Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 14 mei 2022

Nederlandse toeriste filmt fatale duik van partner op Mallorca

Nederlandse toeriste filmt fatale duik van partner op Mallorca

Een 32-jarige Nederlander is donderdagmiddag omgekomen op het Spaanse eiland Mallorca bij een duik van een klif. Dat melden Spaanse media. Zijn partner filmde het ongeval en ook zijn zoon was getuige.

Lees verder

Enige Afrikaanse fabriek voor coronavaccins dreigt productie te stoppen

Te laat begonnen en weggeconcurreerd door grote westerse spelers: het economische drama van Afrika herhaalt zich bij de productie van coronavaccins. 'Er zijn te weinig bestellingen.'

Lees verder

Het nieuwe album van Florence + The Machine: dansen tot de dood

Toen de pest door Europa raasde, begonnen mensen soms spontaan te dansen tot ze dagen later stierven van totale uitputting. Die 'choreomanie' ligt aan de grondslag van Dance fever, het vijfde album van Florence + The Machine.

Lees verder

Vandenbroucke zet licht op groen voor sancties langdurig zieken

Bedrijven met opvallend veel langdurig zieken en langdurig zieken die weigeren een vragenlijst in te vullen, kunnen sancties opgelegd krijgen. De nieuwe regels zullen ingaan op 1 januari 2023.

Lees verder

Indiaas echtpaar klaagt zoon aan voor uitblijven kleinkind

Een echtpaar in India klaagt hun zoon aan, omdat hij hen nog steeds geen kleinzoon geschonken heeft. Dat melden Indiase media. Als de man er niet binnen een jaar voor zorgt dat hij een kind heeft, willen ze bijna 625.000 euro van hem zien.

Lees verder

Wie volgt Wouter Beke op?

Een Limburger vervangen door een Limburger is de eenvoudigste optie. Anders wordt het schuiven met ministerposten om Wouter Beke te vervangen als Vlaams minister van Welzijn.

Lees verder

Oekraïense strijders delen bodycambeelden van vuurgevechten in staalfabriek

Op bodycambeelden die het Azov-regiment donderdag heeft verspreid zou te zien zijn hoe Oekraïense soldaten in vuurgevechten verwikkeld zijn in de staalfabriek in Marioepol. Volgens Kiev voeren Russische troepen aanvallen uit met tanks en artillerie. De Oekraïners die zich nog steeds op de site verschansen, blijven zich ondanks een gebrek aan munitie en een groot aantal gewonden, hevig verzetten.

Lees verder

Podcasttips | Welkom op de gastenlijst van AB

Concertzaal Ancienne Belgique volgt de muzikale actualiteit samen met Rik De Brucyker van nabij op. Ernst-Jan Pfauth spreekt met succesvolle mensen over de jaren voor het succes. 'Storycorps' toont dan weer dat ook alledaagse levens vol verhalen zitten.

Lees verder

Frankrijk opent 'volstrekt nutteloze' jacht op alpensteenbokken

Onder druk van de boeren worden vanaf zondag 170 beschermde alpensteenbokken afgeschoten in Frankrijk. De boeren hopen zo hun runderen te beschermen tegen brucellose. 'Volstrekt nutteloos', zeggen wetenschappers.

Lees verder

Wat een voetbalmoeder lijden kan

An Olaerts houdt niet van voetbal. Haar zoontje wel. Meer nog: hij speelt voetbal bij een team en daarom staat onze columniste vaak naast het veld toe te kijken. Traag dat die jongetjes spelen! En slecht! Om van die terminologie nog maar te zwijgen. Want wat doet die panda op het veld?

Lees verder

Bonobo ontsnapt in Planckendael, park wordt ontruimd

In dierenpark Planckendael in Mechelen is een bonobo ontsnapt. Het park wordt om veiligheidsredenen ontruimd.

Lees verder

Elon Musk zet overname Twitter 'op pauze'

Elon Musk heeft zijn overname van Twitter 'op pauze' gezet. Dat meldt de Tesla-baas in een tweet. Hij wil eerst bijkomende details over het aantal valse accounts op Twitter.

Lees verder

President Biden kondigt maatregelen aan voor tekort babyvoeding

In de Verenigde Staten kampen ze met een tekort aan babyvoeding. De Amerikaans president Joe Biden roept fabrikanten op er alles aan te doen om de producten zo snel mogelijk weer in de winkelrekken te krijgen.

Lees verder

Na verbod in Molenbeek en Anderlecht: Dewinter en Wilders meteen tegengehouden aan grens Sint-Joost

De extreemrechtse politici Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Geert Wilders (PVV) zijn niet ver geraakt op hun wandeling in Sint-Joost-ten-Node. De politie wachtte beiden meteen op aan de grens en wees hen op de politieverordening die hun 'werkbezoek' verbiedt.

Lees verder

Hoe Simon Mignolet weer de beste doelman van de competitie werd

'Een raar seizoen', noemt de vader van Simon Mignolet het jaar van de doelman van Club Brugge. Die leek zijn aura van onaantastbaarheid even kwijt, maar kwam in de play-offs sterker dan ooit terug. 'Dit is een flink statement tegen wie zei dat hij een minder seizoen had.'

Lees verder

De verrijzenis van CD&V begint in Plopsaland

Het vertrek van Joachim Coens en Wouter Beke betekent het symbolische einde van CD&V als partij die bestond dankzij en omwille van de macht. De nieuwe voorzitter zal vooral duidelijk moeten maken waar CD&V nog voor staat.

Lees verder

Begrafenisstoet doodgeschoten journaliste in Jeruzalem draait uit op geweld

De begrafenisstoet van de doodgeschoten Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh in Jeruzalem is ontaard in geweld. Op de plechtigheid waren duizenden mensen afgekomen.

Lees verder

Strafonderzoek naar Sihame El Kaouakibi afgerond

Het strafonderzoek naar Sihame El Kaouakibi is rond. De onderzoeksrechter heeft het doorgestuurd naar het parket, dat moet bepalen wie waarvan wordt beschuldigd.

Lees verder

Britse inlichtingendienst: 'Bijna volledig Russisch bataljon vernietigd bij oversteek rivier'

Het Oekraïense leger heeft met succes Russische pogingen verhinderd om de Siverskyi Donets-rivier in de Donbas over te steken. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie vrijdag in zijn laatste inlichtingenupdate.

Lees verder

Queen Elizabeth gespot op paardenshow

De Britse koningin Elizabeth bezocht vandaag een paardenshow, ondanks haar afwezigheid eerder deze week tijdens de opening van het parlement.

Lees verder

April was een ongewoon dodelijke maand

Zonder dat we het doorhadden, was de voorbije maand ongewoon dodelijk . Behalve corona eiste ook de griep levens, al dan niet rechtstreeks.

Lees verder

Wouter Beke vanaf maandag weer burgemeester van Leopoldsburg

Marleen Kauffmann (CD&V), huidig waarnemend burgemeester van Leopoldsburg, kondigde op Facebook aan dat ze maandag de burgemeesterssjerp doorgeeft aan ontslagnemend Vlaams minister Wouter Beke.

Lees verder

19 Belgische ziekenhuisopnames door salmonella bij Ferrero

De salmonellabesmetting bij Ferrero kan in ons land al aan 62 gevallen worden gelinkt. Veel jonge kinderen lagen dagenlang in het ziekenhuis.

Lees verder

Geen privéwaarnemer voor De Sutter bij Bpost en Proximus

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) krijgt haar gevraagde privéwaarnemer niet bij de beursgenoteerde overheidsbedrijven, maar er komen wel bindende afspraken.

Lees verder

Erdogan zal Finland en Zweden 'niet verwelkomen' in de Navo

Turks president Recep Tayyip Erdogan ziet het lidmaatschap van de twee noordelijke landen niet zitten. Om lid te worden van de Navo, moeten alle leden hun fiat geven.

Lees verder

Koen Bouwman wint geanimeerde zevende etappe van de Giro

Koen Bouwman heeft vrijdag de zevende etappe, een 196 kilometer lange bergrit van Diamante (Calabrië) naar Potenza (Basilicata), in de 105e Giro d'Italia gewonnen. De 28-jarige renner van Jumbo-Visma was de snelste van een kopgroep van vier.

Lees verder

Eerste wolf in meer dan 150 jaar ten westen van de Schelde

Voor het eerst in meer dan 150 jaar is de aanwezigheid van een wolf ten westen van de Schelde bevestigd, in de buurt van Lokeren. Afgelopen winter waren er minstens drie verschillende wolven op bezoek in de provincie Antwerpen. Dat meldt het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) op basis van genetische analyses.

Lees verder

Oekraïne berecht eerste Russische militair voor oorlogsmisdaad

Het proces van de 21-jarige Vadim Sjisjiman schoot vandaag uit de startblokken. Op 28 februari zou hij een onschuldige fietser hebben doodgeschoten in de regio van Soemi.

Lees verder

Walter De Donder geen kandidaat-voorzitter bij CD&V

Walter De Donder, de CD&V-burgemeester van Affligem, is geen kandidaat om Joachim Coens op te volgens als voorzitter van CD&V. Dat zegt De Donder vrijdag in een videoboodschap.

Lees verder

NMBS mikt op 10 procent meer treinen en 30 procent meer reizigers tegen 2032

De raad van bestuur van spoorwegmaatschappij NMBS heeft vrijdag de ontwerpteksten van het ondernemingsplan en het meerjareninvesteringsplan voor 2023-2032 unaniem goedgekeurd. Ze leggen als doelstelling op om het treinaanbod de komende tien jaar met 10 procent verhogen en het aantal reizigers met 30 procent, zegt de NMBS in een persbericht.

Lees verder

Crèche voldeed niet en toch duurde het 2,5 jaar voor ze dichtging

Het duurt vaak lang voor de hand­havingstrajecten van kinderdagopvang afgerond kunnen worden. Dat zei het agentschap Opgroeien in de onderzoekscommissie Kinderopvang.

Lees verder

Sjachert Musk over prijs voor Twitter?

Elon Musk heeft zijn overname van Twitter 'on hold' gezet. Hij wil eerst meer details over het aantal valse accounts op Twitter, zei hij. Wil hij een lagere prijs afdwingen of de overname zelfs afblazen?

Lees verder

Kendrick Lamar zaagt zijn voetstuk in twee

Op zijn vijfde album gaat Kendrick Lamar Beyoncés Lemonade achterna met de kroniek van een relatiecrisis. Hij biecht een seksverslaving op en vraagt om zijn heiligverklaring af te gelasten.

Lees verder

Als een politiek ontslag een familiezaak wordt

Met de aanwezigheid van zijn vrouw en jongste dochter bij zijn ministeriële ontslag schiep Wouter Beke een unicum. Een trend wordt het zeker niet.

Lees verder

Dinoskelet en 'model voor Jurassic Park' geveild voor bijna 12 miljoen euro

Een skelet van de dinosaurussoort Deinonychus antirrhopus heeft bij een veiling in de Verenigde Staten bijna 12 miljoen euro opgebracht. Dat is een pak meer dan de geschatte prijs van 4 tot 6 miljoen.

Lees verder

Hoe Andy Warhol Kim Kardashian en co inspireerde

Andy Warhol blijft populair. Maar wie was de man achter het masker en waarom blijft hij fascineren?

Lees verder

Kaart | Hoe wil Rusland de Donbas veroveren?
De blitzkrieg in Oekraïne die de Russische president Vladimir Poetin voor ogen had, is er niet gekomen. Waar liep het mis voor de Russen? En welke strategie volgen ze nu? Een overzicht van de brandhaarden.
Lees verder

Wolf heeft nu ook westkant Schelde bereikt
Lees verder

De les van Ernst Happel
Lees verder

In kaart | Hoe wil Rusland de Donbas veroveren?

De blitzkrieg in Oekraïne die de Russische president Vladimir Poetin voor ogen had, is er niet gekomen. Waar liep het mis voor de Russen? En welke strategie volgen ze nu? Een overzicht van de brandhaarden.

Lees verder

Warm weekend met temperaturen tot 28 graden

Het weekend gaat zaterdagochtend met zon van start. Temperaturen lopen op tot 24 graden in het binnenland en 17 graden aan zee. Zondag kan het kwik stijgen tot 28 graden. Dat zegt het KMI.

Lees verder

Ongehoord | 'We stonden gewoon dronken in onze onderbroek te dansen'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Onderzoek naar Jürgen Conings afgerond

Het onderzoek naar Jürgen Conings, de extreemrechtse militair naar wie vorig jaar wekenlang gezocht werd, is afgerond. Dat meldt Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd door het federaal parket aan Belga.

Lees verder

Tool ziet u

Tool hield de oude hits op zak in het Sportpaleis: de rockband deelde in Antwerpen geen cadeautjes uit. Klappen des te meer.

Lees verder

VN-veiligheidsraad veroordeelt moord van Al Jazeera-journaliste

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zegt 'de moord van Shireen Abu Akleh, journaliste van de Arabische zender Al Jazeera sterk te veroordelen'. Het roept op een grondig en onafhankelijk onderzoek te openen.

Lees verder

Topfavoriet Oekraïne blikt vooruit: 'We kunnen er niet echt van genieten'

Kalush Orchestra, de Oekraïense inzending voor het Eurovisiesongfestival, is vanavond de topfavoriet. In de video hierboven blikken ze vooruit en brengen ze een akoestische versie van hun nummer 'Stefania'. 

Lees verder

Tweede explosie in Deurne deze week

In de De Gilmanstraat in Deurne heeft vrijdagavond opnieuw een explosie plaatsgevonden voor de woning van Mounir E.B., verdachte in tal van drugsdossiers. Amper twee nachten geleden werd het pand al eens geviseerd.

Lees verder

En de 12 points gaan naar… deze niet te missen acts op het Songfestival

Oekraïne is topfavoriet om vanavond het Eurovisiesongfestival te winnen. Ook België en Nederland treden straks op in de finale in Turijn. Dit zijn de twaalf acts die u volgens onze Songfestivalkenner niet mag missen.

Lees verder

Langste hangbrug ter wereld voor voetgangers geopend in Tsjechië

In Tsjechië kan je een hangbrug van maar liefst 721 meter bewandelen, en daarmee is dat de langste hangbrug voor voetgangers ter wereld. Het uitzicht is ronduit indrukwekkend, zoals u hierboven ziet. 

Lees verder

Oekraïne voert hevige strijd om Slangeneiland weer in te nemen

Slangeneiland is een piepklein eilandje dat wereldberoemd werd om de gevleugelde woorden 'Go f* yourself' in het begin van de oorlog. Rusland nam het Oekraïense eiland over, maar Oekraïne voert nu bombardementen uit om het weer over te nemen. Bekijk het hierboven. 

Lees verder

Oekraïne lijkt slag om Charkov te hebben gewonnen

Oekraïne lijkt de slag om Charkov, de tweede grootste stad van het land, gewonnen te hebben. Dat zegt de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW). De Russische troepen worden teruggeduwd naar de grens.

Lees verder

Na 25 jaar wint Belgische nog eens in European Tour

Manon De Roey heeft in Thailand komaf gemaakt met 25 jaar Belgische droogte: de Antwerpse golfster won de Aramco Team Series, een onderdeel van de prestigieuze Ladies European Tour.

Lees verder

Ransomware treft ziekenhuizen in provincie Luxemburg

De klinieken van het Vivalia-netwerk in de provincie Luxemburg zijn de voorbije nacht aangevallen met ransomware. Patiëntendossiers zijn daardoor niet meer beschikbaar en verschillende procedures moeten met de hand gebeuren.

Lees verder

Honderden pro-abortusdemonstraties in VS

In de Verenigde Staten vinden zaterdag honderden demonstraties plaats voor het recht op abortus. In totaal worden er zowat 450 optochten georganiseerd, waarvan vier grote marsen in New York, Chicago, Los Angeles en Washington. In de hoofdstad verwachten de organisatoren minstens 17.000 mensen.

Lees verder

De Gendt doet het weer: tien jaar na ritzege op Stelvio wint hij opnieuw in Giro

Tien jaar na zijn historische zege op de Stelvio is Thomas De Gendt weer ritwinnaar in de Giro. In de straten van Napels was de man uit Semmerzake de snelste van een kopgroep van vier na geweldig werk van ploegmaat Harm Vanhoucke.

Lees verder

Duizenden fans wuiven schip met urne en familie van Arno uit in Oostende

Op het Westerstaketsel in Oostende hebben zaterdagmiddag een paar duizend mensen zanger Arno een laatste keer uitgewuifd. Het schip met de urne en familie van de overleden zanger passeerde dichtbij de fans voor een emotioneel afscheid.

Lees verder