Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 3 mei 2022

Mogelijke doorbraak in behandeling prostaatkanker: zullen de nieuwe inzichten levens redden?

HLN
Mogelijke doorbraak in behandeling prostaatkanker: zullen de nieuwe inzichten levens redden?
Uit een recent Brits onderzoek blijkt dat er een link is tussen agressieve prostaatkanker en vijf bacteriën in de prostaat en in urine. Maar wat betekent dit voor patiënten met dit type kanker? Kan de ontdekking naar effectievere behandelmethodes en lagere sterftecijfers leiden? Uroloog en onderzoeker dr. Charles Van Praet (UZ Gent) legt uit.
Lees verder

Vaarwel koekjes op de speelplaats: ongezonde drankjes en tussendoortjes verdwijnen steeds vaker op school
Basis- en secundaire scholen bieden vandaag beduidend minder ongezonde dranken en tussendoortjes aan dan in 2018. Bijna 90 procent van de secundaire scholen biedt geen gesuikerde frisdranken meer aan en 85 procent van de basisscholen voorziet nooit meer fruitsap. Dat blijkt uit de monitoring van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw in 2021 bij 437 basisscholen en 161 secundaire scholen.
Lees verder

Aantal doden stapelt zich op in spookstad Charkiv: "Net een openluchtmortuarium"
De Oekraïense stad Charkiv, waar de eerste weken van de oorlog hevig gevochten is, is inmiddels getransformeerd tot een spookstad. Er duiken ook steeds meer beelden op van ongeïdentificeerde lichamen waardoor de stad aanvoelt als een "openluchtmortuarium", zo omschrijven reporters van persagentschap AP de situatie. Opgelet, dit artikel bevat beelden die als schokkend kunnen worden ervaren.
Lees verder

Commotie in China: 'dode' man in lijkzak blijkt nog te leven
Een verpleeghuis in de Chinese stad Shanghai heeft een oudere bewoner die nog leefde per ongeluk in een lijkzak laten steken om hem naar een mortuarium te brengen. Op sociale media circuleren sinds 1 mei beelden van het voorval.
Lees verder

Opnieuw dodelijk ongeval aan afrittencomplex E314, snelweg afgesloten
Op de E314 ter hoogte van de afrit Tielt-Winge/Scherpenheuvel-Zichem gebeurde dinsdagochtend een zwaar ongeluk waarbij verschillende voertuigen betrokken raakten. Eén persoon overleefde de klap niet, een andere persoon raakte zwaar gewond.
Lees verder

Buitenspiegels vervangen door camera's: goed idee?
Enkele jaren geleden leek het dé oplossing om de luchtweerstand van auto's te verminderen: de buitenspiegels vervangen door camera's. De VW XL1 had ze tien jaar geleden al. Ook de Audi e-Tron baarde er in 2018 opzien mee en uiteindelijk pasten Lexus, Honda en Lamborghini ze eveneens toe. Maar nu blijkt dat het systeem veel te hoge verwachtingen heeft gewekt.
Lees verder

ADHD is geen jongensziekte: "Meisjes die enkel last hebben van het dromerige en verstrooide, worden vaak niet opgemerkt"
Velen denken bij de stoornis ADHD aan een hyperactief jongetje, maar ook meisjes en volwassen vrouwen krijgen ermee te maken. Bij hen wordt ADHD vaak over het hoofd gezien, en dat kan serieuze gevolgen hebben. Psychologe bij centrum ZitStil Katrien Boone: "Doordat ze geen aangepaste begeleiding krijgen, blijven ze problemen ondervinden in hun (school)carrière en dagdagelijks leven." Ook Amber (22) kwam er pas recent achter dat ze ADHD heeft.
Lees verder

ADHD wordt vaak later ontdekt bij meisjes. Amber (22) getuigt: "Ik heb me altijd dom gevoeld"
Velen denken bij de stoornis ADHD aan een hyperactief jongetje, maar ook meisjes en volwassen vrouwen krijgen ermee te maken. Bij hen wordt ADHD vaak over het hoofd gezien, en dat kan serieuze gevolgen hebben. Psychologe bij centrum ZitStil Katrien Boone: "Doordat ze geen aangepaste begeleiding krijgen, blijven ze problemen ondervinden in hun (school)carrière en dagdagelijks leven." Ook Amber (22) kwam er pas recent achter dat ze ADHD heeft.
Lees verder

LIVE. Paus wil naar Moskou voor vredesgesprek met Poetin - "Nog minstens 200 burgers vast in staalfabriek"
"De Europese Unie weigert haar gasaankopen van Rusland in roebels te betalen en moet zich voorbereiden op een onderbreking van de leveringen", zegt de Europese Commissie. Door een Russische raketaanval op de Oekraïense havenstad Odesa is maandag zeker één kind om het leven gekomen. Een ander raakte gewond en ligt in het ziekenhuis. Zij verbleven volgens de lokale autoriteiten met nog drie personen in een huis dat werd getroffen door het projectiel. In het uitgebreide gangencomplex onder de verwoeste staalfabriek in Marioepol zitten nog tot wel 200 burgers vast, nadat de evacuatieoperatie maandag mislukte door het oplaaien van de strijd. De Britse premier Boris Johnson zal vandaag via een videoverbinding het Oekraïense parlement toespreken. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in ons liveblog.
Lees verder

Mogen mondmaskers ook weg op trein en bus? Van Ranst: "Je neemt altijd een risico, maar dat was vroeger ook zo"
Brussels Airlines schaft vanaf vandaag het mondmasker af in het vliegtuig. Op het openbaar vervoer is het nog wel verplicht. Federaal minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo) zal alleszins voorstellen aan het Overlegcomité om het mondmasker weg te laten in bussen en treinen. "Op treinen vallen de CO2-waarden goed mee", zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). "Op oudere bussen is dat anders, daar houd ik mijn hart wel vast." Bekijk hieronder het gesprek met professor Van Ranst bij HLN LIVE.
Lees verder

Mogen mondmaskers ook weg op trein en bus? Prof. Marc Van Ranst geeft duiding bij HLN LIVE
Brussels Airlines schaft vanaf vandaag het mondmasker af in het vliegtuig. Op het openbaar vervoer moet het bij ons wel nog. Federaal minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo) zal alleszins voorstellen aan het Overlegcomité om het mondmasker weg te laten in bussen en treinen. "Op treinen vallen de CO2-waarden goed mee", zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). "Op oudere bussen is dat anders, daar houd ik mijn hart wel vast." Bekijk hieronder het gesprek met professor Van Ranst bij HLN LIVE.
Lees verder

Mechelse rijwoning krijgt een moderne make-over: "Met de afgebroken gevelstenen hebben we het terras aangelegd"
Sander (34) en Saskia (35) wonen samen met Sanders dochter in een gerenoveerde rijwoning in Mechelen. Voor hun verbouwing stond uitbreiden niet per se op het verlanglijstje. Wel meer ruimtegevoel en daglicht. Bouwsite Livios vroeg na bij OVERAL Architectuur hoe ze dat voor mekaar kregen.
Lees verder

Strijd tegen phishing loont, maar let op: andere fraudevormen zijn in opmars
Oplichters hebben vorig jaar ruim een kwart minder geld buitgemaakt door consumenten hun bankcode te ontfutselen, zogenaamde phishing. Ze maakten op die manier 25 miljoen euro buit, tegenover 34 miljoen euro in 2020. Dat blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin en het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Zij waarschuwen wel dat andere fraudevormen in opmars zijn, waarbij de oplichters geen code, maar wel meteen geld willen.
Lees verder

Kardashians winnen rechtszaak van Blac Chyna, maar influencer gaat in beroep
De Kardashians hoeven geen schadevergoeding te betalen aan Blac Chyna (33), de ex-vriendin van Rob Kardashian (35). De jury oordeelde maandag dat de familie haar carrière niet om zeep heeft geholpen. Toch legt Chyna zich niet neer bij het verlies van de rechtszaak tegen haar voormalige schoonfamilie. Haar advocaat laat aan Amerikaanse media weten dat zijn cliënt in hoger beroep wil gaan.
Lees verder

Beloning van 75.000 euro voor gouden tip die leidt tot voortvluchtige drugsbaron 'Bolle Jos'
Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft de voortvluchtige drugshandelaar Jos Leijdekkers (30), ook bekend als 'Bolle Jos' en 'El Presidente', op de Nationale Opsporingslijst gezet. Voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding is nu 75.000 euro uitgeloofd. Leijdekkers wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne, zowel in Nederland als in België.
Lees verder

OVERZICHT. In deze vakantielanden is een mondmasker nog verplicht
Vanaf vandaag moeten passagiers en cabinepersoneel geen mondmasker meer dragen aan boord bij Brussels Airlines. Maar moet je nu eigenlijk nog een mondmasker dragen op de bus in Italië of op restaurant in Frankrijk? Wij lijsten de regelgeving in de belangrijkste vakantielanden op.
Lees verder

"Het is die tijd van de maand": topgolfster zet journalist live op tv met de mond vol tanden
Lof voor Lydia Ko, 's werelds nummer drie in het golfen bij de vrouwen. Niet omwille van een straffe hole-in-one of een zege op een of ander prestigieus toernooi, wél omwille van haar eerlijkheid. De 25-jarige Nieuw-Zeelandse gaf na een vraag over een blessurebehandeling immers live op televisie toe dat "het die tijd van de maand is." Iets wat de journalist met dienst duidelijk niet had zien aankomen.
Lees verder

'Love Island' keert deze zomer terug met een derde seizoen
De realityreeks 'Love Island' is terug van weggeweest. Nadat er in 2021 een uitsluitend Nederlandse editie was, keert de show deze zomer terug naar de Vlaamse huiskamers.
Lees verder

Paus wil naar Moskou voor vredesgesprek met Poetin
Paus Franciscus heeft gevraagd om een onderhoud met Vladimir Poetin in Moskou. De Paus wil met de Russische president praten over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Maar hij heeft geen reactie gekregen, zegt hij in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera.
Lees verder

Annelotte uit 'De mol' onthult hoe het nog met hondje Isidoor gaat: "Hij kan nog altijd op de rode knop drukken"
Annelotte De Brandt, 'De mol'-winnares van vorig seizoen, was deze week aan het woord in Humo. Enkele ex-kandidaten gaven daar hun pronostiek voor het huidige seizoen, maar van haar wilden we toch vooral één ding weten: hoe gaat het nog met hondje Isidoor?
Lees verder