Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 29 mei 2022

PORTRET. Lukas Dhont, ons prijsbeest in Cannes: “Als kind had ik heel weinig vrienden”

HLN
PORTRET. Lukas Dhont, ons prijsbeest in Cannes: "Als kind had ik heel weinig vrienden"
Het filmfestival van Cannes houdt van Lukas Dhont (31). Nadat de regisseur er vier jaar geleden de 'Caméra d'or' won, de prijs voor beste debuut, kreeg hij zaterdagavond voor opvolger 'Close' de 'Grand Prix', oftewel de zilveren medaille. Die massale liefde van publiek en collega's voor de regisseur vormt een groot contrast met z'n eenzame jeugd, die als inspiratie diende voor z'n tweede langspeler. Een portret van een groots filmmaker, en z'n twee belangrijkste steunpilaren: z'n moeder en z'n wederhelft Davy Parmentier (38), creatief directeur bij VTM. "M'n vriend heeft er minder problemen mee om in het openbaar m'n hand vast te houden."
Lees verder

Topdokter Guy T'Sjoen: "Ik was 17 en in de cinema zag ik personages die homo en transgender waren. Een wereld ging open"
Wanneer is iets een nare herinnering? En wanneer een trauma? Guy T'Sjoen was acht jaar toen drie harde internaatsjaren hem bittere levenslessen leerden. Maar zónder was hij misschien niet de topdokter geworden die hij vandaag is. "Het begint allemaal nog maar. Daar ben ik van overtuigd."
Lees verder

De 16 Vragen van De Wachter aan topdokter Guy T'Sjoen: "Aan het internaat hield ik een afkeer over voor alles wat met godsdienst te maken heeft"
Wanneer is iets een nare herinnering? En wanneer een trauma? Guy T'Sjoen was acht jaar toen drie harde internaatsjaren hem bittere levenslessen leerden. Maar zónder was hij misschien niet de topdokter geworden die hij vandaag is. "Het begint allemaal nog maar. Daar ben ik van overtuigd."
Lees verder

Vicepresident Harris roept op tot verbod op aanvalswapens na schietpartij in Texas: "Ontworpen voor specifiek doel. Om snel veel mensen te doden"
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft zaterdag opgeroepen tot een verbod op aanvalswapens. Die wapens zijn "oorlogswapens die geen plek hebben in een maatschappij", zei ze volgens de media.
Lees verder

Harry Styles doneert aan organisatie voor strenge wapenwetgeving
De Britse zanger Harry Styles heeft geld toegezegd aan een organisatie die ijvert voor verantwoord wapenbezit in de Verenigde Staten.
Lees verder

Mulder en Degryse overladen Courtois met lof: "Híj is de overwinnaar, zijn ploeg stelde niks voor"
"Fenomenaal." Anders konden Marc Degryse en Jan Mulder de prestatie van Thibaut Courtois in de Champions League-finale niet omschrijven. Voor Real Madrid waren ze echter wel zeer kritisch. Bekijk hierboven hun volledige analyse.
Lees verder

Waarom 'She Goes Nana' van The Radio's geen hit werd in Engeland: "Iedereen dacht dat het over maandverband ging"
Vanaf vandaag warmt VTM de kijkers helemaal op voor de grote revival van 'Tien Om Te Zien', deze zomer. In 'De Tien Om Te Zien' worden ze meegenomen op een nostalgische trip down memory lane langs de opvallendste TOTZ-momenten.
Lees verder

Sarah van Soelen wil niet te zien zijn in docu rond André Hazes: "Ik wil verder met mijn leven"
Sarah van Soelen (26), die ex-vriendin van André Hazes (28), wil liever niet te zien zijn in de komende documentaire over haar ex. De opnames van de docu vonden plaats toen Sarah en André nog een koppel waren, maar zij wil naar eigen zeggen verder met haar leven. "Wij willen er graag uitgeknipt worden."
Lees verder

Iljo Keisse, toekomstig ploegleider, maar eerst nog een half jaar coureur: "Voelen dat ik nog niet tot op de draad versleten ben: dat doet deugd"
Halfweg zijn laatste seizoen. Iljo Keisse (39) zit op een kantelpunt: nu al gretig voor wat straks komt — een nieuw leven als ploegleider — en tegelijk ontgoocheld omdat zijn laatste maanden niet zijn wat hij had gehoopt. "Gent-Wevelgem was mijn laatste grote klassieker, maar het was geen mooie dag. Ik heb er niet van genoten."
Lees verder

De tien geboden van Lynn Wesenbeek: "Ik aanvaard dat mijn leven soms uit balans is"
Lynn Wesenbeek (59) was jarenlang hét gezicht van VTM. Nadat ze in 1987 tot Miss België werd gekroond, werd ze meteen aan de mouw getrokken door Guido Depraetere en Mike Verdrengh, die de commerciële televisie in Vlaanderen aan het voorbereiden waren. Twee jaar later was VTM een feit en werd Lynn de leading lady van de zender. Van presentatrice groeide ze door tot ankervrouw van het nieuws, maar tien jaar geleden kwam abrupt een einde aan haar tijd bij VTM
Lees verder

In drie dagen van Aarlen naar Meersel-Dreef, 300 kilometer dwars door België: "Afgezien, maar die 12.000 euro voor Kom Op Tegen Kanker is mooi"
Ze hebben naar eigen zeggen toch wel wat afgezien, maar Roel Groen en Wout Meir hebben hun stunt tot een goed einde gebracht. Zo'n 300 kilometer liepen ze dwars door België, van Aarlen naar Meersel-Dreef, en op die manier zamelden ze niet minder dan 12.000 euro voor Kom Op Tegen Kanker. "Dit bedrag maakt alles goed", lachen de twee lopers. Steunen kan zondag 29 mei nog via de actiepagina van Kom Op Tegen Kanker via deze link.
Lees verder

Vliegtuig met 22 mensen aan boord verdwenen in Nepal
Een klein vliegtuig met 22 mensen aan boord wordt in Nepal vermist. Het toestel van de particuliere luchtvaartmaatschappij Tara Air verdween op een binnenlandse vlucht van de toeristische stad Pokhara naar het circa 70 kilometer noordelijker gelegen Jomsom.
Lees verder

Zo woont ex-Ketnet-wrapper Charlotte Leysen (34): "Ons interieur herinnert ons elke dag aan onze fijne reizen"
Presentatrice Charlotte Leysen (34) neemt je deze zomer op tv mee naar de festivals, waar eindelijk weer bands uit alle windstreken neerstrijken. Daar voelt de ex-Ketnet-wrapper zich als globetrotter helemaal thuis. En ook in de Amsterdamse flat waar ze met haar vriend Mark (39) woont, komt moois uit de hele wereld samen.
Lees verder

Britse regering wil tankstations die accijnsverlaging niet toepassen aan de kaak stellen
De Britse premier Boris Johnson is van plan om tankstations die een door de regering besliste accijnsverlaging niet doorrekenen publiekelijk aan de kaak te stellen. Dat schrijft 'The Sunday Times'.
Lees verder

Passagierster ontsnapt aan dood na klap tegen vrachtwagen in Rekkem
Langs de N58 in Rekkem (Menen) is zaterdagnacht een Franse passagierster aan de dood ontsnapt. De Peugeot 206 waarin ze zat knalde met de rechterkant tegen een geparkeerde vrachtwagen. Ze liep slechts lichte verwondingen op. De chauffeur en een tweede passagierster bleven ongedeerd.
Lees verder

Thibaut Courtois zet na CL-triomf vraagteken achter interlandbreak: "Ik speelde met pijn en moet bekijken wat we de volgende dagen zullen doen"
Thibaut Courtois werd verkozen tot man van de match in de gewonnen Champions League-finale met Real Madrid. Na afloop was hij euforisch, maar deed hij voor de VTM-micro ook een onthulling. "Ik speel al het hele jaar met pubalgie. Ook vandaag had ik pijn. Ik moet bekijken met de bondscoach wat we zullen doen de komende dagen."
Lees verder

"Mensen komen bij ons aperitieven, niet meer op restaurant": 3 marktkramers over de comeback van de markt
Wie post-corona naar de markt gaat in het weekend, kan er niet naast kijken: steeds meer mensen spreken af aan hun favoriete eetkraam om gezellig te aperitieven met vrienden. "Een kroketje met cava is de nieuwe koffie met pannenkoek" vertelt Alain Veeckmans van De Vuurtoren uit Antwerpen. Onze culinaire journaliste praat met drie marktkramers over de voor- en nadelen van deze nieuwe evolutie en tipt de tien leukste markten in Vlaanderen.
Lees verder

3 bekende marktkramers over de sociale beleving op de markt: "In het weekend komen mensen bij ons aperitieven met een cava en een kroketje"
Wie in het weekend naar de markt gaat, kan er niet naast kijken: steeds meer mensen spreken af aan hun favoriete kraampje om gezellig te aperitieven met vrienden of om er een hapje te eten. "De markt is weer een ontmoetingsplaats zoals vroeger", bevestigt Joris Van Duffel van De Blauwe Kiosk in Gent. Drie marktkramers vertellen hoe ze het marktleven zien evolueren én of ze dat goed of slecht nieuws vinden.
Lees verder

Siemens haalt in Egypte grootste bestelling ooit binnen: 8,1 miljard euro aan spoorwegen en treinen
De Duitse industriële groep Siemens mag in Egypte een hogesnelheidsspoornet gaan bouwen. Het miljardenorder is het grootste ooit in de 175-jarige geschiedenis van Siemens, aldus het bedrijf.
Lees verder

Zijn familie zag hem uitblinken, de internationale pers ook: "Koning Courtois is de beste doelman van de wereld"
De man die Real Madrid de Champions League bezorgde. Onze journalist in het Stade de France zette zijn volgspot op Thibaut Courtois en zag monden openvallen. En dat was ook het geval bij de internationale pers. "De beste keeper op de planeet, dat is hij."
Lees verder