Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 3 mei 2022

Ook wij zijn nu letterlijk in oorlog met Rusland

Ook wij zijn nu letterlijk in oorlog met Rusland

Toen de oorlog in Oekraïne begon, was het helder. We zouden Moskou treffen met economische sancties, niet met wapens. Europa en Amerika zouden zich niet op het slagveld wagen. Maar dat is drastisch aan het schuiven. We helpen Oekraïne steeds vaker met zware wapens en ook ons doel wordt duidelijker: Rusland merkelijk verzwakken.

Lees verder

Waarom er bijna niemand Groen-voorzitter wil worden

Nadat een hele rist potentiële kandidaten, ook Kristof Calvo, hebben afgehaakt, doen Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji als eerste duo een gooi naar het voorzitterschap van Groen. 'We zijn de voorbije jaren teveel woordvoerder van Vivaldi geweest en te weinig van ons eigen project.'

Lees verder

Mobile Vikings start met abonnementen vast internet

Mobile Vikings lanceert binnenkort naast zijn abonnementen voor mobiel bellen en surfen ook abonnementen voor vast internet thuis. Dat heeft de telecomoperator, sinds kort eigendom van Proximus, aangekondigd.

Lees verder

Oproep | Hoe heeft u de crisis in de jaren 70 beleefd?

'De crisis in de jaren zeventig was zoveel erger dan vandaag', zegt econoom Paul De Grauwe. Die vergelijking tussen nu en de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt vaak gemaakt. Heeft u de crisis toen zelf meegemaakt? En welke herinneringen hebt u aan die periode? Graag uw reactie, met naam en telefoonnummer, op economie@standaard.be.

Lees verder

Club Brugge zes maanden zonder Mats Rits: middenvelder scheurt kruisband

Club Brugge kwam zondag niet verder dan een 0-0 gelijkspel op het veld van Anderlecht. Union blijft zo met drie punten voorsprong leider in de Champions Play-offs. Nog erger is de zware blessure voor Mats Rits.

Lees verder

Koningspaar op staatsbezoek in Griekenland

Koning Filip en koningin Mathilde vertrekken vandaag naar Griekenland voor een driedaags staatsbezoek.

Lees verder

Taskforce Vaccinatie wil prikplicht in de zorg voorlopig uitstellen

De taskforce vaccinatie is momenteel geen voorstander van een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. Dat staat in een advies op vraag van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Lees verder

Axa Bank veel winstgevender dan overnemer Crelan

De coöperatieve bank Crelan doet een uitstekende zaak aan de overname van Axa Bank, zo blijkt opnieuw. Axa Bank haalt de helft meer winst dan Crelan. Bovendien boekt Crelan nog een stevige papieren winst op de overname.

Lees verder

Geëvacueerde uit staalfabriek Marioepol getuigt: 'Zagen twee maanden geen zonlicht'

Uit de door Russische troepen belegerde staalfabriek Azovstal in Marioepol zijn afgelopen weekend een honderdtal burgers geëvacueerd. Enkelen van hen getuigen over de verschrikkingen die ze hebben meegemaakt: 'We leefden twee maanden in duisternis. We waren zo bang.'

Lees verder

De 'Geest van Kiev': legendarische piloot blijkt Oekraïense propaganda

Afgelopen weekend werd de 'Geest van Kiev' door verschillende media geïdentificeerd als majoor Stepan Tarabalka (29). De legendarische piloot zou niet minder dan veertig Russische gevechtsvliegtuigen hebben neergehaald. Nu geeft de Oekraïense luchtmacht toe dat het om een mythe gaat.

Lees verder

Waarom er bijna niemand Groen-voorzitter wil worden

Nadat een hele rist potentiële kandidaten heeft afgehaakt, doen Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji als eerste duo een gooi naar het voorzitterschap van Groen. 'We zijn de voorbije jaren teveel woordvoerder van Vivaldi geweest en te weinig van ons eigen project.'

Lees verder

Supersnelle PCR-test van Leuvens bedrijf volgende maand te koop: 'Na half uur resultaat'

MiDiagnostics brengt zijn supersnelle en compacte pcr-test om covid-19 op te sporen, in juni op de markt. Dat maakte het Leuvense bedrijf, een verzelfstandigd bedrijf van onderzoekscentrum Imec, maandag bekend.

Lees verder

Zomeruittocht in gevaar door openstaande banen

De luchthaven van Schiphol smeekte luchtvaartmaatschappijen dit weekend om er vooral niet te landen of op te stijgen. Reden? Een groot personeelsgebrek, waardoor de luchthaven de passagiersstroom amper verwerkt kreeg. Misschien komt Brussels Airport straks ook in de problemen.

Lees verder

Russische minister praat voor eerst sinds oorlog met Europese zender: 'Niets te maken met Boetsja'

Sinds de oorlog in Oekraïne hebben Russische functionarissen Europese media niet meer te woord gestaan. Tot de Russische minister Sergej Lavrov zondag een interview gaf aan de Italiaanse televisiezender Rete 4.

Lees verder

Iedereen zou moeten schelden in het Nederlands

Vlaamse scheldwoorden bekken gewoon lekker, vindt Wouter Deprez. Daarom wordt het tijd dat wij onze scheldwoorden exporteren.

Lees verder

Calvo geen kandidaat-voorzitter Groen

Kamerlid Kristof Calvo is geen kandidaat om Meyrem Almaci op te volgen als voorzitter van Groen. Dat heeft Calvo zelf bekendgemaakt op Twitter.

Lees verder

Wordt dit de oliecrisis van de 21ste eeuw?

De combinatie van hoge brandstofprijzen, oplopende inflatie en recessiedreiging roept herinneringen op aan de oliecrisis van de jaren 70. Toch zijn er grote verschillen.

Lees verder

Limburgse wolvenroedel is opnieuw uitgebreid

Het is officieel: wolvin Noëlla heeft geworpen. Dat kunnen de wolvenkenners van het Inbo en ANB afleiden uit de camerabeelden van de wolvin. Ze vermoeden dat de welpen intussen een kleine twee weken oud zijn.

Lees verder

Wordt dit de oliecrisis van de 21ste eeuw?

De combinatie van hoge brandstofprijzen, oplopende inflatie en recessiedreiging roept herinneringen op aan de oliecrisis van de jaren 70. Toch zijn er grote verschillen.

Lees verder

Spaanse regering: 'Ook Pegasus-spyware gevonden op telefoon premier Sanchez'

Op de telefoons van de Spaanse premier Pedro Sanchez en van Defensieminister Maria Robles is Pegasus-technologie gevonden. Dat heeft de Spaanse regering gemeld. Die kwam eerder zelf onder vuur te liggen omdat ze de spyware zou gebruikt hebben tegen Catalaanse separatisten.

Lees verder

Brussels Airlines schrapt mondmaskers

Vanaf 3 mei moeten passagiers en cabinepersoneel geen mondmasker meer dragen aan boord bij Brussels Airlines. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij.

Lees verder

Netflix-serie van Meghan Markle gaat in de koelkast

Netflix gaat niet verder werken aan Pearl, de animatieserie van Meghan Markle. Die beslissing komt er na een daling in het aantal abonnementen bij de Amerikaanse streamingdienst.

Lees verder

'Te veel daders ontlopen straf na "perfecte moord"'

Naar schatting een op de drie zaken van moord of doodslag in ons land wordt afgedaan als een 'natuurlijk overlijden'. Dat zegt forensisch patholoog Wim Van de Voorde (KU Leuven). 'Als er niet snel iets verandert, zal dat aandeel nog toenemen.'

Lees verder

Kunstwerk Fabre verdwijnt niet uit Vlaams Parlement, maar krijgt 'duiding'

Het kunstwerk van Jan Fabre wordt niet verwijderd uit de Zuilenzaal van het Vlaams Parlement. Dat heeft het Uitgebreid Bureau van het parlement maandag beslist. De Kunstcommissie van het parlement krijgt wel de opdracht om 'duiding bij het kunstwerk en de kunstenaar te voorzien'.

Lees verder

Deense kunstenaar vandaliseert eendje van Asger Jorn

Een Deense kunstenares bekladde een schilderij van de beroemde situationist Asger Jorn. De performance werd live gestreamd op een extreemrechtse Facebookpagina.

Lees verder

Ronnie O'Sullivan ziet riante voorsprong slinken in finale WK snooker, straks ontknoping

Judd Trump heeft de finalesessie van maandagnamiddag op het WK snooker in Sheffield met 7-2 gewonnen van Ronnie O'Sullivan. Dat brengt de tussenstand op 14-11 in het voordeel van O'Sullivan. Maandagavond volgt de ontknoping en weten we wie de nieuwe wereldkampioen wordt.

Lees verder

Bijl uit 'The Shining' levert ruim 166.000 euro op

De bijl die Jack Nicholson in de filmklassieker 'The Shining' hanteert, is voor heel wat geld verkocht. Volgens entertainmentwebsite TMZ bracht de bijl op een veiling 175.000 dollar (ruim 166.000 euro) op.

Lees verder

Ferrero blijft personeel gesloten fabriek langer uitbetalen

Het personeel van de Ferrero-fabriek in Aarlen krijgt ook na 8 mei nog een loon uitbetaald. Dat heeft de directie verzekerd, valt maandag te horen bij de bonden.

Lees verder

Staking bij Ryanair zadelt luchthaven van Charleroi op met half miljoen euro omzetverlies

De staking van het cabinepersoneel van Ryanair, van 24 tot en met 26 april, heeft geleid tot een verlies van 21.000 vertrekkende reizigers en een inkomstenverlies van 500.000 euro voor de luchthaven van Charleroi (BSCA). Dat heeft Waalse minister van Regionale luchthavens, Adrien Dolimont, maandag gezegd in de commissie van het Waals parlement.

Lees verder

Uefa bant Russische clubs ook volgend seizoen van alle competities

Ook volgend seizoen zullen er geen Russische clubs mogen aantreden in Europese voetbaltoernooien. Bovendien mag de nationale mannenploeg niet deelnemen aan de Nations League en mag de vrouwenploeg komende zomer niet naar het EK. Dat heeft de Uefa maandagavond meegedeeld.

Lees verder

Embargo Russische olie hangt af van Hongarije

Duitsland kan leven met een uitdoving van de import van Russische olie tegen eind dit jaar. Slovakije en Hongarije kunnen uitstel krijgen. Toch dreigt Boedapest met zijn veto.

Lees verder

Wat er op 2 mei nog overblijft van 1 mei

Op de Dag van de Arbeid zeggen de socialisten waarvoor ze zullen vechten, niet wat ze zullen bereiken.

Lees verder

Criminelen stalen voor 25 miljoen euro via phishing

Het bedrag dat in 2021 via phishing werd buitgemaakt, ligt lager dan het jaar voordien. Maar meer dan vroeger worden mensen wel gemanipuleerd tot ze zelf een frauduleuze overschrijving doen. Dit jaar werden al bijna 130.000 oplichtingssites geblokkeerd.

Lees verder

Straks gaat deze documentaire over Union heel Europa rond

Een drone de lucht in en filmen maar. Nee, het is niet moeilijk om de anomalie van ­Royal Union Saint-Gilloise te vatten in één beeld. Dante Vanzeir en Deniz Undav scoren hun doelpunten vandaag in precies hetzelfde decor als hun voorgangers in de jaren 30.

Lees verder

O'Sullivan evenaart snookerrecord Hendry: de coolste versus de koelste

Ronnie O'Sullivan heeft zijn zevende wereldtitel in het snooker beet, na winst tegen Judd Trump. Hij doet daarmee even goed als Stephen Hendry. Toch blijft die op eenzame hoogte. Niemand domineerde de sport zoals de Schot in de jaren 90.

Lees verder

Moeten we af van studentendopen?

Hoe zinvol zijn studentendopen (nog)? Het Reuzegom-proces over de fatale doop van Sanda Dia zet de vraag op scherp. Kunnen we evolueren naar een gezond en open doopklimaat of schaffen we het ritueel maar beter af?

Lees verder

Hooggerechtshof VS gaat recht op abortus afschaffen, zegt uitgelekt advies

Een meerderheid in het Amerikaanse Hooggerechtshof is van plan het federale abortusrecht in de Verenigde Staten af te schaffen. Dat schrijft de politieke nieuwswebsite Politico op basis van een gelekt eerste – niet definitief – ontwerpadvies.

Lees verder

75.000 euro voor tip naar ontvoerder 'Tante Naïma'

Het Nederlandse openbaar ministerie plaatst vandaag de 30-jarige Jos Leijdekkers alias 'Bolle Jos' alias 'Josje Breda' op de Nationale Opsporingslijst. Die lijst is de Nederlandse tegenhanger van de Belgische 'Most Wanted lijst'.

Lees verder

'Hooggerechtshof VS wil landelijk recht op abortus afschaffen'

Uit een uitgelekte concept-uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof blijkt dat een meerderheid van de hoge rechters het federale recht op abortus na bijna vijftig jaar ongedaan wil maken, meldt Politico.

Lees verder

Stapelwolken en zonnige perioden wisselen elkaar af

De dag begint dinsdag met tijdelijk vrij veel wolkenvelden in de Kuststreek die geleidelijk landinwaarts trekken. In de namiddag wisselen stapelwolken af met zonnige perioden.

Lees verder