Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 9 mei 2022

Queen geeft om gezondheidsredenen verstek voor troonrede

HLN
Queen geeft om gezondheidsredenen verstek voor troonrede
Door gezondheidsproblemen ontbreekt de Britse koningin Elizabeth dinsdag bij de traditionele opening van het Britse parlementaire jaar. Er zijn weer problemen opgetreden met haar mobiliteit, meldt Buckingham Palace. Ze wordt vervangen door haar zoon en beoogd opvolger, prins Charles. Hij zal nu de Britse troonrede houden.
Lees verder

Plat op de buik, met een schotwonde en een dode ree naast hem: wat is er gebeurd met fervent jager Patrick (63) uit Kemmel?
Op de flanken van de Kemmelberg is zondagavond het levenloze lichaam teruggevonden van fervent jager Patrick Geelhand de Merxem (63). Plat op de buik, met een schotwonde in de buikstreek en een dode ree naast hem. Het parket heeft het raden naar wat er is gebeurd. "Patrick had geen vijanden", zegt zijn broer Jean-Pierre (71).
Lees verder

Al 18.000 gevaarlijke fietspunten op de kaart gezet: doe hier ook mee aan VeloVeilig Vlaanderen
VeloVeilig, het initiatief van HLN om Vlaanderen fietsveiliger te maken, is vandaag als een raket uit de startblokken geschoten. Intussen hebben jullie al meer dan 18.000 gevaarlijke fietspunten op de kaart gezet. Ook u kunt de kaart verder aanvullen, en zo maken we Vlaanderen samen VeloVeilig.
Lees verder

Zelensky geeft medaille aan dappere Jack Russel die al meer dan 200 explosieven vond
Hij is de beroemdste speurhond van Oekraïne en dé held van de natie. Jack Russel 'Patron' vond al meer dan 200 explosieven en werd voor zijn noeste arbeid geëerd met een medaille door president Zelensky.
Lees verder

Poging tot ontvoering van kind in Doornik
In de omgeving van Doornik (provincie Henegouwen) heeft een onbekende zaterdag geprobeerd een kind te ontvoeren. Dat meldt de Franstalige krant Nord Eclair. Het parket van Doornik bevestigt maandag dat er iets verdachts is gebeurd maar geeft geen details.
Lees verder

Miljoenen Britten moeten uit geldgebrek maaltijden overslaan
Miljoenen Britten worden om financiële redenen gedwongen minder te eten of maaltijden over te slaan. Dat blijkt uit een studie die vandaag werd gepubliceerd. De situatie is sinds het begin van het jaar dramatisch is verslechterd omdat de kosten van levensonderhoud de pan uit rijzen.
Lees verder

Justine Henin probeert zieke kindjes aan het sporten te krijgen met nieuw project: "Ook in hún strijd kunnen ze zo grenzen verleggen"
Met evenveel bevlogenheid als in haar tenniscarrière zet Justine Henin (39) zich in voor het goede doel: in een Luiks ziekenhuis wil ze met haar Justine Henin Foundation helpen zieke kindjes aan het sporten te krijgen.
Lees verder

Viervoudig moordenaar werkt hoe langer hoe minder mee: na de arrestatie lachte hij, nu durft hij niet meer naar zijn mes kijken
Of hij op het scherm vooraan naar een foto van zijn eigen Rambo-mes kon kijken? Néén. Dat kan Alexander Dean (29) dus niet - zoals bekend lukt praten over de moorden ook niet meer. "Twee grootouders hebben vanop de eerste rij gezien hoe híj hun kleindochter doodstak. Ooit gedacht hoe dát voor hen was", vroeg Jef Vermassen.
Lees verder

China lanceert onbemand vrachtschip naar zijn ruimtestation
China heeft maandag succesvol een onbemand vrachtruimteschip naar zijn ruimtestation gelanceerd. Dat was rechtstreeks op de Chinese staatstelevisie te zien.
Lees verder

Historici waarschuwen voor revisionisme: "Zoek geen positieve aspecten van kolonisatie"
Twee historici hebben de Kamercommissie die zich buigt over het koloniaal verleden van België gewaarschuwd dat ze aan de verleiding moeten weerstaan om positieve aspecten van de kolonisatie te zoeken. Aan de basis van het hele fenomeen ligt namelijk het gebruik van geweld tegen de lokale bevolking.
Lees verder

Terreurkoppel riskeert opnieuw 18 jaar, maar Iraanse verzetsbeweging wil zwaardere maatregelen: "Iraanse ambassades in Europa zijn broedhaarden voor terrorisme"
Het Antwerpse hof van beroep beslist morgen over het lot van Amir S. en Nasimeh N., het beruchte Iraanse 'terreurkoppel' dat in Wilrijk woonde. In eerste aanleg kregen zij tot 18 jaar cel voor hun rol in de verhinderde aanslag op een bijeenkomst van een Iraanse verzetsbeweging in Frankrijk. Het National Council of Resistance of Iran (NCRI) kijkt alvast uit naar de uitspraak en lijkt geen angst te hebben. Nochtans zijn de strafmaten voor hen niet het belangrijkst. "De EU moet haar houding jegens Teheran drastisch omgooien."
Lees verder

Oogetuigenverslag uit Moskou. Andreas woont voor ons de Russische parade bij op Overwinningsdag: "Wat valt er hier te lachen?"
De Nederlandse Andreas (48) woont al zeven jaar in Rusland, waar hij Engels doceert in een privéschool. Omwille van zijn vrouw en kind kan hij niet zomaar vertrekken, dus blijft hij in zijn nieuwe moederland dat steeds autocratischer en repressiever wordt. Vandaag trok hij voor ons naar de Parade op Overwinningsdag, maar in plaats van loeiend patriottisme trof hij er een matig enthousiast publiek aan.
Lees verder

Ooggetuigenverslag uit Moskou. Andreas woont voor ons de Russische parade bij op Overwinningsdag: "Wat valt er hier te lachen?"
De Nederlandse Andreas (48) woont al zeven jaar in Rusland, waar hij Engels doceert in een privéschool. Omwille van zijn vrouw en kind kan hij niet zomaar vertrekken, dus blijft hij in zijn nieuwe moederland dat steeds autocratischer en repressiever wordt. Vandaag trok hij voor ons naar de Parade op Overwinningsdag, maar in plaats van loeiend patriottisme trof hij er een matig enthousiast publiek aan.
Lees verder

"Russische economie krimpt nog harder dan gedacht"
De Russische economie krimpt dit jaar door alle westerse sancties nog harder dan eerder gedacht. Het Russische ministerie van Financiën verwacht een daling tot 12 procent, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Eerder ging het Russische ministerie van Economische Zaken nog uit van een neergang van 8 procent.
Lees verder

VeloVeilig-karavaan is eraan begonnen: "Heel wat moois, maar ook nog stapel werk"
"Dit, een fietspad? Levensgevaarlijk." De eerste dag van de VeloVeilig-Ronde was er al meteen een die duidelijk maakte: er ligt nog werk op de plank. Gelukkig fietste onze VeloVeilig-man Stijn Vlaeminck vandaag ook over talloos veel onberispelijke fietspaden. We zetten ons in zijn wiel.
Lees verder

Rechtszaak bekende choreograaf die minstens 7 tieners misbruikt zou hebben, gaat door achter gesloten deuren
De behandeling van de zaak tegen de bekende choreograaf Kris D.J. (59) uit Dendermonde werd maandagochtend achter gesloten deuren behandeld. Dat besliste de rechtbank op aanvraag van één van de advocaten van de slachtoffers. D.J. wordt ervan verdacht minstens zeven tieners misbruikt en verkracht te hebben. Intussen zou hij zich nog altijd uitgeven voor choreograaf.
Lees verder

Genk-spelers verzoenen zich in gesprek met supporters
• Speeldag 4 Europe play-offs • Aftrap: dinsdag, 21u • Cegeka Arena • Charleroi en Genk speelden afgelopen weekend 2-2 gelijk
Lees verder

Menen klopt Roeselare op de Volleyproms: 21-jarige Rotty verkozen tot Rookie én Speler van het Jaar, Frank Depestele is beste coach
Niet Roeselare, dat met een 13de kampioenstitel zich op het terrein de sterkste had getoond, maar Menen – de verrassende underdog die met z'n onbevangenheid en enthousiasme alle sympathie afdwong – ging met de meeste prijzen lopen op de Volleyproms. Bingo voor de 21-jarige Seppe Rotty, verkozen tot Speler van het Jaar en ook Rookie én voor coach Frank Depestele.
Lees verder

Test Aankoop wil dat zonnecrèmes die onvoldoende beschermen hun verpakking aanpassen
Consumentenorganisatie Test Aankoop dient klacht in bij de FOD Volksgezondheid omdat verschillende zonnecrèmes van verschillende merken niet de bescherming bieden die ze beloven. Dat meldt de organisatie zelf na een onderzoek van zestien zonnecrèmes. Daaruit blijkt dat drie producten niet voldoende beschermen. "Wij vragen dat de producten uit de handel worden genomen of dat de beschermingsfactor op de verpakking op zijn minst wordt aangepast", zegt woordvoerder Simon November.
Lees verder

Van ruzie, tot beenamputatie, tot coma en vroege dood: overlijden Jody Lukoki (29) slaat in als een bom
Jody Lukoki, oud-speler van Ajax, PEC en Cambuur, is vanochtend op tragische wijze overleden. De rappe aanvaller tekende een jaar geleden bij FC Twente. Wat volgde was een zware knieblessure, ontslag vanwege huiselijk geweld en een ruzie die hij uiteindelijk moest bekopen met de dood.
Lees verder