Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 18 mei 2022

Topman Britse centrale bank waarschuwt voor ‘apocalyptische’ gevolgen van stijgende voedselprijzen

Topman Britse centrale bank waarschuwt voor 'apocalyptische' gevolgen van stijgende voedselprijzen

Andrew Bailey, de topman van de Britse centrale bank, waarschuwt voor 'apocalyptische' gevolgen door de prijsstijgingen van levensmiddelen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, een belangrijk landbouwland.

Lees verder

Kerncentrales leveren Engie ruim half miljard winst op in drie maanden tijd

De Belgische kerncentrales zijn tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een van de grote winstmotoren geweest van het Franse energieconcern Engie. Ze waren goed voor 583 miljoen euro bedrijfswinst. Heel Engie klokte af op ruim 3,5 miljard euro.

Lees verder

Overlevering Spaanse rapper Valtònyc opnieuw afgewezen

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft dinsdagmorgen opnieuw beslist om de overlevering van de Spaanse rapper Valtònyc aan Spanje af te wijzen. Het Hof van Cassatie had eerder een deel van het vorige arrest van de KI verbroken, maar in het nieuwe arrest blijft het oordeel overeind. Het openbaar ministerie kan echter nog opnieuw cassatieberoep aantekenen.

Lees verder

Essers verkoopt Ferrarisbos aan stad Antwerpen

De stad Antwerpen koopt 3,5 hectare van het Ferrarisbos in Wilrijk van transportbedrijf Essers en zal dit behouden als bosgebied. Daarnaast krijgt het bos ook een water- en klimaatregulerende functie.

Lees verder

Hartenjagen met Angèle in Vorst Nationaal

'Je ne vais pas vous mentir: la vie sans vous est triste à mourir', zingt Angèle op haar jongste album Nonante-cinq. Dat was een verwijzing naar haar fans, en hoe ze die gemist had tijdens twee concertloze coronajaren. In Vorst bleek dat gevoel al snel wederzijds.

Lees verder

Live | Volg hier persconferentie CD&V over opvolging Wouter Beke

Vlaams parlementslid Jo Brouns wordt de nieuwe CD&V-minister in de Vlaamse regering. Hij wordt minister van Werk, Innovatie, Economie en Landbouw. Hij krijgt daarmee een reeks bevoegdheden van Hilde Crevits. Die blijft viceminister-president, maar schuift door naar Welzijn. Om 11.30 uur geeft CD&V meer uitleg op een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Als 'Onze Vader' plots 'Onze bro' wordt: Antwerpse pastoor draagt gebed voor jongeren op

Zelf begrijpt hij de jongerenversie van het Onzevader niet helemaal, met hippe Engelse woorden als 'bae' en 'lit' erin verwerkt. Toch droeg pastoor Bart Paepen het aangepaste gebed op tijdens de drukbezochte zondagsmis in de Antwerpse kathedraal. 'Niet de manier om jongeren te bereiken, wel om de dialoog te openen tussen de verschillende generaties', aldus Paepen. Luister mee in bovenstaande video.

Lees verder

Langverwachte arbeidsdeal blijft Vivaldi teisteren

De federale regering krijgt vanmiddag de arbeidsdeal weer op haar bord, nadat werkgevers en vakbonden het nergens over eens zijn geraakt. De PS zal alvast aanpassingen voorstellen, waardoor het hele debat opnieuw geopend dreigt te worden.

Lees verder

Meer dan 260 soldaten geëvacueerd uit Azovstal-fabriek

Na 82 dagen worden soldaten uit de fabriek in de zwaarbelegerde havenstad Marioepol geëvacueerd. 'We hebben onze helden levend nodig.'

Lees verder

Red Flame Marie Minnaert ruilt Club YLA in voor Anderlecht

Red Flame Marie Minnaert verlaat Club YLA en maakt een transfer naar landskampioen Anderlecht, zo heeft de club bekendgemaakt.

Lees verder

Omstreden Nederlandse talkshow 'Vandaag inside' breekt kijkcijferrecord bij terugkeer

De terugkeer van Vandaag inside heeft maandagavond bijna 1,5 miljoen kijkers gelokt. De omstreden talkshow staat daarmee op de tweede plek in de top 25 van best bekeken programma's van de dag. Enkel het NOS Journaal (met ruim 1,7 miljoen kijkers) werd nog beter bekeken.

Lees verder

Echtgenote van ter dood veroordeelde Djalali: 'Europa zou het moeten opnemen voor mijn man'

Iran kondigde aan dat Ahmadreza Djalali op 21 mei geëxecuteerd wordt. Vandaag is er een protestactie tegenover de Iraanse ambassade in Brussel.

Lees verder

Engie trekt krijtlijnen over lang openhouden kerncentrales

Het Franse energieconcern Engie heeft vandaag nog eens duidelijk haar krijtlijnen getrokken voor de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Het wil een voorspelbaar, stabiel en levensvatbaar investeringsregime en duidelijkheid over de toekomstige ontmanteling van de kerncentrales en het beheer van het kernafval.

Lees verder

Urbanus stopt met strips maken: 'Proper afscheid nemen'

Na bijna 40 jaar en 200 strips, zetten Urbanus en tekenaar Willy Linthout een punt achter hun populaire stripreeks, De Avonturen van Urbanus. 'Dit was een belangrijk hoofdstuk in ons leven, maar het is tijd om proper afscheid te nemen', zegt het duo.

Lees verder

Topvoetballer Quincy Promes verdacht van moordpoging en drugshandel

Een contract tot 2024 bij Spartak Moskou en een jaarsalaris van 3,5 miljoen euro, zonder premies. En nog blijkt het niet genoeg voor de Nederlandse voetbalster Quincy Promes (30). De international zit in slechte papieren nu blijkt dat hij niet alleen verdacht wordt van moordpoging, maar ook van internationale drugshandel.

Lees verder

Derde titel op rij voor Club: 'Maar Brugge is zeker nog geen Bayern München'

Voor de derde keer op rij is Club Brugge kampioen. Moeten we ons stilaan zorgen maken over de spankracht in onze competitie? 'Neen', zeggen sporteconomen in koor. 'Een Bayern-scenario moeten we niet vrezen.'

Lees verder

Elon Musk moet het weten: hoeveel bots heeft Twitter?

Maximaal een op de twintig Twitteraars is een 'bot', zegt Twitter. Nee, zegt Elon Musk, het zijn er vier keer meer. Hij eist dat Twitter zijn cijfers bewijst, anders gaat de overname van het bedrijf voor 44 miljard dollar niet door. Wat is er aan de hand?

Lees verder

Na drie maanden verzet is de aftocht van de 'helden' van Marioepol begonnen

Na 82 dagen zijn 260 Oekraïense soldaten uit de Azovstal-fabriek in de zwaarbelegerde havenstad Marioepol door de Russen geëvacueerd. De aftocht uit de fabriek is een pijnlijk moment voor de Oekraïners. 'We hebben onze helden levend nodig.'

Lees verder

Aardrijkskunde wordt 'klimaat': 'Dit maakt het vak relevanter dan ooit'

Vergeet de klassieke lessen aardrijkskunde. Binnen het katholiek onderwijs vervelt het vak in de tweede graad secundair tot een 'klimaatvak'. 'Leerlingen moeten beslagen over de uitdagingen kunnen nadenken', zegt geoloog Manuel Sintubin (KU Leuven).

Lees verder

Brugge verwerft schat aan tekeningen

De Stichting Jean van Caloen draagt het beheer van een collectie van bijna 2.000 tekeningen over aan Musea Brugge. Er is ook een schets van Michelangelo bij.

Lees verder

Zizou Bergs niet, Ysaline Bonaventure wel naar tweede kwalificatieronde Roland Garros

Zizou Bergs is uitgeschakeld in de eerste kwalificatieronde voor het tennistoernooi Roland Garros in Parijs. Ysaline Bonaventure kon zich wel plaatsen voor de volgende ronde.

Lees verder

NMBS plant nationale staking op 31 mei

Er komt op 31 mei een nationale actiedag in de openbare diensten. Die actie gaat gepaard met een nationale stakingsaanzegging voor die dag bij het spoor en in het onderwijs, meldt de socialistische overheidsvakbond ACOD . De actie is gericht tegen de 'algemene malaise' in de overheidssector, klinkt het.

Lees verder

Bestelwagen geplet tussen twee vrachtwagens op E17: bestuurder overleden

Op de E17 in Haasdonk is dinsdagnamiddag de bestuurder van een bestelwagen om het leven gekomen nadat zijn voertuig geplet werd tussen twee vrachtwagens. Dat meldt de federale politie. Het ging om een kop-staartaanrijding waarbij de achterste vrachtwagen een file te laat opmerkte.

Lees verder

Girmay klopt Van der Poel in indrukwekkende sprint

Biniam Girmay heeft de tiende rit in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De 22-jarige Eritreeër haalde het in Jesi voor Mathieu van der Poel en Vincenzo Albanese. Voor Girmay is het na tal van ereplaatsen zijn eerste ritoverwinning in een grote ronde.

Lees verder

Over de nieuwe minister van Landbouw zal je de Boerenbond niet horen klagen

Als kersvers minister van Landbouw weet Jo Brouns dat er straks een 'persoonlijke vriend' over zijn schouders meekijkt: Boerenbond-voorzitter, streek- én partijgenoot Lode Ceyssens. Het leidt bij de N-VA al tot nervositeit rond het stikstofdossier.

Lees verder

Elke Sleurs zet carrière op pauze voor dementerende ouders: 'Ik ben mijn vrijheid kwijt, maar heb geen spijt'

N-VA-politica Elke Sleurs (53) zette vorig jaar een stap opzij als Gents gemeenteraadslid om voor haar dementerende moeder en vader te zorgen. 'Sinds ik mantelzorger ben, valt het me op hoe snel ouderen worden doorgeschoven naar een rusthuis als het niet meer gaat.'

Lees verder

Topmagistraten scherp voor Annelies Verlinden

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) was kop van Jut van de magistratuur deze namiddag in de Kamer.

Lees verder

Finland en Zweden doen woensdag formele aanvraag Navo-lidmaatschap

Finland en Zweden zullen woensdag gezamenlijk hun lidmaatschap bij de Navo formeel aanvragen. Dat hebben de Zweedse premier Magdalena Andersson en de Finse president Sauli Niinistö in Stockholm aangekondigd.

Lees verder

Girmay krijgt kurk van prosecco in oog na ritwinst

Biniam Girmay is na de podiumceremonie van de tiende etappe in de Ronde van Italië overgebracht naar het ziekenhuis. De ritwinnaar kreeg bij het ontkurken van de fles prosecco de kurk in zijn oog.

Lees verder

Zulte Waregem kiest voor clubicoon Mbaye Leye als nieuwe coach

De verloren zoon komt thuis. Zulte Waregem stelt Mbaye Leye (39) aan als nieuwe coach. Voor Leye is het zijn eerste job sinds zijn ontslag bij Standard.

Lees verder

Frontman Eagles of Death Metal op proces aanslagen Parijs: 'Je kan rock-'n-roll niet vermoorden'

Jesse Hughes, de zanger van de Amerikaanse rockgroep Eagles of Death Metal, getuigde dinsdag op het proces in Parijs over de aanslag in de Bataclan. 'Ik heb de arme zielen die hier terechtstaan vergeven', zei hij

Lees verder

Oud-president Oekraïne spreekt in een exclusief gesprek met De Standaard

Onze reporter in Oekraïne, Corry Hancké, heeft in Kiev gesproken met Petro Porosjenko. De voormalige president van Oekraïne heeft nooit een goede relatie met Poetin opgebouwd en daar vertelt hij onder meer over in dit exclusieve interview met onze krant. Bekijk een deel van het gesprek in de video hierboven. Lees woensdag het volledige interview in de krant.

Lees verder

Betalen voor Russisch gas in roebels? Rebels Eni tast grenzen af

Eni wil voor Russisch gas betalen via de door Poetin ­gevraagde tweede roebelrekening bij Gazprombank. Een clash met de Commissie dreigt.

Lees verder

Biden geeft emotionele speech na schietpartij in Buffalo: 'Witte suprematie is een vergif'

Joe Biden heeft een emotionele speech gegeven na de schietpartij met dodelijke afloop in Buffalo. De Amerikaanse president had het zonder verpinken over binnenlands terrorisme en veroordeelde het gedachtegoed van de dader. 'Witte suprematie is een vergif', zei hij.

Lees verder

Plots krijgt tv-kijkend Rusland te horen dat de oorlog niet goed gaat

Beseft het Kremlin dat het tijd wordt dat de Russische bevolking begint in te zien dat de oorlog met Oekraïne nog lang kan duren? Feit is dat een kolonel op rust op de Russische staatstelevisie een ongemakkelijke waarheid mocht vertellen.

Lees verder

Wordt Spanje eerste Europees land met menstruatieverlof?

De Spaanse regering heeft een wetsontwerp voor­gesteld voor een 'menstruatie­verlof' voor vrouwen die lijden onder pijnlijke maandstonden. Dat is een primeur in Europa.

Lees verder

Liverpool wint ook met veredeld B-elftal en nadert weer tot op één punt van Manchester City

Liverpool is opnieuw tot op één punt van leider Manchester City genaderd. The Reds wonnen dinsdagavond met een veredeld B-elftal op het veld van Southampton met 1-2. Het wordt komende zondag op de laatste speeldag van de Premier League nog razend spannend.

Lees verder

Iran dreigt met executie, waarom is Djalali speelbal van het regime?

Van de ene op de andere dag veranderde het leven van Ahmadreza Djalali in een nachtmerrie. In 2016 werd de professor op een snelweg tussen Teheran en Karaj tot stoppen gebracht, en sindsdien zit hij in de Iraanse cel. Hij wordt beschuldigd van spionage en is al jaren de speelbal van het regime.

Lees verder

Hebt u een burn-out? Doe de test in onze app
Medewerkers van de KU Leuven stelden een vragenlijst op waarmee u zelf kunt onderzoeken of u risico loopt op een burn-out. U kunt de vragenlijst invullen in de nieuwsapp van De Standaard.
Lees verder

Wordt Spanje eerste Europese land met menstruatieverlof?
Lees verder

Lot van 'de helden van Marioepol' hoogst onzeker

Na 82 dagen evacueerden de Russen 260 Oekraïense soldaten uit de Azovstal-fabriek in de zwaar belegerde havenstad Marioepol. 'We hebben onze helden levend nodig', zei Volodimir Zelenski. Maar een gevangenenruil lijkt niet evident.

Lees verder

'Ik kan toch niet uitvallen? Ik ben 25!'

Jana hield zichzelf lang voor dat een burn-out op je vijfentwintigste niet kan. Vooral niet mag ook. 'Ouderen vinden ons, jongeren, te geprivilegieerd of te gemakzuchtig.' Maar terwijl ze het vertelt, kraakt ze meermaals voor mijn ogen.

Lees verder

Loopt u risico op een burnout?

Mist u 's ochtends de energie om aan uw werkdag te beginnen? Herkent u zichzelf niet meer in uw reacties? Dan zit u mogelijk in de gevarenzone om een burn-out te krijgen. Wetenschappers van de KU Leuven stelden een vragenlijst op waarmee u zelf kunt onderzoeken of u risico loopt op een burn-out.

Lees verder

AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck krijgt nog één speeldag effectieve schorsing voor kritiek op scheidsrechters

Het Disciplinair Comité heeft beslist dat Hein Vanhaezebrouck nog één speeldag effectieve schorsing krijgt voor zijn kritische uitspraken aan het adres van de scheidsrechters. Zaterdag mag hij wel nog op de bank zitten tegen Charleroi, want de schorsing gaat pas in vanaf 23 mei.

Lees verder

Belgische F-16's onderscheppen vliegtuig boven Nederland

Twee Belgische F-16's hebben dinsdag een cargovliegtuig vanuit China onderschept in het Nederlandse luchtruim en begeleid naar de luchthaven van Luik. Reden is een bommelding, die nadien vals bleek. Dat zegt Christian Delcourt, de woordvoerder van de Luchthaven Luik.

Lees verder

Temperaturen tot 28 graden woensdag, weekend wordt frisser

Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af woensdag. Er is een kleine kans op een bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De maxima in het binnenland variëren van 24 tot 28 graden, aan zee schommelen die rond 20 graden.

Lees verder