Doorgaan naar hoofdcontent

Sint-Lievens-Houtem: Zorgpunt Panacea voor Oekraïense vluchtelingen

Zorgpunt Panacea voor Oekraïense vluchtelingen
In het zorgpunt kunnen personen en families die reeds geregistreerd zijn in Sint-Lievens-Houtem terecht voor een eerste, medische preventieve check-up:
- Overlopen vragenlijst over je gezondheid en medicatie.
- Nazicht van je vaccinatiestatus na en planning nodige vaccinaties waar nodig.
- Screening op specifieke infectieziekten zoals TBC en op punt stellen behandeling wanneer nodig.
- Doorverwijzing indien zorgvraag.
- Opmaak basis medisch dossier, dat ter beschikking gesteld kan worden van de huisarts die je verder vast zal opvolgen.

Afspraak maken:
- Je kan elke werkdag bellen naar T 09 337 75 85 tussen 12 en 17 uur.
- Je kan een mail sturen naar zorgpunt@panaceagroep.be.
- Hou bij de hand of noteer in mail: naam, rijksregisternummer, gsm.
- Je kan iemand meebrengen om je te helpen bij vertaling. Is er nood aan extra hulp bij vertaling, vermeld dit zeker bij je aanmelding.

Locatie:
- Huisartsenwachtpost Panacea: Leeuwerikstraat 14a, Zottegem

Lees er alles over op www.sint-lievens-houtem.be/oekraine. De Oekraïense vertaling is daar beschikbaar.

Lees verder

Infolijnen voor opvanggezinnen en vluchtelingen
Heb je een vraag over de asielprocedure, opvang, huisvesting .. van mensen op de vlucht? Of heb je nood aan psychologische ondersteuning? Dan kan je terecht bij de Infolijn.

Deze infolijn zorgt ervoor dat mensen met al hun vragen en problemen ergens terecht kunnen.

De medewerkers van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, ORBIT vzw en Solentra vzw staan je graag bij met informatie, juridisch advies, tips en/of doorverwijzingen. Aarzel niet en bel hen op het nummer T 02 225 44 11.

Voor Oekraïense vluchtelingen is er een hulplijn met het nummer T 02 225 44 21 (in het Oekraïens).

Deze infolijnen zijn beschikbaar elke werkdag van 9 tot 12.30 uur.

Lees er alles over op www.sint-lievens-houtem.be/oekraine. De Oekraïense vertaling vind je daar.

Lees verder

Inzameling aan huis hechtgebonden asbest
Vanaf 13 juni 2022 zamelt ILvA hechtgebonden asbest ook aan huis in

Asbest werd in het verleden gebruikt voor heel wat toepassingen in en rond woningen, zoals golfplaten, leien, plantenbakken ... Omdat het inademen van asbestvezels gevaarlijk is, is het belangrijk dat dit materiaal op een veilige manier verwijderd, ingezameld en verwerkt wordt. Daarom zamelt ILvA vanaf 13 juni 2022 hechtgebonden asbest ook aan huis in.

Elk gezin heeft per kalenderjaar recht op 1 inzameling aan huis van hechtgebonden asbest. Je moet hiervoor plaatzakken en/of kuubzakken (bigbags) aankopen bij ILvA, die je kan vullen met hechtgebonden asbest. ILvA komt die gevulde zakken aan huis ophalen. Je mag maximaal 5 asbestzakken aankopen en aanbieden tijdens de inzameling.

Een plaatzak of kuubzak kost 30 euro per stuk. In die prijs is de asbestzak, de inzameling en de verwerking van je hechtgebonden asbest inbegrepen. Bij elke bestelling krijg je ook twee gratis sets persoonlijke beschermingsmiddelen en een folder over het veilig verwijderen van hechtgebonden asbest. Je kan de zakken bestellen via je Mijn ILvA account.

Vanaf 13 juni 2022 kan je de asbestzakken aankopen en een inzameling aan je woning regelen. Zowel gezinnen als verenigingen kunnen hier gebruik van maken.

Op het recyclagepark is er rond asbest niets veranderd. Je kan er dus nog steeds terecht met hechtgebonden asbest op dinsdag en donderdag tussen 16 en 19 uur op de geopende parken, op voorwaarde dat het verpakt is.

In Vlaanderen wil men tegen 2040 een asbestveilige regio zijn. Daar wil ILvA graag aan meewerken, want ook in onze regio zijn er nog veel woningen en gebouwen waar hechtgebonden asbest in verwerkt is. Je kan dat wel verpakt naar het recyclagepark brengen, maar wanneer je een stalletje of "koterij" afbreekt met asbestplaten, leien of andere grotere stukken, is het veel veiliger om het asbest aan je woning aan te bieden en er niet te veel mee rond te rijden.

ILvA merkt dat er een grote nood is aan deze werkwijze en biedt met deze regeling een veilige en goedkope oplossing voor heel wat gezinnen.

Meer info kan je hier vinden.

Lees verder