Doorgaan naar hoofdcontent

Stad Hamont-Achel: Hamont-Achelse Tuinrangers geven je gratis advies op maat van jouw tuin

Hamont-Achelse Tuinrangers geven je gratis advies op maat van jouw tuin

De tuinen van de toekomst zijn opgewassen tegen kurkdroge én kletsnatte zomers. Kinderen kunnen er heerlijk spelen, maar ook vlinders, bijen en allerlei vogels vinden er voedsel en een plekje om te schuilen. Zo'n tuin is gemakkelijker en goedkoper te realiseren dan je denkt. Onze Hamont-Achelse Tuinrangers helpen je graag op weg.

De Hamont-Achelse Tuinrangers  zijn een ervaren tuinierders met een hart voor de natuur. De voorbije maanden volgden ze een intensieve opleiding over bloemenweides, (fruit)bomen, geveltuintjes, minivijvertjes enzovoort. Benieuwd wat er mogelijk is in jouw tuin? Boek dan snel een advies op www.tuinrangers.be.  

Hoe verloopt zo'n tuinbezoek?

Alles begint met jouw tuinwensen. Waarvoor ga je je tuin gebruiken? Heb je een losse smaak of hou je meer van strak en netjes? En hoe vaak wil je in je tuin werken? Je Tuinranger wil het allemaal weten. Pas dan komt de  tuin aan de beurt: wat is de kwaliteit van de bodem, waar is het zuiden en waar heb je last van inkijk? Maar ook: hoe blij worden de vogels en de bijen van je tuin?

Vervolgens wordt het tijd om het tuinadvies op te bouwen. Aan de hand van inspirerende foto's toont de Tuinranger wat er allemaal mogelijk is op welke plek. Je krijgt advies voor een bloemenweide die meer is dan 'lang gras' en tips voor mooie bodembedekkers die wél groeien in de schaduw. Je Tuinranger helpt je ook bij de keuze van de juiste boom of struik: eentje die je gewoon maar moet planten en daarna nooit nog moet snoeien.

Voordat de Tuinranger weer vertrekt krijg je een duidelijk geschetste plattegrond van je toekomstige tuin en een set handige adviesfiches. Allemaal gratis! Met dit advies kan je direct zelf aan de slag. Of je trekt er mee naar je tuinaannemer of -architect.

Gratis safarikit t.w.v. € 25

Wat is er leuker dan op safari gaan in je eigen tuin? Dankzij de zoekkaarten en insectenkijker van de Tuinrangers gaat er een hele wereld voor je open. Valt het voorlopig nog wat tegen met het gezoem en gefladder in je tuin? – Geen zorgen, voor elke deelnemende tuin hebben we 2 geweldige zadenmengsels die garant staan voor bloemenpracht binnen het jaar!

Lees verder

Gemeenteraad keurt advies voor oversteekplaats Lozenweg (N76) goed

Het stadsbestuur van Hamont-Achel draagt verkeersveiligheid hoog in het vaandel. Op de gemeenteraad van donderdag 19 mei werd daarom het advies goedgekeurd om een oversteekplaats voor voetgangers aan te leggen op de Lozenweg (N76) ter hoogte van het kruispunt Inkensven-Graanstraat.

De N76 is een drukke verkeersas waarlangs dagelijks heel wat verkeer passeert, waaronder ook veel schoolgaande jeugd. Het kruispunt Inkensven-Graanstraat vormt een gevaarlijk punt op de gewestweg. Het Agentschap Wegen & Verkeer vraagt daarom aan de stad het advies om een zebrapad te voorzien op deze locatie. Dit advies werd gisteren door de gemeenteraad goedgekeurd.

Omdat de Lozenweg een gewestweg is, is het Agentschap Wegen & Verkeer bevoegd voor het aanleggen van de oversteekplaats. Wanneer het zebrapad wordt aangelegd is nog niet duidelijk. Van zodra hier meer duidelijkheid over is, wordt hier over gecommuniceerd. 

Lees verder

Uitnodiging infosessie: hoe beschermen we onze dieren tegen de wolf?

Sinds 2018 is de wolf terug in Vlaanderen en naar verwachting zal hij er ook blijven, mede door zijn hoge beschermingsstatus. Daarom is het belangrijk voor iedereen die dieren houdt in de wolvenrisico-zone om maatregelen te nemen om zijn of haar dieren te beschermen.

Hoe sluit je je weiden en percelen wolfproof af? Wist je trouwens dat er twee subsidieregelingen zijn om de kosten voor het wolfproof maken van je weiden grotendeels te helpen dragen? En wat als er toch een wolvenaanval met schade tot gevolg plaatsvindt? Om alle informatie in detail toe te lichten organiseren de vzw Vlaamse Schapenhouderij (VSH) en RCC-Belgium in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos (ANB), het  Departement Landbouw en Visserij (L&V), het Wolffencing team (WFT) en de betrokken gemeenten in het wolvenrisicogebied vijf informatievergaderingen.

Programma

  • Voorstelling van het project (VSH, RCC-Belgium)
  • Wolfproof afsluiten: hoe doe je dat? (WFT)
  • Wat te doen bij schade? (ANB)
  • Subsidiëring van wolfproof-maatregelen bij particulieren en kleinschalige veehouders (ANB)
  • Subsidiëring van wolfproof-maatregelen bij grootschalige veehouders (L&V)

Het is niet de bedoeling dat op deze informatieavonden discussie gevoerd wordt over de wolf als dusdanig. Het beschermen van de dieren is op deze avond aan de orde. Hoe je dit kan doen en welke financiële ondersteuningen er zijn, delen de betrokken partijen graag met je mee.

Waar en wanneer?

Er gaan in juni 5 infoavonden door en dit op verschillende locaties:

  • Donderdag 9 juni 2022 om 20.00 uur te Pelt
    (Den Rossaerd, Parkstraat 21, 3900 Pelt)
  • Maandag 13 juni 2022 om 20.00 uur te Oudsbergen
    (Buurthuis Ellikom, Weg naar Ellikom 243, 3670 Oudsbergen)
  • Maandag 20 juni 2022 om 20.00 uur te Peer
    ('t Poorthuis, Zuidervest 2a, 3990 Peer)
  • Woensdag 22 juni 2022 om 20.00 uur te Mol
    (Zaal 't Getouw, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol)
  • Maandag 27 juni 2022 om 20.00 uur te Helchteren
    (Hoeve Sonnisheide, Ossevenstraat 6, 3530 Helchteren)

Schrijf je in via deze link of stuur een e-mail naar info@vsh.be met vermelding van je naam, adres, gsm-nummer en de plaats waar je wenst deel te nemen.

Lees verder

Belastingzitdagen: hulp bij invullen van je belastingaangifte

Je belastingaangifte invullen is soms een hele opgave. Heb jij hulp nodig bij het invullen van je belastingbrief? Dan kan je hiervoor een telefonische consult aanvragen, of je boekt een afspraak in op een van de fysieke belastingzitdagen op het stadhuis te Hamont.

Heel wat mensen hebben baat bij een telefonische consult wat betreft het invullen van hun belastingaangifte. Het belastingkantoor in Pelt helpt je graag telefonisch verder. Hiervoor boek je best een afspraak in via 02 575 56 66. Vervolgens bellen ze je op het afgesproken moment op om samen met jou de aangifte te vervolledigen.

Heb jij liever een fysieke consultatie? Voor wie er nood aan heeft, organiseert het stadsbestuur samen met FOD Financiën twee zitdagen in de raadzaal op het stadhuis. De zitdagen gaan door op 13 en 14 juni, telkens van 09.00 tot 12.00 uur en 13.00 tot 16.00 uur. Let wel: je kan hier enkel terecht op afspraak. Bel 011 51 05 00 om je afspraak in te boeken. Dit kan steeds tijdens de kantooruren van het onthaal:

  • Maandag, dinsdag en woensdag: 09.00 – 12.00 uur en 13.30 – 16.30 uur
  • Donderdag: 09.00 – 12.00 uur en 13.30 – 18.30 uur
  • Vrijdag: 09.00 – 12.00 uur

Geef steeds de gegevens door van de persoon voor wie je een afspraak inboekt. Je kan nl. ook een consultatie inboeken voor een andere persoon. Hiervoor vul je het volmachtsformulier in dat je onderaan deze pagina terugvindt.

Wat heb ik nodig?

Denk eraan dat je naast je belastingaangifte ook zelf een aantal zaken dient mee te brengen, zoals je identiteits- of vreemdelingenkaart en je loonfiches (ook jaarfiche, vakantiegeld…) van 2021. Ook bewijzen van aftrekposten die ingebracht moeten worden en bewijzen van betaling (dus niet enkel facturen) bij energiebesparende maatregelen zijn nodig voor een correcte berekening. Voor Nederlandse inkomsten zijn bewijzen van betaling sociale bijdrage en de jaaropgave van 2021 met specificatie van de maand december eveneens van belang.

Heb je de papieren aangifte nog niet ontvangen vooraleer de zitdagen plaatsvinden? Geen probleem. Je kan ook zonder 'bruine enveloppe' langskomen.

Lees verder