Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 31 mei 2022

OVERZICHT. Slechts 1 op de 4 treinen rijdt op nationale actiedag openbare sector: volg hier waar u nog hinder kan ond...

HLN
OVERZICHT. Slechts 1 op de 4 treinen rijdt op nationale actiedag openbare sector: volg hier waar u nog hinder kan ondervinden
Vandaag, 31 mei, wordt er in heel het land een nationale actiedag georganiseerd bij tal van overheidsdiensten, zowel federaal, gewestelijk als regionaal. De actiedag is gericht tegen de "algemene malaise" in de sector en zal heel wat hinder veroorzaken: van verstoringen bij treinen, bussen en trams tot verkorte nieuwsuitzendingen bij de VRT. Het overzicht van de stakingsacties kan je hier de hele dag blijven volgen.
Lees verder

Generatie rookvrij? Op Werelddag Zonder Tabak trekt tabakoloog aan de alarmbel
Het is vandaag de 'Werelddag Zonder Tabak'. De WHO roept deze dag in het leven om even stil te staan bij de negatieve gevolgen van roken. En voor die gevolgen trekt ook tabakologe Catherine Meurisse aan de alarmbel. Vooral bij jongeren, want voor hen is de sigaret weer helemaal hot en happening. In films, series of op sociale media: roken lijkt er sexy en stoer. Moeten ouders hun kinderen beter beschermen en hoe? "Ik zou liegen als ik zei dat ik me er geen zorgen over maak."
Lees verder

Rusland lijdt "verwoestende verliezen" onder jonge officieren volgens Britse inlichtingendiensten
Het Russische leger zou "verwoestende verliezen" lijden onder zijn jonge officieren. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie in een inlichtingenrapport. Het oplopende aantal slachtoffers zou de mogelijkheden van de Russen aan het front beperken en wegen op het moreel van de troepen.
Lees verder

Favre wordt dan toch geen coach van Borussia Mönchengladbach, piste-Kompany weer een optie?
Plottwist in Mönchengladbach. Lucien Favre zou er dan toch niet de nieuwe trainer worden - daar gingen ze in Duitsland nochtans van uit. Die Fohlen willen nog altijd graag een ervaren T1 aantrekken, maar ook Vincent Kompany stond op de lijst in het Borussia-Park. Wordt de ex-Rode Duivel weer een optie?
Lees verder

Zwaar verkeersongeval in Diest: hulpdiensten massaal ter plaatse
Op de Leuvensesteenweg in Diest is een zwaar verkeersongeval gebeurd. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse.
Lees verder

Koerier van Bpost komt om het leven bij zwaar verkeersongeval in Diest
Op de Leuvensesteenweg in Diest is een zwaar verkeersongeval gebeurd waarbij een koerier van Bpost om het leven is gekomen. De man is tijdens zijn ochtendshift om nog onduidelijke redenen achteraan ingereden op een vuilniswagen. Hij laat twee jonge kinderen na.
Lees verder

Robotgrasmaaier inschakelen om je gazon kort te houden? Dit moet je erover weten
Het gras afmaaien staat bij de meeste mensen niet bovenaan hun lijstje favoriete vrijetijdsbestedingen. Zeker wie een wat grotere tuin heeft, ziet er wel eens tegen op. Wil je liever relaxen in die tuin en je niet meer dan nodig moeten uitsloven voor het onderhoud? Overweeg je dan te laten assisteren door een robotmaaier. HLN Shop onderstreept vijf aandachtspunten.
Lees verder

Kan ik speelgoed op het gazon laten liggen? En wat met bloemenperken? 5 dingen die je moet weten over de robotmaaier
Het gras afmaaien staat bij de meeste mensen niet bovenaan hun lijstje favoriete vrijetijdsbestedingen. Zeker wie een wat grotere tuin heeft, ziet er wel eens tegen op. Wil je liever relaxen in die tuin en je niet meer dan nodig moeten uitsloven voor het onderhoud? Overweeg je dan te laten assisteren door een robotmaaier. HLN Shop onderstreept vijf aandachtspunten.
Lees verder

"Je went beter vroeg dan laat aan het idee dat je niet álles kunt hebben": atlete Kim Gevaert (43)vertelt openlijk over haar geldzaken
'Gouden' Kim Gevaert (43) is de nieuwe meetingdirectrice van de Memorial Van Damme. Maar bovenal kennen we haar als de beste Belgische sprintster ooit. We vroegen haar om een blik in haar portemonnee én haar ziel, welke lessen ze hierover heeft meegekregen van thuis en waarin ze haar geld investeert.
Lees verder

Football Talk. Favre zal niet terugkeren naar Borussia Mönchengladbach, Kompany wordt opnieuw genoemd - Di Maria kondigt afscheid Argentijns voetbalelftal aan
Lucien Favre heeft aangegeven dat hij niet opnieuw coach wordt van Borussia Mönchengladbach. Sportief directeur Roland Virkus vertelde dat maandagavond tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de Bundesliga-club. De naam van Vincent Kompany valt zo opnieuw in verschillende Duitse media.
Lees verder

Sunweb biedt voortaan ook treinreizen en cruises aan
Sunweb breidt haar vakantieaanbod uit. De Nederlandse reisorganisatie zal voortaan ook treinreizen en cruises verkopen.
Lees verder

"Die break-up spelen deed even écht zeer": Lynn Van den Broeck over breuk van Lowie en Viv in 'Thuis'
'Thuis' is één liefdeskoppel armer. Tijdens het huwelijk van Bob en Tamara besloten Lowie en Viv niet langer samen door het leven te gaan. Voor acteurs Mathias Vergels (30) en Lynn Van den Broeck (29) niet altijd even makkelijk om te spelen, want de twee vormen ook in het echte leven een koppel. "Achteraf fluisterde ik in zijn oor: 'Het is gelukkig niet echt.'"
Lees verder

BV 24/7. Lange dagen voor Karen Damen en Jan Van den Bosch, Natalia heeft een voorliefde voor streepjes
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

RETRO. Derbywinst tegen Nederland in 2012 als startschot van Gouden Generatie: "Die zege heeft ons van dat minderwaardigheidscomplex verlost"
"Ik wou vooraf mijn opstelling nog niet prijsgeven. Van Gaal vond dat ridicuul." Als we Marc Wilmots vragen naar zijn debuut als bondscoach, neemt hij maar wat graag de telefoon op. België - Nederland anno 2012 gaat de geschiedenisboeken in als het startschot van de Gouden Generatie.
Lees verder

Pollenpiek op komst de komende dagen: "Sommige voedingsmiddelen verergeren symptomen van hooikoorts". Wat eet je best (niet)?
Mensen met hooikoorts kunnen het waarschijnlijk beamen: de afgelopen dagen hingen er ontzettend veel pollen in de lucht. De komende dagen kleurt de pollenkalender zelfs nog roder: zijn er naast medicatie ook voedingsmiddelen die je beter wel of niet eet om symptomen van hooikoorts in te tomen? Professor Peter Hellings en allergie-expert Marijke De Lange lichten toe. "Als je voedingsmiddelen gaat eten waarvoor je allergisch bent, kan je de symptomen verergeren."
Lees verder

Twee jaar na release kan je ook in België Chromecast met Google TV officieel kopen
Beter laat dan nooit. Bijna twee jaar nadat Google het nieuwe model Chromecast op de markt bracht, kan je die vanaf 21 juni ook officieel in België kopen. Het kleinood zal 69,99 euro kosten.
Lees verder

Gaslevering naar België komt niet in het gedrang: "Ons land is volledig voorbereid"
Minister van Energie Tinne Van der Straeten benadrukt dat er geen impact is op de Belgische bevoorrading van aardgas, nu Rusland niet meer levert aan Nederland. "Ons land is volledig voorbereid. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat ook de levering naar België stopt", klinkt het.
Lees verder

"We stoppen ermee terwijl we nog aan de top staan": bandleden van KISS gaan na huidige tournee op pensioen
De Amerikaanse band KISS gaat binnenkort op pensioen. Dat heeft muzikant Gene Simmons (72) gezegd in een interview op de Amerikaanse radiozender KLOS. De band werkt nog de huidige tournee af, daarna mogen de kostuums definitief aan de haak.
Lees verder

Courtois reageert nadat boze fans gedenksteen van de doelman aan het stadion van Atlético verwijderen
Bij Atlético Madrid zijn enkele uitspraken van Thibaut Courtois in slechte aarde gevallen. De Rode Duivel - die zaterdag de Champions League won met aartsvijand Real en inmiddels definitief past voor het vierluik in de Nations League - zei dat hij nu wel aan de goeie kant van de geschiedenis staat. Met Atlético verloor Courtois in 2014 de CL-finale. Fans haalden na een oproep van voorzitter Enrique Cerezo het naamplaatje van de doelman aan het stadion uit de grond. De reactie van Courtois laat niet op zich wachten.
Lees verder

Geen 'streamer', maar wel een 'joueur-animateur en direct': Frankrijk verbant Engelse gametermen en introduceert Franse equivalenten
Frankrijk gaat Engelse gamewoorden, zoals 'esports', 'streaming' en 'pro-gamer', verbannen en zulke termen door Franse equivalenten vervangen. Met die beslissing willen taalexperten de strijd tegen anglicismen aangaan en de "puurheid van de Franse taal" behouden. De nieuwe gametermen staan opgesomd in de 'Journal Officiel' of het Franse staatsblad. Hoewel sommige termen simpelweg zijn vertaald, krijgen andere een vrij omslachtig alternatief. Zo moet een Franse streamer zichzelf vanaf nu een 'joueur-animateur en direct' noemen.
Lees verder