Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 25 mei 2022

Mogelijk 22.000 burgers omgekomen in Marioepol: “Overal hangt de geur van de dood”

HLN
Mogelijk 22.000 burgers omgekomen in Marioepol: "Overal hangt de geur van de dood"
Een spookstad. Zo noemt Petro Andriushchenko - adviseur van de burgemeester van Marioepol - de havenstad die vorige week na een bittere strijd van drie maanden in handen van de Russen viel. Volgens de man zouden er zeker 22.000 burgers omgekomen zijn bij de aanhoudende gevechten. Dat vertelde hij gisteren aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.
Lees verder

Productiever worden dankzij (een klein beetje) truffels? Deze start-up laat Belgen thuis microdosen
Ooit al gehoord van microdosing? Het innemen van een zeer lage dosis psychedelische truffels, met als doel om je gemoed, focus en creativiteit te verbeteren, zit in in de lift. De Gentse ondernemers Lorenzo Bown en Nicolas Roegiers van de start-up Aydoo willen daar nog een schepje bovenop doen: ze lanceren thuispakketten en coaching om de Belg veilig te laten microdosen.
Lees verder

Producent van apenpokkenvaccin: "Genoeg vaccins beschikbaar"
Volgens de producent van het apenpokkenvaccin Imvanex wordt bij de huidige uitbraak geen tekort aan het vaccin verwacht. "We denken dat we aan de wereldwijde vraag kunnen voldoen zonder extra investeringen in onze productiefaciliteiten", zei de woordvoerder van het Deense Bavarian Nordic, Rolf Sass Sørensen aan het Duitse persagentschap DPA.
Lees verder

'WIL', met Matteo Simoni in de hoofdrol, wordt hét historisch drama van 2023
Begin deze maand zijn in Antwerpen de opnames gestart van de boekverfilming van 'WIL'. De film vertelt het verhaal van drie jonge mensen die trachten te overleven in een bezette stad, waarbij Stef Aerts, Matteo Simoni en Annelore Crollet de hoofdrollen spelen.
Lees verder

Turks ministerie van Defensie zegt dat het Zweedse wapens heeft gevonden in schuilplaats PKK
Het Turkse leger heeft in een operatie tegen de terroristische PKK in grotten van de Koerdische guerrillabeweging Zweedse antitankwapens gevonden. De Turkse krant Takvim meldt dit woensdag op basis van het ministerie van Defensie. De mededeling komt op de dag dat Zweden en Finland in Ankara de Turkse regering proberen over te halen het verzet tegen het NAVO-lidmaatschap van de twee Noord-Europese landen op te geven. Die willen lid worden omdat Rusland Oekraïne heeft aangevallen.
Lees verder

Charles Michel verwacht vóór EU-top aanstaande maandag akkoord over Russisch olie-embargo
Europese Raadsvoorzitter Charles Michel zegt er vertrouwen in te hebben dat de EU nog voor de start van de Europese top, aanstaande maandag en dinsdag, een akkoord zal kunnen vinden over het embargo op Russische olie en olieproducten.
Lees verder

Charles Michel verwacht vóór start EU-top aanstaande maandag akkoord over Russisch olie-embargo
Europese Raadsvoorzitter Charles Michel zegt er vertrouwen in te hebben dat de EU nog voor de start van de Europese top, aanstaande maandag en dinsdag, een akkoord zal kunnen vinden over het embargo op Russische olie en olieproducten.
Lees verder

LIVE GIRO. Van der Poel en Leemreize rijden weg van hun medevluchters, waar Vansevenant opnieuw aansluit
De zeventiende etappe van deze Giro is een korte, maar pittige rit. In de openingsfase reed een grote kopgroep met 25 renners, waaronder Van der Poel en Vansevenant weg uit het peloton. Zij reden bijna zeven minuten bij elkaar. Op de eerste klim reden zeven renners, met Van der Poel weg uit de kopgroep. Zij trekken met een comfortabele voorsprong richting de slotklim.
Lees verder

LIVE RONDE VAN NOORWEGEN. Vluchters gegrepen, behoudt Evenepoel leiderstrui in korte bergetappe?
De tweede etappe van de Ronde van Noorwegen brengt het peloton over een afstand van 123,8 kilometer van Ulvik naar Geilo. Na 40 kilometer krijgen de renners de beklimming van de Dyranut voor de wielen geschoven. Daarna gaat het peloton in licht dalende lijn richting de finish in Geilo. Behoudt Remco Evenepoel zijn oranje leiderstrui? Volg het hier live op deze pagina.
Lees verder

PORTRET. Schutter Salvador Ramos (18): een gepeste eenzaat die werd uitgelachen met spraakgebrek en goedkope kleren
Hij stotterde en lispelde, droeg goedkope kledij en trok als puber met eyeliner een zwart lijntje onder zijn ogen. De klasgenoten van Salvador Ramos vonden heel wat redenen om de 18-jarige jongen zo hard te pesten dat hij zich niet meer op school liet zien. Dinsdag, één dag nadat zijn klasgenoten afstudeerden, stapte Ramos tot de tanden bewapend de lagere school van Uvalde binnen en schoot hij 19 kinderen en twee leerkrachten dood. Portret van een gepeste jongen die de school waar hij tot in het diepste van zijn ziel gekrenkt werd zó was gaan haten, dat hij besloot er iedereen neer te schieten die zijn pad kruiste.
Lees verder

Vincent Kompany op het punt Anderlecht te verlaten voor Burnley - Mazzu gepolst als mogelijke opvolger
Een scheiding tussen Vincent Kompany en Anderlecht zit eraan te komen. Kompany staat volgens The Guardian dicht bij Burnley, dat volgend seizoen degradeert naar de Championship. In zijn zoektocht naar een mogelijke opvolger heeft Anderlecht gepolst naar... Felice Mazzu.
Lees verder

De pijnlijke afwezigen op het huwelijk van Kourtney Kardashian: Caitlyn Jenner en Rob Kardashian waren er niet bij
Kourtney Kardashian (43) voegt sinds kort 'Barker' toe aan haar naam. De realityster trouwde zondag met Travis Barker (46), de drummer van Blink-182. Uiteraard waren de Kardashianzussen voltallig, maar er waren twee opvallende afwezigen. Van Caitlyn Jenner en Rob Kardashian was namelijk geen spoor.
Lees verder

Vlaamse oppositie wil Jambon terughalen uit Davos voor stikstofdebat: "Als ze het eerder hadden gevraagd, was ik teruggekeerd"
PVDA, oppositiepartij in het Vlaams Parlement, heeft vanmiddag een stemming uitgelokt om minister-president Jan Jambon (N-VA) terug te roepen uit het Zwitserse Davos, waar hij het Wereld Economisch Forum bijwoont. Dat gebeurde nadat er heibel was in het Vlaams Parlement over het stikstofdossier. De vraag werd echter verworpen door de meerderheid. Jambon vindt het spijtig dat hij er niet bij was, reageert hij. "Als de oppositie het maandag had gevraagd, was ik teruggekeerd", aldus de minister-president.
Lees verder

'MultiVersus', de 'Super Smash Bros'-kloon die je nooit had zien aankomen: "Onze game is beter in coöp"
Filmmaatschappij Warner Bros. heeft een hele resem film-, cartoon- en tv-figuren op stal, én ze beschikt over een videogame-afdeling. Een all-star-vechtgame à la Nintendo's 'Super Smash Bros.' was dus een logische keuze. Of, euh, niet dan? We spraken erover met een van de ontwerpers.
Lees verder

Adil El Arbi en Bilall Fallah delen nieuwe beelden van hun film 'Rebel'
Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben op woensdag nieuwe beelden vrijgegeven van hun film 'Rebel'. Op het eindresultaat is het wel nog eventjes wachten. De prent wordt pas begin oktober in de bioscoop verwacht.
Lees verder

LIVE GIRO. Piepjonge Leemreize lost Van der Poel en duelleert met Buitrago voor ritzege, Almeida grootste slachtoffer bij de favorieten
De zeventiende etappe van deze Giro is een korte, maar pittige rit. In de openingsfase reed een grote kopgroep met 25 renners, waaronder Van der Poel en Vansevenant weg uit het peloton. Zij reden bijna zeven minuten bij elkaar. Op de eerste klim reden zeven renners, met Van der Poel weg uit de kopgroep. Zij trekken met een comfortabele voorsprong richting de slotklim.
Lees verder

Slaaponderzoeker vindt baanbrekende nieuwe verklaring voor dromen. "Ze zijn testlaboratoria voor ons leven"
Waarom dromen we? Dankzij een doorbraak kunnen we nu een antwoord op die vraag — beginnen te — formuleren. Internationaal bekende slaaponderzoeker Antonio Zadra is het brein achter de nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde verklaring die een deel van onze dromen kan verklaren. Hoe gek ze ook zijn. Wat vooral blijkt? Ze betekenen vaak meer dan we denken. "Het beste van al? Onze droompersonages reageren ook op ons."
Lees verder

Privéjets, designerjurken en torenhoge taarten: de meest megalomane huwelijksfeesten van de sterren
Het is wedding season en iedereen zal het geweten hebben. Afgelopen weekend gaven Kourtney Kardashian (43) en Travis Barker (46) elkaar het jawoord, een gebeuren dat volledig gesponsord werd door Dolce & Gabbana. En in eigen land was er de bruiloft van modeontwerpster Cilem Tunc (29) en Carré-uitbater Vincent Van Trier (39). Hun feest duurde drie dagen en kostte zo'n een half miljoen euro. Al is dat een peulschil in vergelijking met wat andere celebs soms aan een trouwpartij spenderen...
Lees verder

Hij kwam, zag, verdeelt en heerst in Rome: is Keizer Mourinho straks de eerste trainer die Champions League, Europa League en Conference League wint?
Hij kwam, hij zag. Een stad ligt aan de voeten van een ouwe keizer, die de afgelopen jaren meer verdeelde dan dat hij heerste. Divide et impera. In zijn woorden, in de gestes. Impressies van een jaar Mourinho-mania in Roma, met de Conference League-finale tegen Feyenoord woensdagavond als orgelpunt. Of hoe een Portugese opschepper al gewonnen heeft voor hij effectief iets heeft gewonnen.
Lees verder

De Croo: "We moeten ons voorbereiden op periode met veel instabiliteit"
"We moeten ons voorbereiden op een periode met veel instabiliteit en veel onzekerheid", zo waarschuwt premier Alexander De Croo (Open Vld) vanuit het Zwitserse Davos. "De wereld is zich aan het herorganiseren. We mogen niet denken dat er geen impact zal zijn (...). Mijn eerste prioriteit is onze bevolking zo goed mogelijk beschermen", zei de premier in een gesprek met journalisten.
Lees verder