Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 16 mei 2022

Macron benoemt Elisabeth Borne tot nieuwe premier

HLN
Macron benoemt Elisabeth Borne tot nieuwe premier
De Franse president Emmanuel Macron heeft Elisabeth Borne tot premier benoemd, zo heeft het Elysée maandag bekendgemaakt. Zij wordt in opvolging van Jean Castex de eerste vrouwelijke eerste minister van Frankrijk sinds dertig jaar.
Lees verder

Slotmatch tussen Union en Antwerp vervroegd naar 16 uur
• Slotspeeldag Champions' play-offs • Aftrap: 16u • Stade Joseph Marien • Union is zeker van de tweede plek, Antwerp van de vierde
Lees verder

Twintiger krijgt zware schoppen tegen het hoofd na fuif: "Zo'n trappen zijn voor ons poging moord"
Een twintiger uit Sint-Job kampt nog altijd met de naweeën van een brutale vechtpartij na afloop van een fuif. Zonder aanleiding werd de jongeman afgelopen weekend tegen de grond gewerkt waarna hij enkele rake trappen tegen het hoofd kreeg. De averij die de jongeman opliep, valt uiteindelijk nog mee, maar zijn ouders laten het er niet bij. "We zijn blij dat de daders het gefilmd hebben, hopelijk worden ze zo gestraft", zegt zijn vader.
Lees verder

Theate clasht met zijn trainer Mihajlovic: "Zijn gedrag stelt me teleur. Want hij was de slechtste op het veld"
Geen leuk einde van het seizoen voor Arthur Theate bij Bologna. De verdediger (21), stilaan een certitude in de brede kern van de Rode Duivels, werd gisteren voor de tweede opeenvolgende keer vroegtijdig naar de kant gehaald. Niet naar de zin van de ex-speler van KV Oostende. Wat hem op een uitbrander van zijn trainer in de Italiaanse media komt te staan. "Wat hij nooit mag verliezen, is respect", aldus Sinisa Mihajlovic.
Lees verder

Elektriciteitsproductie op recordniveau in 2021, meer uit kernenergie, minder uit gas
De totale elektriciteitsproductie in België lag in 2021 zowat 13,5 procent hoger dan in het voorgaande jaar. Met 93,3 TWh kwam ze op een recordniveau uit. Vooral de productie van de kerncentrales nam sterk toe, van 32,9 TWh in 2020 naar 48,0 TWh, omdat hun beschikbaarheid hoger lag. De productie uit gascentrales daalde met 4,7 TWh tot 19,1 TWh. De productie van wind- en zonne-energie bleef ongeveer op een gelijk niveau als in 2020. Dat blijkt vandaag uit het jaarverslag van de CREG, de federale energieregulator.
Lees verder

Recordaantal migranten wagen de oversteek van het Kanaal
Dit jaar zijn al meer dan 8.000 mensen het Kanaal, de zeestraat tussen Calais en Dover overgestoken. Dat blijkt uit cijfers van de Britse regering. Rond deze tijd twee jaar geleden waagden 1.340 mensen de oversteek, vorig jaar waren dat al 3.100 mensen. Dat aantal is nu dus al meer dan verdubbeld.
Lees verder

Pro League zit woensdag samen over nieuw format: op vijf jaar tijd naar een competitie van 12-12-12?
De Pro League brainstormt woensdag over het competitieformat. Op de tekentafel ligt een vijfjarenplan, met een trapsgewijze overgang naar een 12-12-12-formule. Hoe ze daar willen komen, leest u hieronder.
Lees verder

Capaciteitstarief opnieuw uitgesteld: Wat is het precies? En wat zal het voor je factuur betekenen?
Voor de tweede keer stelt de Vlaamse Energie Regulator de invoering van het capaciteitstarief voor elektriciteit uit. De nieuwe datum van intrede is nu voorzien op 1 januari 2023. Vanaf dan wordt het distributienettarief gedeeltelijk berekend op basis van je piekverbruik. Omdat dat een heel nieuwe manier van kijken naar je verbruik inhoudt, zet bouwsite Livios nu al alles even op een rij.
Lees verder

Benzineprijs op recordhoogte: Paul D'Hoore legt uit hoe lang de prijzen nog kunnen blijven stijgen
De benzineprijs koerst andermaal naar een recordhoogte. Door de oorlog in Oekraïne blijven olieproducten maar duurder worden. Maar de hoge prijzen komen niet alleen door de oorlog, zo weet financieel expert Paul D'Hoore. En ze kunnen nog een tijd blijven doorstijgen.
Lees verder

UHasselt voert onderzoek naar tinnitus: wat is dat voor aandoening? En kan je de schade beperken of genezen?
De universiteit van Hasselt onderzoekt welke levensstijlfactoren een rol spelen bij de ontwikkeling van tinnitus of oorsuizingen. En dat is nodig, want ruim 10 tot 30 procent van de bevolking, onder wie steeds meer jongeren, kampt met het probleem. "Grote boosdoeners zijn te luide festivals, concerten en sportevenementen, maar ook de alomtegenwoordige oortjes", zegt professor Bart Vinck. Hij vertelt hoe je gehoorschade zo veel mogelijk kan beperken. Twintiger Maarten getuigt ook over hoe hij met zijn tinnitus omgaat.
Lees verder

Moet Chelsea toch nog vrezen voor faillissement? Overname in gevaar na conflict Abramovitsj en Britse overheid
De verkoop van Chelsea dreigt in het water te vallen. Dat melden bronnen van de Britse regering bij verschillende Engelse media. Roman Abramovitsj ligt dwars, waardoor de club alsnog moet vrezen voor een faillissement.
Lees verder

Jake Daniels (17) eerste Britse voetballer in 32 jaar die uit de kast komt: "Hopelijk kan ik een rolmodel zijn voor anderen"
Blackpool-speler Jake Daniels (17) heeft zich in een exclusief interview met Sky Sports geout als homo. De Engelsman is zo de eerste Britse voetballer sinds Justin Fashanu in 1990 die uit de kast komt. "De dag nadat ik het verteld had aan mijn ouders, scoorde ik vier goals. Dat toont wat voor een last er van mijn schouders viel."
Lees verder

Ondertussen in Leopoldsburg: Wouter Beke maakt eerst publieke verschijning bij terugkeer als burgemeester
Maandag in de vooravond vond in Leopoldsburg het officiële openingsfeest van VillaVip Leopoldsburg plaats. Burgemeester Wouter Beke (CD&V) was er voor het eerst terug in zijn vertrouwde rol te zien. "Laat ons zeggen dat ik me deze week niet zal vervelen", vertelde hij.
Lees verder

"Russische luitenant-kolonel schoot eigen soldaten dood omdat ze zwaargewond waren"
Een Russische luitenant-kolonel heeft verschillende zwaargewonde soldaten van zijn eigen bataljon doodgeschoten. Dat beweren althans vijf gevangengenomen Russen voor de camera. Of hun stelling klopt, kan niet onafhankelijk geverifieerd worden. Interviewer Volodymyr Zolkin heeft intussen wel een betrouwbare status afgedwongen.
Lees verder

Nieuw seizoen 'Black Mirror' in de maak
Er is een nieuw seizoen van de Netflix-serie 'Black Mirror' in aankomst. Dat meldt entertainmentwebsite Variety. De vijfde en laatste reeks van de scifi-serie kwam in juni 2019 op de streamingdienst. De casting voor de rollen is net gestart, aldus een bron.
Lees verder

Volgens producent zal film 'Rust' ondanks dodelijk ongeval toch afgewerkt worden
Zeven maanden geleden stierf cameravrouw Halyna Hutchins tijdens de opnames van de western 'Rust'. De opnames werden meteen stilgelegd, maar volgens producent Anjul Nigam zal de film wel degelijk afgewerkt worden. Dat schrijft 'The Hollywood Reporter'.
Lees verder

LIVE. Erdogan: "Turkije zal NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland niet goedkeuren"
Turkije ziet een NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet zitten en zal het lidmaatschap dan ook niet goedkeuren. Dat stelt president Recep Tayyip Erdogan. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Gebroeders Roodhooft en Van der Poel met Alpecin-Deceuninck naar WorldTour: "Dit geeft ons een kwaliteitslabel"
Alpecin-Fenix heet vanaf de Tour de France Alpecin-Deceuninck. Bovenop de naamsverandering zet de ploeg van de broers Philip en Christophe Roodhooft volgend jaar de stap naar de WorldTour. "Twee jaar geleden waren we daar niet klaar voor. Nu is wel het moment om de stap te zetten."
Lees verder

ASSISEN. "Alexander was een Calimero, altijd het slachtoffer. Maïlys noemde hij een monster"
Nooit waren de grootouders van Maïlys Descamps (18) gerust in haar relatie met 'de bodybuilder'. Maar ze bleven hun kleindochter in alles steunen, wat uiteindelijk ook hún dood zou betekenen. De schets van een hechte familie stond in schril contrast met de eenzame, chaotische jeugd van Alexander Dean (29).
Lees verder

Erdogan blokkeert NAVO-toetreding van Zweden en Finland: "Beide landen bieden onderdak aan PKK"
Turkije ziet een NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet zitten en zal het lidmaatschap dan ook niet goedkeuren. Dat laat president Recep Tayyip Erdogan weten. De beslissing van Turkije maakt de toetreding van de twee landen tot het militaire bondgenootschap onmogelijk aangezien alle lidstaten groen licht moeten geven.
Lees verder