Doorgaan naar hoofdcontent

Stad Hamont-Achel: Afvalvrij mei: maak het verschil met elke schil!

Afvalvrij mei: maak het verschil met elke schil!

Het is weer tijd voor Afvalvrij mei, de jaarlijkse campagne van limburg.net tegen vermijdbaar afval. Ook in 2022 zet de afvalintercommunale in mei in op het voorkomen van extra afval. Dit jaar richt Afvalvrij mei zijn pijlen op voedselverspilling. Want net als voor de andere afvalsoorten geldt voor keukenafval een simpele vuistregel: geen afval is het beste afval. Daarom organiseert Limburg.net in mei tal van acties tegen voedselverspilling. Daarbij krijgt men hulp van comedian en presentator Erhan Demirci, peter van de campagne.

Wist je dat elk Vlaams gezin gemiddeld 1,7 kg voedsel per week weggooit? Gekookte pasta, oud brood, resten van groenten en fruit, vervallen producten… Samen vormen ze een gigantische afvalberg. Gelukkig gaat de Vlaming al vrij bewust om met dat afval. Ongeveer 45 % ervan wordt door de Vlaming zelf verwerkt. We geven het aan de kippen of composteren het in de tuin. Maar de andere 55 % belandt in de vuilbak. Dat zijn allemaal nuttige voedingsstoffen en veel geld dat zomaar verloren gaat.

Wat doen met voedselafval?

  1. Vermijden: afval vermijden begint in de supermarkt. Door enkel te kopen wat je nodig hebt, voorkom je voedselafval. Toch restjes? Gooi ze niet weg, maar hou ze voor de dag nadien of verwerk ze in een nieuw gerecht.
  2. Zelf verwerken: hoe bewust je ook koopt en kookt, keukenafval helemaal voorkomen is onmogelijk. Resten van fruit en groenten, koffiedik of gebruikte thee… het is allemaal afval dat moeilijk te vermijden valt. De beste oplossing? Verwerk dit afval zelf. Met een composthoop of kippen haal je een persoonlijke afvalcentrale in huis.
  3. Sorteren: niet iedereen heeft plaats voor kippen of een composthoop. Maar sorteren kan iedereen.

Voedsel bij het huisvuil? Zonde!

Alles wat bij het huisvuil terechtkomt, wordt niet verwerkt; Huisvuil gaat immers rechtstreeks e verbrandingsoven. De grondstoffen gaan op die manier verloren. Zo weinig mogelijk keukenafval bij het huisvuil dus!

Maandag = restjesdag

Restjes belanden nog te vaak in de vuilbak. Tijd om daar verandering in te brengen. In mei daagt Limburg.net je uit om elke maandag te koken met restjes. Heb jij een lekker rest-cept? Maak er een foto van en deel het op sociale media met de hashtag #maandagrestjesdag. Op www.afvalvrijmei.be verzamelen ze de leukste receptjes zodat je inspiratie kan opdoen van jouw volgende rest-cept.

Maai mei niet

Net als vorig jaar doen de organisatoren van Maai Mei Niet een oproep in de maand mei het gras niet te maaien. Op deze manier geef je de biodiversiteit in je tuin een echte boost. Want door minder en anders te maaien, groeien er meer bloemen in onze tuin en duiken er meer hommels, bijen en vlinders op. En niet onbelangrijk: minder maaien, betekent minder werk én minder afval. Meer info vind je terug op www.maaimeiniet.be.

Meer weten over Afvalvrij mei? Neem een kijkje op www.afvalvrijmei.be.

Lees verder

Centrum Duurzaam Groen organiseert gratis workshops in kader van Afvalvrij mei

In samenwerking met Vlaco vzw en het domein Kiewit in Hasselt organiseert Centrum Duurzaam Groen een aantal gratis online en praktijkworkshops rond de thema's voedselverlies, snoeihout verwerken en het houden van kippen als etensrestjesverwerkers.

Hieronder vind je een overzicht terug van alle workshops. Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht.

Praktijk workshop vlechten en takkenwallen

Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag in de Ambertuin te Kiewit-Hasselt. Na een theoretische uitleg over hoe snoeihout voorkomen en verwerken in je eigen tuin, bouw je samen met de andere deelnemers aan vlechtwerken en takkenwallen.

Data:

  • Vrijdag 13 mei 2022 van 09.00 tot 12.00 uur
  • Vrijdag 13 mei 2022 van 14.00 tot 17.00 uur
  • Zaterdag 14 mei 2022 van 09.00 tot 12.00 uur
  • Zaterdag 14 mei 2022 van 14.00 tot 17.00 uur
  • Zaterdag 21 mei 2022 van 09.00 tot 12.00 uur
  • Zaterdag 21 mei 2022 van 14.00 tot 17.00 uur
  • Zaterdag 28 mei 2022 van 09.00 tot 12.00 uur
  • Zaterdag 28 mei 2022 van 14.00 tot 17.00 uur

Inschrijven voor deze praktijkworkshop doe je via deze link. Wees er snel bij, want voor deze praktijkworkshops zijn er telkens maar 12 plaatsen beschikbaar.

Online workshop kippen houden

Kippen zijn prettig gezelschap in je tuin. Ze leggen eieren en helpen bij het verwerken van je keuken- en tuinresten. Vooraleer je bezwijkt voor de verleiding moet je beseffen dat kippen ook verzorging vragen. Hoe willen kippen wonen? Wat mogen ze eten? Een workshop om nieuwe ideeën op te doen en ervaringen uit te wisselen.

Data:

  • Dinsdag 3 mei 2022 van 20.00 tot 21.30 uur
  • Zaterdag 7 mei van 10.00 tot 11.30 uur

Inschrijven voor deze workshop doe je via deze link.

Online workshop koelkastbeheer: voorkom voedselverlies

Voel jij het ook? Die ergernis, dat je de overschot van de maaltijd mooi in een bewaardoosje in de koelkast stak, en dan gewoon vergat om er iets mee te doen? Tijdens deze workshop merk dat je niet alleen bent. Een goede koelkastindeling behoedt je van onfrisse verrassingen. Tijdens de sessie kom je ook meer te weten over de houdbaarheidsdata, waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe je met enkele simpele tips, het maximale uit je voeding haalt.

Data:

  • Dinsdag 10 mei 2022 van 20.00 tot 21.30 uur
  • Zaterdag 14 mei van 2022 van 10.00 tot 11.30 uur

Inschrijven voor deze workshop doe je via deze link.

Online workshop groenafval op appartementen

Woon je op een appartement en heb je groenafval van keukenresten, snijbloemen, je mini-moestuintje op je terras? Je vindt het zonde om dit organisch materiaal met het vuilnis mee te geven? Volg dan deze online workshop vol tips & tricks over hoe je dit 'afval' zoveel mogelijk kan beperken door voedselverlies te voorkomen, hoe je een juiste plantenkeuze voor je balkon of terras maakt en hoe je dit 'afval' ook zelf kan verwerken tot compost om zo de kringloop rond maken.

Data:

  • Dinsdag 17 mei 2022 van 20.00 tot 21.30 uur
  • Zaterdag 21 mei van 10.00 tot 11.30 uur

Inschrijven doe je via deze link.

Lees verder

Vakantieaanbod: zomer vol plezier voor jong Hamont-Achel

Het zonnetje is al even in het land en doet ons al uitkijken naar de zomer. Naar goede gewoonte werkte de dienst Vrije Tijd een gevarieerd vakantieaanbod uit om jong Hamont-Achel een onvergetelijke zomer aan te bieden.  Ook dit jaar is er een mooie mix van sport, creativiteit, techniek en cultuur voorzien. Naast de klassiekers, zitten er ook een aantal nieuwe activiteiten tussen.

Van 'Drop that beat' naar 'Into the wild' tot 'Kleuterkamp: ik word kampioen!'. Of je nu creatief, avontuurlijk of muzikaal bent, er is voor elk wat wils. Ben jij benieuwd wat we dit jaar voor jou in petto hebben? Deze week wordt de papieren tablet in de scholen verdeeld. Kriebelt het om nu al een kijkje te nemen? Check www.hamont-achel.be/zomeraanbod voor een digitaal overzicht.

Het zomeraanbod wordt verder aangevuld met activiteiten van externe partners. Zo heb je de tenniskampen in Hamont en Achel, het sport- en spelkamp in Achel en het Kidsfunkamp in de Sporthal op 't Lo in Hamont. Maar ook speelpleinwerking vormt sinds jaar en dag een vaste waarde tijdens de zomervakantie. Vanaf 5 juli tot en met 25 augustus kunnen de kinderen iedere dinsdag- en donderdagnamiddag hun hart ophalen bij SPW 't Stadspark Hamont of SPW Uit de Bocht Hamont-Lo. Meer info vind je terug op www.hamont-achel.be/spw.

Inschrijven vanaf 16 mei

De inschrijvingen voor activiteiten georganiseerd door de stad Hamont-Achel starten op maandag 16 mei om 19.00 uur. Vanaf dan kan je jouw kind(eren) online inschrijven via reservaties.hamont-achel.be. Vanaf 17 mei kan je hiervoor ook terecht aan de balie van het UiTpunt in Hamont en Achel tijdens de openingsuren. Reserveer je online? Dan registreer je als ouder best vooraf alle gezinsleden en keur je hun medische fiches goed. Kijk ook zeker na of alle gegevens kloppen.

Sommige activiteiten zijn erg gegeerd. Wees er dus snel bij! Voor activiteiten georganiseerd door externen – MusicalStage 'Good Times', taalkamp 'Crèativité', sport- en spel zomerkamp, Kidsfunkamp en de tenniskampen – dien je je kind(eren) in te schrijven bij de organisaties zelf.

Een overzicht van alle activiteiten en de praktische info hieromtrent vind je terug op www.hamont-achel.be/zomeraanbod.

Lees verder

Hulp nodig met klusjes in en rond je huis, de Klus- en Groendienst staat voor je klaar!

Een kapotte lamp of lekkende kraan repareren, een haag die te hoog uitschiet snoeien of onkruid plukken… het lijken kleine klusjes, maar ze uitvoeren is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Heb jij nood aan een helpende hand bij dit soort klusjes? Dan kan je altijd beroep doen op de Klus- en Groendienst van de Biehal.

Al sinds 2019 heeft de stad Hamont-Achel een samenwerkingsovereenkomst met de Klus- en Groendienst van het Sociaal Tewerkstellingscentrum de Biehal. Op de raad van Maatschappelijk Welzijn werd deze overeenkomst verlengd voor onbepaalde duur.

Voor hulp met klusjes in en rond je huis, groot of klein, moet je dus bij de Klus- en Groendienst van De Biehal zijn! De handige Harry's en Hariettes steken de handen uit de mouwen voor:

  • Kleine herstellingswerken
  • Kleine onderhoudswerken
  • Tuinonderhoud (ook periodiek)
  • Schilder- en behangwerken
  • Kleine buitenwerken
  • Opruimen van kelder of zolder

Wil jij de hulp inschakelen van de mannen en vrouwen van de Biehal? Zorg- en hulpbehoevende personen met beperkte financiële middelen genieten van een sociaal tarief. Neem hiervoor contact op met het OCMW via ocmw@hamont-achel.be of 011 51 05 01. Voor andere inwoners geldt het standaard tarief: zij nemen best rechtstreeks contact op met de Klus- en Groendienst via www.debiehal.be/klussendienst of 011 79 03 90.

Lees verder