Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 18 mei 2022

Russische turner krijgt jaar schorsing én moet medaille inleveren na rel over Z-oorlogssymbool

HLN
Russische turner krijgt jaar schorsing én moet medaille inleveren na rel over Z-oorlogssymbool
De Internationale Turnfederatie (FIG) heeft Ivan Kulliak voor een jaar geschorst. De Russische turner krijgt de straf omdat hij begin maart op de wereldbeker in Doha met de letter 'Z' op zijn shirt op het podium verscheen. Daarmee betuigde hij steun aan de invasie van zijn land in Oekraïne.
Lees verder

Kinderfoto's online plaatsen? Onderzoekers UGent geven tips aan ouders: "Denk na over wie de beelden kan zien en maak je kind onherkenbaar"
Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een nieuw platform gelanceerd om (groot)ouders te informeren over het delen van foto's en andere informatie over hen kinderen op sociale media. Niet alleen zogenaamde 'momfluencers', maar iedereen kan aan de slag met de tips die de wetenschappers verzamelden bij allerhande experts.
Lees verder

Hoe ontsnap je aan de hoge inflatie? Onze geldexper­ten tonen hoe zij hun centen veiligstellen
De hoge inflatie maakt het leven duurder. We betalen meer aan de kassa van de supermarkt en onze koopkracht daalt. Een fenomeen waar ook onze geldexperten mee geconfronteerd worden. Daarom vertellen Pascal Paepen, Paul D'Hoore, Véronique Goossens, Charlotte Van Brabander en Cédric Proost hoe zij de hoge inflatie proberen te vermijden, én geven ze tips voor iedere belegger: "Doordat de beurzen zo zwak staan kan je relatief goedkoop instappen."
Lees verder

Matthias Schoenaerts vereeuwigt Sanda Dia met kunstwerk op festivalweide Werchter
Matthias Schoenaerts heeft op het terrein van Rock Werchter een kunstwerk gemaakt als eerbetoon aan Sanda Dia, de 20-jarige student die om het leven kwam tijdens een doopritueel. Op sociale media circuleren er ondertussen al verschillende beelden van het werk. Op de videobeelden is ook te zien hoe de acteur voor zijn kunstwerk poseert.
Lees verder

Pro League zit samen over nieuw format: op vijf jaar tijd naar een competitie van 12-12-12?
De Pro League brainstormt vandaag over het competitieformat. Op de tekentafel ligt een vijfjarenplan, met een trapsgewijze overgang naar een 12-12-12-formule. Hoe ze daar willen komen, leest u hieronder.
Lees verder

Een woning kopen of een woning huren: dit is het verschil op je rekening
Een huis kopen of een huis huren: wat is nu het beste? Een huis huren, is geld weggooien, klinkt het wel eens. Maar is dat echt zo? En als je een huis koopt, moet je dan niet decennialang de hand op de knip houden om alle kosten betaald te krijgen? Spaargids.be helpt je mee de beste keuze te maken.
Lees verder

ASSISEN LIVE. "De liefde was hem ontnomen, dus moesten ze kapot": advocaat van Maïlys' moeder ziet jaloezie als motief voor viervoudige moord
Bijna 5 jaar na de feiten verschijnt Alexander Dean (29) uit Varsenare voor het hof van assisen in Brugge voor viervoudige moord. De bodybuilder bracht op 25 juli 2017 z'n ex-liefje Maïlys Descamps (18) en haar grootouders Gery Cappon (68) en Marie-José Vanleene (64) om het leven in Moere. De nacht voordien had hij ook al fotograaf Jeroen Verstraete (39) doodgestoken in Sint-Amandsberg. Woensdag wordt verder gepleit over de schuld van de bodybuilder. In de loop van de avond valt vervolgens een arrest over de schuldvraag. Volg alles hieronder in onze liveblog.
Lees verder

ASSISEN LIVE. Alexander Dean (29) weet vanavond of hij schuldig is aan viervoudige moord: pleit verdediging de internering?
Bijna 5 jaar na de feiten verschijnt Alexander Dean (29) uit Varsenare voor het hof van assisen in Brugge voor viervoudige moord. De bodybuilder bracht op 25 juli 2017 z'n ex-liefje Maïlys Descamps (18) en haar grootouders Gery Cappon (68) en Marie-José Vanleene (64) om het leven in Moere. De nacht voordien had hij ook al fotograaf Jeroen Verstraete (39) doodgestoken in Sint-Amandsberg. Woensdag wordt verder gepleit over de schuld van de bodybuilder. In de loop van de avond valt vervolgens een arrest over de schuldvraag. Volg alles hieronder in onze liveblog.
Lees verder

Miami Heat wint eerste partij in Eastern Conference Final, met dank aan 41 punten van Jimmy Butler
Miami heeft de eerste finalewedstrijd in de Eastern Conference van de NBA naar zijn hand gezet. Het won in de eigen FTX Arena in Florida met 118-107 van Boston.
Lees verder

Russische tank staat zwaar toegetakeld op mijnenveld, maar dan komt er een andere aandraven
Een grote explosie heeft twee Russische tanks vernield in Oost-Oekraïne. Dronebeelden tonen twee Russische BMP-2's op een wei dat een mijnenveld blijkt te zijn. Een ervan reed al over een mijn en is zichtbaar toegetakeld. Wanneer de andere tank tegen hoge snelheid komt aanrijden, volgt er plots een enorme ontploffing. Mogelijk reed de tweede tank in volle vaart op een andere mijn. Bekijk hierboven de beelden.
Lees verder

Neerslagtekort nu al hoger dan in recordjaar 1976: weldra verboden om auto te wassen of zwembad te vullen?
De voorspelde regen voor de komende dagen zal ontoereikend zijn om de heersende droogte te verhelpen. Momenteel geldt nog code geel, maar de kans is reëel dat code oranje eind volgende week wordt afgekondigd, zo meldt Het Nieuwsblad. Dan kunnen er boetes uitgedeeld worden aan mensen die hun auto wassen, de tuin sproeien of hun zwembad vullen.
Lees verder

"Te lang wachten op de betaling van een factuur van 1.200 euro, dat overkomt me niet meer": Maureen Vanherberghen (34) vertelt over haar geldzaken
Zangeres en presentatrice Maureen Vanherberghen (34), die bij jong en oud bekend is van Ketnet, Q-music, 'De Verraders' en/of 'Vlaanderen Vakantieland', laat in haar portemonnee en haar ziel kijken. "Ik ben fan van vintage meubels omdat die gemaakt zijn om een leven lang mee te gaan."
Lees verder

Inbraak in justitiepaleis: deuren pas later open
In de nacht van dinsdag op woensdag is een inbraak gepleegd in het Brusselse justitiepaleis. Ten gevolge daarvan kon het publiek later dan normaal het gebouw betreden.
Lees verder

Grootmoeder (66) en kleindochter (3) gewond na zware woningbrand in Nieuwrode
In Nieuwrode, een deelgemeente van Holsbeek, zijn woensdagochtend twee gewonden afgevoerd naar het ziekenhuis na een zware woningbrand. Een 66-jarige vrouw en een van haar kleinkinderen liepen lichte brandwonden op en werden beide met rookintoxicatie afgevoerd naar het ziekenhuis.
Lees verder

REPORTAGE. Chirurg en slachtoffers over de gevaren van de elektrische step: "Eén ritje zal wel geen kwaad kunnen, dacht ik"
Tijdens de eerste drie maanden van 2022 steeg het aantal letselongevallen met e-stepgebruikers van 96 naar 296: een verdrievoudiging. En die gevolgen zijn niet mild. "In één klap breken ze beide kaken, beide kaakgewrichten én tanden. Vallen met een e-step is als vallen met vastgebonden handen en voeten. Ondingen zijn het. Blijf eraf. Neem de fiets", klinkt het bij mond-, kaak- en aangezichtschirurg Christophe De Foer. Drie slachtoffers doen hun verhaal: niet voor gevoelige zielen.
Lees verder

Wat is Poetin van plan met Oekraïense gevangenen van Azov-staalfabriek?
Zo'n 264 Oekraïense militairen, die zich verschanst hadden in de Azov-staalfabriek in havenstad Marioepol, zijn geëvacueerd naar Russisch gebied. Ze hebben de Russische belegering drie maanden lang overleefd. Maar wat nu? Hun lot is erg onzeker. Oekraïne stuurt aan op een ruil met Russische gevangenen, maar Poetin houdt die boot voorlopig af.
Lees verder

LIVE. Spanning stijgt voor Rangers en Frankfurt: "Zullen met enthousiasme spelen"
• Finale • Aftrap: 21u • Ramón Sánchez-Pizjuán (Sevilla) • Scheidsrechter: Slavko Vinčić (Slv)
Lees verder

Ongelukje met grote gevolgen: Biniam Girmay verlaat Giro nadat kurk in zijn oog schoot op podium
Biniam Girmay stapt na zijn ongelukje tijdens de podiumceremonie van gisteren uit de Giro. De Eritreeër kreeg de kurk van een fles prosecco in zijn oog en moest daarna naar het ziekenhuis. Zijn ploeg Intermarché-Wanty Gobert neemt geen enkel risico en houdt Girmay nu aan de kant.
Lees verder

Oude gloriën op zoek naar nieuwe roem, tot 150.000 supporters ter plekke en wat is de link met België? Alles wat u moet weten over de Europa League-finale
Het Spaanse Sevilla maakt zich op voor een invasie aan Duitse en Schotse voetbalfans: Eintracht Frankfurt en Rangers FC jagen vanavond in de Europa League-finale op hun tweede Europese triomf na lang vervlogen glorietijden. Spelen ook Belgische oudgedienden een hoofdrol?
Lees verder

Groener, goedkoper en gezonder: daarom wil jij je auto verruilen voor een e-bike
Denk je er wel eens over je auto aan de kant te zetten en je voortaan met een e-bike te verplaatsen? Dat is dan alvast een goed begin. Vind je het echter moeilijk je oude gewoonten en dat extra paar wielen te laten varen en je in een nieuw mobiliteitsavontuur te storten? HLN Shop trekt je graag over de streep en somt vijf goede redenen op om 'ja' te zeggen tegen die fiets.
Lees verder