Doorgaan naar hoofdcontent

Macron omhelst ouders van vermoorde Samuel Paty tijdens eedaflegging

Macron omhelst ouders van vermoorde Samuel Paty tijdens eedaflegging

Een ontroerend moment tijdens de eedaflegging van Macron op het Elysée in Parijs. Tussen de 450 genodigden waren ook de ouders van Samuel Paty aanwezig. Macron nam uitgebreid de tijd om de ouders van de vermoorde leerkracht te begroeten en te omhelzen. Volgens de Franse media is de aanwezigheid van de ouders erg symbolisch.

Lees verder

Nieuwe regeringsleider Hongkong was voorheen veiligheidschef die protesten neersloeg

De Chinese regio Hongkong kent een nieuwe leider: John Lee zal het stokje overnemen van Carrie Lam. Lee was als topman van de veiligheidsdiensten verantwoordelijk voor het neerslaan van de prodemocratische protesten en staat op een Amerikaanse sanctielijst.

Lees verder

Twee Palestijnse verdachten van aanslag opgepakt na klopjacht

De Israëlische politie heeft twee Palestijnen opgepakt die ervan verdacht worden achter de aanslag in Elad te zitten. Drie mensen kwamen daar donderdag om het leven door messteken en kogels.

Lees verder

Mogelijk 60 doden bij bombardement op school in Loehansk

De gouverneur van Loehansk meldt dat er minstens twee doden zijn gevallen bij een Russisch bombardement op een school in Bilohorivk. In de school hielden 90 mensen zich schuil. Mogelijk vielen er in totaal 60 doden.

Lees verder

Na dramatische peiling: 'Moeite doen om verhaal naar mensen te brengen'

Ooit waren de christendemocraten de grootste partij van Vlaanderen, nu zouden ze de kleinste zijn. Dat blijkt uit een peiling van De Standaard en VRT.Nws. 'We moeten meer moeite doen om ons verhaal naar de mensen te brengen', reageerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in De Zevende Dag.

Lees verder

Brusselse brandweer evacueert 42 appartementen bij brand in Anderlecht

Bij een brand in een flatgebouw van zeven verdiepingen in de Zelfbestuursstraat in Anderlecht zijn zaterdagavond de bewoners van 42 appartementen geëvacueerd. De bewoner van het appartement waar de brand ontstond, werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Lees verder

Het Westen staart zich blind op mythische '9 mei': 'De situatie is bijlange nog niet rijp om af te klokken'

Loodst de Russische president Vladimir Poetin de Oekraïneoorlog maandag een nieuw hoofdstuk in? Speculatie daarover staat in schril contrast met de situatie op het terrein. 'Het zal hem vooral in de retoriek zitten', zegt professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen).

Lees verder

Geïnfiltreerde activisten verstoren toespraak Britse minister: 'We walgen van jouw plannen'

Een achttal jonge activisten van Green Deal New Rising hebben de toespraak van de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, verstoord. Patel hield een speech tijdens een dinertje van de Conservative Party maar werd voor ze goed en wel kon beginnen onderbroken door enkele jongeren die aan de tafels zaten. De regering Johnson wil toekomende asielzoekers binnenkort meteen naar Rwanda sturen, om zo het probleem van de migrantencrisis en de bootvluchtelingen tegen te gaan.  

Lees verder

Sherpa verbreekt eigen record: 26 keer naar top van Mount Everest

De Nepalese sherpa Kami Rita (52) bereikte zaterdag voor de 26e keer de top van de Mount Everest, daarmee verbrak hij zijn eigen record, dat hij pas vorig jaar stelde. Kami Rita beklom de 8.848,86 meter hoge berg langs de traditionele zuidoostelijke bergkamroute als leider van 10 andere sherpa's.

Lees verder

Unieke triple na winst op WK Ironman triatlon

Niet de lavavelden van Hawaï, maar wel de rode canyons van Utah waren voor het eerst in de geschiedenis het decor voor het mythische WK Ironman triatlon. De Noor Kristian Blummenfelt kon zijn heerschappij over het triatlon uitbreiden, hij won in het Amerikaanse St. George (Utah) het WK Ironman en realiseerde zo een unieke triple.

Lees verder

Onderzoek naar zware crash: auto vliegt in voortuin burgemeester

Een zwaar verkeersongeval op de Beringsesteenweg (N72) in Leopoldsburg heeft zondagvoormiddag een ware ravage aangericht. In totaal raakten zeven voertuigen betrokken, waarvan initieel twee personenauto's met elkaar in aanrijding waren gekomen. Een van de voertuigen belandde op zijn dak in de voortuin van de burgemeester van Leopoldsburg, Marleen Kauffmann.

Lees verder

Zwembaden vinden geen redders meer

Steeds meer openbare zwembaden in Vlaanderen dreigen te moeten sluiten door een tekort aan redders. De sector wil daarom graag flexi­jobbers kunnen inzetten, schrijft De Zondag.

Lees verder

Club Brugge verslaat Union en komt mee aan de leiding

Club Brugge heeft de eerste van de twee rechtstreekse duels tegen Union gewonnen. Na een penaltymisser van Dante Vanzeir was het Hans Vanaken en Nusa die Club niet alleen de 0-2-overwinning in het Dudenpark bezorgden, maar ook op de eerste plaats in het klassement brachten.

Lees verder

Egbert Lachaert: 'Wat Open VLD betreft kan btw op gas en elektriciteit 6 procent blijven tot na volgende winter'

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft op VTM Nieuws gezegd dat wat hem betreft het btw-tarief voor energie nog een tijdje verlaagd kan blijven.

Lees verder

Ontmoeting tussen first ladies: Biden brengt onaangekondigd bezoek aan Zelenska

De echtgenote van de Amerikaanse president heeft op moederdag een onverwacht bezoek gebracht aan Oekraïne. In Oezjhorod, een stadje vlak aan de Sloveense grens, heeft ze Olena Zelenska, de echtgenote van de Oekraïense president Vladimir Zelenski ontmoet.

Lees verder

Historische zege voor Sinn Fein betekent nog lang geen hereniging

Sinn Fein is de grootste partij van Noord-Ierland en mag de premier leveren. Dat is historisch. Toch is een referendum voor de hereniging van Ierland niet voor morgen. Een werkbare regering vinden wordt al lastig genoeg.

Lees verder

Cavendish wint laatste rit in Hongarije, Van der Poel gaat als leider de rustdag in

Mark Cavendish won in een massasprint de derde rit in de Giro, van Kaposvar naar Balatonfüred (201 km). De Brit van Quick-Step Alpha Vinyl was de beste in de langste, maar wellicht ook saaiste etappe in deze Giro. Mathieu van de Poel blijft leider.

Lees verder

Alweer Belgen aan het feest in Duinkerke: Thijssen wint slotrit, Gilbert is eindwinnaar

Gerben Thijssen heeft de zesde en laatste etappe van de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De Belg van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux was in een massasprint in Duinkerke nipt sneller dan Hugo Hofstetter. Philippe Gilbert, die drie dagen geleden de derde rit won en in de vijfde etappe de leiderstrui overnam, is eindwinnaar.

Lees verder

Nieuwe Doctor Who is jong en zwart

Een nieuwe James Bond is er nog niet. Maar de BBC heeft net de opvolger van Jodie Whittaker als Doctor Who bekendgemaakt, en dat is in Engeland (en bij scififans) haast even belangwekkend nieuws. Het wordt de 29-jarige Ncuti Gatwa, bekend als Eric uit Sex education.

Lees verder

Bono geeft verrassingsoptreden in metrostation van Kiev

Verrassing in de metro van Kiev want Paul Hewson, beter bekend als Bono, heeft er zondag een optreden gegeven in het station van Khreshchatyk. 'De mensen in Oekraïne vechten niet alleen voor hun eigen vrijheid, jullie vechten ook voor iedereen die van vrijheid houdt', zei de Ierse zanger aan het aanwezige publiek. Naar eigen zeggen bidt Bono voor vrede.

Lees verder

Het wordt een titelstrijd met halve punten

Voor het eerst sinds september staat Club aan kop. Union volgt op een half punt en moet woensdag winnen op Jan Breydel om zijn titeldroom te bewaren. De kunstmatige spanning van het play-offsysteem wordt uitgepuurd tot zijn meest extreme vorm.

Lees verder

Anderlecht deelt flinke klap uit aan Antwerp

Wie de uitslag ziet, zal vermoeden dat Anderlecht een wereldpartij speelde: 0-4. Maar die score was vooral te wijten aan het bedroevende niveau van Antwerp. Francis Amuzu, die normaal o zo moeizaam scoort, bedankte voor zijn basisplaats met een hattrick. Paars-wit neemt drie punten afstand in de strijd om de derde plaats.

Lees verder

Hoogspanningslijn Ventilus ondergronds trekken kost elk gezin 20 euro per jaar, 35 jaar lang

De hogere kosten hebben niet alleen te maken met de kostprijs van ondergrondse hoogspanning, maar ook met de hogere risico's.

Lees verder

Brengt Poetins 'Overwinningsdag' een nieuwe escalatie?

9 mei, de dag waarop Rusland de overwinning op nazi-Duitsland herdenkt, is een gelegenheid voor Poetin om te pronken met 'successen' in Oekraïne. Het kan ook een dag worden waarop de Russische president de oorlog verder laat escaleren.

Lees verder

De mol is ontmaskerd: 'Aan een hoog tempo mollen was het plan. Ik heb een sprintje getrokken'

Uma Vandemaele (26), een lerares uit Kortrijk, is de mol. 'Dit was het langste half jaar van mijn ­leven.'

Lees verder

Confetti à gogo, blinkende vloeren: was die live finale van De Mol nu een goed idee?

Uma is de mol van 2022. Ze werd live ontmaskerd in een ambitieuze finale in Paleis 12, maar een televisiespel is jammer genoeg geen muziekconcert. Alle confetti en lichtspots ten spijt.

Lees verder

Nu gaat het over abortus, maar conservatief Amerika wil meer

In de Verenigde Staten slaan vrouwenbewegingen alarm. Het Amerikaanse Hooggerechtshof wil immers het 49 jaar oude recht op abortus onderuithalen, dat staat te lezen in een ontwerparrest dat vorige week gelekt werd.

Lees verder

Zelfs helft van de Groen-kiezers steunt verlenging kerncentrales

Vier op de vijf Vlamingen steunen het langer openhouden van de kerncentrales, zelfs van de Groen-kiezers vindt een op de twee dat een goed idee. Tegelijk wil de burger niet dat het klimaatbeleid hem iets kost.

Lees verder

Titelstrijd met halve punten

Voor het eerst sinds september staat Club aan kop. Union volgt op een half punt en moet woensdag winnen op Jan Breydel om zijn titeldroom te bewaren. De kunstmatige spanning van het play-offsysteem wordt uitgepuurd tot zijn meest extreme vorm.

Lees verder

Weerbericht | Overwegend zonnig en warm

Het is maandag in de voormiddag overal zonnig. In de namiddag ontstaan er hoofdzakelijk ten zuiden van Samber en Maas stapelwolken. Elders blijft het meestal zonnig met stilaan enkele hoge sluierwolken vanaf het westen. Het wordt in het binnenland warm voor de tijd van het jaar met maxima van 19 à 20 graden aan zee en in de Hoge Venen tot plaatselijk 24 of 25 graden in het centrum, meldt het KMI.

Lees verder

Gokreclame moet verdwijnen: advertenties voor gokbedrijven worden verboden

Tegen eind dit jaar moet zowat alle reclame voor gokken verdwijnen in ons land. Dat staat in een nieuw Koninklijk Besluit van minister van ­Justitie Vincent Van ­Quickenborne (Open VLD).

Lees verder

Vanaf maandag ernstige hinder rond Sportpaleis Antwerpen door Oosterweelwerken

Aan het verkeerscomplex Schijnpoort nabij het Antwerpse Sportpaleis starten maandag een aantal voorbereidende werken voor de Oosterweelverbinding die voor heel wat hinder dreigen te zorgen. Op de Schijnpoortweg is er in beide richtingen slechts één rijstrook beschikbaar.

Lees verder

Nafi Thiam werkt geen zevenkamp meer af voor WK door rugblessure

Nafi Thiam werkt geen zevenkamp meer af in aanloop naar het WK atletiek in Eugene in juli als gevolg van een rugblessure. Dat meldde ze zondag zelf op Instagram. 'Het ging zo moeilijk dat ik zelfs mijn deelname aan de zomerkampioenschappen in vraag heb gesteld', klinkt het.

Lees verder

Houthalen opgeschrikt door ontploffing springtuig

Rond 4 uur maandagochtend heeft er in Houthalen een kleine ontploffing plaatsgevonden aan een woning in de Ahornstraat in Houthalen. De schade aan het huis is groot. Er vielen geen gewonden maar er is nog ontploffingsgevaar. De politie heeft een perimeter ingesteld en de bewoners van de omliggende straten moeten in huis blijven.

Lees verder

Minister Van Quickenborne weert gokreclames: 'Het is de spuigaten uitgelopen. Dat moet stoppen'

Met een drastische inperking van zowat alle reclame voor gokken wil minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) tegen eind dit jaar komaf maken met het bombardement aan reclameboodschappen waarmee gokbedrijven iedereen om de oren slaan, ook jongeren. 'Ze maken steeds meer winst op kap van mensen met een verslaving. De gevolgen zijn afschuwelijk. Daarom moeten we durven zeggen: Stop.'

Lees verder