Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 17 mei 2022

Na bijna drie maanden verlaten Oekraïense soldaten dan toch Azov-staalfabriek in Marioepol: “Het was een oninneemb...

HLN
Na bijna drie maanden verlaten Oekraïense soldaten dan toch Azov-staalfabriek in Marioepol: "Het was een oninneembare burcht"
Na burgers worden nu ook Oekraïense soldaten geëvacueerd uit de Azov-staalfabriek, het laatste bolwerk van Oekraïens verzet in Marioepol. De belangrijke havenstad lijkt na zo'n drie maanden dus volledig in Russische handen te vallen. Dat had heel wat voeten in de aarde. Een reconstructie.
Lees verder

Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Maaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Onze collega's van AD.nl zetten zeven handige weetjes op een rij.
Lees verder

President Biden legt bloemen neer voor slachtoffers schietpartij Buffalo
De Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill hebben bloemen neergelegd bij de supermarkt in Buffalo (New York) waar zaterdag een fatale schietpartij heeft plaatsgevonden. Ze waren dinsdagochtend plaatselijke tijd aanwezig bij een geïmproviseerde herdenking voor de dertien slachtoffers. Daarna hadden ze een ontmoeting met de nabestaanden, hulpverleners, politie en lokale politici.
Lees verder

Politie vindt volle postzakken en tientallen pakketten bij inval, postbode brengt nacht in cel door: "Diensthoofd wuifde eerdere klachten weg"
Bij een inval in een woning in de Houtemse deelgemeente Bavegem heeft de politie tientallen postpakketten en volle postzakken gevonden. Postbode M.D. uit Zottegem werd opgepakt voor verhoor en bracht één nacht in de cel door. Bpost zette haar op non-actief. "Ondertussen bekijken we in welke mate we de vele gedupeerden kunnen tegemoetkomen", zegt bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo.
Lees verder

ANALYSE. Zweden en Finland? Een gedroomde kans voor een gehaaide marchandeur als Erdogan
"Langskomen om ons te overtuigen? Dat ze zich de moeite besparen. Hoe kunnen we hen vertrouwen? Zweden is een kweekvijver voor terroristische organisaties." Met die uitval lijkt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de deur voor toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO stevig dicht te slaan. Niets is echter wat het lijkt.
Lees verder

Winnaar Eurovisiesongfestival zal geld voor Oekraïne inzamelen met Europese tournee
Kalush Orchestra, de Oekraïense groep die zaterdag het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen, zal een tournee door Europa houden. "En bij elk evenement zullen we geld inzamelen voor de noden van het leger en voor liefdadigheidsfondsen", zo heeft zanger Oleg Psjoek dinsdag in de West-Oekraïense stad Lviv meegedeeld aan journalisten.
Lees verder

Biniam Girmay schrijft opnieuw geschiedenis! 22-jarige Eritreeër troeft Mathieu van der Poel af na indrukwekkende sprint in Giro
Biniam Girmay heeft opnieuw geschiedenis geschreven. De 22-jarige Eritreeër van Intermarché-Wanty-Gobert won de tiende etappe van de Giro na een indrukwekkende sprint. Mathieu van der Poel moest vrede nemen met de tweede plaats.
Lees verder

Pentagon belooft verklaring te vinden voor oorsprong ufo's
Het Amerikaanse parlement houdt vandaag voor het eerst in meer dan een halve eeuw een openbare hoorzitting over ufo's. Aanleiding voor de hoorzitting is een in juni verschenen overheidsrapport, waarin diverse "ongeïdentificeerde luchtverschijnselen" - ook wel UAP's genoemd - werden gemeld. Het gaat om 144 UAP's die tussen 2004 en 2021 zijn waargenomen, onder meer door piloten van de Amerikaanse marine.
Lees verder

"Dat woord 'ombouwen'... Ik ben géén bouwwerf." Q-dj Jana De Wilde en journaliste Bo Van Spilbeeck over transfobie
"'Amai, daaraan zie je wel dat die trans is.' Zoiets zeg je niét." Q-dj Jana De Wilde (24), die zelf trans is, weet als geen ander hoe het geweld tegen transgender personen zich in ons land nog altijd in kleine hoekjes of subtiele opmerkingen verschuilt. Op deze Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie getuigen zij en VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck (63) over hun dagelijkse realiteit en breken ze een lans voor meer rolmodellen. "Hoeveel voetballers hebben zich al geout?"
Lees verder

Samson & Marie krijgen nieuwe vrienden: "Ik wil dit net zoals papa dertig jaar doen, dus er is vers bloed nodig"
Marie en Samson zijn een paar dagen neergestreken op de Grote Markt in Mechelen met hun pop-up-ijssalon, meteen het decor voor hun tweede tv-serie 'IJsjestijd' die vanaf september te zien is op Ketnet. En er duiken nieuwe personages op.
Lees verder

EXCLUSIEF. Achter de schermen bij Zilte (***) van chef Viki Geunes: "Je moet twee keer per dag een topmatch spelen"
Met de uitreiking van de Michelinsterren in het vooruitzicht volgende week maandag, is het hoog tijd om eens te kijken hoe driesterrenchef Viki Geunes het afgelopen jaar zijn nieuwe bekroning beleefde. Hoe ziet een dag in het leven van een driesterrenchef eruit? Voor de gelegenheid gaf hij HLN Eten een exclusieve rondleiding in zijn Zilte in Antwerpen.
Lees verder

Football Talk. RWDM en Seraing riskeren matchen zonder supporters na wangedrag tijdens promotiematch - Arsenal grijpt allicht naast CL-ticket
Het Disciplinair Comité voor het Profvoetbal heeft dinsdag de uit de hand gelopen promotiewedstrijd tussen Seraing en RWDM behandeld. De twee supportersclubs geraakten slaags op het einde van de wedstrijd. De Brusselse club riskeert een straf van vijf wedstrijden achter gesloten deuren, waarvan twee met uitstel. Seraing wacht mogelijk drie wedstrijden zonder supporters, waarvan ook twee met uitstel. Beide ploegen riskeren ook 5.000 euro boete.
Lees verder

Ook de mannen stropen mouwen op in 'War of the WAGs': welles-nietesspelletje tussen Wayne Rooney en Jamie Vardy domineert nieuwe procesdag
De Britse pers blijft smullen van de 'War of the WAGs' tussen Coleen Rooney en Rebekah Vardy. Nadat de focus de voorbije procesdagen vooral lag op de dames zelf, verschoof het vergrootglas vandaag voor het eerst richting de heren voetballers zelf. Zo zou Wayne Rooney tijdens het EK 2016 aan Jamie Vardy gevraagd hebben of die zijn vrouw Rebekah een beetje in toom kon houden. Zij stemde er tijdens het toernooi namelijk mee in een column bij te houden bij 'The Sun' en dat was niet naar de zin van toenmalig bondscoach Roy Hodgson. Maar: Jamie Vardy ontkent.
Lees verder

N-VA reageert op PS-plan met 8 maatregelen "die wél jobs opbrengen"
De N-VA legt acht maatregelen op tafel als reactie op het pakket van dertien maatregelen om de koopkracht te versterken, dat de PS maandag voorstelde en dat volgens de N-VA in geen geval de werkzaamheidsgraad opkrikt. "De grootste koopkrachtstijging voor iemand die een uitkering trekt bestaat er in werk te vinden. Om die vergetelheid van de PS recht te zetten, bieden wij de regering een 8-puntenplan aan om meer mensen aan de slag te krijgen en zo een enorme koopkrachtverhoging te realiseren", zegt Kamerfractieleider Peter De Roover.
Lees verder

Fles prosecco slaat weer toe: Girmay uit voorzorg naar ziekenhuis nadat kurk tegen z'n oog springt
Wat is dat toch met die flessen prosecco voor de etappewinnaars in de Giro? Na Mathieu van der Poel en Koen Bouwman floepte de kurk van de fles nu ook bij Biniam Girmay in het gezicht. En dat bleef niet zonder gevolgen, de Eritreeër trekt naar het ziekenhuis voor een check-up van zijn oog.
Lees verder

Fles prosecco slaat weer toe in Giro (en niet zonder gevolgen): na Van der Poel en Bouwman krijgt ook Girmay de kurk tegen zijn gezicht
Wat is dat toch met die flessen prosecco voor de etappewinnaars in de Giro? Na Mathieu van der Poel en Koen Bouwman floepte de kurk van de fles nu ook bij Biniam Girmay in het gezicht. En dat bleef niet zonder gevolgen.
Lees verder

Football Talk. Standard stelt nieuwe sportief directeur voor - RWDM en Seraing riskeren matchen zonder supporters na wangedrag tijdens promotiematch
Standard heeft vandaag een nieuwe sportief directeur aangesteld in de persoon van Fergal Harkin. De 45-jarige Ier komt na dit seizoen over van Manchester City waar hij dertien jaar werkte en gaat bij Standard de sportieve cel leiden. "Ik wil de club opnieuw naar het niveau brengen waar ze thuishoren en de supporters opnieuw fier maken op Standard."
Lees verder

Football Talk. RWDM en Seraing riskeren matchen zonder supporters na wangedrag tijdens promotiematch
Het Disciplinair Comité voor het Profvoetbal heeft dinsdag de uit de hand gelopen promotiewedstrijd tussen Seraing en RWDM behandeld. De twee supportersclubs geraakten slaags op het einde van de wedstrijd. De Brusselse club riskeert een straf van vijf wedstrijden achter gesloten deuren, waarvan twee met uitstel. Seraing wacht mogelijk drie wedstrijden zonder supporters, waarvan ook twee met uitstel. Beide ploegen riskeren ook 5.000 euro boete.
Lees verder

Mbaye Leye is de nieuwe coach van Zulte Waregem
Mbaye Leye (39) is de nieuwe coach van Zulte Waregem. Hij wordt de opvolger van Timmy Simons en Davy De fauw, die tot het eind van dit seizoen aan het roer stonden aan de Gaverbeek.
Lees verder

Aanbieders reclamepanelen ook gekant tegen verbod op gokreclame
De grote aanbieders van aanplakborden en reclamepanelen JCDecaux, Clear Channel en Belgian Posters pleiten net als de Belgische tv-zenders voor zelfregulering in plaats van een verbod op gokreclame. Ze willen met de overheid praten over de voorstellen.
Lees verder