Doorgaan naar hoofdcontent

Rusland draait gaskraan toe naar Nederlandse handelaar GasTerra omdat die weigert in roebels te betalen, ook Deense g...

HLN
Rusland draait gaskraan toe naar Nederlandse handelaar GasTerra omdat die weigert in roebels te betalen, ook Deense gasleveringen in gevaar
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt morgen met de levering van gas de Nederlandse gashandelaar GasTerra, die in handen is van onder meer Shell, Esso Nederland en de Nederlandse staat. Het gasbedrijf weigerde zijn rekeningen in roebels te betalen. Orsted, het grootste energiebedrijf van Denemarken, weigert zijn rekeningen ook in roebels te betalen en zegt dat het zich voorbereidt op het einde van de leveringen door Gazprom. De deadline verloopt dinsdag en Orsted wil in euro's blijven betalen.
Lees verder

OPROEP. Welke vraag wil jij stellen aan de uitbater van een parenclub?
Swingen is een type dans die ontstaan is in de jaren dertig. Maar voor sommige mensen betekent swingen iets helemààl anders, spannenders en heters. Zij doen namelijk aan partnerruil. Het is een wereld, gehuld in mysterie, die heel wat vragen opwekt. Wel, nu is het moment om die te stellen.
Lees verder

Irak veroordeelt IS-leider tot doodstraf voor aanslag in 2021
In Irak heeft het strafhof maandag een leider van terreurgroep Islamistische Staat (IS) veroordeeld tot de doodstraf, zo bericht het Franse persagentschap AFP. Als "belangrijkste verantwoordelijke" staat hij terecht voor een dubbele zelfmoordaanslag in januari 2021 in het centrum van de hoofdstad Bagdad.
Lees verder

Witsel wil nog drie jaar op topniveau voetballen en sluit België uit: "Nu nog niet terug naar Standard"
Waar ligt de toekomst van Axel Witsel (33)? Na vier jaar Borussia Dortmund werd zijn aflopende contract er niet meer verlengd. Een nieuwe club is er nog niet, wel weet de Rode Duivel dat hij nog drie jaar op topniveau wil blijven spelen. Om er dan snel aan toe te voegen: "België is dus geen optie."
Lees verder

Football Talk. Verkoop Chelsea afgerond: "Onze visie is duidelijk: we willen de fans trots maken"
Roman Abramovich heeft Chelsea definitief verkocht aan het Amerikaanse consortium rond de zakenman Todd Boehly, de mede-eigenaar van baseballteam Los Angeles Dodgers, en de groep Clearlake Capital. De Engelse voetbalclub heeft maandag in een persbericht bekendgemaakt dat de overdracht is afgerond.
Lees verder

Barsten in de Oekraïense eendracht: van een ontslagen veiligheidschef tot een verkochte Eurosong-trofee
In Oekraïne lijkt de eendracht die er door de oorlog ontstond, stilaan opgebruikt te zijn. Dat uit zich in een ontslagen veiligheidschef, een gewezen president die het land niet mocht verlaten en een verkochte Eurosong-trofee.
Lees verder

ROLAND GARROS. Deens toptalent Rune (19) houdt Tsitsipas uit kwartfinales - Greet Minnen knokt zich naar plaats in kwartfinales dubbelspel
Stefanos Tsitsipas (ATP 4) heeft zich maandag niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen. De Griek, het vierde reekshoofd, botste in de vierde ronde (achtste finales) op het Parijse gravel op de Deen Holger Rune (ATP 40), die het haalde in vier sets: 7-5, 3-6, 6-3 en 6-4. De partij duurde 3 uur en 4 minuten.
Lees verder

Egypte pakt uit met honderden sarcofagen en bronzen beeldjes die recent ontdekt werden
Egypte pakt uit met een indrukwekkende tentoonstelling van kunstvoorwerpen die recent blootgelegd werden in de befaamde begraafplaats Sakkara. Het gaat onder meer om 250 beschilderde sarcofagen en 150 bronzen beeldjes van oude goden.
Lees verder

Vandaal op Brugs festival is mogelijk ontmaskerd, organisatie blijft achter met financiële kater: "Dader blijft welkom als hij z'n fout toegeeft"
Anderhalve dag nadat het Brugse festival Nomade Open Air vroegtijdig moest stilgelegd worden na vandalisme, heeft de politie de identiteit van een verdachte in handen. Intussen is duidelijk dat de dader flink wat schade aanrichtte met het brandblusapparaat. "Vijf dure toestellen met een waarde van minstens 15.000 euro zitten onder het poeder", zucht organisator Joris Vandaele. Ondanks de financiële kater is de man evenwel opvallend mild voor de vandaal.
Lees verder

Mogelijke identiteit bekend van vandaal die toesloeg op Brugs festival, organisatie blijft achter met financiële kater: "Dader blijft echter welkom als hij z'n fout toegeeft"
Anderhalve dag nadat het Brugse festival Nomade Open Air vroegtijdig moest stilgelegd worden door een vandalenstreek, heeft de politie een identiteit van een verdachte in handen. Intussen wordt duidelijk dat de dader flink wat schade aanrichtte met het brandblusapparaat. "Vijf dure toestellen met een waarde van minstens 15.000 euro zitten onder het poeder", zucht organisator Joris Vandaele. Ondanks de financiële kater is de man echter opvallend mild voor de vandaal.
Lees verder

Man (49) verspreidt flyers met naaktfoto van ex: "En hij zette stiekem opgenomen seksfilmpje online"
Een 49-jarige Franse man riskeert een celstraf van twee jaar en een boete van 8.000 euro wegens belaging, het stiekem maken en verspreiden van intieme beelden en een resem (14 in totaal) andere tenlasteleggingen tegenover zijn ex-partner. Het koppel ging in 2015 uit elkaar en de 6,5 jaar die daarop volgden waren volgens het slachtoffer een ware hel. Flyers met haar naaktfoto op werden verspreid bij haar buren, vrienden en familie. Daarnaast stuurde de man mails met die foto naar haar collega's en werkgevers. Ook plaatste hij een stiekem gefilmde sekstape online en maakte hij een vals profiel aan op escortewebsites met haar telefoonnummer bij. Volgens de man werd hij erin geluisd en heeft de vrouw dit allemaal zelf gedaan, om hem in een slecht daglicht te plaatsen.
Lees verder

Vasile Usturoi zorgt op EK boksen voor amateurs voor eerste Belgische goud sinds 1951
Vasile Usturoi heeft zich maandag in de Armeense hoofdstad Jerevan op het EK olympisch boksen tot kampioen gekroond in de categorie tot 57 kilogram. De 25-jarige Brusselaar schenkt België de eerste gouden EK-medaille sinds 1951.
Lees verder

"Mijn hart brak toen ik kleuters uit die auto zag kruipen": Bewoners in shock na zware crash tegen gevel
Een jong gezin is in de nacht van zondag op maandag tegen een woning gecrasht in Wellen. Twee kleuters van 3 en 5 konden uit het voertuig klauteren en zijn gewond. Hun mama (36) geraakte ernstig gewond en licht in een kunstmatige coma. "Toen ik die kindjes zag, brak mijn hart", vertelt de bewoner tegen wiens woning de auto knalde.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Biden: "VS zal geen raketwerpers leveren die Rusland kunnen treffen" - "Azov-strijders riskeren de doodstraf"
De Verenigde Staten zullen geen geavanceerde raketwerpers aan Oekraïne leveren waarmee het Russisch grondgebied getroffen zou kunnen worden. Dat verklaarde de Amerikaanse president Joe Biden aan de pers. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Silvio Berlusconi (85) dommelt even in tijdens finale, maar maakt toch comeback in Serie A met Monza: "En nu de scudetto winnen"
Welkom terug, Silvio Berlusconi. De controversiële oud-voorzitter van AC Milan maakt straks zijn comeback in de Serie A met... promovendus AC Monza. "Nu willen we de scudetto pakken."
Lees verder

PORTRET. Johnny Sax (85), 59 jaar dé saxofonist van Will Tura, is niet meer: "Toen hij destijds stopte, paste ik mijn repertoire aan. Die man was onvervangbaar"
"We waren enorm goede vrienden, ook in onze privélevens. Ik ben zelfs peter van een van zijn dochters." Will Tura (81) rouwt om de dood van André Heyvaerts (85), beter bekend als Johnny Sax. De man was maar liefst 59 jaar saxofonist voor Tura. "Ik prijs me gelukkig dat ik zo'n topmuzikant al die jaren in mijn band mocht hebben", vertelt de zanger, die mooie anekdotes uit zijn geheugen opdiept.
Lees verder

"Zelfs dertigers wilden mijn jongen dood. Hen wil ik gestraft zien": na duizenden bedreigingen over 'needle spiking' dienen moeder en zoon klacht in
"We zaten 's nachts huilend in de auto voor het politiekantoor, en niemand kon ons helpen." Bijna vier dagen lang kreeg Jaimy (15) doodsbedreigingen nadat hij beschuldigd werd van 'needle spiking' op het We R Young-festival in Hasselt. Feiten waar de tiener niets mee te maken heeft, maar intussen eet of slaapt hij nog amper. "Zo groot als die storm van bedreigingen was, zo massaal moeten de excuses volgen op sociale media", vindt zijn mama Marie-Claire.
Lees verder

"Zelfs dertigers wilden mijn zoon dood. Hen wil ik gestraft zien": moeder en zoon dienen klacht in na duizenden bedreigingen over 'needle spiking'
"We zaten 's nachts huilend in de auto voor het politiekantoor, en niemand kon ons helpen." Bijna vier dagen lang kreeg Jaimy (15) doodsbedreigingen nadat hij beschuldigd werd van 'needle spiking' op het We R Young-festival in Hasselt. Feiten waar de tiener niets mee te maken heeft, maar intussen eet of slaapt hij nog amper. "Zo groot als die storm van bedreigingen was, zo massaal moeten de excuses volgen op sociale media", vindt zijn mama Marie-Claire.
Lees verder

Uh-Oh! De Teletubbies blazen 25 kaarsjes uit: wat verklaart hun succes? "Ik werd behandeld als een Hollywoodster"
Vraag een willekeurige dertigplusser om de volgende zin af te maken: "Het zonnetje lacht, de lucht is blauw...." en, jawel, het gros zegt onmiddellijk: "Teletubbies, kom maar gauw!" 25 jaar geleden veroverde peuterserie 'Teletubbies' immers de hele wereld. Op een bepaald moment gingen er zelfs meer Teletubbies-platen over de toonbank dan Spice Girls-singles. Al weerklonk er ook kritiek. "De show moedigt aan tot homoseksualiteit en houdt kinderen dom."
Lees verder

Beste openingsweekend ooit voor Tom Cruise dankzij nieuwe 'Top Gun'-film
Tom Cruise (59) heeft met zijn langverwachte vervolg op 'Top Gun' uit 1986 wereldwijd een grote hit te pakken. De actiefilm, waarin hij voor de tweede keer het personage Maverick vertolkt, bracht afgelopen weekend wereldwijd 248 miljoen dollar (230 miljoen euro) op. Hiermee is het volgens Amerikaanse media de beste opening voor Tom Cruise in zijn hele carrière.
Lees verder