Doorgaan naar hoofdcontent

Mogen mondmaskers ook af op trein en bus? Van Ranst: “Je neemt altijd een risico, maar dat was vroeger ook zo”

HLN
Mogen mondmaskers ook af op trein en bus? Van Ranst: "Je neemt altijd een risico, maar dat was vroeger ook zo"
Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines schaft vanaf vandaag de mondmaskerplicht af in het vliegtuig. Op het openbaar vervoer is het dragen van een mondmasker wel nog verplicht, al gaan steeds meer stemmen op om de mondmaskerplicht ook daar af te schaffen. "Op treinen vallen de CO2-waarden goed mee", zegt ook viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). "Op oudere bussen is dat anders, daar houd ik mijn hart wel vast." Bekijk hieronder het gesprek met professor Van Ranst bij HLN LIVE.
Lees verder

"Drugskoning van Antwerpse haven" krijgt voor het eerst gezicht en prijs op zijn hoofd: 75.000 euro voor gouden tip die leidt naar gevreesde 'Bolle Jos'
Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft de voortvluchtige drugshandelaar Jos Leijdekkers (30), ook bekend als 'Bolle Jos' en 'El Presidente', op de Nationale Opsporingslijst gezet. Voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding is nu 75.000 euro uitgeloofd. Leijdekkers wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne, zowel in Nederland als in België.
Lees verder

OVERZICHT. In deze vakantielanden draag je nog een mondmasker
Vanaf vandaag moeten passagiers en cabinepersoneel geen mondmasker meer dragen aan boord bij Brussels Airlines. Maar moet je nu eigenlijk nog een mondmasker dragen op de bus in Italië of op restaurant in Frankrijk? Wij lijsten de regelgeving in de belangrijkste vakantielanden op.
Lees verder

KOERS KORT. Pogacar kopieert Tour-voorbereiding van vorig jaar
Ook voor Tadej Pogacar is de voorbereiding op de Tour begonnen. Zijn raid op de derde gele trui zal gelijken op die van vorig jaar. "Tadej laat de Dauphiné schieten en trekt pas midden mei op hoogtestage", laat zijn ploeg Team UAE aan onze redactie weten.
Lees verder

Fabrizio werd doelwit van spot na 'De Bachelor': "Ik kreeg zelfs doodsbedreigingen"
Hij werd een lafaard genoemd, een bedrieger en zelf zijn zoontje moest eraan geloven. De bagger die Fabrizio Tzinaridis (30) na 'De Bachelor' over zich heen kreeg, zit hem hoog. "In die mensen hun hoofd gaat het alleen maar over seks", fulmineert hij. Een openhartig gesprek over het vaderschap, zijn liefdesleven, zijn huidige relatie met de finalistes en zijn hoop op een carrière in Hollywood. "Ik wéét dat het haalbaar is."
Lees verder

"Je eet waar je zin in hebt en luistert naar je lichaam": diëtiste Celien Rombouts deelt de 10 basisprincipes van intuïtief eten
Belgische vrouwen zijn gemiddeld dertig jaar van hun leven op dieet. Een immens lange tijd van kritisch in de spiegel kijken en ongelukkig naar de weegschaal staren. Diëtiste Celien Rombouts hamert daarom op intuïtief eten: een 'antidieet' dat draait rond verbinding vinden met je lichaam, bewust eten en zelfaanvaarding. "Het gaat over wat we deden vóór de dieetindustrie vat op ons kreeg", stelt ze. Wat is dat dan juist en hoe begin je er zélf aan?
Lees verder

Braziliaan van 100 werkt al 84 jaar bij hetzelfde bedrijf en dat is een wereldrecord
Nee, Walter Orthmann is géén jobhopper. De Braziliaan vierde zijn honderdste verjaardag samen met familie, vrienden en collega's van het bedrijf waar hij intussen al 84 jaar werkt. Die uitzonderlijk lange carrière levert de man een plaatsje in het Guinness Book of World Records op.
Lees verder

Phoenix en Miami openen foutloos in halve finales conferences
De Phoenix Suns en de Miami Heat zijn goed begonnen aan de tweede ronde van de play-offs in de NBA. Ze versloegen maandagavond (plaatselijke tijd) in eigen huis respectievelijk Dallas en Philadelphia.
Lees verder

Sea Life Blankenberge laat vier zeehondjes vrij
Sea Life Blankenberge heeft een drukke zeehondenvrijlating achter de rug. Dinsdag werden maar liefst vier zeehonden weer vrijgelaten in zee. De dieren werden tijdelijk opgevangen in het zeehondenopvangcentrum van Sea Life en zijn nu sterk genoeg om weer in het wild te leven.
Lees verder

Ook Ashton Kutcher en Mila Kunis duiken op in Netflix-spin-off 'That '70s Show'
Ashton Kutcher (44) en Mila Kunis (38) zijn met een gastrol te zien in de spin-off van 'That '70s Show', een Netflix-serie genaamd 'That '90s Show'. Daarmee keren alle acteurs en actrices uit 'That '70s Show' terug in de nieuwe serie, op acteur Danny Masterson (Steven Hyde) na.
Lees verder

Na 38 jaar eindelijk nog eens een titel: supporters Trabzonspor zetten stad in lichterlaaie
In Turkije is Trabzonspor voor het eerst in 38 jaar nog eens landskampioen geworden. De ex-ploeg van Jean-Marie Pfaff domineerde het hele seizoen en kan met nog drie speeldagen te gaan niet meer bijgebeend worden door nummer 2 Fenerbahçe. De titel zorgde voor een indrukwekkend volksfeest in de straten van Trabzon.
Lees verder

Menselijke blunder veroorzaakte flitscrash op beurs: 300 miljard euro even weggeveegd door "fout bij ingeven van transactie"
De 'flash crash' op de Europese beurzen gisteren was het gevolg van een fout van een Londense trader van Citigroup. Dat heeft de Amerikaanse bank afgelopen nacht opgebiecht.
Lees verder

Duitse hoofdverdachte in zaak-Maddie McCann komt niet vervroegd vrij
De Duitse hoofdverdachte in de verdwijningszaak Madeleine McCann komt niet vervroegd vrij. Dat melden de Britse krant 'Daily Mirror' en ITV News.
Lees verder

Rusland heeft plannen om meer dan 500 krijgsgevangenen op te voeren in 9 meiparade
Rusland zou plannen hebben om tijdens de jaarlijkse 9 meiparade meer dan 500 Oekraïense krijgsgevangenen over het Rode Plein in Moskou te doen lopen. Dat meldt de onafhankelijke Russische anti-corruptiewebsite Gulagu.net op basis van bronnen.
Lees verder

Drie passagiers zwaargewond en twee in kritieke toestand na ongeval met bierfiets
In het centrum van Atlanta maakt een bierfiets een verschrikkelijke crash. Op deze beelden is te zien hoe enkele passagiers uit het gekantelde voertuig klauteren. Velen zijn gewond, maar de politie is snel ter plaatse. Anthony Johnson, de bestuurder, wordt beschuldigd van rijden onder invloed.
Lees verder

Ongeval met bierfiets in centrum Atlanta: drie passagiers zwaargewond, twee in kritieke toestand
In het centrum van Atlanta crasht een bierfiets op spectaculaire wijze. Op deze beelden is te zien hoe enkele passagiers uit het gekantelde voertuig klauteren. Velen zijn gewond, maar de politie is snel ter plaatse. Anthony Johnson, de bestuurder, wordt beschuldigd van rijden onder invloed.
Lees verder

Zijn kritiek aan de scheidsrechters(baas) blijft niet zonder gevolgen: bondsparket vervolgt Vanhaezebrouck
Het bondsparket heeft een procedure gestart tegen Hein Vanhaezebrouck. De coach van AA Gent werd tijdens de wedstrijd tegen RC Genk uitgesloten met twee gele kaarten en zat daarvoor zaterdag al een schorsing uit in Charleroi. Het bondsparket vervolgt hem nu voor twee andere redenen.
Lees verder

Vrouw in levensgevaar na aanrijding met vrachtwagen op groot kruispunt in Mortsel
Op het grote kruispunt in het centrum van Mortsel is dinsdagochtend een voetgangster aangereden door een vrachtwagen. Het gaat om het kruispunt van de Statielei, de Mechelsesteenweg en de Edegemsestraat. De vrouw van 65 of 66 jaar zou een rood stoplicht hebben genegeerd tijdens het oversteken, wat tot het ongeval leidde. Het slachtoffer is in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis.
Lees verder

Amerikaanse tiener die werd toegelaten tot 72 (!) universiteiten geeft advies aan mede-studenten: "Mik zo hoog mogelijk"
Een tiener uit de Amerikaanse staat Florida wil leeftijdsgenoten motiveren nadat ze werd toegelaten tot niet één, maar wel 72 universiteiten. De 18-jarige Ja'Leaha Thornton begon zich in september voor maar liefst 90 universiteiten kandidaat te stellen (in de Verenigde Staten moeten studenten toegelaten worden vooraleer ze aan een universiteit of hogeschool kunnen starten, nvdr.). "Ik weet dat het proces voor velen vaak stressvol kan zijn. Daarom besliste ik om er een wedstrijd van te maken in plaats van mezelf op te jagen. Ik wou zien hoeveel scholen me zouden toelaten", vertelt de studente.
Lees verder

"We zijn de enige zwarte familie in de Formule 1": Lewis Hamilton en "de eenzame reis" die hij tot dusver aflegde
Lewis Hamilton heeft bij ABC News nogmaals een lans gebroken voor zwarte mensen in de Formule 1. Hij wil de diversiteit drastisch verhogen. Niet alleen in de F1, maar ook in de auto- en motorsport in het algemeen.
Lees verder