Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 27 mei 2022

Politie opent gloednieuw kantoor op campus PXL in Hasselt: “Studenten moeten ergens terecht kunnen als ze zich onve...

HLN
Politie opent gloednieuw kantoor op campus PXL in Hasselt: "Studenten moeten ergens terecht kunnen als ze zich onveilig voelen"
De politiezone LRH krijgt een gloednieuw kantoor aan PXL-Congress op de Elfde-Liniestraat in Hasselt. Studenten kunnen er terecht bij studenteninspecteur Elfi Nijssen of één van haar collega's.
Lees verder

Open Vld dient wetsvoorstel in voor een federale kieskring, ook Groen voorstander
"Alexander De Croo hoeft als premier geen verantwoording af te leggen in Franstalig België, want niemand kan er op hem stemmen", zegt Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. "Dat is niet normaal." Samen met Kamerlid en partijgenoot Patrick Dewael hij een wetsvoorstel in om een federale kieskring in te voeren, waarbij 20 van de 150 Kamerzetels ingevuld worden door nationale kandidaten, zo schrijft 'De Standaard' vrijdag. Lachaert licht het voorstel toe in HLN LIVE.
Lees verder

Wimbledon streeft naar meer gelijkheid en schrapt aanspreektitel 'Miss' en 'Mrs' van winnaarsbord
Wimbledon gaat de aanspreektitels 'Miss' en 'Mrs' verwijderen van het bord met daarop alle winnaressen van het grandslamtoernooi. Volgens de krant The Times is dat besluit van Wimbledon weer een stap naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Van de winnaars van het mannentoernooi staan alleen hun voorletter en achternaam op het bord.
Lees verder

Beleggers klagen Elon Musk aan om marktmanipulatie bij aankoop Twitter-aandelen: 156 miljoen dollar bespaard
Een groep beleggers heeft miljardair Elon Musk in de Verenigde Staten aangeklaagd. Volgens de investeerders had de eigenaar van autobouwer Tesla in maart bekend moeten maken dat hij meer dan 5 procent van Twitter had gekocht. Musk bleef echter aandelen kopen van het socialmediabedrijf en maakte begin april bekend 9,2 procent te bezitten.
Lees verder

LIVE F1. Verstappen verwacht hectisch weekend in Monaco - McLaren zet naam Senna op Formule 1-auto's
Met de GP van Monaco trekt de Formule 1 naar een van de meest legendarische circuits op de kalender. De race in het Prinsdom brengt quasi altijd spektakel. Neemt Ferrari zondag revanche voor het pechweekend in Barcelona? Of wordt het een vier op rij voor Max Verstappen? Mis in onderstaande liveblog niets van de persconferenties, nieuwtjes, kwalificaties en race zelf.
Lees verder

QUIZ. 7 Dagen, 7 Vragen. Hoe goed ben jij op de hoogte van de actualiteit?
Zeven dagen, zeven vragen. Bewijs dat je de actualiteit beter beheerst dan Stef Wauters, Dany Verstraeten en Goedele Wachters samen.
Lees verder

Van een gewaagde (en geslaagde) gok gesproken: rapper Drake houdt miljoen dollar over aan triomf van Curry en co in NBA
De Golden State Warriors hebben zich voor de zesde keer in acht jaar tijd geplaatst voor de NBA Finals. De ploeg uit San Francisco pakte de titel in het westen door het vijfde duel met de Dallas Mavericks te winnen (120-110). Tot groot jolijt van Drake: de Canadese rapper hield een miljoen dollar over aan de triomf.
Lees verder

Dit moet je weten over het bezoek van Kevin De Bruyne aan Drongen: hoe laat komt hij? Staat hij open voor foto's? Waar moet je parkeren?
Drongen is the place to be dit weekend voor voetbalminnend Vlaanderen. Op de terreinen van KVE Drongen vindt de KDB Cup plaats, een jeugdtoernooi waar ploegen van heel Europa op afkomen. Sterspeler Kevin De Bruyne – naar wie de Cup vernoemd werd – komt ook langs. Hieronder een antwoord op jouw praktische vragen.
Lees verder

Na kritiek op tv-programma 'Da's dikke liefde' en de focus op BMI om af te vallen: Britse arts en Belgische diëtist helpen 5 misverstanden de wereld uit
Het nieuwe programma 'Da's dikke liefde', waarin vier 'zwaardere' koppels naar een gezonder gewicht begeleid worden, veroorzaakt heel wat commotie. "Niet meer van deze tijd", klinkt het online. "Onze maatschappij gebruikt te vaak een gezondheidsaanpak gefocust op gewicht", vindt ook de Londense arts Joshua Wolrich. Wat zeggen gewicht en BMI écht over gezondheid? Diëtist Michaël Sels en dr. Joshua Wolrich helpen 5 misverstanden voor eens en altijd de wereld uit.
Lees verder

LIVE GIRO. Maken Hindley en Landa van Sloveens uitje gebruik om roze trui Carapaz onder druk te zetten?
Na de prelude in Hongarije maakt de Ronde van Italië vandaag opnieuw een uitje naar het buitenland. In de 19de rit rijdt het peloton namelijk even door Slovenië, met daarin de lastige beklimming naar Kolovrat. Maken Jai Hindley en Mikel Landa van deze voorlaatste kans gebruik om roze trui Richard Carapaz onder druk te zetten? Op deze pagina volgt u de hele etappe op de voet.
Lees verder

Meer dan 31.000 deelnemers aan 20 km van Brussel
Al meer dan 31.000 mensen hebben zich ingeschreven voor de 42ste editie van de 20 kilometer door Brussel, die zal plaatsvinden op zondag 29 mei. Dat meldt de organisatie, die op 32.000 deelnemers hoopt uit te komen op de dag van het evenement.
Lees verder

LIVE. Sadio Mané geeft Liverpool na finale duidelijkheid - Klopp denkt niet aan wraak voor verloren CL-finale: "Zo zit Liverpool niet in elkaar"
Zaterdag is het zover. De finale van de Champions League tussen Liverpool en Real Madrid. Volg alle nieuwtjes, persconferenties en op de dag zelf uiteraard de match in onderstaande liveblog.
Lees verder

Van zonneboiler tot warmtenet: zo verwarmen we onze huizen in de toekomst
Hoop je op een zachte landing na het zien van je ontplofte energieafrekening? Dan moeten we je teleurstellen. "Goedkoop gas komt nooit meer terug", stelt energie-expert Pieter Vingerhoets in een gesprek met bouwsite Livios. Zijn advies? "Investeer in een warmtepomp én in zonne-energie".
Lees verder

"Goedkoop gas komt nooit meer terug": zo zullen we in de toekomst onze huizen verwarmen volgens de energie-expert
Hoop je op een zachte landing na het zien van je ontplofte energieafrekening? Dan moeten we je teleurstellen. "Goedkoop gas komt nooit meer terug", stelt energie-expert Pieter Vingerhoets in een gesprek met bouwsite Livios. Zijn advies? "Investeer in een warmtepomp én in zonne-energie".
Lees verder

Producers over beschuldigingen Kevin Spacey: "Niet iedereen wil blijkbaar dat hij weer gaat acteren"
De Amerikaanse acteur Kevin Spacey (62), die aangeklaagd is voor vier gevallen van aanranding bij drie mannen, kan op de steun rekenen van zijn team. "Er zijn mensen die willen dat hij niet optreedt, maar ze zijn in de minderheid", laten de producers van zijn laatste film weten.
Lees verder

Hoe ga je claustrofobie te lijf? Psychiater: "Begin met 5 minuten oefenen, maar let erop dat je niet te snel wil gaan"
Nu we weer volop mogen reizen met het vliegtuig, breekt bij sommigen ook weer het angstzweet uit bij de gedachte aan die gesloten ruimte. Hoe komt het dat je claustrofobisch wordt, en hoe geraak je ervan verlost? Chris Bervoets is psychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, waar hij zowel dwangneuroses als fobiëen bestudeert. Hij geeft ons een inkijk in het mechanisme achter deze aandoening.
Lees verder

LIVE RONDE VAN NOORWEGEN. Sprinters ruiken hun kans, blijft Remco Evenepoel leider?
In de vierde en langste etappe in de Ronde van Noorwegen moeten de renners vandaag 232,1 kilometer overbruggen tussen Hovden en Kristiansand. Het profiel van deze rit is weggelegd voor de sprinters in het peloton. Blijft Evenepoel na zijn demonstratie in de koninginnenrit in de oranje leiderstrui? Volg het hier live op deze pagina.
Lees verder

Rusland ziet spook van de schaarste opdoemen: "Komende maanden worden moeilijk voor bedrijven en burgers"
De zware economische sancties van het Westen na de Russische inval in Oekraïne beginnen te wegen op Rusland. Hoewel het Kremlin er alles aan doet om Russische bedrijven en fabrieken draaiende te houden en een terugkeer naar de grote schaarste van de Sovjetperiode te vermijden, is de economische tol nu al overal voelbaar.
Lees verder

Niets staat derde weekend Tomorrowland nog in de weg: ook Demir geeft toestemming
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft dancefestival Tomorrowland in Boom eenmalig een vergunning verleend voor een derde festivalweekend dit jaar. Demir wijst daarmee het beroep tegen een eerdere soortgelijke beslissing van het Antwerpse provinciebestuur af.
Lees verder

Internationale pers lovend over 'Close' van Lukas Dhont: "Grote kanshebber om de Gouden Palm te winnen"
'Close', de tweede langspeler van Lukas Dhont (31), is goed onthaald door de internationale pers. De regisseur kreeg donderdagavond ook al een staande ovatie nadat z'n prent in première ging op het filmfestival van Cannes. "Dit is een grote kanshebber om de Gouden Palm te winnen", schrijft Deadline.
Lees verder