser rond met de Panda's - eerstdaags tekent hij er zijn contract. Storck werd zondag nog bedankt voor bewezen diensten bij Racing Genk, waar Wouter Vrancken hem zal opvolgen. Eerder stond hij in België ook al aan het roer van Cercle Brugge en Moeskroen. (ABD/KDZ)
Lees verder

Na een reeks mislukte relaties lijkt Johnny Depp zijn vertrouwen in vrouwen kwijt te zijn: "Hij heeft zijn kans op de ware liefde zelf verprutst"
Tijdens het megaproces tussen Johnny Depp (58) en zijn ex-vrouw Amber Heard (36) krijgen we een niet zo fraai beeld van het 'liefdesleven' van de Amerikaanse acteur. Volgens insiders staat het buiten kijf dat drank en drugs een negatieve invloed hebben gehad op zijn relaties. "Johnny heeft heel mooie liefdes gekend", zegt iemand die close met hem is. "Hij had gelukkig kunnen zijn met een vrouw aan zijn zijde. Maar hij heeft het zelf verpest. Als hij als eenzame oude man eindigt, zal hij zichzelf daar de schuld van geven."
Lees verder